JASMINOVA: hm. Me se u toho honi hlavou tolik veci. Jak si u toho pripadas, kdyz to vidis, respektive kdyz mas kontakt s pribuznym (?) kterej si ten dum postavil? Garaz na traktor v rodinnym domku, ok, to bych jeste byl ochotnej odskrtnout jako excentricnost, ja kdysi nekomu navrhl garaz na jeho sbirku aut pod obyvakem se sklenenou podlahou, aby se na ne mohl kdykoli podivat. Nicmene, o to tady asi nejde, ten clovek je naprosto usetrenej jakyhokoli citu pro uplne elementarni veci. Jak s nekym takovym normalne mluvis? Treba je to jinak skvelej clovek, ale u me stale preziva prezitek z dob myho mladi, kdy jsem nekoho takovyho proste povazoval za univerzalne nepouzitelnou osobu na kterou plytvat mym talentem je mrhani casem. Jo, bejval jsem takovej arogantni hajzl, dnes jsem proti tomu hotovej Gandhi, ale ja se tehdy pohyboval v kruzich kde se clovek mohl uplne znemoznit i tim, ze si namontoval nejakou jinou vodovodni baterii nez momentalne odborna verejnost povazovala za jedine vhodnou.
Ta opravdova otazka ale zni jinak: ja jsem sam sebe odjakziva videl jako nekoho, kdo tem kteri dejme tomu maji svoje talenty umistene jinde muze pomoct aby zili v hezkym prostredi. Podle motta: kdyz se blowupe budes snazit a nebudes linej, tak muzes pomoct udelat ten svet o neco hezci. OK, z toho jsem vyrostl nekdy po tricitce, protoze jsem pochopil ze svet je v poskytovani talentu nespravedlivej a urcita cast lidi presne to co jim jsem ochotnej nabidnout proste nechce, protoze vubec neni schopna rozpoznat ze jim neco nabizim. Oni kdyz maji moznost vybrat si mezi dobrou architekturou a hnusem, tak si vyberou ten hnus, aktivne, a budou se zuby nehty branit kdyz se jim pokusis ten rozdil nejak zviditelnit. Ta otazka tedy zni: co rozhoduje o tom, jestli nekdo dokaze tenhle rozdil vnimat nebo ne? Ja mel to privilegium, ze jsem vyrostl v rodine kde jsem byl tim hezkym prostredim obklopenej, ale v radach mych kolegu znam nemalo takovejch, ktery vyrostli treba na statku, jejich rodice nemaj ani stin pochopeni pro to co jejich deti v zivote delaj, a presto jednoho dne zjistili ze neco jde udelat dobre nebo hnusne. Cim to je? Ja ted nemyslim jenom talent kterej je nutnej na to abych neco takovyho umel sam delat, ja ted myslim spis schopnost vnimat ze neco je z nejakyho zahadnyho duvodu lepsi nez neco jinyho.
Ja si dnes myslim, ze existuje velika skupina lidi, na ktery je vynakladani nejaky pomoci proste ztratou casu (viz moje teorie estetickyho apartheidu) ale proc to tak je a jak se stane ze z jejich stredu najednou vyjde nekdo kdo je jinej, to by me opravdu zajimalo.