• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JYRKAElektronické knihy - tvorba a příprava
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    Ahoj, převedl jsem si v Calibre koupený ebook z epubu (zalamoval nesmyslně slova na konci řádky) do mobi. Naprostá spokojenost akorát i když mám zatrženou volbu "nevkládat obsah do knihy" vždycky ho tam po převodu mám (je vytvořený nesmyslně, takže ho tam mít nechci). Nevíte, v čem dělám chybu?
    PEPAK
    PEPAK --- ---
    ERGOSUM: Ano, mělo by to tak být. (Až na HTMLZ, s tím jsem se ještě nesetkal, to jen tipuju.)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    PEPAK: Aha. Takže jestli správně chápu, tak když mi Calibre něco převede správně do epub a do mobi ne, tak mi HTML nepomůže(a převod z epub už vůbec ne), protože Calibre nezvládl HTML do mobi.
    Respektive pomůže, pokud vymyslím jinou konstrukci, takovou, kterou Calibre do mobi dostane. Pak ale musím znát které HTML prvky umí do mobi převést.
    Výstup HTMLZ je pokud tomu rozumím, zapakovaný ten zdrojový HTML kod, který Calibre používá pro další převod.
    PEPAK
    PEPAK --- ---
    ERGOSUM: Pokud předpokládáme validní vstupy, tak by nic takového existovat nemělo, protože konverze v Calibre vypadají tak, že se zdrojový formát převede do HTML a to HTML se pak převede do cílového formátu. Tzn. pokud by něco selhalo, byl by to problém zdrojového formátu (konstrukce, kterou Calibre nedokáže převést do HTML) nebo cílového (dtto), ale to by se týkalo jakéhokoliv převodu z/do tohoto formátu, ne konkrétně z EPUB do MOBI.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Trochu odjinud. Je něco, co Calibre z HTML do mobi převede a z epub/ODT ne? Případně jak taková věc vypadá v HTML zdrojáku?
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    FERRYH: Zdrcnutí bude v pořádku.
    Problém v mobi- Jde to v něm vůbec? To je věc, která by mě zajímala. Zatím to zkouším dost bezvýsledně.

    V LO používám typografická makra(Tomáš Bílek, Julius Pastierik), nevím co neumím proti Santiagovým makrům(nepoužívám windows a tak to nevyzkouším), ale proti wordu, jak ho znám, umím o dost víc. Proto mě mimo jiné zajímalo jaké funkce mi ještě scházejí.
    Holt budu průkopník :-)

    Já tedy zůstanu u LO, ale stále ladím nástroje a převod z papíru zatím jen zkouším(pár věcí bych si rád přetáhnul).
    Hlavně mě zajímá výroba z hotového textu a sazba eknih.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ERGOSUM: hmm, to to muzu ale pak rovnou delat asi ve wordu.

    existuje tohle:
    Convert Word Documents to ePub Format for Your eReader or iBooks - How-To Geek
    http://www.howtogeek.com/howto/28145/convert-word-documents-to-epub-format-for-your-ereader-or-ibooks/

    par lidi to zkouselo a pry to na epub neni zle ... mate s tim nekdo vetsi zkusenosti?

    ehmm, Ergo, radej to jeste zdrcnu znova v nejakem sumaru at zapomenem oc slo: ten problem je v tom mobi ...zacali jsme s tim, ze kindle mobi pri konverzich ma problem s tema tabulkama a take asi i vicesloupcovou sazbou atd. -- odtamtud jsme se propracovali k tomu, jestli existuje nejakej editor, co by ty konverze zvladal (stale se bavime o mobi) a pridali jsme k tomu to, ze je mozna pak cas prejit u ebookaru ze zdrojoveho .doc a editace ve wordu na neco jako OO at je rovnou zdroj nejak kompatibl. vic na tyto konverze, a take tam byl problem s tim pouzivanim zabehanych uz postupu po OCR a maker ve Wordu a prenosu tohodle nekam na OO ci LO..

    no ale ukazuje se ze na tohle je teda asi zbytecne brzo... OO nezvlada nic nejak lepe a vice nez ten Word a navic nema ty santiagova makra... zda se ze proste je na tohle jeste moc brzo... casem se ukaze...
    zatim teda asi nejschudnejsi reseni je doc to html tam to nejak predelat, aby to chodilo jak v ebub tak mobi veskere ty formatovacky a pak konvertovat (calibre?) do epub/mobi

    je to shrnuti spravne? zapomnel sem neco? at se netocime v kole..
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    GIF_242: Ten seminář jsem dělal já :-)
    Problém je ten, že z InDesignu nepadají dobré výsledky a zatím to vypadá tak, že to vzdáváme - dost dobře to dělá Fragment, ten to s InDesignem skutečně umí. Nicméně pořád jim padá polotovar, který dopracováváme.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    [ FERRYH @ Kindle - konverze, správa elektronických knih, etc. ]
    O přímém převodu OO do mobi nevím, řeším převodem z epub, nebo vůbec, čtečka mi epub umí.
    Na mezery, spojovníky, odstavce, sirotky, uvozovky a dost dalšího doplňky mám. Vyber co ti schází a já to pohledám(pokusím se).
    PEPAK
    PEPAK --- ---
    GIF_242: Ano. Pokud tedy počátkem myslíš papírovou knihu.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Možná je to neznalostí, možná ne, ale po zběžném přečtení dosavadní diskuze, mám pocit, že se zde spíše řeší převod/konverze. A proto se zeptám na rovinu, dělá tady někdo e-knihy od začátku? Tím myslím, třeba v inDesignu 5.5 + dodatečné úpravy? Nebo jak to vůbec děláte?

    Není to totiž tak dávno, kdy v HUBu proběhla na toto téma přednáška a ve finále z toho mám smíšené pocity, zatím tuto "disciplinu prepresu" nechávám uzrát a čekám kam se to pohne a v jakých standardech se to ustálí.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MR_MITCH: testoval jsem writer2latex expotr do epub a tabulku přeházel a ze dvou rámců vedle sebe, udělal dva odstavce pod sebou. Callibre to má správně. je to vlastnost, nebo dělám něco špatně?
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    SMRGL: Vyzkoušej Nitro PDF nebo PDF conventer - ten používáme my. Ale stojí 100 USD. Oba ale mají zkušební verzi
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    fajné, dotaz.. Mam hodně PDF textů s hlavičkama a patičkama (stránky atd..) a chtěl bych to nějak ořezat, tak aby se to nepletlo po převodu do MOBI v čistém textu. Co je na to nejlepší??
    DZAMLING
    DZAMLING --- ---
    JYRKA: :-(
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    DZAMLING: Hele, podívej se u nich do diskuse. Začlenění tabulek uživatelé požadují 10 let. Nekecám :-(
    Takže good luck!
    DZAMLING
    DZAMLING --- ---
    JYRKA: Tohle mě taky u Atlantisu štve. Asi jeho vývojářům napíšu, jestli s tím něco nechtějí udělat.
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    JYRKA, MR_MITCH: na opravy tohohle typu je zdaleka nejvhodnejsi nastroj XSLT... jen uz neni uplne trivialni sehnat pracanta, kterej ho ovlada ;)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    MR_MITCH: Aha, otestujeme, díky.
    PEPAK
    PEPAK --- ---
    JYRKA: Pro konečný výstup (takový, který jde rovnou do čtečky a už nikdy se s ním nebude jakkoliv pracovat) ho používám (ve spolupráci s H2LRF, abych mohl celou sbírku zkonvertovat jedním příkazem), ale pokud hrozí sebemenší šance, že se snad ten výstup bude nějak upravovat, tak ani omylem. Ale já to mám jednodušší v tom, že pro mě je nativní zdroj (X)HTML a dělám si to jenom pro sebe a rodinu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam