FIN: Jsi podle mě extrémista ze dvou důvodů: Za prvé neschopností či neochotou rozlišit mezi kopírováním a krádeží. A za druhé lpěním na předpokladu "absolutní škody" každého staženého souboru ve výši jeho ceny "v papíru." Oboje je nesprávné a pokud tě doma naučili něco jiného - pak sorry, ale naučili tě blbosti. Jinak to nemůžu nazvat.
BOUCHI: Ty jsi totéž jen na opačné straně plotu - ty VÍŠ kolik výroba knihy stojí a jaké jsou jednotlivé položky. Přesto lpíš na nereálném modelu a zdůvodňuješ to "svým právem." Budiž. Máš ho mít. Ale nevnucuj druhým tě následovat a nejednej z pozice morální nadřazenosti. Co se týče funkčnosti systému dobrovolných plateb, vyzývám tě - DOKAŽ TO! Pokud jsi přesvědčen, že tebou navrhovaný systém je funkční, napiš knihu (vím, že JSI autor - schopnosti na to máš), a pak ji dej na trh formou, kterou prosazuješ, tedy "dobrovolnou platbou." A pak zveřejni výsledek. Oba víme, jaký je běžný honorář za knihu - nuže, pokud bude Tvůj výdělek s ním srovnatelný, uznám, že jsem se mýlil. A jsem ochoten se vsadit o libovolný počet flašek či facek, zde před svědky.
FIN: K tomu, co jsi napsal - "vědomě něco odmítat pochopit" je definice právě extrémismu a fanatismu. Nezlob se - stoupenec Alláha taky vědomě odmítá pochopit, že všichni nemuslimové nejsou kacíři. A k tomu, co si napsal:
- případ "suma X" - z mých zkušeností toto většinou vyplývá z neznalosti, ne ze "zlodějského úmyslu." Většina lidí "mimo branži" prostě neví, kolik stojí všechny položky výroby knihy, proč je kniha tak drahá jak je, a že nakladatel si fakt "nemastí kapsu." Pokud se jim dostane SLUŠNĚ (a předem je označit za zloděje není slušné) vysvětlení, drtivá většina uzná a přestane argument "suma X" používat. Zažil jsem takových případů několik.
- případ "přizdisráč" - ano, to mě rozčiluje taky. Je mi jasné, že určité procento lidí prostě nebude kupovat NIKDY. Ale proč k tomu ještě přidávat lhaní?
- k "bojovníkům za svobodu" - ano, také v podstatě souhlasím. Jde jen o hranici toho boje, kde už to přerůstá do NÁTLAKU.