• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DRAKKABÍLÝ ŠVÝCARSKÝ OVČÁK - aneb lední medvědi sem!
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    tak fotky jsou na nastence :-) Sirril, porad cekam na foto od tebe :-)
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SRUBKA: v agility jsou 3 velikostni kategorie (podle kohoutkove vysky psa) SA, MA a LA (BSO je vzdycky L :-) ) a 3 vykonnostni kategorie - 1 (zacatecnici), 2 (pokrocili) a 3 (elita). Takze my jsme v LA2.

SIRRIL_NEMESIS: tyjo, tak to je dobre drama... Mne se cevecka taky hrozne libi, ale bohuzel vim, ze to povahove neni pes pro me. bso, i pres svoje mnohe mouchy, je proste mnohem lepsi volba. Je to mnohem univerzalnejsi pes. I kdyz kratkosrsta kolie ma taky neco do sebe :-)
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Sry za tapetu! :O
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Já jsem původně chtěla ČVčko, se přiznám. Ale. Mám byt 30m2, v kterém jsem sice většinou fakt jen přes noc, ale stejně. Navíc, v době kdy jsem si zamlouvala štěně jsem měla práci, kdy jsem občas měla dvanáctihodinový směny. Mohla jsem si psa vzít s sebou, nebo jsem mohla odběhnout venčit (bydlela jsem naproti práci) ale prostě jsem musela být pryč.

Samozřejmě mojí první podmínkou bylo, že pokud by tohle čekání psa trápilo, tak žádnýho nechci.

Navíc tohle měl být první pes kterého budu já osobně vychovávat od štěněte. A ČVčka jsou přeci jen.. trochu jiná :) v dobrém. Ale říkala jsem si, že bude vhodnější naporpvé zvolit něco jiného.

Tak jsem si vybrala krátkosrstou kolii. Chovatelka mě ujistila, že tenhle pes v pohodě snese i to čekání doma a nestrádá. Já navíc chtěla psa který bude ve všech možných situacích chodit se mnou. A pak takového kterého můžu vzít s sebou na několika hodinovou vyjížďku a neumře :))

No, jenže.. moje trenérka (od koní) má bšo čubu. Znám ji dobře, protože ji brala vždy s sebou na tréninky, čuba s námi absolvovala stokilometrový koňský vandr a posléze jsem ji o prázdninách nějakou dobu hlídala. Fascinovala mě její povaha a právě její cvičitelnost.

Pak čuba zabřezla a já si furt stála na krátkosrsté kolii.. nicméně přenášel x dní, trenérka už asi pátý den nespala, prcci se nakonec narodili císařem (včetně dělohy to šlo), noc porodu byla krušná, fena oblbnutá, štěňata bez sacího reflexu... trenérka už ani neviděla, poněvadž týden v kuse na nohou.. tak jsem se nabídla, že druhou noc po porodu budu prcky hlídat já.

Přišla jsem do místnosti kde mamina s prckama bydlela - Loreen na mě jednou zavrčela, očuchala mě a během dvaceti vteřin jsem mohla mít nějakou z těch bílých myšiček v ruce a klidně ji nést pryč. Čuba samozřejmě sledovala co s prckem dělám, ale povahou absolutně vyrovnaná a bezvadná. No a to rozhodlo :) Za osm týdnů jsem si brala štěně :)

Trenérka mi vybrala ze tří pejsků toho nejakčnějšího (další dva byli takoví líní medvídci), zároveň to byl pes který nejvíc připomínal povahou mámu a taky byl ze psů nejpěknější co se výstav týče.

Takže mi za zády právě stahuje polštář z postele :D chceme uričtě výstavy a když se zadaří a složíme zkoušky tak záchranařinu.

SRUBKA
    SRUBKA --- ---
    DRAKKA: Tak to jste koukám pěkně akční. Btw různé zkratky z oblasti výstavování a závodů, jsou pro mě zatím velkou neznámou, tak možná neuškodí, psát pro neznalé (hlavně mě :D), zpočátku i do závorky vysvětlivku. Př. hádám, že LA2 znamená, že jse už na nějaký dost dobrý úrovni, ale stejně... ;)
    Jinak jsem neměla zdání, že se dělaj i závody v psím plavání, to zní super!
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SRUBKA: jj, chovna ale bohuzel stenatka nebyly a nebudou, nemame vhodne prostory :-( takze si budu letos na leto brat stenatko od Noity, viz nize :-)

Jinak delame s Freyou primarne agility - tam zavodime v LA2. Trosicku zkousim obedience, ale tam jsme zatim ve fazi trenovani, navic mame docela velky problem s aportovanim :-( Jinak jsme se zucastnily souteze v plavani (to bylo super, to Freye slo uplne nejlip :-) ), chodime cosi jako dogtreky (ale tak do 20km) no jednou za cas jedeme na vystavu :-)
    SRUBKA
    SRUBKA --- ---
    DRAKKA: To v tuhle chvíli těžko říc, přecijen je mu 11 tejdnů. :D
    Zatim jen s určitostí vim, že pro vyblbnutí budem chodit, stejně jako s Mamlasem, na agility.
    Ale jsem otevřená všemu. Jestli mu půjde aport, nabránim se dog frisbee. Jestli bude mít po mamince vlohy na trénink obran, ráda zkusim i to... atd. Ale fakt zatím času dost, žádný konkrétní plány s nim v týhle oblasti nemám. Nechám si pak ráda na cvičáku poradit.

Jinak pokud z něj vyroste pěknej zdravej pejsek, nemám nic ani proti vystavování a následnýmu uchovnění. (Ono by to ostatně i té naší chovatelce udělalo radost, vůbec nás přesvědčovala, že má tenhle vrh pro českou BŠO populaci zajímavou krev, když je taťka ze zahraničí).
    Ale jak řikám, to je všechno otevřený, je to moje první čistokrevný zvíře, takže až čas ukáže, jestli budou ambice. Teď z něj chci hlavně vychovat hodnýho a spokojenýho společníka pro naší lidsko-psí smečku.

A co ty všechno podnikáš, se svojí fenečkou.
    A ona je chovná, viď?
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SRUBKA: super, tak to si myslim ze jsou dobre duvody :-)

planujete nejake psi sporty? vystavy?
    SRUBKA
    SRUBKA --- ---
    DRAKKA: No celkově miluju ovčácký plemena. Jejich vzhled, velikost, energii, všestranost - to mě na nich baví. A když jsem se rozhodovala, jakýho dalšího psa našemu stávajícímu kříženci belgičáka a něměckýho pořídím, bylo jasný, že to bude ovčák.
    U bělouše mě zaujala jeho povaha a výhradně "jemný" způsob vychovy, který se doporučuje. Respektive já jsem přes tu pozitovní motivaci, pochvaly, dobrůtky a hry. A fakt mi vyhovuje, že na tohodle pejska při výchově prý ani nic jinýho neplatí...
    Dál mi šlo o to, vytvořit si doma dobrou a nekonfliktní psí dvojku. A to, že BŠO obecně nemají sklony k dominanci, by tomu mělo nahrávat. Respektive nemusím se moc obávat, že Popletovi během dospívání rupne v kebuly a bude chtít Mamlasovi dokázat, že pánem psí smečky, je tu on. Na domácí bitky tu není nikdo zvědavej. :D
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SRUBKA: proc sis vybrala zrovna tohle plemeno?
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    vsechno hodim na nastenku behem dneska :-)
    NOITA
    NOITA --- ---
    Gaia je momentálně těhotná s CH. Arrezo Bohemia Star Moraveč a štěňátka očekáváme na konci února
    NOITA
    NOITA --- ---
    Taky se přidáváme Faironus Taien (Faro) a Tina Turner Miraja (Gaia)
    SRUBKA
    SRUBKA --- ---
    A přidávám se tedy taky k příznivcům - a čerstvě i majitelům BŠO.
    Tady můj bělouš "Popleta" (ofiko: Gift King z Ranče Montara), *22.11.2011, dlouhosrstý

Ucho sem, ucho tam... :)

DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SRUBKA: je to tam
    SRUBKA
    SRUBKA --- ---
    Na nástěnku by se hodil i odkaz na stránky "Bílý ovčák v nouzi" http://vnouzi.bily-ovcak.cz
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    jinak muzes zatim napsat nejake postrehy ze zivota se psem, eventualne proc ses rozhodla prave pro tohle plemeno :-)
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    lepsi?:-) pouzivam anglickou klavecnici, tak s tema hackama a carkama se moc neobtezuju :-)))
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    DRAKKA: a prosím o opravení nicku a názvu chovný stanice :) (SirRil, AltÁja) dík :)
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    DRAKKA: je to z FB, hodim to pozdeji na rajce. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam