WITTGENSTEIN: To je kupodivu argument na který slyším. Neplatím za dílo, ale odměňuji autora za celkovou činnost. Chci aby to dělal dál, tak mu přispěju. Většina mých plateb za duševní výtvory spadá do této kategorie. V trafice jsem si koupil DVDčka filmů, které jsem si kdysi stáhl a jelikož se cena konečně stala rozumnou, odměním někoho, kdo mi to rozumně nabídl. Na film se pak ani nepodívám. Kdyby existovala možnost si místo nákupu v trafice ten film stáhnout a zaplatit autorovi příměji udělal bych to. Podobně jsem si třeba teď koupil poslední vystoupení Luise C.K. Upirátil jsem všechny jeho předchozí vystoupení, uznal že je dobrý a tak mu za svůj minulý zážitek přispěju. Hry, které jsem kdysi pirátsky hrál si dnes kupuji v podstatě jen do sbírky ve výprodejích také proto, že chci ocenit to co z mého pohledu je správné.
Na mě funguje místo moralizování, spíše to když mám možnost přispět rozumně malou částkou co nejpříměji tomu o kom jsem přesvědčen, že chci aby tvořil dál. Platím spíše za udržení autora v oboru, nežli za konkrétní existující dílo.
Netvrdím, že to je jediná správná cesta, ale upozorňuji, že pokud máte málo peněz hledejte způsob jak využít tuhle existující nabídku. Dejte mi možnost zaplatit vám alespoň něco. Postojem chceme plnou cenu nebo nic obíráte sami sebe protože já si to prostě raději upirátím a při pirátěni možnost zaplatit vám alespoň něco, nemám. Dokud existuje pirátská nabídka nemáte páky jak mě donutit zaplatit vaši cenu. A pirátská nabídka pravděpodobně hned tak nezmizí. Nechci po vás abyste uznali, že pirátění je správné, nechci po vás vlastně nic. Já se ke knihám dostanu, takže vám spíše nabízím svou ochotu něco vám zaplatit.