• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    ALRAUNE: u ebooku si dovedu predstavit treba to, ze si ho predplatim a budu prubezne dostavat info, jak to s knihou vypada, treba i nejakou ochutnavku. Nebo az autor dokonci serii a vyda ji navic v peknem papirovem N-baleni, tak bude nejaka sleva/extra serie odlisna od bezne v obchode, s venovanim, co ja vim...
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    Ad ALRAUNE: hmm, mne by to taky zajimalo.
    Protoze kdyz premyslim nad odpovedi, tak jediny, co mne napada je, ze chci, aby Kosmas mel paypal (a ne divnej paysec, ci placeni kartou):-)))))
    Cimz chci rict, zekdyz zacnu uvazovat, tak ma odpoved je, ze vlastne nevim,co bych chtela, aby se vylepsilo.
    (no ale ted zas resime neco z klubu, ze kteryho vzniklo toto auditko, at se tam "nesvini" autorskym offtopicem. A ted v auditku o autoraku "scvinime" politikou eknih:-))) )
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    Aby bylo jasno, nechci, aby to vypadalo, že útočím na ebookforum, se kterým má vztahy přinejmenším korektní, a ten půlrok je pro mě jako pro autora dost důležitý, ale když vidím ty paraely, co tu volíte, tak mi část diskutérů připadá opravdu mimo místu v otázce české literatury.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    Mě by opravdu zajímalo, jaké si představujete u ebooku lepší služby, které by vyvážily to, že stačí pár kliků a máš ho taky a zadarmo. Zvlášť, když jakkoli vyšperkovaný ebook se může prodat jednou a někdo ho vyvěsí na ulozto.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    MARWIN: E-knihy mají úplně jiný trh než muzika, filmy a hry, to se fakt nedá takhle srovnávat. Je něco jiného vyrobit hru pro globální trh a pak ji prodávat i v naší malé zemičce, a napsat knihu, u které se počet tvých potenciálních čtenářů počítá maximálně na tisíce až desetitisíce.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MARWIN: A kdo by to toho šel, s těmi prodeji, které jsou i teď mizerné? Před pěti lety tu nebyly skoro žádné čtečky.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MARWIN: Hlavně se nebudou psát.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    SHIGORBIRDMAN: Ne, o podmínkách, které si diktují autoři, co by s překladovými autory měla společného Dilia, ta je přece nezastupuje.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    SHIGORBIRDMAN: Za práva na elektronickou distribuci se pochopitelně platí zvlášť, často až několikanásobek ceny licence za klasické vydání - kvůli strachu z pirátů. Navíc je třeba zaplatit ještě jednou překladateli (pokud to už nemá ve smlouvě na papírové vydání, ale to je výjimka).
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    SHIGORBIRDMAN: je bohuzel zvykem prodavat zvlast prava na preklad papiroveho vydani a e-booku. Prave proto ze autori se boji kopirovani a jejich agenti jim vychazeji vstric.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    FIN:

    Nejsem si jistý, jestli je úplně fér srovnávat knihy a ostatní média, to by ale nejspíš bylo na dýl.

    Euromédia si mohla spočítat, že sami nikdy neprorazí; my nejsme Amerika a Euromédia není Amazon. Já vím, že někdo musí tu slepou uličku probádat, ale je to jen na škodu věci.

    Taková nakladatelství existují, ale fungovat to může jen přes velké zavedené distribuční společnosti, malé nakladatelství tahle udá pár kusů, to se nikdy nevrátí - kdo by na ty jejich stránky chodil?
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    ALRAUNE: kde tvrdim ze stahovani je lidske pravo a ze nemoc si neco stahnout je prusvih?

    Technologie je vzdycky rychlejsi nez zakon a policie, takze stahovat se bude vzdycky. Deal with it. V dobe kdy jeste ebook ctecky neexistovali, byli pirati kteri knihy scanovali a davali na net. Neni duvod aby tihle nejak vymizeli. Maximalne se stanou sikovnejsimi.

    Kdyz nebude knihy od koho koupit budou se jenom stahovat, to by mne docela mrzelo.

    MAGUMI: Jedine cim se da stahovacum konkurovat je pohodli a pristupnost, sluzby navic. Tak to chodi v hernim bussinesu, tak to chodi u hudby, uz to tady psal Bouchi. (protoze at se vam to libi nebo ne, pirati jsou de facto konkurence ebooku - ktera BTW mela poslednich 5 let na to aby si vycvicila klientelu, protoze do e-knih u nas nikdo nechtel jit)
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    ALRAUNE: " autorská práva k překladovým eknihám jsou mnohem dražší" - prosim vysvetlit... mluvis o podminkach, ktere si diktuje Dilia? (aspon jsem nekde zachytil, ze s nimi neni zadna domluva)
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    MARWIN: mne prijde, ze teda k nakymu pouceni doslo a ze to je/bude lepsi.
    Ale mozna to vidim tak, ze hudbu za penize sem si stahla jen asi dve pisnicky, kdezto eknihy si kupuju celkem bezne (dneska trebas dve:-)) ). Ale to muze byt dano tim,ze vic ctu, nez posloucham hudbu.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MAGUMI: Složitý to je. Navíc autorská práva k překladovým eknihám jsou mnohem dražší, než ke knihám tištěným, tolik k těm levným ebookům.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    MARWIN: Já taky nepovažuju dnešní situaci za ideální. Co konkrétně bys navrhoval ty?


    ALRAUNE: Já vím, je to složitý. A knížky jsou navíc poměrně marginální trh, dneska se hraje hlavně o audiovizuální a průmyslová práva.
    FIN
    FIN --- ---
    MAGUMI: vždy pomaleji, my vždycky poněkud zaostáváme ve vývoji. nerad to říkám, ale je to tak. a to jak konzumenti (= zákazníci), tak výrobci a distributoři.

    kupovat písně za kus a stahovat si je do malých krabiček je už na západě (a dost možná i jinde) docela normální.
    a už na drivethroughrpg máme elektronické verze pravidel her a handbooků, od kterých papírové nejsou.

    no, v průběhu dalších 2 desetiletí to nakonec konečně dorazí i k nám.

    a co se té blbosti, již zmiňuješ, týče... to je tak vždycky. každý zkusí svůj formát, aby si vyhradil a zajistil část trhu, nakonec prohraje a zvítězí nejuniverzálnější platforma - jako svého času dobyla skladácí PC trh a ostatní a nekompatibilní věci vymizely anebo - menší část - se nakonec taky staly kompatibilní se zbytkem.

    v čem je problém distribuce? ty si jako nakladatel nemůžeš udělat vlastní server a tam nechat lidi stahovat za tebou danou cenu soubory?
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MAGUMI: NO, vezmi si, že u mě moje autorská práva nejsou takový byznis, jako autorská práva ROwlingové. Ona má jiné požadavky na zabezpečení jejich výkonu, logicky.
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    trochu se desim toho ze si ebooky budou muset projit celym tim vyvojem kterym prosla hudba (viz treba popis tady http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/penezenku-byste-neukradli-ale-film-ano/ ) zatim to tak totiz vypada
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MARWIN: POkud se budou knihy stahovat, tak to není trh. A pěkný průšvih může být i to, že zkrachují česká nakladatelství a zbude pár velkých hráčů, kteří se nebudou chtít dohodnout absolutně s nikým. Co je pro vás průšvih, že nebudete moct stáhnout zadara knížky? Pro mě je průšvih to, že nedostanu za psaní peníze. Mít přístup k knihám muzice a filmům zdarma není lidské právo, proboha.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam