• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BOUCHI: Prodávat něco pod cenou není řešení... existuje prostě jen omezený počet zákazníků a pokud jim to ještě prodám pod cenou, už jsem zas u bodu, kdy se mi to nevyplatí dělat.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    ALRAUNE: To, že někdo umí česky neznamená, že spadá pod českou jurisdikci.
    Kubánští, vietnamší, mongolští a afričtí studenti by mohli vyprávět, jak umí česky :-))
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    BOUCHI: nejlepsi je odborna literatura, ktera je uzakonena jako platna norma, ke ktere ale neni volny pristup :) jinymi slovy chces znat zakon, zaplat :D

    pred casem takhle schytala pokutu za porusovani autorskych prav brnenska VUT za to, ze si dovolila pretisknout cast normy studentum do skript, aby se to meli z ceho naucit, kdyz uz to musi znat... velmi humorne, zvlast nasledky :)
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BOUCHI: Českou knížku můžu nasdílet kde chci... ale stejně si ji přečtou jen ti, co uměj česky, co je na tom k nepochopení?
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    ALRAUNE: Jeste k tomuhle. Vzhledem k tomu, ze internet je globalni, tak argument "ve svete to funguje, ale u nas nemuze" nic nevyresi. Pokud bude chtit nekdo ceskou knizku nasdilet, tak ji uploadne treba na web s domenou Velikonocniho ostrova, nachazejici se na serveru fyzicky umistenem v Indii a udela to anonymne pres brazilskou proxy (zeme strilim od boku), takze na nej s nasi legislativou ani s ACTA stejne nedosahnes. Proste jina sance nez konkurovat tim "rychle, snadno, kvalitne a za dostupnou cenu" me nenapada (teda krom spiclovani veskere komunikace a kriminalizace stahovani).

    FERRYH: K pravu autorskemu LZPS:
    Článek 34
    (1) Práva k výsledkům tvůrčí duševní činnosti jsou chráněna zákonem.
    (2) Právo přístupu ke kulturnímu bohatství je zaručeno za podmínek stanovených zákonem.

    Cili tady uz je i naznaceno, ze ma byt rovnovaha, protoze ochrana vysledku tvurci dusevni cinnosti a pristup ke kulturnimu bohatstvi jdou trochu proti sobe, tudiz to musi zakon nejak vyvazit.

    PECA: A co odborna literatura? To uz neni umelecke dilo a daleko vic na ni sedi oznaceni "informace".
    PECA
    PECA --- ---
    FERRYH: ALRAUNE správně podotýká, že beletrie je především umělecké dílo.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    FERRYH: LZPS:
    Článek 17
    (1) Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny.
    (2) Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu.
    (3) Cenzura je nepřípustná.
    (4) Svobodu projevu a právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti.
    (5) Státní orgány a orgány územní samosprávy jsou povinny přiměřeným způsobem poskytovat informace o své činnosti. Podmínky a provedení stanoví zákon.

    Prostě první 3 body ti dovolují vše a ve čtvrtém bodě ti zase úplně vše můžou zakázat - stačí jakékoliv zdůvodnění obsahující některé ze slov "demokracie", "právo", "svoboda", "bezpečnost", "zdraví", "mravnost".
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    mimochodem... uz sme chtel neco napsat ve smyslu ze pravo na informaci je zakotveno v nasi ustave a pak srovnat obe veci na vahach teda pravo na ochranu autorskych prav na jedne strane a na druhe strane to ustavne dane pravo na info...
    ono totiz v pravu jako takovem plati ze pokud dve veci v ustavnim zdanlive mohou kolidovat tak zakonodarce je povinej obe polozky dalsimi predpisy a zakony ZROVNOVAZIT co mozna nejvice... jenze...
    ja ted nevim jestli je pravo autorske nejak i treba jen prenesene zakotveno v ustave...
    a jsme v rozpacich..
    je?? muze mi nekdo nakopnout spravnym smerem??
    mozna neco o pravu na uhradu za svou praci? ... ty jo... zda se ze Ustavu znam fakt bidne.. stydim se.. :o(((
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    ALRAUNE: Fakt by me zajimalo, co by se stalo, kdyby nekdo zkusil prodavat ebooky za dvacku. Jaky by byl pomer prodeju oproti ebookum za stovku. U tech aplikaci pro iPhone jsou pry rozdily mezi poctem nakupu dolarovych a petidolarovych hodne velke.

    ALRAUNE: Vsak ja ji pak taky neukradl (tj. nestrcil v knihkupectvi pod kabat), pujcil jsem si ji v knihovne (a legalne zhotovil rozmnozeninu pro vlastni potrebu ;-), kterou jsem ale od te doby stejne necet).
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    ALRAUNE: Slovo ukradne je nesprávné. "Kradení" = porušení zákona.
    Pokud si udělá kopii pro osobní potřebu (ať už s originálu z knihovny nebo z jiné kopie), tak je to spořádaný a zákona dbalá občan, který nekrade.
    Taková je prostě realita.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    SHIGORBIRDMAN: No, překvapuje mě, že i tak ve mě lidé vidí ziskuchtivce, co píše pro prachy :D
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BOUCHI: Tak si to nekoupíš, no, člověk si nekoupíš spoustu věcí, o které by stál, ale jsou pro něj moc drahé, ale to neznamená, že je pak ukradne :)
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    ALRAUNE: ACTA je samotnými autory = politiky prezentováno jako něco, co pomůže ochraně autorských práv - takže se to nedá nespojovat.
    Že politiky na tom zajímá hlavně ta druhá část - větší možnosti kontroly ovcí - to je jiná skutečnost.
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    ALRAUNE: stat ma ze vseho vic nez ty, co te na tom prekvapuje? z neceho je ten realne socialisticky kapitalismus nutno platit
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    ALRAUNE: No, neni nakladatel jako nakladatel - a napriklad kdyz tolik vychvalovane Argo chce za reedici osmdesatistrankove knizky (pravda, v tvrde vazbe, ale zase s jednobarevnou obalkou kde je pouze jmeno autora a nazev knihy, cili usetrili za ilustraci) dve stovky, tak je to pro me uz hodne neprimerena cena, knizku si nekoupim a nakladatel ma u me cerny puntik.

    ALRAUNE: Jenze tomu spojeni AZ s digitalni casti ACTA se proste nemas jak vyhnout.
    Se zvysenim DPH na knihy souhlas, to nasi zakonodarci a vlada posrali fakt fest.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    Já si hlavně myslím, že je nešťastné spojovat současný autorský zákon s ACTA. A že z hlediska spisovatelů a nakladatelů je to nešťastné zvlášť v době, kdy se zvedla dph na knihy a už tak je všude ouvej. Už tak má stát z každé mé knihy víc, než já.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    To jsou všechno jen teoretické debaty.
    Dokud bude možné něco získat zdarma a snadno bez rizika reálné trestního postihu, tak to většina lidí takto získávat bude - lidi prostě takoví jsou a kapitalismus je učí, že je to správně - maximalizace zisku při minimalizaci investice.

    Takže už zbývá debata, zda se pro uhájení současného autorského zákona budeme pořád stále dokola snažit zpřísňovat související zákony a tím ořezávat a zmenšovat skupinu těch, co se chovají takto kapitalisticky - a zároveň zvyšovat kontrolu a dohled a omezovat práva všech - nebo budeme hledat jiný model bez kamer na každém rohu, strážních věží a ostnatého drátu.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    Mmch, aby se vylepšil mediální obraz nakladatelů, tak není nutné měnit autorský zákon, stačí jen, když se veřejnost dozví, jak to v Čechách funguje opravdu. Ne, jak to funguje u hudebních producentů v Americe.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BOUCHI: To jsou ale produkty, které jsou prodejné celosvětově a v při velkém množství prodejů je možné nastavit nízkou cenu. Pokud je pro někoho stovka za ebook moc a prodá se jich do deseti měsíčně, tak to opravdu není obchodní model, kterž by člověka zachránil. U Tiny to můžu sledovat dost přesně... na ebookforu měla tisíce stažení, na palmknihách se prodalo možná padesát kusů. To je velký nepoměr.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    ALRAUNE: "ALe proč by pak někdo za knihy platil, když je možné legálně stáhnout?"
    Protoze kdyz produkt nabidnes tak, aby byl dostupny snadno, rychle, v dobre kvalite a za prijatelnou cenu (ano, vim ze pro nekoho je jakakoli nenulova cena neprijatelna, ale nesdilim nazor, ze takovych je vetsina), tak za nej lidi v pohode zaplati nez aby ho museli nekde hledat po ulozistich. Fungujou tak iTunes, funguje tak Netflix a Hulu, fungujou tak aplikace pro IPhone, funguje Amazon (ano, DRM je zlo, nicmene i tak Amazon spada pod "snadno, rychle, v dobre kvalite a za prijatelnou cenu").
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam