• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    WITTGENSTEIN: a za co ze to vlastne autorovi platim stejne jako za papirovou knihu? Muzu to prodat? Nemuzu. Muzu to pujcit? Nemuzu. V ramci debat kolem ACTA se mluvi i o kriminalizaci toho pujcit nekomu svou ctecku! A je to jak pise BOUCHI, kdyz pujdu do knihovny, dostane autor 0.5kc, kdyz stahnu, jednou si to prectu a prispeju mu dvacku, dostane radove vic. Rozhodne na tom neprodela, ale je to spatne. Spravne si mam "koupit" cosi, s cim efektivne nesmim nakladat.
    PIZI
    PIZI --- ---
    SIRLOON: Když na to nemám obchodní model, tak to prostě nevyrábím. Proč SONY vyrábí PS, když nutně ví, že se to bude kopírovat? Obojí je popření reality a pak křik, že to není jak by to ideálně mělo být. Kdo očekává, že to ideální bude, dělá ve své rozvaze chybu. Když si otevíráte fyzický obchod, počítáte s tím, že vám tam občas budou krást. Je to hnus, ale taková je prostě realita. Neznamená to, že s tím máte souhlasit, ale máte s tím počítat. Realita na výčitky a prosby nereaguje.
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    Taky prispeju svoji troskou
    Pred x lety jsem delal na helpdesku sony, kam mi mimo jine volali i pirati (prevazne severomoravsky region), kterym vubec ale vubec nepripadalo divne ze si volaji o pomoc na oficialni helpdesk s kradenou hrou. Pro jejich mentalitu bylo zcela zrejme, ze kdyz nemam na originalni hry, tak je proste ukradnu... Snazil sem se jim vysvetlit, ze kdyz nemaji na hry, proc si teda kupuji playstation, vzdyt kdyz nebudou mit na benzin tak si taky nekoupi auto s primarnim zamerem krast benzin sousedum. Podle nich to bylo neco jineho ze dvou duvodu, benzin se nekrade tak snadno a auto prej k zivotu potrebuji. Kdo ale kurva potrebuje k zivotu playstation, filmy a hudbu? Kdyz na to kurva nemam, tak si to proste nekoupim a nebudu tim argumentovat az me vyhmatne nekdo ze kradu
    A druha myslenka, pred cca 7 - 10 lety se kradly filmova dvd a stahovaly jak o zivot. Argumentovalo se tim, ze sou moc draha. Ted sou dvd za 50 kacek a kradou se dal. Penize nejsou argument, to jen ta debilni mentalita, ze kdyz neco chci, tak si to vezmu a kdyz o tom nikdo nevi, tak to nevadi
    PIZI
    PIZI --- ---
    TRISMEGISTOS: vžij se do situace že jsi třeba vědec, vynálezce. Věnuješ polovinu života výzkumům, investuješ do toho všechny finanční prostředky, zadlužíš se, obětuješ osobní život abys lidstvu přinesl svůj vynález. Podaří se ti to. Jsi na dně, všechno si do toho vrazil a teď by se ti to mělo začít vracet. Jenže jakmile svůj vynález ukážeš lidem, ihned ho někdo, v podstatě bez námahy a mnohem mnohem levněji, (nebo třeba i zadarmo) okopíruje do posledního šroubku. A ty nemáš nic. Kromě možná hřejivýho pocitu že jsi svojí prací obohatil svět. Z toho se ale nenajíš. Ani tvoje rodina. A teď mi řekni, je to správně?

    Není to správně. Správně jsi na to měl myslet před tím, než jsi začal vynalézat. Vlastním rozhodnutím a vlastním konáním ses dostal do situace. Takže z ní nemůžeš vinit ostatní a požadovat po nich aby ji řešili. Žiješ ve světě kde je kopírování snadné, počítej s tím. Je nesmysl vynalézat s očekáváním, že svět takový není. Pokud se chováš jako bys žil v jiném světě než je ten reálný, děláš chybu.
    PIZI
    PIZI --- ---
    FIN: Aby to byla krádež musí to mít ještě další znaky, nestačí si jen vzít bez dovolení. Viz třeba vezmu si ze země na ulici pětikorunu. Takže tě to nenaučili celé. Ostatně doma mě naučili není argumentem, který by rozhodoval o definicích pojmů.
    PIZI
    PIZI --- ---
    FIN: Takto vychované obyvatelstvo původně neměli nikde. Museli ho vychovat a to nelze bez toho aby obyvatelstvo dostalo možnost dobrovolně přispívat. Pokud čekáš až obyvatelstvo bude vychované, nedočkáš se. Samozřejmě chápu, že máš legitimní volbu nechat vychovávání na někomu druhém a počkat si.
    PIZI
    PIZI --- ---
    BORGDOG: Tam platí stejná odpověď "má smůlu", jako je odpověď autorům na jejich dotaz kdo jim pak zaplatí, když nebude copyright. Na knihu nemáš nějaký nárok, který by opravňoval si ji sehnat jakkoliv.
    PIZI
    PIZI --- ---
    Copyright exstuje jen asi 300 let Jak jsme bez něj mohli tak dlouho před tím žít? Ten temný svět bez textů, písní, soch, obrazů. Vždyť kdo by dělal umění bez copyrightu.

    History of copyright law - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_copyright_law
    FIN
    FIN --- ---
    BORGDOG: bod a) [ REINITA @ Autorské právo v 21. století ]
    bod b) lpěním na předpokladu "absolutní škody" každého staženého souboru ve výši jeho ceny "v papíru." - kde? můžeš mi to ukázat? (hint: nenajdeš. to sis právě vycucal z prstu. enjoy:-)
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    BORGDOG: 'Přesto lpíš na nereálném modelu a zdůvodňuješ to "svým právem."' Prosimte bud mi nalinkuj, kde neco takoveho tvrdim, nebo mi prestan vkladat do klavesnice neco co jsem nenapsal. Uz me to nebavi.

    "napiš knihu (vím, že JSI autor - schopnosti na to máš)" To si me s nekym mpletes, me "autorstvi" (z pohedu AZ) spociva v prekladu cca deseti gamebooku na sklonku minuleho tisiciletia v sepsani nekolika desitek uvodniku pro Dech draka (coz bzlo vzdycky docela peklo). Jo a jeste asi tri clanku. Na napsani beletrie nemam schopnosti ani nahodou, na napsani neceho odborneho mozna jo, ale bylo by to tak nezazivne, ze by to malokdo docetl.

    WITTGENSTEIN: Knizky hraji momentalne takovou roli, ze je nestiham cist, koupene ani pujcene. Ale jinak by me fakt zajimalo, jak dokazes z poctu knih rocne vypujcenych odvodit pocet knih koupenych. To mi prije jako jeste vetsi vesteni z kristalove koule nez kdyz CPU odhaduje skodu podle poctu stazeni filmu.

    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    A ještě dle mého důležitá věc tu nezazněla, a sice otázka dostupnosti produktu. Ačkoliv se u nás e-knihy legálně prodávají, jejich nabídka tvoří jen zlomek v porovnání s "papírovou produkcí" - a co s lidmi, kteří prostě chtějí KUPOVAT knihy, ale nechtějí je mít v papíru? Prostě proto, že je třeba nemají kam dávat a knihovna je daleko. Pokud si knihu, kterou by chtěli elektronicky koupit NEMOHOU, lze myslím dobře pochopit, že si ji stáhnou. FIN tu stále operuje se stahováním proto, že někdo nechce zaplatit. Ale co když zaplatit chce, ale prostě NEMŮŽE - poněvadž nemá komu a tu knihu nikdo elektronicky neprodává? Jaká je potom škoda z "upirátěného" výtisku a kdo ji způsobil - ten, co knihu stáhl, anebo nakladatel, který mu ji nedokázal nabídnout ke koupi?
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    FIN: Jsi podle mě extrémista ze dvou důvodů: Za prvé neschopností či neochotou rozlišit mezi kopírováním a krádeží. A za druhé lpěním na předpokladu "absolutní škody" každého staženého souboru ve výši jeho ceny "v papíru." Oboje je nesprávné a pokud tě doma naučili něco jiného - pak sorry, ale naučili tě blbosti. Jinak to nemůžu nazvat.

    BOUCHI: Ty jsi totéž jen na opačné straně plotu - ty VÍŠ kolik výroba knihy stojí a jaké jsou jednotlivé položky. Přesto lpíš na nereálném modelu a zdůvodňuješ to "svým právem." Budiž. Máš ho mít. Ale nevnucuj druhým tě následovat a nejednej z pozice morální nadřazenosti. Co se týče funkčnosti systému dobrovolných plateb, vyzývám tě - DOKAŽ TO! Pokud jsi přesvědčen, že tebou navrhovaný systém je funkční, napiš knihu (vím, že JSI autor - schopnosti na to máš), a pak ji dej na trh formou, kterou prosazuješ, tedy "dobrovolnou platbou." A pak zveřejni výsledek. Oba víme, jaký je běžný honorář za knihu - nuže, pokud bude Tvůj výdělek s ním srovnatelný, uznám, že jsem se mýlil. A jsem ochoten se vsadit o libovolný počet flašek či facek, zde před svědky.


    FIN: K tomu, co jsi napsal - "vědomě něco odmítat pochopit" je definice právě extrémismu a fanatismu. Nezlob se - stoupenec Alláha taky vědomě odmítá pochopit, že všichni nemuslimové nejsou kacíři. A k tomu, co si napsal:

    - případ "suma X" - z mých zkušeností toto většinou vyplývá z neznalosti, ne ze "zlodějského úmyslu." Většina lidí "mimo branži" prostě neví, kolik stojí všechny položky výroby knihy, proč je kniha tak drahá jak je, a že nakladatel si fakt "nemastí kapsu." Pokud se jim dostane SLUŠNĚ (a předem je označit za zloděje není slušné) vysvětlení, drtivá většina uzná a přestane argument "suma X" používat. Zažil jsem takových případů několik.

    - případ "přizdisráč" - ano, to mě rozčiluje taky. Je mi jasné, že určité procento lidí prostě nebude kupovat NIKDY. Ale proč k tomu ještě přidávat lhaní?

    - k "bojovníkům za svobodu" - ano, také v podstatě souhlasím. Jde jen o hranici toho boje, kde už to přerůstá do NÁTLAKU.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    BOUCHI: Právně je to v pohodě. Nechápu jen, že pokud hrají knížky ve tvém životě takovou úlohu (což evidentně hrají, jinak bys tak často nechodil do knihovny), tak proč vracíš zpátky do systému tak málo. Zaráží mě ta nerovnováha, ale to je uznávám jen můj problém.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    WITTGENSTEIN: A co na tom nechapes? Tim, ze si jednorazove cteni pujcim v knihovne, deklaruju ze ma pro me hodnotu dvacky (vyjadrene v mem case). Paklize souhlasis s existenci verejnych knihoven, nevim co muze byt na tomto mem postoji nejasneho.
    No a dalsi krok - jsem za to jednorazove precteni ochoten misto dvacky vyjadrene v mem case utratit dvacku vyjadrenou primo v penezich. Opet nevim, co je na tom k nepochopeni.
    FIN
    FIN --- ---
    BORGDOG: podívej, já naprosto pochopím, když si něco stáhne nemajetný student nebo český důchodce. já dokonce pochopím - říkal bouchi? - když si někdo stáhne, podívá se a pak jen něco z toho pořídí. ok. chápu. ale pak je několik věcí, s kterými mám problém je chápat, a to až takový, že je prostě pochopit vědomě odmítám, a nejsem kvůlitomu extremista, protože je to naprosto normální. jsou to:

    - suma X mi připadá moc (za věc Y), tak si ji věc Y prostě vezmu a ponechám v misce zlomek/Y, který jsem se rozhodl já ponechat - v žádném případě. připadá mi suma X moc? tak si věc Y nevezmu a odejdu se bez ní. protože cenu si určuje prodejce, já ji mohu a nemusím akceptovat. a na základě toho vzít a nevzít. (a taky smlouvat, jít ke konkurenci, vyrobit si sám, pořídit v bazáru, pardon, antíku atd.)

    - totální přizdisráčství typu "budu si brát, co se mi zlíbí, a nejen, že nepřiznám, že něco možná dělám v rozporu s normami, ale ještě budu drze tvrdit, že autorům sloužím a osvobozuji je". zejména poté, co mi v tomto klubu různí spisovatelé, překladatelé, grafici a hudebníci (a byli tu zástupci všeho toho, věř mi, znám ty lidi) řeknou, že a) práva jsou definována poněkud jinak a b) o takové osvobozování nestojí a že si poradí sami a ať to nechám na nich. to je už jen absolutní chucpe a skutečná nestoudnost. (příklad: ubohý zlodějíček second guy.)

    - "hrdina bojující za společnost": příklad kldr. zjevně si neuvědomuje, jak komplikovaný proces je a co všechno je ve hře, tos nakonec viděl sám, a navrhne - obvyklé nekonkrétní vizionářství - "určitě to musí jít jinak"... jak ví každý soudný člověk, "samo se" nic se nese, leda posere. ale tyto naivní vizionáře zdaleka nechovám v takovém disrespektu jako přizdrisráče z bodu 2. ty chovám ve velkém disrespektu. (protože i kdyby stokrát věřili, že bojují za svobodu, tak by, kdyby chtěli být slušní, laskavě osvobozovali ty, co jim řekli, že mohou, ne ty, kdo jim explicitně řeknou, aby je laskavě "ponechalitrpět ve spárech systému". je vůbec zajímavé, že respekt ke svobodě končí u osvobozovatelů z bodu 2 přesně tam, kde by svobodně potenciální osvobozovaný objekt měli nechat neosvobozený, poněvadž objekt si jejich osvobození nepřeje.)

    zcela bokem od těchto rovin stojí případná teoretická debata o možném a nemožném alternativním systému. na dobrovolné příspěvky zkrátka nevěřím - to bychom museli být v anglii, kde sice zajdeš do kostela na "koncert zdarma", ale drtivá většina příchozích ten "doporučený dar 3 liber" slušně odevzdá anebo víc. tak takhle vychované obyvatelstvo tady nemáme, tudíž třeba tenhle systém fungovat nebude. ale to už je spíš technický problém.
    FIN
    FIN --- ---
    BORGDOG: koukám, že ti to nedá spát, protože si na to pořád stěžuješ... a celkem už skoro do desítek zmínek. nuže, já nejsem extremista. mě jen doma naučili, že když si něco vezmu bez dovolení a/nebo bez zaplacení, tak je to krádež (a nikoliv "mé právo"). a toto slovo se v jazyce českém používá dávno, takže jsem asi takový extremista, jako když národní divadlo prohlásím za krásné... sorry.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    BOUCHI: OK, tvůj boj. Je to postoj, který osobně naprosto nechápu, ale jak říkám: tvůj boj.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    WITTGENSTEIN: Proc? Je-li pravem autora pozadovat za fyzicky ci elektronicky exemplar daneho dila k trvalemu uzivani urcitou sumu, je zase mym pravem rozhodnout se, zda mi trvale vlastnictvi tohoto dila za tu sumu stoji, nebo zda mi staci jednorazove precteni po vypujceni z knihovny, za mensi sumu.
    Furt se tu domahas prav pro autory, tak mi kurva zaroven neupirej pravo rozhodnout se, ktery z legalnich zpusobu zvolim, abych si mohl knihu precist. Ja autorum taky jejich prava neupiram (mezi upiranim prav a konstatovanim, ze za soucasnych technologii jsou ta prava nevymahatelna, je setsakra velky rozdil). Zacinam chapat, cim jsi dneska tak vytocil Ferryho. Jeste chvili takhle rypej a prestanu u Piratu furt opakovat, ze nakladatele nejsou paraziti a ze autori si zaslouzi za sve dilo odmenu. A na ten osvetovy clanek mam taky v tehle chvili chut se vybodnout.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    BOUCHI: Navrhuji NEČÍST dílo člověka, za který jsi ochoten dát tak směšnou sumu.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    BORGDOG: Ja prece nerikam, ze system fungujici v zahranici bude automaticky fungovat tady. Ale rikam, ze prostredi s mensim poctem prispevatelu _neni_ automatickym duvodem, ze _zadny_ prispevkovy model tu fungovat nebude.

    "Ale ty chceš po Alraune, aby zoufale prosila po všech webech nebo hospodách o každou korunu, na potkání připomínala, že když ji nezaplatí, nebude mít ona ani její dítě co jíst" Sorry, ale NIKDY jsem nic takoveho nenapsal.

    WITTGENSTEIN: Ano, mam hranici pro jednorazove ctivo na dvacce. Ukrizuj me za to. Kdyz si to ctivo pujcim v knihovne, dostane autor _padesatnik_. Takze mi tady laskave nenaznacuj, ze kdyz nechci zaplatit stovku za ebook (ze ktere cca 20 sezere stat a 30 zustane u prodejce), tak jsem moralni hyena. Jsem ochoten dobrovolne darovat ctyricetkrat vic nez kolik dostane autor od statu za knihovni vypujcku. Jestli se to autorovi nelibi, at si trhne a spokoji se s padesatnikem. (Sorry, ale tim sji me uz fakt nadzvedl - na jedne strane hlasas ze knihovny sjou v poradku, na druhe strane kdyz nejsem ochoten si jednorazove ctivo kupovat za 99 ale radsi si ho v te knihovne - kterou ty schvalujes - pujcim za 20 (se zapoctenou hodnotou casu), tak jsem ja ten spatnej? Vzpamatuj se.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam