• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    FIN: nechci vypadat jako rýpal, ale srovnávat právničtinu se sanskrtem je falešný argument. právničtina můj život přímo ovlivňuje, sanskrt pouze pokud chci, aby tak činil, např. z něho mám dělat zkoušku (což mě třeba v červnu čeká ;) speciální teorie můj život také ovlivňuje přímo, ale bez její znalosti se s ním mohu se ctí vypořádat, bez znalosti právničtiny nikoliv, jak si ukázal na příkladu s policistou. nechat si to někým vysvětlit je zajisté teoreticky správná rada, ale prakticky nepoužitelná (různých licencí musí schválit jeden až příliš mnoho na to, abych kvůli každé volal právníka). jediný rozumný postoj je přiložit k právničtině překlad do běžného civilního jazyka.
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    ad ACTA: acta nema s ochranou aut. prav nic moc spolecneho - to co by mela 'chranit' uz dneska ve stejnem rozsahu 'chrani' autorsky zakon, navic je tak vagni ze se pod ni da schovat skoro cokoli.

    Vazne je blbost polozit kopirovani ano/ne = ACTA ano/ne protoze IMO ACTA kopirovani nezabrani, ale posvini v mnohem dalsim

    PS tady jsou vybrane kousky:
    50 stran právničtiny lidsky – rozebíráme smlouvu ACTA
    http://pctuning.tyden.cz/hardware/multimedia-zvuk-tv/23165?start=1
    QZUZKA
    QZUZKA --- ---
    BOUCHI:
    To je příběh o malém Mozartovi a chráněném velikonočním žalmu sixtínské kaple :)
    Podle legendy to v 18.století to prošlo pro osobní potřebu - původně noty nevlastnil, z poslechu si to zapamatoval a zahrál/zapsal - takže on ty noty pro sebe měl, ale měl si je hlídat (takže pokud je zapsal, tak nešířit a neztrácet na veřejnost)
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    Napadla me ted takova zajimava vec.
    Predpokladam, ze se shodneme na tom, ze neni nelegalni ani nemoralni zapamatovat si prectenou basen (jinak by kazdy zak zakladni skoly byl nejednou primo nucen chovat se nelegalne).
    A ted: Je legalni zapamatovanou basen prenest na papir? (V jednom exemplari, s uvedenim autora.) Je to moralni?
    Je legalni nechat ten papir nekde lezet, treba na lavicce v parku? (Pominu ted znecistovani verejneho prostranstvi.) Je to moralni?
    FIN
    FIN --- ---
    BORGDOG: on existuje někde legální předpis umožňující zkopírovat knihu a kopii zdarma šířit? protože jestli ano, netuším, proč vydavatelé dávno nevydávají knihy v nákladu 10 ks. do celého světa se pak přece snadno dostanou bezplatně... asi spíš ne, co?

    to není "moje" právničina. to je prostě jazyk práva. že mu nerozumíš, chápu, ale nic to nemění na tom, co jsem řekl o potřebě maximální přenosti a správném překladu. já třeba nerozumím sanskrtu - ale není mi k smíchu sanskrt jako takový jen proto, že mu nerozumím. a nesmál jsem se asi speciální teorii relativity, protože jsem kdysi nerozuměl jejímu jazyku a symbolice. porozumět navíc licenci se dá snadno, stačí si nastudovat nebo se nechat poučit... není to tak těžké. ještě jsem v životě neslyšel o tom, že by nějaká smlouva přestala platit, protože dotyčný jí neporozuměl, sorry. a zkus policajtovi vysvětlit, že nejsi na pokutu, protožes tenhle předpis jaksi nepochopil v těch pravidlech - řekne ti tak maximálně, že neznalost neomlouvá a že když jsi nechápal, měl sis to nechat někým vysvětlit. a bude mít pravdu.

    autorská práva se netýkají jen knih. týkají se celé řady dalších věcí. většinou, jakéž překvapení, autorských děl. rovněž pirátství se netýká jednoho druhu děl, ale celé řady. jakéž překvapení. a i autorská práva týklající se knih ase netýkají jen spisovatelů - týkají se například i překladatelů. atd. aybch tě uklidnil: jsem spisovatel, jsem překladatel, to obojí jak literatury, tak jiných autorských děl, na něž se vztahují práva, a byl jsem i "hudebník" a rovněž mám v tomto oboru zkušenost vztahující se k porušení autorských práv. (a abys mě nemusel umravňovat, tak přesněji: psal jsem, publikoval, vyšlo, dojde k tomu nejspíš zas, bylo použito, prodáno, dojde k tomu nejspíš zas, sám bych se za spisovatele asi neoznačil - jenom jsem to už všechno udělal a dojde k tomu nejspíš zas.)

    sorry, neberu. je zvláštní, že řada čechů nemá problém s úšklebkem, že leckterý polák je bigotní katolík (a on je), leckterý němec poněkud uřvaný opilec (a on je) a podobnými, zkrátka s postřehy o nectnostech okolních národů, ale jak přijde na to, zda náhodou taky nějaký nemáme (máme, jsme velice vynalézaví a schopní podfukáři a s pojetím svého ne-majetku máme občas problém), tak je zle a zazní křik "inkvizice" a "si táhni". tudlajs. ber to jako národní sebekritiku. máme problém a každou chvíli jen sleduji, jak se někdo vrací z ciziny a "zvyká si zas na poměry doma". u nás je totiž móda "házet na vlastní národ špínu" - jenže pohříchu jenom to a tím to taky končí. naházíme si, pak si řekneme, jací jsme báječní, že jsme tak schopní sebekritiky (totiž bývalo, teď je v módě říkat, abychom to nepřeháněli), a problém máme za vyřešený. to přesně je ten problém.

    výzev ke stahování netřeba - už se tak děje. ty výzvy jsou asi tak hybné jako poznámka na dálnici "spalujte benzín". zato co se teprve začíná dít a bude dít dál je to na té druhé straně - totiž ten nárůst autorů, co jim najednou nebude ta osa a dílie tak cizí jako doposud.

    celé mi to právě trochu připomíná řeky, abych pravdu řekl.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Kopie pro osobní potřebu u knihy (protože alespoň já celou dobu mluvím o knihách, ne o softwaru, aby bylo jasno) je ve tvém pojetí je k smíchu. Ano, koupím si knihu, pak ji stránku po stránce budu týden skenovat a opravovat, ale výsledný soubor nesmím ani poslat vlastní babičce - mám totiž "kopii pro vlastní potřebu." Nevidíš, jak je to absurdní? U softwaru uznávám platí jiné podmínky a to jsem nikdy nesrovnával, já měl na mysli celou dobu knihy.

    Za druhé, o tom přece PRÁVĚ mluvím. Ta tvá "právničina" je pro většinu uživatelů fakt mongolština psaná pro mongoly - právníky, ne pro uživatele. Pokud uživatel nedokáže porozumět podmínkám nebo by porozumění vyžadovalo celé dny studia a dotazování, tak udělá co? Na ty podmínky se vykašle. A návod na pokus je dobrá analogie - co je účelem pokusu? Aby se zdařil nebo při něm student vyletěl do vzduchu? Pokud profesor nechce to druhé, ve vlastním zájmu by měl ten návod na pokus napsat jasně a srozumitelně, přiměřeně znalostem studenta. Vytiskni si licenční podmínky např. Office, dej je svojí babičce nebo tetě a zeptej se jí, zda jim rozumí. Beze zbytku, bez vysvětlování a bez ptaní.

    Možná, že máme nedorozumění v tom, JAKÁ branže. Buď jsem přehlédl nebo jsi neuvedl, v čem působíš. Já celou dobu předpokládám, že jsi spisovatel a "bitevním polem" je téma stahování knih. Pletu se?

    Cedule, které visely po Evropě dávno zmizely. Dnes už je to fikce, to mám potvrzené. A pokud chceš soudit podle tisku - fajn. V Británii zavírají lidi za gumové nože, v severských státech šílenci střílí lidi po desítkách, v Rakousku dělají jiným bordel na hranicích, protože se jim nelíbí, čím si vyrábí elektřinu... et cetera... et cetera. Já nejsem nacionalista, ale NESTYDÍM se za svůj národ a NEVĚŘÍM, že je národem zlodějů více než nějaký jiný. Opakuji - pokud ty ano, emigruj. Chápu ovšem, že věci jako úcta k vlasti se dnes nenosí a kydat na svou zemi špínu je v módě... a máš úplnou pravdu, tohle není dobrý pocit a mám s tím trochu problém.

    V posledním souhlasím. Napsal jsem to už jinde: Jediné, k čemu je ACTA "dobrá" je, že povede k radikalizaci obou stran. Po netu se už teď množí výzvy typu "natřete jim to, stahujte co můžete!" na opačné straně to pak autory nutí vstupovat do OSA a podobných, biti jsou přitom jen ti slušní na obou stranách. Jenže právě TY svou argumentací a extrémismem tuhle radikalizaci také podporuješ. Děláš tu stejnou práci co ACTA, jakkoliv tvrdíš, že jsi proti ní.
    FIN
    FIN --- ---
    BORGDOG: k pokroku nedošlo. pokud sis myslel, že jsem dosud netušil, že si můžeš pořídit kopii pro osobní potřebu, tak smolík - to jsem tušil. a hlavně, proti tomu jsem nikdy nic neřekl. proti čemu ale mluvím celou dobu, to je něco jiného: namísto zakoupení si díla a zněho pořizování kopií pro moji potřebu, tak nezakoupení, zkopírování a užití se. já myslím, že není třeba komplikovaného myšlenkového procesu, aby bylo jasné, jaký je mezi věcí A a věcí B rozdíl.

    za druhé, tady kecáš nesmysly: licence nevypadají JAKO právničina - licence jsou právničina a můžeš mi věřit, a když nebudeš, tak se, pro pět ran, zeptej nějakého právníka, že v právničině je wording velice důležitý. smlouvy a licence musíš překládat velice přesně a ne nějakou "lidovou jadrnou mluvou", protože tou se právo neřídí. tohle je úvaha jak jetel, fakt. licenci musíš přeložit přesně a to přesně se po tobě chce. navíc, kdybys ji přeložil blbě, snadno poškodíš buď poskytovatele nebo spotřebitele. přesnost je tam zkrátka PODMÍNKA. a upřímně? pochopit zrhuba, co můžeš, to opět není až takový problém. zase tak mongolský ten jazyk není, mnohem méně než formuláře daňové zprávy. tahle námitka je asi tak funkční, jako by sis stěžoval u návodu na pokus, že obsahuje ty blbé a komplikované vzorce látek.

    (a nejsou moje, ty licence. na tos přišel kde?)

    když jsem deset let sledoval, jak jde jedna branže do prdele a to právě taky a hodně kvůli nelegálním kopiím, dospěl jsem, a to sotva dost odvážně, ale spíš reliasticky, k názoru, že to škodí dost. ono je to pak jaksi vidět.

    s leckým. třeba němci, rakušáky, švýcary, maďary, severskými národy atd. ono stačí poznat kus evropy a je to nepřehlédnutelné. neříkám, že nejsou i horší. ale tady taky žádná sláva. a je to vidět pouhým okem, na to nemusíš být autorita. dnes a denně se dočteš o zlodějně v tisku, pověst máme takovou, že si stěžují zahraniční firmy, po evropě svého času visely cedule a ty sis nestihl všimnout? no to nemám problém já, ale spíš ty. jo, není to hezký pocit. to chápu.

    ne, to není. já jsem spíš jen, a to poněkud nešťastně, zkonstatoval, že bezbřehý požadavek "máme právo, tak si to vezmeme" logicky nakonec autory a tvůrce všeho možného dožene do náruče acty. měl jsem totiž během let příležitost sledovat, jak lidé napřed mumlají "dilie? to nikdy!", pak zjistěj, že s dobrovolným financováním nikam nedojdou a nakonec si řeknou "tak alespoň, že ta". a když to tak člověk sleduje... ono není zase tak obtížné to pochopit.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    FIN: Obávám se, že mé mezery ve faktech nejsou ani zdaleka tak velké jako tvoje v logice. Teď poprvé jsi ovšem alespoň uznal, že kopírování je krádež V MNOHA PŘÍPADECH a ne ve všech, jak tu dosud křičíš. To beru jako pozitivní pokrok. A pokud chceš osobnější styl argumentace vyjdu ti vstříc: Ty a Tobě podobní jste v otázce licencí, o kterých mluvíš, dosáhli stavu, kdy jsou zbytečné, protože je polovina lidí vůbec nechápe. Licenční podmínky k programům vypadají jak dizertační práce na právnické fakultě a drtivá většina uživatelů je ani nečte, natož aby se jimi řídila, protože to mají za ztrátu času asi tak stejnou, jako by se měli učit svahilsky. To není chyba jen jejich, je to chyba i vaše, protože jste v honbě za iluzí dokonalé spravedlnosti (a největším ziskem) vytvořili nepřehlednou džungli a vylili s vaničkou i dítě. Když budeš všem lidem donekonečna opakovat, že jsou zloději a že musí tohle a tamto, nesmí toto za těchto podmínek a tamto zas za jiných, dříve či později mávnou rukou, spokojeně se otočí a budou spát (krást) dál. To je jediný prospěch tvých "licencí."

    Za druhé - kdybys napsal "kopírování mi škodí," neměl bych problém s tebou souhlasit. Ano, kopírování autorům škodí. Míra této škody je VELMI diskutabilní a pokládám ji za reálně nevyčíslitelnou, ale nikdo nebo skoro nikdo tady by neměl problém s tebou souhlasit. Ty ale křičíš, že KAŽDÝ, kdo stahuje je zloděj - neznáš míru. Jsi v lepším případě extrémista a v horším zabedněnec.

    Za třetí - u nás se krade hodně ve srovnání s kým??? Kdo jsi, jaká morální autorita, abys posuzoval mravní kvality národa? Na tohle je možná jen ta odpověď - seber se a běž si té své Utopie!

    Za čtvrté - pokud vím, tohle tady prezentoval JEDEN idiot. Ne já a ani nikdo jiný - ale tys to obratem vztáhl na všechny. Opět extrémismus - nebo zabedněnost.

    A k ACTA: O tom právě mluvím. Ty jsi na jedné straně odsuzuješ a na druhé používáš PŘESNĚ argumenty jejich zastánců. To u mě opravdu je schizofrenie.
    FIN
    FIN --- ---
    BORGDOG: kdyby někteří jiní a ty jste neměli takové mezery ve vědomostech a faktech, nemusel bych omílat stále totéž. a možná vy byste nemleli takové hlouposti. kopírování samozřejmě je v mnoha případech krádež, zejména v těch, kdy pořídíš kopii a tu pak sdílíš a šíříš. protože řada smluvních licencí určuje řadu věcí - například to, jestli a jak a zda můžeš kopírovat, za jakým účelem, co s těmi kopiemi můžeš dělat atd. řada licencí ti dokonce stanoví, jak smíš anebo nesmíš tvořit a nakládat s díly derivovanými a odvozenými. řada z nich dkonce stanoví, že ta kopie díla, kterou si pořídíš a užíváš, dokonce ani není tvá, ale máš ji propůjčenu k užívání atd. doporučuji někdy ty licence prostudovat, možná se budeš divit.

    za druhé, fakt, že někdy se hodnota škody určuje hůř, nijak logicky neříká, že ke škodě nedošlo. sorry.

    za třetí, ano, jsem přesvědčen, že se u nás krade hodně.

    za čtvrté, tohle si strč za klobouk. když konstatuji, že jsem udělal některé věci dobře a že to byly oblíbené věci, říkám jen pravdu. co víc, mohu ji dokázat. a říkám ji jen proto, že jsem neustále vyzýván a dotazován "co jsem tedy jako udělal" a zda "nejsem jen nepublikovaný pisálek". nepřipadá ti poněkud jako ve zvláštní škole napřed nechat zaznít ty výzvy a pak dotyčnému říct "se nevytahuj"? tak jako co. tak víš ty co? laskavě zprcni milé vyzývače, aby brali ohled na argumenty a nevykřikovali výzvy a mně zcela odpadne nutnost něco dokazovat.

    a k té acta: ne, nemám problém. a ty si laskavě přečti tohle: http://dialog.ihned.cz/c1-54567160-proc-je-dohoda-acta-dulezita-a-spatna s úžasem zjistíš, že nechtít nekontrolovanou zlodějnu a přitom nemilovat actu, není žádná schizofrenie.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    FIN: Fine, je mi líto, ale projevuješ tu už podobný styl argumentace jako ten vyhozený troll, jen na druhé straně barikády.

    Za prvé, smiř se s tím, že kopírování NENÍ krádež. Kopírování je kopírování. Krádež je odcizení věci, kterou pak už NEBUDEŠ mít, věc zcela nepochybné hodnoty. Ale nemůžeš totéž vztáhnout na kopírování prostě proto, že nedokážeš podle stejného vzorce určit škodu, kterou ti způsobuje. Prostě nemáš stroj času, abys s ním skočil o měsíc zpátky, zabránil nějakému dotyčnému "zločinci" tvou knihu stáhnout a podíval se, zda by si ji potom koupil nebo ne. To nejde, a z toho důvodu nemůžeš definovat škodu vzniklou kopírováním pouhým počtem stažení - a už proto to nemůžeš postavit na úroveň ukradení housky. Prostě to NEJDE - a svým nekonečným omíláním "kopírování je krádež" jen znechucuješ a provokuješ.

    Za druhé - pokud jsi přesvědčen, že Češi jsou národem zlodějů, že u nás lidí jen kradou a jinde je "země zaslíbená," kde můžeš nechat foťák na lavičce a ještě ti ho přikryjí ubrouskem - nuže, hranice jsou otevřené, seber se a odstěhuj se tam. Jistě budou mít radost z dalšího poctivého občana a ty můžeš s chutí hlásit, jak je ti tam líp a jak se už nemusíš stydět, že jsi Čech.

    Za třetí - já jsem taky autor, jako ty. Ale přišlo by mi pod úroveň, vytahovat se tím, že jsem "extratřída" a něco víc než ti, kteří mé knihy čtou nebo dokonce jiní amatérští autoři jen proto, že nesdílí můj názor na situaci. Možná ses nechal jen vyprovokovat, ale tenhle názor je egoismus a arogance. Jeho použití v diskuzi coby argumentu je pak trollování.

    Za čtvrté - ujasni si, co vlastně chceš. Tvrdíš, že jsi proti ACTA i tvrdým restrikcím - a zároveň po nich voláš. Jako bys křičel, že nemáš rád upalování a přitom určoval, kdo je kacíř. Pokud naděláš ze všech lidí, kteří si kdy něco stáhli nebo přečetli zločince, pak ale nebude v téhle zemi dost dřeva na hranici ani dost kamene na vězení a tvůj přístup je dobrý... k čemu vlastně? Nic konstruktivního do téhle diskuze nepřinášíš, nic nenavrhuješ. Jen křičíš - já jsem poslední spravedlivý a vy všichni jste zloději!
    FIN
    FIN --- ---
    MISOJOGI1: "a to aj za cenu velkych obeti" - chápu. a především za cenu obětí těch okradených a pro nás beztrestně, viď? jen se pak nesmíš divit, že ti postižení už z toho, jak se mají obětovat, tak nadšení nejsou :-D

    MISOJOGI1: to asi ne. ale jelikož jsi slovák, tak nejen mne, ale i některé mé kolegy bys rozhodně poznal jako překladatele některých velice oblíbených, dobrých a dychtivě užívaných zábavných produktů. mimochodem, jeden ze silných faktorů, proč jde má bývalá branže do kopru (na což jsem reagoval koncem práce zde a prací v cizině a pro cizinu) je zlodějna tak markantní, že někteří výrobci dotyčných produktů v oné zábavní branži už - v rozporu s moderním trendem "lokalizace do všech jazyků" - začali odmítat pouštět své produkty na tuzemský trh. jsme tak malí, že i zisky by byly malé a když se to ještě ocitne ve ztrátě kvůli malé prodejnosti a velké zlodějně, není ani divu. neprokradete se ke zkáze acty - prokradete se ve skutečnosti k ještě tužší aktě a k tomu, že ty dobré produkty nakonec mít nebudete. a fascinuje mě, že to ještě stále nedokážete pochopit :-)
    MISOJOGI1
    MISOJOGI1 --- ---
    FIN: sorry za otazku ale ty si spisovatel? nieco si aj napisal? myslis si ze Ta poznam ako autora mojich oblubenych kniziek?
    MISOJOGI1
    MISOJOGI1 --- ---
    budeme bojovat a pojdeme aj na barikady !!!
    vivat rovnost volnost a bratstvo pre citatelov knih

    a ty mor ho hoj mor ho detvo mojho rodu
    kto kradmou rukou siahne na Tvoju slobodu citat knihy
    a co i dusu das v tom boji divokom ...
    MOR ty len a vol radsej nebyt ako byt otrokom ACTA

    napisal Samo Chalupka junior
    MISOJOGI1
    MISOJOGI1 --- ---
    FIN: a niektory si knizku len pozical v kniznici pre vlastnu potrebu aby si ju precital a potom vratil bez okopirovania
    blbe co?


    ale to je konecny ciel lobbistickych skupin: zakazat kniznice lebo porusuju autorske prava. Ved keby vsetci ludi si knihu pozicali v kniznici a potom vratli a nikdo by si ju nekupil tak by autor zomrel od hladu
    cize zakaza instiotuciu staru vyse 3 000 rokov

    a druhy ciel tychto skupin je zakazat predaj knih second hadn cize antikvariaty, lebo tiez oberaju autorvo o ich prava predat knihu viackrat . navyse ked si niekto kupi staru knihu a cita si ju tak si necita novu knihu a nekupuje si ju.

    Na tieto dva zakerne ciele tzv. obhajcov AZ upozornuje Richard Stallman(vid google)

    Obrat ludi o tri zakladne prava:
    pozicat si knizku,
    predat starsiu knizku
    a skopirovat si knizku pre nekomercne pouzitie


    tieto snahy su nebezpecne pre ludstvo a preto sa im treba maximalne branit co najvacsim sirenim ebookov po internete a to aj za cenu velkych obeti ! ! !
    lebo republiku si rozvracat nedame ! ! !
    FIN
    FIN --- ---
    jinak jediné, v čem ti dám za pravdu, jako mnozí další dnes zde, je to, že acta jsou nešťastná a nejsou mým přítelem. ale když si, už zas, budu muset volit například mezi nějakou organizací, která se o má práva stará, třeba takovou dilií, za což si něco strhne, a mezi vámi, co byste mi rovnou práva ukradli a peníze nedali, hádej, koho si vyberu?

    a hádej koho si za chvíli vybere kdejakej autor, kterej jen trochu dokáže něco udělat a ještě nemá tolik peněz, aby si z nich žil do konce života a další peníze mu byly šumák?

    už i to tady zaznělo: tím, že kradete, podporujete tu blbou actu, protože do její náruče autory přímo ženete. přestaňte krást, poctivě plaťte a věř tomu, že autoři rázem budou vaši spojenci. musíš si vybrat.
    FIN
    FIN --- ---
    MISOJOGI1: ? he, můžeš ji sem dát? protože já to ve svém klasickém vydání nevidím. ani slovo o autorských právech. proto bych to rád viděl.
    FIN
    FIN --- ---
    MISOJOGI1: "proste co si raz zverejnil to je Tvoj dar kulture ludstva" - jenže on je celý problém, že nikdo nic "nezveřejnil". on autor napsal, vydavatel vydal a nabídl ke koupi. blbé, co? a pak přišel nějakej filuta, kterej si "této drobnosti nevšiml", nekoupil, ale "zkopíroval pro vlastní potřebu" a vítězoslavně se zatvářil jako obhájce svobod. prdlajs.
    MISOJOGI1
    MISOJOGI1 --- ---
    FIN: oslepili Hanusa aby si zachovali svoje autorske prava ktore od neho kupili. ved to mas v tej poviedke
    FIN
    FIN --- ---
    MISOJOGI1: cože konšelé udělali? už to nekuř, hele.
    FIN
    FIN --- ---
    MISOJOGI1: á, obehraná písnička. ne, pokus schovat zlodějnu za základní lidská práva "nerozdejchám", protože není ani jak a ani proč rozdejchávat. navíc my tady nemluvíme o kopírování pro vlastní potřebu - lžeš nebo jsi "jen" nepozorný? ale o tom, jak si lidé kopírují díla, aniž by je zaplatili. knížku si kup a zkopíruj třeba na hedvábí, když to tvá potřeba bude vyžadovat - ale neobhajuj tím zlodějnu "sem nezaplatil, ale ukrad a 'fikaně' jen kopii, aby se nedalo říct, že kradu".

    mě fascinuje, jak vy, zloději, lezete po zdi, abyste si obhájili, že nekradete. to jánošík měl aspoň koule a věděl, že bere.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam