• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIMADriving in heels - klub pro ženské za volantem
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MADIETTA: Ale já dodržuju pravidla, třeba přednost zprava a tak :) Jen většinou moc nedodržuju rychlost a občas jedu v odbočovacím pruhu rovně a parkuju na zákazech zastavení a tak :) Jsem naprosto průměrnej pražskej řidič a proti kamarádce Světlaně houby pirát.

Jinak, já vím, že Jižní spojka není dálnice, ale jakmile to má dva pruhy a nejsou tam radary, tak... :) I když na Jižní spojce jsou :)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ALRAUNE: ne, jižní spojka není dálnice :-D

Ty jsi takové osvěžení, krásně bouráš mýtus o těch ženách-opatrných řidičkách, co zásadně jezdí pomalu a dodržujou pravidla :-DDD
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MADIETTA: Jižní spojka ale už je v podstatě dálnice, myslela jsem magistrálu. I když je fakt, že já si obecně moc nelámu hlavu s tím, v jakém pruhu jedu rychle :)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ALRAUNE: podivej se do toho clanku, je zamerenej jen na jizdu po viceproude komunikaci ve meste a ten clovek rozlisuje, kde je uvedeno mimo obec a kde ne. A branit rychlejsimu vozidlu projet v levem pruhu nemuzes ani ve meste, at uz je to soubezna jizda, nebo predjizdeni. Ja nevim, koukni na to sama, pan je pravnik, to ale neznamena, ze ma patent na rozum... ale evidentne se nad tim zamyslel :-)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ALRAUNE: na jižní spojce už jsem toho byla několikrát svědkem.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MADIETTA: V Praze člověk jede, jak může, na nějaký problikávání se nehraje :)
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    GUDRUN: No, ale ve městě je to souběžná jízda, ne?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ALRAUNE: je to v zákoně, ty i DIVA můžete vesele problikávat :-D
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ALRAUNE:

§12 odst. 2 zákona o provozu na pozemních komunikacích:

Pokud by vozidla jedoucí současně ve všech jízdních pruzích bránila v jízdě rychleji jedoucímu vozidlu, musí řidič jedoucí v levém krajním jízdním pruhu tento pruh co nejdříve uvolnit; to neplatí, užívá-li řidič levého krajního jízdního pruhu k odbočování, otáčení nebo při souběžné jízdě podle odstavce 3. Řidič nákladního automobilu o celkové hmotnosti převyšující 3 500 kg, jízdní soupravy, jejíž celková délka přesahuje 7 m, zvláštního motorového vozidla a motocyklu s nejvyšší povolenou rychlostí do 45 km.h -1 smí levý krajní jízdní pruh užít k jízdě, jen jestliže je to nutné k objíždění, předjíždění, otáčení nebo odbočování.

z toho clanku. Nikde si to neoveruju.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MADIETTA: ja myslim, ze je to v tom clanku dobre vysvetleno :-)
    Nejhorší mýty o pravidlech jízdy po dálnici - část 3. - Rady a tipy | Autoweb.cz
    http://www.autoweb.cz/nejhorsi-myty-o-pravidlech-jizdy-po-dalnici-cast-3/

a sam autor pise, ze by mu to opacne prislo logictejsi, coz mne taky...
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MADIETTA: To je i v pravidlech, to o tom levém pruhu ve městě?Protože ve skutečnosti to tak většinou nefunguje.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    GUDRUN: no prostě i v tomhle případě platí přednost zprava jako na jiných komunikacích.

A v obci se "nepodjíždí", nýbrž se tomu říká jízda v souběžných pruzích. A pozor na to, že ten levý/nejlevější se stejně považuje za rychlý a musíš z něho uhnout, když v něm někdo bude chtít jet rychleji než ty.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MADIETTA: dik za ten link, tahle sada clanku ma i treti dil, ktery napriklad rika, ze v obci se smi podjizdet (ne ze by se mi to nestavalo, ale ted si budu davat vetsi bacha, zda mi nekdo nejede i z prava) a celou sadu clanku "jak byt lepsim ridicem", coz si na prokracovani velmi rada prectu.

Jak být lepším řidičem - kapitola 1: Správné sezení za volantem je základ - Rady a tipy | Autoweb.cz
    http://www.autoweb.cz/jak-byt-lepsim-ridicem-kapitola-1-spravne-sezeni-za-volantem-je-zaklad/

a treba i tohle je dobre:

3) Současné sjíždění z pravého a levého do prostředního

Na závěr jen krátká poznámka k tomu, kdo má přednost, případně, kdo bude viníkem nehody v situaci, kdy jedno auto jede v levém, druhé jede v pravém a prostřední mezi nimi je volný a oba se rozhodnou do něho přejet. Tato otázka byla dlouha v pravidlech neřešená, dnes už ale řešená je.

§12 odst. 6 zákona č. 361/2000 Sb. stanoví:"

Na pozemní komunikaci o třech jízdních pruzích vyznačených na vozovce v jednom směru jízdy smí řidič přejíždět z levého jízdního pruhu do středního jízdního pruhu jen tehdy, neohrozí-li řidiče přejíždějícího do středního jízdního pruhu z pravého jízdního pruhu; obdobně se postupuje při přejíždění z levých jízdních pruhů do středních jízdních pruhů na pozemní komunikaci o čtyřech a více jízdních pruzích vyznačených na vozovce."

Přednost má tedy ten zprava. Já osobně to sice nepovažuji za příliš logické a udělal bych to obráceně, to ale není podstatné, zákon to stanoví jasně.
    DIVA
    DIVA --- ---
    SMALLRICCIO: zlé pomluvy! .))
    VYWERN
    VYWERN --- ---
    SMALLRICCIO: no s tim idealnim bych se tu moc nerozmachoval. To je ciste subjektivni pocit. Zrovna 2l octavia je na delsi trate peklo :))
    Ale souhlasim s tim, ze vetsi auto je urcite lepsi jak mensi na delsi trasy :)
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    SMALLRICCIO: Nejezdím, ale když už jedu, tak většinou daleko. Já dělám doma, nikam se nepřesunuju :)
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    SMALLRICCIO: Tak jsou to lehká krátká a poměrně vysoká auta, která zpravidla dost blbě sedí. Já mám samé dvoulitrové kombíky :) Vozím často dítě a připadám si v tom líp, než v malé krabičce. I když Pundo a Fiestu jsem vyzkoušela. Na ježdění v Praze jsou v pohodě, dá se s nimi pěkně myškovat.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    SMALLRICCIO: Nevím, nepátrala jsem po tom. ALe jeden kluk z "bůčků" na Lopuchu si chtěl koupit Clio ve sportovní úpravě a od té doby, vždycky, když nějaké míjím, tak čekám, že zařve jako lev a vyrazí :D
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MADIETTA: No, že by mě to vysloveně rozčílilo, to ne, pokud se tak přede mnou nevleče x kilometrů. Pokud přede mnou někdo jede po okresce šedesát a drží se u dělicí čáry, tak to mi vadí hodně.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    DIVA: No, pokud má punto 1,9, je to přemotorované bestie, když celé auto váží asi pět set kilo :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam