• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    Hledání konsensu o možné nové podobě autorského zákona držícího krok s realitou 21. století
    rozbalit záhlaví
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    ALRAUNE: To chápu, taky bych do toho nejspíš nešel.
    BOUCHI: Písničky nejsou knížky. A z pohledu těch zahraničních agentů to je to pořád relativně málo peněz (řekněme 1000 euro za papírovou, 3000 euro za elektronickou licenci), zato český nakladatel si spočítá, že zaplatit 50,000 za práva + 40,000 překladateli a prodat padesát výtisků za poloviční cenu se moc nevyplatí.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BOUCHI: No, zřejmě je nějaké vydání v Čechách elektronicky zas tak nebolí.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    SHINIGAMI: U nas (Altar) treba funguje, tedy pri nakupu v nasem eshopu, ze u tech titulu, ktere jsou i elektronicky, je e-verze (v PDF, protoze je tam dost grafiky) k papirovemu exemplari bud zdarma nebo za drobny priplatek, a naopak majitel e-verze ma pri pozdejsi koupi paprove adekvatni slevu.

    ALRAUNE: Debilni pristup je chtit za ebookova prava trojnasobnou zalohu, takze se jim na to nakladatel vybodne a misto aby meli aspon nejake penize tak nemaj nic.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    MAGUMI: tak v tom pripade by byl rozdil kniha hotova na trhu tak dvajkrat tak delsi, nez ted:-))
    (nemyslis si snad, ze tu praci svepomocnou lze udelat na koleni za par sekund, ze?)
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    ALRAUNE: Rozdíl by byl v tom, že bys ty knížky vydávala elektronicky a svépomocí a prodávala je přímo čtenářům.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BOUCHI: Možná, že to bude v tom, že je tam mnohem širší pole konzumentů.

    CO je debilní přístup agentů? Pokud autoři nechtějí pustit v nějakých zemích elektronické verze, protože se bojí, že se budou krást a poškodí to prodej, tak co je na tom debilního? Oporu v zákoně to má.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MAGUMI: Já píšu knihu na objednávku, zálohuje ji nakladatel, kdyby mu čtenáři platili předem tak to pro mě žádná změna nebude :)
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    SHINIGAMI: a nebo moznost stahnuti kapitoly do ctecky s funkcnim odkazem,ze kdyz se mi libi, muzu kliknout a prejit k nakupu cely knihy.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    ALRAUNE: To je ale debilni pristup agentu a zakon prece neni od toho, aby ho podporoval.

    ALRAUNE: No a v cem ty lepsi sluzby spocivaji u hudby, kdyz tam prece plati uplne stejne "že stačí pár kliků a máš ho taky a zadarmo. Zvlášť, když jakkoli vyšperkovaná mp3 se může prodat jednou a někdo ji vyvěsí na ulozto."? Proc si lidi ty pisnicky kupujou?
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    SHINIGAMI: Sice si spíš dovedu představit opačný případ, že ten, kdo si koupí papírovou knihu, dostane k ní i ebook zdarma, ale i tohle by možná přes nějaký kod šlo.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    ALRAUNE: Dokážeš si představit, že bys knížku psala takhle na objednávku, tzn. že by si ji u tebe tvoji čtenáři předplatili? To by byl zajímavý model.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    ALRAUNE: u ebooku si dovedu predstavit treba to, ze si ho predplatim a budu prubezne dostavat info, jak to s knihou vypada, treba i nejakou ochutnavku. Nebo az autor dokonci serii a vyda ji navic v peknem papirovem N-baleni, tak bude nejaka sleva/extra serie odlisna od bezne v obchode, s venovanim, co ja vim...
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    Ad ALRAUNE: hmm, mne by to taky zajimalo.
    Protoze kdyz premyslim nad odpovedi, tak jediny, co mne napada je, ze chci, aby Kosmas mel paypal (a ne divnej paysec, ci placeni kartou):-)))))
    Cimz chci rict, zekdyz zacnu uvazovat, tak ma odpoved je, ze vlastne nevim,co bych chtela, aby se vylepsilo.
    (no ale ted zas resime neco z klubu, ze kteryho vzniklo toto auditko, at se tam "nesvini" autorskym offtopicem. A ted v auditku o autoraku "scvinime" politikou eknih:-))) )
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    Aby bylo jasno, nechci, aby to vypadalo, že útočím na ebookforum, se kterým má vztahy přinejmenším korektní, a ten půlrok je pro mě jako pro autora dost důležitý, ale když vidím ty paraely, co tu volíte, tak mi část diskutérů připadá opravdu mimo místu v otázce české literatury.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    Mě by opravdu zajímalo, jaké si představujete u ebooku lepší služby, které by vyvážily to, že stačí pár kliků a máš ho taky a zadarmo. Zvlášť, když jakkoli vyšperkovaný ebook se může prodat jednou a někdo ho vyvěsí na ulozto.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    MARWIN: E-knihy mají úplně jiný trh než muzika, filmy a hry, to se fakt nedá takhle srovnávat. Je něco jiného vyrobit hru pro globální trh a pak ji prodávat i v naší malé zemičce, a napsat knihu, u které se počet tvých potenciálních čtenářů počítá maximálně na tisíce až desetitisíce.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MARWIN: A kdo by to toho šel, s těmi prodeji, které jsou i teď mizerné? Před pěti lety tu nebyly skoro žádné čtečky.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MARWIN: Hlavně se nebudou psát.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    SHIGORBIRDMAN: Ne, o podmínkách, které si diktují autoři, co by s překladovými autory měla společného Dilia, ta je přece nezastupuje.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    SHIGORBIRDMAN: Za práva na elektronickou distribuci se pochopitelně platí zvlášť, často až několikanásobek ceny licence za klasické vydání - kvůli strachu z pirátů. Navíc je třeba zaplatit ještě jednou překladateli (pokud to už nemá ve smlouvě na papírové vydání, ale to je výjimka).
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    SHIGORBIRDMAN: je bohuzel zvykem prodavat zvlast prava na preklad papiroveho vydani a e-booku. Prave proto ze autori se boji kopirovani a jejich agenti jim vychazeji vstric.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    FIN:

    Nejsem si jistý, jestli je úplně fér srovnávat knihy a ostatní média, to by ale nejspíš bylo na dýl.

    Euromédia si mohla spočítat, že sami nikdy neprorazí; my nejsme Amerika a Euromédia není Amazon. Já vím, že někdo musí tu slepou uličku probádat, ale je to jen na škodu věci.

    Taková nakladatelství existují, ale fungovat to může jen přes velké zavedené distribuční společnosti, malé nakladatelství tahle udá pár kusů, to se nikdy nevrátí - kdo by na ty jejich stránky chodil?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam