• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    Hledání konsensu o možné nové podobě autorského zákona držícího krok s realitou 21. století
    rozbalit záhlaví
    PIZI
    PIZI --- ---
    WITTGENSTEIN: To je kupodivu argument na který slyším. Neplatím za dílo, ale odměňuji autora za celkovou činnost. Chci aby to dělal dál, tak mu přispěju. Většina mých plateb za duševní výtvory spadá do této kategorie. V trafice jsem si koupil DVDčka filmů, které jsem si kdysi stáhl a jelikož se cena konečně stala rozumnou, odměním někoho, kdo mi to rozumně nabídl. Na film se pak ani nepodívám. Kdyby existovala možnost si místo nákupu v trafice ten film stáhnout a zaplatit autorovi příměji udělal bych to. Podobně jsem si třeba teď koupil poslední vystoupení Luise C.K. Upirátil jsem všechny jeho předchozí vystoupení, uznal že je dobrý a tak mu za svůj minulý zážitek přispěju. Hry, které jsem kdysi pirátsky hrál si dnes kupuji v podstatě jen do sbírky ve výprodejích také proto, že chci ocenit to co z mého pohledu je správné.

    Na mě funguje místo moralizování, spíše to když mám možnost přispět rozumně malou částkou co nejpříměji tomu o kom jsem přesvědčen, že chci aby tvořil dál. Platím spíše za udržení autora v oboru, nežli za konkrétní existující dílo.

    Netvrdím, že to je jediná správná cesta, ale upozorňuji, že pokud máte málo peněz hledejte způsob jak využít tuhle existující nabídku. Dejte mi možnost zaplatit vám alespoň něco. Postojem chceme plnou cenu nebo nic obíráte sami sebe protože já si to prostě raději upirátím a při pirátěni možnost zaplatit vám alespoň něco, nemám. Dokud existuje pirátská nabídka nemáte páky jak mě donutit zaplatit vaši cenu. A pirátská nabídka pravděpodobně hned tak nezmizí. Nechci po vás abyste uznali, že pirátění je správné, nechci po vás vlastně nic. Já se ke knihám dostanu, takže vám spíše nabízím svou ochotu něco vám zaplatit.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    NYX: No a jsme u toho: JAK by měl takový model vypadat, notabene na trhu s nějakými 5 miliony potenciálními zákazníky? Reklama v literatuře? Seriously? Nebo se má spisovatel vystavit ve skleněné budce, psát román a lidi budou platit za privilegium, že ho při tom vidí?
    My fakt nemáme nic jiného než ten produkt. Pokud se dost lidí rozhodne pro pirátskou nabídku, nakladatelství a autoři tu končí. Smůla, šmytec, zavíráme krám a jdeme přepadnou Piziho do parku (měl si dát pozor a učinit předběžná opatření).
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    WITTGENSTEIN: a ten zazitek me stoji stejne jako plna moznost nakladani s papirovou knihou? Dekuju pekne... Vis jak, ja beru kopirovani jako realitu. A doufam, ze to dojde k tomu, ze se kopirovaci nauci autorum za jejich praci zaplatit, i kdyby nejakym takovym osklivym zpusobem, jako ze jim poslou bura kliknutim na cudlik vedle linku ke stazeni/ na fb strance autora/co ja vim. Treba ne hned ale casem, az vyrostou a budou mit vic penez a uvedomi si cenu prace ostatnich a do te doby budou autora treba jen chvalit a delat mu reklamu. Ja vim, neni to koser. Ale stejne tak neni koser pristup - tady mas za plnou cenu COSI, hezky si to uzij a hlavne s tim nic nedelej, ono je to sice tvoje ale at te ani nenapadne chtit s tim nejak nakladat...

    Naposled jsme prodavali nejaky knizky na aukru a zas tak tristni to nebylo.
    PIZI
    PIZI --- ---
    WITTGENSTEIN: Máš na dveřích zámek, nebo ti stačí že nechceš být vykraden?
    PIZI
    PIZI --- ---
    WITTGENSTEIN: Nechci. Ale ochrání mě mé nechci před skutečností? Nechci být chudý, znamená to, že tím pádem mám jistotu, že budu bohatý?
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    PIZI: Zásadní otázka: chceš žít ve společnosti, kde se žena musí bát v parku? Stačí mi odpověď ANO/NE.
    NYX
    NYX --- ---
    WITTGENSTEIN: Z pohledu producentu IP ano :)

    Jinak co se tyce akceptovani reality, proc treba funguje plno webaplikaci s freemium modelem? Proste autori chapou, ze 99% lidi jim nikdy nezaplati a nepobihaji kolem a nekrici, jak je ti prizivnici okradaji - proste to zohledni a vydelavaji na tom zbyvajicim 1%, reklame a jinych vecech. To same plno bloggeru, vetsinu obsahu daji zdarma a uzivi se z reklamy a jinych aktivit.

    Ano, jak psal treba Taleb, tahle skalovatelna povolani jsou velmi riskantni...par lidi ma sanci na masivni uspech, zbytech jich umira hlady. Ale je to jejich volba, ze se pro takove riziko rozhodli, ne?
    PIZI
    PIZI --- ---
    WITTGENSTEIN: Ovšem jakmile dáma zamíří do parku s přesvědčením, že se nic nemůže stát, protože máme stát, tak možná bude překvapena. Mluvíš opět o tom jak by to mělo být, ne o tom jak to je.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    TRISMEGISTOS: Ale to vis ze ne;) Jen si myslim, ze stavajici situace je proste tristni. Autorska dila chranena 70 let a porad se to protahuje? Proc, kvuli autorum? Patenty na prirodni substance valejici na louce a ktere jen brani ostatnim to pouzit taky? Boj proti generickym lekum, ktere zachranuji miliony lidi, co na znackovy proste nemaj penize? Softwareove patenty pouzivane prevazne k omezovani konkurence a vydelavani na uplnych trivialitach, ktere napadnou kazdeho? Nekdo si udela prumyslovy vzor na ramecek s obrazkem a protoze ma miliardy tak bude blokovat cokoliv podobneho? Likvidace padelku, misto aby se daly potrebnym (jedna z featur ACTA)?

    Je mi jasne, ze nejaka ochrana tu potreba je a prace ma byt ohodnocena (a ti tvi pekari produkujici posrany jsou bohuzel obvykle dost nedoceneni [btw i ti se naucili pect rohliky tak, ze kopirovali:]), ale chcem fakt zrovna TOHLE? Komu to pomaha?
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    NYX: Já slyšel, že v nejtemnějších uličkách se daří spíš zastavárnám. A netvrdíš, že internet je jedna temná ulička, že ne? :)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    SHINIGAMI: Kupuješ si zážitek. BTw, kdy ses naposledy pokoušel prodat knih v antikvariátu? Já jen aby tě načekalo nepříjemné překvapení...
    NYX
    NYX --- ---
    WITTGENSTEIN: Takze si otevres zlatnictvi v nejtemnejsi ulicce v okoli a pak se budes dozadovat nonstop policejni ochranky + kontrolnich stanovist na kazde krizovatce, kde budou nahodne sacovat kolemjdouci? Nebylo by lepsi zmenit misto podnikani, obor nebo obchodni model? :)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    SIRLOON: nekdo proste o plastovy kotoucky nestoji a legalne si koupit ke stazeni filmy a serialy snad u nas ani nejde
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    PIZI: No a právě od toho máme stát, aby udržoval bezpečnost v parcích a potíral patentové piráty.
    PIZI
    PIZI --- ---
    WITTGENSTEIN: Ano, předpokládám, že moudrá žena uváží nebezpečí v parku a nepůjde tam. Netvrdím nic o tom co je správně, upozorňuji na nutnost při svém plánování počítat s realitou jaká je, ne s realitou jaká by měla být. Nejde o to zkoumat kdo za co může (můžou si za to samy), jde o to upozornit na to, že realita se našim představám nepřizpůsobí. My se musíme přizpůsobit realitě.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    WITTGENSTEIN: o tom prece nemluvim. Kdyz si koupim P-book, tak obehne rodinu, obcas kamarady a casem treba skonci v bazaru. Kdyz si koupim E-book, tak ho mam nafurt a muzu s nim delat lautr.... Pujcka (u ebooku efektivne tady mas kopii, precti si to a smaz) je protizakonna, prodat to nemuzu. Ze si to prevedu na jinej format to uz nespasi.
    REINITA
    REINITA --- ---
    SIRLOON: máš pravdu, povědomí veřejnosti v tomhle před 7 - 10 lety pokulhávalo a stále pokulhává.
    jenomže to je problém i nepružnosti našeho zábavního průmyslu: co si nahrávací společnosti myslely, že se stane, když se 10 let v ČR prodávaly MP3 přehrávače, ale ani jediná MP3? Lidi si zvykli stahovat - bylo to i jednodušší než to převádět z audio CD. Čimž si ČR vychovala piráty - a teď je chce perzekuovat.
    To je ten už zmiňovaný problém dostupnosti.

    TRISMEGISTOS: děkuji, náčelníku, že ses mě zastal. :o)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    SHINIGAMI: Jeden plugin v Calibre a můžeš s tím manipulovat, jak se ti zachce. Já příznivcem tvrdého DRM rozhodně nejsem.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    PIZI: Jasně, a za znásilnění si holky taky můžou taky. Co měly co dělat samy (!) v parku (!!) po setmění (!!!) a v krátké sukni (!!!!). Měly s tím počítat, děvky jedny.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    WITTGENSTEIN: a za co ze to vlastne autorovi platim stejne jako za papirovou knihu? Muzu to prodat? Nemuzu. Muzu to pujcit? Nemuzu. V ramci debat kolem ACTA se mluvi i o kriminalizaci toho pujcit nekomu svou ctecku! A je to jak pise BOUCHI, kdyz pujdu do knihovny, dostane autor 0.5kc, kdyz stahnu, jednou si to prectu a prispeju mu dvacku, dostane radove vic. Rozhodne na tom neprodela, ale je to spatne. Spravne si mam "koupit" cosi, s cim efektivne nesmim nakladat.
    PIZI
    PIZI --- ---
    SIRLOON: Když na to nemám obchodní model, tak to prostě nevyrábím. Proč SONY vyrábí PS, když nutně ví, že se to bude kopírovat? Obojí je popření reality a pak křik, že to není jak by to ideálně mělo být. Kdo očekává, že to ideální bude, dělá ve své rozvaze chybu. Když si otevíráte fyzický obchod, počítáte s tím, že vám tam občas budou krást. Je to hnus, ale taková je prostě realita. Neznamená to, že s tím máte souhlasit, ale máte s tím počítat. Realita na výčitky a prosby nereaguje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam