Po mailové diskusi s Alraune jsem zjistila jednu docela zásadní věc - psaní knih a hudba se od sebe liší jako nebe a dudy. A vezmu-li Piráty jakožto Českou pirátskou stranu, tak mám pocit, že tam minimum, jestli vůbec někdo (snad trošku Bouchi), rozumí věcem ohledně vydávání knížek - všichni znají věci kolem hudby.
Pár rozdílů z hlediska fungování:
autor hudby snadno vydělá na koncertu - autor knihy nikoli
pro vydavatele CD-čka je hlavním partnerem zvukař (čuměla jsem, co dokáže s trošku falešnou nahrávkou udělat dobrý zvukař) - pro autora knihy redaktor (korektury, úpravy, zpětná vazba)
amatér může snadno vydat CD-čko (stačí si sehnat zvukaře) - amatér, který píše, své texty snadno a sám vyvěsí na web, ale chybí tam ta redaktorská práce, vydat knihu lze a sem-tam se to děje, ale v menšině i proto, že vydat knihu malonákladově je drahé, u CD to není takový problém
amatérský hudebník si může přivydělat koncertem, kde prodá své CD-čko, čímžto se mu zaplatí náklady - amatérský spisovatel může obeslat nějakou soutěž, tím se povídka případně vydá ve sborníku
posluchač si písničku stáhne, poslechne a možná vyrazí na koncert, hraní je de-facto reklama, autoři se občas i hádají, že chtějí být víc hráni v rádiu, aby je lidé slyšeli - čtenář si knihu přečte, ale autor z toho nedostává nic
Pár rozdílů z hlediska zákona:
v hudbě je tvrdě vynucovaný monopol od OSA - v psaní zřejmě není
OSA inkasuje za média (CD, disky...) a rozděluje autorům podle toho, jak byli hráni v rádiu či televizi - Dília inkasuje za kopírky a rozděluje autorům dle toho, kolik toho vydali
OSA inkasuje za hraní v rádiu či televizi (bez ohledu na to, zda hudebník, který hraje, je či není jimi zastupován) - Dília nic podobného zřejmě neinkasuje
Trocha matematiky:
Kniha stojí 228 Kč, z toho je 28 Kč DPH, 57 Kč-76 Kč je pro knihkupce (bývalo to 25%, prý je to nyní více, standard v maloobchodě bývá 30%, to by bylo 68), tzn. řekněme 96 Kč je pro distribuci a stát. 132 Kč zůstává pro tiskárnu, nakladatele a autora - něco z toho jsou reálné náklady (papír, barva) - 50 Kč (??), vezmu-li i to nejnižší danění, tak ještě 25% ze zbytku je pro stát (daň, sociální, zdravotní), tzn. řekněme, že z "mých" 228 Kč reálně na autora a nakladatele zbyde maximálně 60 Kč (v čistém). Vymyslet tedy, jak očesat ty nenažrance po cestě, mohlo by to být levné a skvělé. Napadalo mě něco ve smyslu "stažení zdarma, dobrovolný doporučený dar" (tam je daň jen 15%) - jen otázkou, zda by toto čtenáři a stahovači vzali a zda by se na tom vydělalo + jak legálně rozdělit peníze mezi autora a nakladatele. To netuším. BTW proto se snažím, je-li to možné, kupovat nejlépe osobně od autorů "z ruky do ruky", pokud to možné není, tak alespoň od vydavatelů.