• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    PIZI
    PIZI --- ---
    YMLADRIS: Myslím, že mají ochranu na to logo co na těch kabelkách je.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    NYX: hej, tady
    NYX: pani tvrdi ze na fashion neni (c), tak jak mohli vysoudit copyright infringement? rozumis tomu nejak vic?
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    PIZI: Jak psal Balrog - svetske texty opisovali mnisi protoze to meli v popisu denni prace. Normalni texty smeli opisovat pouze uznani opisovaci, kteri je opisovali vetsinou primo z originalu na naklady autora ktery je pak rozeslal dal (a v takovem 14. - 15. stoleti moc lidi psat neumelo a ti co umeli, rozhodne nebyli tak dobri pisari aby se tim mohli zivit :)
    NYX
    NYX --- ---
    BOUCHI: No i tak bych se bal...tady nekdo nakreslil kabelku na tricko a to pak prodaval...a skoncil s docela nepeknou pokutou. A pritom ta namalovana kabelka samozrejme nesla pouzivat jako kabelka. I ten mixer a jeho soucastky ma nejaky design, ktery bys tim focenim obslehnul.

    Artist loses lawsuit by Louis Vuitton | Zine
    http://convozine.com/9882-james-green/10356
    THE_BALROG
    THE_BALROG --- ---
    PIZI: Ve středověku si nikdo psaním knih nevydělával, mniši to již měli v popisu práce, takže nesrovnávat jablka s hruškami.

    Pointou mého příspěvku nebylo, že si ve středověku autoři/písaři vydělávali psaním v pohodě, ale snadnost reprodukce.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    PIZI: Proti tomu nemám nic - to je evoluce, uvážlivé nahrazování něčím jiným, co bude byť třeba jen kompromisně vyhovovat oběma stranám. Ale "divočiny," co někteří i tady prosazují - ne, to fakt ne.
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    THE_BALROG: zatim :) ale pomalu se to pohybuje....

    HONCKA: na prototypovani se 3d printery pouziva uz dluoho... a i ty figurky se v printeru tisknout jen prototypy, ze kterych se pak delaji kalsicke formy, protoze je to proste mnohem drazsi nez klasicke liti.

    BTW nejvtipnejsi 3d printer ktery jsem kdy videl pouzival cukr :D
    PIZI
    PIZI --- ---
    BORGDOG: To já taky ne. Ale jsem stoupencem toho dosáhnout takového zrušení pozvolna postupně v rámci desítek let promyšleného postupu.
    PIZI
    PIZI --- ---
    THE_BALROG: Jenomže v tom středověku jsem stejně zaplatil tomu opisovači a ne autorovi originálu, takže autor stejně tak nevydělal jako dnes.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    HONCKA: I součásti na modely, apod.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    THE_BALROG: ale treba figurky do stolnich her uz se tisknou
    THE_BALROG
    THE_BALROG --- ---
    NYX: To už by šlo :) Naštěstí zatím je vytisknutí takového šťouchadla a použití 3D skeneru o chloupek dražší, než cena šťouchadla v krámu. Až to bude stejně dostupný, jako dneska skener na papír... tak to bude zajímavý :)
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    THE_BALROG: Vsak nerikam ze se budou nutne duplikovat kovove vyrobky. Koukni se kolem sebe, co vsechno je z plastu.

    NYX: Nice. :-)
    NYX
    NYX --- ---
    THE_BALROG: ty tiskarny pouzivaji ruzne materialy, treba titanovemu stouchadlu na brambory by ses taky branil? :)

    http://hardware.slashdot.org/story/12/02/03/214202/83-year-old-woman-gets-new-3d-printed-titanium-jaw
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    THE_BALROG: No, bude zajímavé, až jednou přijdou replikátory ze Star Treku. :-) 3D tiskárny jsou zatím moc velká slabota.
    THE_BALROG
    THE_BALROG --- ---
    BOUCHI: nejedná se o ztěžování způsobu obživy, ale přímo o ztěžování tvorby těchto a dalších děl.

    Příměr s 3D tiskárnou je hloupost, protože 3D výtisky čehokoliv prakticky nebudou mít stejnoufunkčnost, jako původní výrobky, např. z kovu. Šťouchadlo na brambory z 3D tiskárny bych nechtěl používat.

    Když už ty analogie, tak prosím nějaké, co fungují :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    No, tohle se neodvažuji soudit, proto jsem tu větu taky napsal s otazníkem. :-) Já bych se na to asi díval takhle - i být plagován je přece svým způsobem pocta, byť má autor nejspíš zároveň chuť dotyčného "umělce" vykostit. :-)
    FIN
    FIN --- ---
    BOUCHI: v tom případě pro tebe mám jedno překvapivé sdělení: ačkoliv by to na první pohled nemuselo být jasné, tak - on je to vážně kulišácký chyták - fotkami mixéru nic nerozmixuješ, proto patrně (zde odvážný dohad) to tak nevadí. ale když mixér nebo nějaký jiný mechanismus, zkopíruješ, prostě když obšlehneš stroj a začneš vyrábět, zpravidla se to už pokládá za porušení patentu nebo tak. avšak kniha, ta zatrachtilá věc, funguje na základě informací/obsahu formulovaného v písmencích. proto když obšlehneš prázdné stránky a hřbet a budeš jejich kopie rozhazovat po náměstí, asi se nic nestane. zatímco při šíření ofoceného obsahu... inu, tam už by ke slovu mohl přijít ten zatrachtilý obsah. zkrátka a v tom je ta potíž, šroubek se blbě čte, zatímco písmenka zas nemixují... snad je to teď jasnější.
    REINITA
    REINITA --- ---
    NYX: zjevně. chudák ten bezejmenný dramatik, pod jehož díla se podepsal Shakespear ;)

    SIRLOON: dle mě to muselo být v komerčním kontextu. ostatně jinak by to bylo i nerealizovatelné (celníci komunikují s výrobci, když zadrží nějakou podezřelou zásilku - a myslím, že zjišťování ve stylu "máme tady paní Vonáskovou, kupovala si u vás kabelku?" není úplně to, jak se bojuje proti padělkům :o))
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    THE_BALROG: Jisteze nebyly technologie. Kdyz tedy jsou, budeme je zakazovat/omezovat/kriminalizovat pouzivani, protoze to pouzivani ztezuje nekterym lidem dosavadni zpusob obzivy?
    Co az se zlevni a rozsiri 3D tiskarny, taky budeme postihovat, kdyz si nekdo koupi jeden kus nejake veci a zduplikuje ji dalsim dvaceti kamaradum za duplikacni naklady?

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam