• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    BOUCHI: Náklady na výrobu jednoho kusu jsou sice minimální, ale náklady na výrobu prvního kusu zas tak zanedbatelné nejsou - i spisovatel začátečník by rád dostal odměnu za vložený čas (nemluvě o profíkovi), plus se musí zaplatit minimálně práce redaktora, korektora a sazeče, případně ještě překladatel a propagace. A samozřejmě taky distribuce, která tvoří minimálně třetinu, ale spíš polovinu ceny. A my jsme v situaci, kdy se prodeje e-booků u nás pohybují v desítkách, maximálně stovkách kusů.

    Mmch, stánkové DVD nejsou totéž, co e-booky.
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    BOUCHI: celkem zajimava statistika jsou vysledky prodeje pocitacovych her "zaplatte kolik chcete" :) - casto v prumeru jedna platba vic nez za drahou ackovou hru (coz dorovnava skupinka vtipalku platici jeden cent)
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    Já taky vidím výpalné jako jedinou možnost, byť ne nutně ve stávající úpravě, ale spíš jako kombinaci nějaké paušální daně plus nějaké to procento z ceny prodaného díla. Problém by byl spíš s tím, kdo by vybrané peníze rozděloval a podle jakého klíče. Rozhodně mi to ale přijde jako lepší model, než kriminalizovat stahování obsahu pro vlastní potřebu (velký zásah do soukromí, včetně možnosti zneužití + malá účinnost).
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    ALRAUNE: Nojo, ale argument "zatim je trh maly, takze zakon musi byt prisny" je IMHO neakceptovatelny. To by totiz znamenalo, ze az bude trh vetsi, tak zakon nemusi byt tak prisny, jenze ruku na srdce - kolikrat dejme tomu za poslednich deset let jsi zazila, aby se zakon _zmirnil_? V drtive vetsine pripadu se AFAIK srouby akorat pritahuji.

    ALRAUNE: Ja pouze podotykam, ze u ebooku pojem "pod cenou" temer ztraci vyznam, vzhledem k moznosti prodeje neomezeneho mnozstvi "kusu" se zanedbatelnymi naklady na "vyrobu" kazdeho dalsiho "kusu". A tudiz ze ty rozpoustene naklady nejsou limitovany poctem vytistenych kusu, ale poctem lidi ochotnych zaplatit (ktery je vyssi nez pocet prodanych papirovych knizek a pocet prodanych ebooku dohromady).

    "A celken nevěřím, že někomu, komu stovka připadá moc, bude pade připadat ok, když to může mít jinde zadarmo." Hodila by se statistika poctu prodanych stankovych DVD za 100 a za 50 (kdyz si ty filmy taky clovek muze stahnout z nelegalniho zdroje zadarmo, pricemz mu to zabere podstatne vic casu nez u knizky). Od mnoha lidi uz jsem cetl "dokud DVD stala pade, kupoval jsem kdeco, za stovku uz si vybiram".
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    ZAPPO: No, je to aspoň představitelná cesta. Ne ideální, ale asi realizovatelná.
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    BOUCHI: aha, takze jen pro firmy....
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BOUCHI: Takže co rozpustím ve dvoustovkách prodaných ebooků za rok? A celken nevěřím, že někomu, komu stovka připadá moc, bude pade připadat ok, když to může mít jinde zadarmo. Kdo ty knížky v ebooku chtěl, tak už je má, ty prodeje jsou imho těch pár lidí, ve kterých se hnulo svědomí :)
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BOUCHI: Zatím eknihy nejsou tak velký trh. Prostě nejsou, prodej ebooků tvoří u mých knížek ani ne desetinu prodeje tištěných.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    VYHULENY_UFO: Ano, stahovat je legální.
    FIN
    FIN --- ---
    BOUCHI: pod pojem "informace" toho narveš... co dílo, kde lítá tajný agent (fikce) po realisticky popsaném hongkongu a dalších městech? to je sakra informace. chci říct, že toto rozlišení imho není příliš funkční. lepší je "autorské dílo" vs. "citát z platných (národních/nadnárodních) norem". abych užil níže uvedeného příkladu. pokud někdo do skript ocituje normy, tedy předpisy dané státy a eu, které přesně jsou těmi občanskými informacemi, na něž máme nárok, protože námi placené státy je vydávají coby směrnice, tak je nějaká pokuta vysloveně drzost a nehorázné mlať-klackem-přes-hlavu zneužití...
    [ SHIGORBIRDMAN @ Autorské právo v 21. století ]
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    SHIGORBIRDMAN: Jasneze celkove naklady na pripravu neodrbes, ale ty uz se rozpousteji podle poctu prodanych ebooku.

    Info o vypalnem na http://www.piratskenoviny.cz/?c_id=32633 - nazev a perex zamerne ponekud bulvarni, ale v clanku informace najdes.
    FIN
    FIN --- ---
    VYHULENY_UFO: jenže to šetřil na vracení dph, ne na presumpce-viny-mohlo-bys-posloužit-ke-krádeži příplatku :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    BOUCHI: aha, takze se to udela jako pred 12-14ti lety, kdy sme se s kamosem prizivovali kopirovanim cd. On je kupoval na svoji firmu, aby usetril :)
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    BOUCHI: no zas... fixni naklady jsou na ebook male (s vyjimkou nakladu na placeni), ale celkove na pripravu neodrbes (a ty zas tak male nejsou, pokud to ma za neco stat, a to nepocitam honorar autora, nybrz veci jako korektury, sazbu atd).
    Na ten evropsky soud a vypalne - mas nejaky link? to jsem nepostrehl
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    Já bych vůbec proti "výpalnýmu" nijak zvlášť nebrojil - popravdě je podle mého koncept tzv "kultury za paušál" možná životaschopný.
    Sice je to defakto forma daně (a daně jsou špatné :) ), ale je to administrativně daleko čistší a je to přiznaná snaha o rychlé a uspokojivě dobré vítězství na všech stranách.

    Varianty se pak hýbají od toho, co je defakto teď u nás (ale zjevně nedostatečné a zamlžené) - de fakto daň, která by byla třeba "plať dvě stovky měsíčně, každý občane a stahuj filmy, hudbu a knihy dle libosti - a tento balík peněz spravedlivá agentura rozdělí mezi všechny autory". Kámen úrazu je ve výši té daně a ve funkčnosti té rozdělující organizace, ale mohlo by jít o řád víc než je teď, bylo by to čstší a zavládl by smír:)

    Další možnost, jejíž první kroky zkouší například Apple/amazon teď je - zaplať, uživateli paušál a užívej všechno co máme tak dlouho jak dlouho budeš platit. A my jako velký hráč nasmlouváme práva a dost jednoduše jim patřičný díl převedeme.

    obě varianty mi přijdou průchozí, druhá pochopitelně o něco víc, protože je volitelná, ale zase některé problémy tolik neřeší.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    SHIGORBIRDMAN: Jo, s tema normama je to na presdrzku. Jakykoliv uzakoneny a statem vymahany predpis by samloozrejme mel byt volne dostupny na netu.

    Stejne tak je na presdrzku a bez opodstatneni vyjimka v zakone zakazujici kopirovani not.

    ALRAUNE: Treba by se ten okruh ctenaru pri nizsi cene zvedl. Ostatne prodavani "pod cenou" u e-knihy nedava smysl, protoze fixni naklady na jednu e-knihu jsou hodne male (na rozdil od tistene knihy, kde proste cena tisku neklesne pod urcitou hodnotu.

    FIN: Tim chci rict, ze odborna literatura spada pod pojem "informace" (cili v tomto pripade pada argument ze "nejde o informaci ale o umelecke dilo") a ze pochybuju, ze by se dala nastavit funkcni a smysl davajici pravidla a omezeni jinak pro beletrii a jinak pro odbornou literaturu.

    VYHULENY_UFO: No, Evropsky soud (ci jak presne se jmenuje) uz rozhodl, ze vybirani vypalneho z medii nakupovanych firmami je neopravnene, a do pripravovane novely AZ by se to melo promitnout.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SHIGORBIRDMAN: jo to je. ja tedy s autorsky chranenymi dily problem nemam, protoze kazdej ma pravo za svoji drinu mit nejakej zisk, ale vadi mi dost to, ze kdyz na zakoupena CD vypalim nasi firemni praci nebo dam-li cd jako prilohu do OR, zaplatim nejakym autorskym svazum za neco, na co nemaji absolutne narok ci cokoliv spolecnyho.
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    VYHULENY_UFO: snaha o kriminalizaci a zruseni prava na vytvareni osobni kopie je prave v kombinaci s "vypalnym" velmi vtipna vec, ale pochopitelne kriminalizaci a zruseni vypalneho samozrejme autorske svazy podporovat nebudou :)
    FIN
    FIN --- ---
    FIN: btw k bych jen podotkl toto (z předchozí debaty s A)

    "právo veřejnosti na informace" je pojem - jak ostatně plyne z diskuse - značně nejednoznačný, a proto dobře ohebný, vágní a vše/zneužitelný. je rozdíl mezi právem na informace o činnostech státních institucí - které ostatně platíme ze svých daní - a tímtéž u díla soukromého (byv soukromník jedna osoba nebo kolektiv).
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: tedy, vypustim-liz literaturu starsi (tusim 80let), kterou muzu vydavat jak chci, cerstve tusim napriklad Capek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam