• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    Hledání konsensu o možné nové podobě autorského zákona držícího krok s realitou 21. století
    rozbalit záhlaví
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    ALRAUNE: Coz ale znanema, ze jim nejde o to dostat knihu ke ctenarum. Tj. bud o to nejde autorovi a v tom pripade ma u me cerny puntik, a nebo o to nejde agentovi a pak ma autor cerny puntik rovnez, ze to dopusti.
    Proste autora, ktery tak ci onak kasle na ctenare, si nemuzu vazit.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BOUCHI: No, zřejmě je nějaké vydání v Čechách elektronicky zas tak nebolí.
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    MAGUMI: na kickstarteru se tohle objevuje docela casto - nekdo napise par kapitol a da si limit, za kolik to dopise. netusim nicmene, kolik projektu tohohle typu uspeje
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MAGUMI: Ne, nechci vydávat knížky svépomocí... já léta dělala tiskovou produkci, mám dokonce živnosťák na nakladatelskou činnost a právě proto nechci. Je to spousta práce, která nemá s psaním nic společného a já nejsem dobrá obchodnice. Jsem bordelářka, moje účetnictví je vždycky v děsném stavu. To, že je člověk schopen psát fantastiku, neznamená, že může úspěšně vést nakladatelství. Navíc, bych napsala tak polovinu knih, než jich napíšu.
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    SHINIGAMI: http://www.baenebooks.com/, drive www.webscription.net, zkouselo a zkousi nejruznejsi takove veci, jako moznost koupit si ARC a podobne
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    SHINIGAMI: U nas (Altar) treba funguje, tedy pri nakupu v nasem eshopu, ze u tech titulu, ktere jsou i elektronicky, je e-verze (v PDF, protoze je tam dost grafiky) k papirovemu exemplari bud zdarma nebo za drobny priplatek, a naopak majitel e-verze ma pri pozdejsi koupi paprove adekvatni slevu.

    ALRAUNE: Debilni pristup je chtit za ebookova prava trojnasobnou zalohu, takze se jim na to nakladatel vybodne a misto aby meli aspon nejake penize tak nemaj nic.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    MAGUMI: tak v tom pripade by byl rozdil kniha hotova na trhu tak dvajkrat tak delsi, nez ted:-))
    (nemyslis si snad, ze tu praci svepomocnou lze udelat na koleni za par sekund, ze?)
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    ALRAUNE: Rozdíl by byl v tom, že bys ty knížky vydávala elektronicky a svépomocí a prodávala je přímo čtenářům.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BOUCHI: Možná, že to bude v tom, že je tam mnohem širší pole konzumentů.

    CO je debilní přístup agentů? Pokud autoři nechtějí pustit v nějakých zemích elektronické verze, protože se bojí, že se budou krást a poškodí to prodej, tak co je na tom debilního? Oporu v zákoně to má.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MAGUMI: Já píšu knihu na objednávku, zálohuje ji nakladatel, kdyby mu čtenáři platili předem tak to pro mě žádná změna nebude :)
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    SHINIGAMI: a nebo moznost stahnuti kapitoly do ctecky s funkcnim odkazem,ze kdyz se mi libi, muzu kliknout a prejit k nakupu cely knihy.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    ALRAUNE: To je ale debilni pristup agentu a zakon prece neni od toho, aby ho podporoval.

    ALRAUNE: No a v cem ty lepsi sluzby spocivaji u hudby, kdyz tam prece plati uplne stejne "že stačí pár kliků a máš ho taky a zadarmo. Zvlášť, když jakkoli vyšperkovaná mp3 se může prodat jednou a někdo ji vyvěsí na ulozto."? Proc si lidi ty pisnicky kupujou?
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    SHINIGAMI: Sice si spíš dovedu představit opačný případ, že ten, kdo si koupí papírovou knihu, dostane k ní i ebook zdarma, ale i tohle by možná přes nějaký kod šlo.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    ALRAUNE: Dokážeš si představit, že bys knížku psala takhle na objednávku, tzn. že by si ji u tebe tvoji čtenáři předplatili? To by byl zajímavý model.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    ALRAUNE: u ebooku si dovedu predstavit treba to, ze si ho predplatim a budu prubezne dostavat info, jak to s knihou vypada, treba i nejakou ochutnavku. Nebo az autor dokonci serii a vyda ji navic v peknem papirovem N-baleni, tak bude nejaka sleva/extra serie odlisna od bezne v obchode, s venovanim, co ja vim...
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    Ad ALRAUNE: hmm, mne by to taky zajimalo.
    Protoze kdyz premyslim nad odpovedi, tak jediny, co mne napada je, ze chci, aby Kosmas mel paypal (a ne divnej paysec, ci placeni kartou):-)))))
    Cimz chci rict, zekdyz zacnu uvazovat, tak ma odpoved je, ze vlastne nevim,co bych chtela, aby se vylepsilo.
    (no ale ted zas resime neco z klubu, ze kteryho vzniklo toto auditko, at se tam "nesvini" autorskym offtopicem. A ted v auditku o autoraku "scvinime" politikou eknih:-))) )
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    Aby bylo jasno, nechci, aby to vypadalo, že útočím na ebookforum, se kterým má vztahy přinejmenším korektní, a ten půlrok je pro mě jako pro autora dost důležitý, ale když vidím ty paraely, co tu volíte, tak mi část diskutérů připadá opravdu mimo místu v otázce české literatury.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    Mě by opravdu zajímalo, jaké si představujete u ebooku lepší služby, které by vyvážily to, že stačí pár kliků a máš ho taky a zadarmo. Zvlášť, když jakkoli vyšperkovaný ebook se může prodat jednou a někdo ho vyvěsí na ulozto.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    MARWIN: E-knihy mají úplně jiný trh než muzika, filmy a hry, to se fakt nedá takhle srovnávat. Je něco jiného vyrobit hru pro globální trh a pak ji prodávat i v naší malé zemičce, a napsat knihu, u které se počet tvých potenciálních čtenářů počítá maximálně na tisíce až desetitisíce.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MARWIN: A kdo by to toho šel, s těmi prodeji, které jsou i teď mizerné? Před pěti lety tu nebyly skoro žádné čtečky.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MARWIN: Hlavně se nebudou psát.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam