• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DRAKKABÍLÝ ŠVÝCARSKÝ OVČÁK - aneb lední medvědi sem!
    KUURA
    KUURA --- ---
    No většinou je bílej, i když občas je tak od bahna, že si říkám, jestli ho nemám obarvit, aby to nevypadalo tak blbě
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    KUURA: nevadi, hlavne ze je bilej :-)
    KUURA
    KUURA --- ---
    akorát nejsme papírový jestli to nevadí :/
    KUURA
    KUURA --- ---
    Takže jmenuje se Wolf, je to kluk, narodil se v Drozdově a teď bydlí v Bášti u Prahy. Narodil se 28.3.2010

:) je to fakt hrozný, jak rychle to letí
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    KUURA: vitej, tak jeste to ostatni info at vas muzu dat na nastenku...jak se jmenujete, odkud jste a kdy jste se narodili?:-)
    KUURA
    KUURA --- ---
    Tak já přidám svého:) Pan Wolf jako štěně...tak rychle to uteklo...

DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    kratka reportaz o BSO na FTV Prima v Receptari zde http://www.iprima.cz/episodes/14810 cca 48:30-51:23
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    a kdyz uz jsme u toho klikani tak tu je zajimave video jak odnaucit psa skakat

Dog Training: How to stop Jumping up!- clicker dog training - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=lC_OKgQFgzw
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    tady je zajimavy clanek ke klikani, tusim ze od Katky Lerlove http://www.bcccz.cz/klikr.htm
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    JULYZ: myslím že jsi to vystihla :) asi se z nepříliš dobré znalosti nebo náhledu do toho principu nemůžu zbavit toho pocitu, že to je nějaká zkratka.
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: ako marker by sa mohla použiť napríklad i píšťalka, tá človeku ruky uvoľní dostatočne

SIRRIL_NEMESIS: no práve o to ide. kliker nesupluje pochvalu, kliker je len označovač :o) ale to všetko v tej knihe od Pryor je...

"ulehčující věc pro cvičícího a to mi nějak nesedí do toho, že zvířata by měl mít ten kdo s nima umí zacházet" - s tým si dovolím polemizovať. jednak si myslím, že ak niečo uľahčí výcvik, tak prečo to nevyužiť - naučiť cvik zviera rýchlejšie, s minimom stresu a navyše spoľahlivo je predsa výhodné pre zviera i pre človeka. pamlsky a pochvala sa nepočíta? to je predsa tiež uľahčenie, veď stačí predsa používať averziva :o)
    a druhá vec - myslím, že kto nerozumie systému akým sa zvieratá učia, tak systém klikru tiež nepochopí, pretože ten z neho vychádza.
    ako súvisí kliker s tým či niekto vie alebo nevie zachádzať so svojím zvieraťom? podľa mňa nijak. maximálne tak si o človeku ktorý ho používa pomyslím, že sa ozaj snaží pochopiť zviera s ktorým pracuje a chce si s ním vybudovať lepší vzťah :o)

kliker je nadstavba, nie skratka. je to podobné ako keď sa prešlo od metód cukr a bič k pozitívnej motivácii a hre.
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    DRAKKA: tak, no :) u jezdectví totál vyloučený :D
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: mne osobne nejvic vadi na klikru ze je to krabicka kterou musim drzet v ruce a tim padem mam o volnou ruku min :-)))
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    JULYZ: to chápu.. :) jen mi přijde vhodnější prostě rovnou pochválit :)

Jako já chápu co se mi snažíte vysvětlit, ale prostě mě nějak klikr vadí. :) Možná proto, že to podvědomně vidím jako ulehčující věc pro cvičícího a to mi nějak nesedí do toho, že zvířata by měl mít ten kdo s nima umí zacházet. Jeho význam nebo prospěšnost nijak nezmenšuju, je to jen nějaký osobní předsudek :))
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: no mne to jasave chvaleni prijde jako soucast klasicke kynologie (s konmi teda zkusenost nemam). kdyz to pejsek udela dobre tak jaaaaasaaaaam jako bych prave vyhrala miliooooon, no a kdyz udela spatne, tak trestam, takze ten kontrast (jo, kontrastni metoda se to jmenuje :-)) ) je proste maximalni. ja osobne moc jasavy clovek nejsem. ne ze bych nedavala najevo emoce, kokretne radost, ale takove ty vybuchy nadseni mi nejsou moc vlastni. navic, a ted teda trochu spekuluju, ale myslim ze stejne jako si pes zvykne na urcitou uroven trestani (napr na stahovaku), tak si i casem zvykne na urcitou uroven jasani jako odmeny, a co pak kdyz chci neco specialne odmenit?
    Celkove si myslim ze u klikru jde o to, ze je ten signal vzdycky stejny, unikatni. Pes vzdycky vi, ze to udelal dobre kdyz uslysi klik a ze bude odmena. Zaroven ho to nevyrusuje z koncentrace, coz by to jasani klidne mohlo. Klik je proste informace.
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: ale to sme práve u toho základného omylu - kliker je iba značkovač, marker PO ktorom nasleduje odmena. tou odmenou je jedlo alebo/spoločne citovo zafarbené slovo (hodný, výborne, atď...) či hra. marker nenesie žiadnu emočnú informáciu.
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Třeba jednou nakonec k tomu klikru dospěju :) i když si stále myslím, že pravděpodobněji při práci ze země s koněm asi dřív než u psa :)

Emoce ve vysloveném slově vadí? :) Já myslela že přesně naopak. Tedy samozřejmě pozitivní emoce. A brala jsem to za výhodu slova proti klikru :) Mám odpozorováno (zase od koní teda - delší zkušenost) že na jásavý ano kdy je z vás to nadšení téměř cítit kůň reaguje s mnohem větší motivací než na samotný neutrální slovo.. je to teda taková základní otázka, ae zarazilo mě to :)) I trenérka do mě při tréninku kolikrát hučí, že když zkoušíme jezdit nový těžší cvik, tak v případě že ten kůň vyhoví, musím nadšením doslova vybuchnout... (nejčastější výměna názorů z tréninku: "Jo! Pochval! Pochvaaaaaal! Musíš chválit furt!" "Uuuuff.. uff.. pašák.. uuf.. to nestíhám...uuuf.." "To musíš stíhat i kdybys zrovna rodila!")
    NOITA
    NOITA --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: Já používám oboje, ale z nějakého důvodu je opravdu výsledek s použitím klikru přesnější a rychlejší. Vysvětluji si to tak, že klikr je jednoznačně spojen s primárním motivátorem - jídlem třeba a nikdy se mu nestává, že byl slyšet jen tak, což se u slova stává. Navíc hlas má velkou variabilitu, mění se, jak píše Julyz a pak je tu ještě jedna věc, kterou pozoruji - ruka s klikrem je mnohem rychlejší než pusa a slovo. Pokud nepracuješ se superychlým zvířetem, v podstatě ti to může být i jedno, ale u zvířete, které rychle nabízí chování, prostě se slovem nestíháš.
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: mysím, že "ano" alebo "klik" je v podstate to isté (ak máš to "ano" nabité - tzn pes vie, že po každom "ano" prichádza pamlsok - nabíja sa to rovnako ako kliker). rozdiel je ten, že v "ano" sa môžu prejavovať emócie zatiaľčo "klik" je vždy naprosto neutrálny. ale zároveň kliker je rýchlejší ako slovíčko - poznať to napríklad pri microshapingu, kde sú nutné ozaj rýchle reakcie.

ja používam okrem klikru i slovíčko "tak", ale stáva sa mi, že keď som nadšená tak ho teda vyslovujem dosť jasavo a znie trochu ináč ako by som si to predstavovala. je to hodne o sebaovládaní. ale ak ho máš už zažité od koní, tak nie je problém používať miesto klikru "ano". slovíčko ma tú výhodu, že ho máš vždy sebou a nepotrebuješ naň voľnú ruku :o) ideálny je stav, keď je pes naučený na klik i na slovíčko a striedaš oba podľa situácie.

tu je video ako používať označovacie slovo miesto klikru:

Kanál uživatele kikopup - YouTube
    http://www.youtube.com/user/kikopup#p/u/14/M6B-Q4-nqNg
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: tohle by ti nejlip vysvetlila noita, ta ma na klikani certifikat
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam