• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JYRKAElektronické knihy - tvorba a příprava
    Jak vytvořit elektronickou knihu, tipy / triky. Předávání zkušeností za účelem zlepšení kvality knih Ideální zdroj informací zde: http://www.digitalbookworld.com/resources-going-from-indesign-to-ebook/
    rozbalit záhlaví
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    KRAMERIUS: Hm, to je divný. Proč to zobrazí správně v těch poznámkách, a ne při vyvolání té poznámky se slovy v řečtině.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    MARTY63: Mě to Word 2010 ukazuje správně:
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    Ahoj vespolek,
    opět se obracím na Vás s problémem.
    Mám dokument ve Wordu. V dokumentu jsou vytvořeny aktivní odkazy k jednotlivým poznámkám, které jsou umístěny na konci knihy. Problém je v tom, že některá slova v poznámkách jsou uvedena v řeckém písmu. Pokud si poznámky prohlížím na konci knihy, zmíněná slova se zobrazují. Pokud ovšem se chci na poznámku podívat z odkazu v dokumentu, slovo se nezobrazí.
    Neporadili byste mi co s tím?
    Předem díky.
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    Super, to nikdy nedělám.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MARTY63: Určitě si zapni zachovat poměr stran obálky(kde to jde)
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    Aha, díky.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    MARTY63: Imho jde o optimalizaci obrázků, zejména coverů
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    Ahoj, opět mám dotaz. Při převodu do formátu epub si mohu zvolit v Calibre v záložce "Nastavení stránky" výstupní profil podle rozlišení čtečky. Můj nový PB Touch Lux3 má rozlišení 1024 x 758 a profil pro tohle rozlišení tam není. to tam není. Zkoušel jsem profily pro IRex 800 (1024x768), Kindle DX (1022 x 722), Cybook G3 (800 x 600). Všechno je funkční, nepozoruju nějaké rozdíly. Můžete mi vysvětlit jak to s těma profilama je? Předem díky.
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    Tak ta nemožnost měnit font už je vyřešena. Problém se už řešil na Mobilreadu už v roce 2011. Problém je v FB readeru. Ve "style.css" se musí vymazat celý řádek, deklarují "family font". Pak už to funguje.
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    JYRKA: Jyrko, ty jseš génius. Moc díky. To nastavení ve Wordu pomohlo. Ovšem nesmím během čtení změnit font - potom už ho zpátky nedostanu. Vypadá to, jakoby mi tam cpal cfg soubor z adresáře "global" i když mám nastaveno, že má používat můj profil. Ach jo. V tom Calibre jsem to dělal přesně tak jak mi to radí ERGOSUM, ale čtečka prostě ten font nebrala a cpala jiný.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MARTY63: JYRKA: A nebo převést v Calibre a přidat/změnit písmo(rodinu písma).
    Instalací písma do čtešky nic nezkazíš. Když ho vložíš i do knihy bude pohromadě i v jiné čtečce.
    Ohlídej si, zda jsou v písmu všechny potřebné řezy a v češtině. Například v kurzivě to má humorné následky.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    MARTY63: U PocketBooku si muzes nastavit ignorovani vedtaveneho stylu: takze postaci zmenit nastaveni ve ctecce.
    Sruha moznost je jeste jednodussi: nastavit ten font rovnou ve Wordu.
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    Ahoj vespolek, potřeboval bych poradit. Z formátu "docx" jsem si vytvořil ebook ve formátu "epub". Sehnal jsem si font "Bookerly" a chtěl bych, aby PB614 Basic2 při čtení v FB Readeru použil tento font. Stačí mi nakopírovat ten font do adresáře "Fonts" ve čtečce a následně v konfiguraci FB Readeru si ten font vybrat? Nebo musím udělat ještě něco jiného? Zkusil jsem při tvorbě ebooku dát vložit tento font přímo do ebooku a skutečně v "page.css" se ten font objevil. V "style.css" tam byl pořád "font family Cambria". Připadá mi, že rozdíly mezi jednotlivými fonty nejsou skoro žádné.
    PECA
    PECA --- ---
    MJAK1329: Tak to je druhá věc. Třeba PocketBook aktualizuje celkem dobře, ale jinak je to asi dost bída, no.
    MJAK1329
    MJAK1329 --- ---
    PECA: Bohužel je to ještě horší, protože stránky šlo/jde přizpůsobit javascriptem a serverem konkrétnímu prohlížeči. Ebook je dodán komplet, takže nic takového není možné. Takže se ebooky tvoří pouze s prostředky, které zvládne co nejširší sada čteček.
    Podpora epubu v Adobe rendereru je hodně dobrá, podle mne jsou větší žáby různé fbreadery a coolreadery, kde je podpora velice základní.
    A jak se má vylepšit software ve čtečce, když běžný uživatel neprovede aktualizaci nikdy a i kdyby chtěl, tak i u velkých výrobců je k dispozici tak možná 1x za rok. U "noname" v podstatě nikdy.
    PECA
    PECA --- ---
    V přeneseném smyslu jsme se vrátili do doby, kdy se webové stránky vytvářely invalidní, leč na míru různým prohlížečům, aby se dobře zobrazovaly, nehledě na definované standardy. Mám takový dojem.
    A dokud se nezlepší čtečky (SW v nich), tak to tak zůstane. A čtečky se zlepšovat nebudou, protože stejně není obsah, kvůli kterému by to stálo za to... Ono to půjde, ale hodně pomalu.
    A v tomto případě je IMHO největší žába na prameni Adobe render ePubu, který používají snad všechny čtečky. Něco jako takový IE v dřevních dobách internetu.
    MJAK1329
    MJAK1329 --- ---
    Záleží na typu chyby. Některé způsobí, že nenahraješ do ibooks, nebo Google books, jiné jsou něco jako varování. Není nic těžkého mít ebook bez chyb.
    Na druhou stranu I Calibre mívá chyby v epub.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Řekl jsem si, že bych mohl zapracovat na svém sebevzdělání a pokusit se dělat lepší epuby. Když jsem použil na své nejnovější dílko v Sigilu funkci „schválit stylové listy pomocí W3C“ vyjel mi seznam chyb. Leč když jsem se podíval na normální komerční e-booky, vyjíždí to taky, a ještě delší! Je to tedy něco podružného, a co ty problémy způsobuje?
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    How to Build Rich Navigation in EPUB3 | Digital Book World
    http://www.digitalbookworld.com/2015/how-to-build-rich-navigation-in-epub3/
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    FERRYH: ERGOSUM: Dobře je toho dost vidět tady:
    InDesign Best Practices for EPUB Exports | ePUBSecrets
    http://epubsecrets.com/indesign-best-practices-epub-exports.php
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    FERRYH: Jsem na tom podobně, ale pokusím se přispět:
    4)kde jsou poznámky pod čarou a křížové odkazy, měly by být v epub aktivní.
    7)Když vkládáš písmo, mít licenci i pro e-knihy
    8)Pro tabulky používat pokud to jde objektové styly a upravitelné prvky.
    9) Všechny textové (i obrazové) prvky kotvit(svázat) tak, aby to dávalo smysl i mimo papír.(Tedy "za tímto odstavcem" a ne "2cm od konce této stránky". Setkal jsem se i s prasečinou, že druhý sloupec v třísloupcové sazbě byl ve skutečnosti třetí. Nebo že to co vypadalo jako dva odstavce byl ve skutečnosti jeden a řádky byly rozdělené mezerou. Na papíře to poznat nebylo v PDF ano.)
    10)mysli na budoucnost a zachovávej barvu, kresby atd. i když je v této verzi nezobrazíš a nepoužiješ
    11)marginálie- tj. poznámky na vnější straně textu dát do zvláštní vrstvy s pozadím stránky a neexportovat. Zde ale myslí záhlaví a zápatí tedy čísla stránek a pod.
    12)The one white space feature- nejrůznější řady mezer, tabelátory, prázdné rámce a ostatní bílé mezery, kterými sazeč vyhání text z míst, kde ho nechce. V epubu se samozřejmě dostanou na místa, kde je nechce čtenář.

    Doufám, že to někoho vyprovokuje a přeloží to pořádně. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam