• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    HINTZU:
    z diskuse na EBF nekdy v lednu:
    priznam se ze i u mne do nedavna take prevladal nazor ze neexistuje zadne rozumna varianta jak skloubit zajmy autora a spotrebitele v ramci internetoveho sdileni...
    ale zda se ze prave pripad megauploudu ukazal ze ta varianta tam byla ale byla tak odvazna a tak revolucni ze by opravdu zlikvidovala soucasneho monopolisticky zamereneho distributora a dala autorovi mnohem vetsi prostor na nezavislost k distribucnimu kanalu! a mnohem vetsi tantiemy z dila..
    cetls tohle:

    http://pctuning.tyden.cz/hardware/multimedia-zvuk-tv/23124
    cituji:

    Tohle podle mě naznačuje jasnou cestu vpřed: ideální systém pro digitální distribuci obsahu by měl vypadat tak, že si zaplatím předplatné (formou flat-rate, tedy jeden měsíční poplatek) a za to předplatné si můžu neomezeně stahovat a zkoušet („půjčovat“) a zaplatím jenom za to, co se mi opravdu líbí a to si můžu nechat („koupit“). A to tak, abych si to mohl kdykoliv kamkoliv nahrát. Pokud bude cena rozumná, nejsou sdílecí systémy potřeba. Po pravdě řečeno – pak není ani televize potřeba.
    ....
    Další možností, proč přišel zásah teď, je fakt, že se sdílecí služby ocitly v bodu, kdy opravdu začalo hrozit, že se samy změní ve vydavatele. Megaupload měl 150 milionů uživatelů, což je početně polovina obyvatel USA a nebo celé Rusko. ....
    Říká se, že Megaupload měl v plánu začít nabízet legální obsah s tím, že by si nechával 10% provize a umělcům dával 90%. Proč ne, takové číslo je u digitální distribuce možné. I Apple chce provizi 30%, což je na hony vzdálené od tradičních vydavatelů, kteří si nechávají 85-90 % ze zisku a autorům dávají „lví podíl“ 10-15 %. Kdyby takový model fungoval, mělo by to na tradiční vydavatele likvidační účinek. Nicméně jak podotkl jeden uživatel v diskusi, „tak tohle Universal nevydýchá“. Je tedy možné, že zátah proti Megauploadu byl veden snahou „zabít je dřív, než oni zabijí nás“.



    ja se priznam ze mi tehle vyvoj kam speji logicky ty sharovaci sluzby (od sede az ilegalni zony az po zoficialneni a zlegalizovani byznysu s napojenim primo na autory a majitele prav bez parazitniho prvku zbytecneho nadbytecneho licencoveho spravce a distributora prav...) vubec nesecvakl... ale ted jsme naprosto presvedcen ze cely ten humbuk kolem toho megauplaodu a dalsich je prave jen a jen kvuli tomu... a v konecem dusledku na to nejen doplati spotrebitele uzivatele ale i autori.. protoze to vypada ze opravdu sharovaci sluzby byly prave a presne v bodu kdy by se premenili v distributory s primym napojenim a hrazenim uhrad autorum... a zda se teda ze to co ty popisujes a kde absurdne apelujes na moralku spotrebitele, tak BYLA zbytecne komplikovana cesta! trh by to vyresil opet sam... ono uz by to skoro taktak dospelo do stadia, kde se piratstvi premeni v hutne placeni primo autorum... ale stavajici vydavatele se hoodne lekli a tak zas jak spotrebitelum tak autorum pekne zatipli tipec... :O((
    nevadi trh a sdileni si najde cestu znova jak se prosadit prirozene....ale v cele tehle kauze se ukazuje kde je ta nezdrava cast v retezci kere brani evoluci... neni to autor neni to neukazneny piratsky spotrebitel... je to nenazrany a monopolisticky zamereny distributor! tam je treba hledat cestu jak jej zlikvidovat a ne u polepseni nebo restrikci na strane uzivatele ... a inteligentni autori si to uz uvedomuji... odhod teda pryc snahy na regulaci trhu tam, kde si trh pomuze zcela zjeven sam... jen kdyz se mu nebude branit v evoluci... coz se bohuzel deje, jak ze strany vydavatelu a jejich natlakovych organizaci, tak ze strany jimi zkorumpovane restriktivni a politicke moci.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    ALRAUNE: Tak to ti preju. To je vlastne uspech, vzhledem k tomu, ze se uzivis tim, co te bavi.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    HINTZU: sam sis odpovedel... oni (korporace co jim patri licence a pravama) to neudelaj a neumej to a nechtej.. sami se odsoudili jsou to dinosauri... za ne ten model pak zkousej ti z sede zony a delaj to po svem ... lepsi nez nic...
    a tys opravdu necetl presne do dusledku co sem napsal a naznacil ok asi si byl linej jit na to EBF kde o tom sahodlouze pisu - zkusim to teda sem nalepit v usecich ..ale bude tam chybet ta navaznost v diskusi .. coz je skoda..
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    PREVIT: Zatím jo. Stačí mi prodat 3000 knih a vydělám tolik, co češi tak průměrně vydělávají, ovšem nejsem na tom tak, abych si mohla dovolit být grand.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    FERRYH: No, i takový scénář je možný. Že začnou kolektivní správci vybírat i od úložišť, nebo poskytovatelů netu... skoro bych řekla, že je pravděpodobný.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ALRAUNE: vysavaj je i tak ... jen neplatili, byli v sede zone... viz co jsme rekl nize o "novych rusech" ...
    otazka pak je jestli se vasi kolektivni spravci nestirej od nich brat poplatky a tim zlegalizovat i tyhle shareupload byznys mafie .. proc by to pak melo vadit sosacum?

    osobne by ale pak mohla nastat docela humorna absurdni situace ze warezaci reknou na uloz.to uz nic nedame... :)))))))

    a DILIA nic nezinkasuje... a uloz.to se bude muset zivit z neceho jineho nez z warezu... dovedu si to predstavit docela realne... :)) i takovou variantu je nutne brat do uvahy...
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    ALRAUNE: To te cti. Ale neuzivi.:)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    WITTGENSTEIN: ...a reakce - jak jinak - nikde.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    PREVIT: V tom případě jsem dobrodruh :)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    ALRAUNE: To je jen socialisticky opis tehoz.:)
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    SHINIGAMI: jak se pta Witt, tohle se objevilo az PO zatahu na megaupload. Pokud nekdo daval na megaupload komercni data, byl to kokot primo neuveritelny, protoze poctivych webovych ulozen jsou hromady a casto za lepsi podminky. Viz treba dropbox. Kim byl zlodejska mrdka, megaupload byl ciste placeny warez. Smir se s tim. Neco jineho jsou veci jako fansuby, torrentove servery(aspon nektere), anandonware sajty a ebook warez (ktery vznikl z nutnosti a neexistence legalnich moznosti a zazil se na tolik, ze bude nejakou dobu trvat, nez si lidi zvyknou na legalni moznosti, ale i to prijde, staci se podivat na situaci u pocitacovych her. Ok, mozna ne u nas, kde je presvedceni, ze kdo neokrada stat, okrada rodinu, hluboce zakorenene. A neco jineho je byznys zalozeny jen a ciste na tom, ze se bude warezit, je to stejne jako pred patnacti dvaceti lety profesionalni kopirovaci na kazety a diskety a pak vypalovaci cedecek. Placeny warez je mi odporny. Sdileni mi nevadi zdaleka tolik a v mnoha ohledech s nim i souhlasim.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    PREVIT: Nejsem alternativa, jsem ten menšinový žánr :)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    ALRAUNE: Jit do alternativy a byt na tom existencne zavisly znamena, ze jsi bud velky dobrodruh, nebo nejsi alternativa.
    HINTZU
    HINTZU --- ---
    FERRYH: obávám se, že nechápu. Návyků je snadné se zbavit. Zkus si představit následující model:

    1) představím vlastní projekt, ve kterém budu nabízet dejme tomu třeba měsíční paušál na sledování seriálů a filmů online. Regiony nehrají roli, dostanu se na něj všude. Dejme tomu, že toto předplatné bude stát maximálně dvakrát tolik, co subscription do nějaké mmorpg
    2) provedu brutální čistku všemožných úložišť a nejpopulárnějších torrent vyhledávačů. Ne tak, abych třeba pozavíral majitele, ale prostě abych se zbavil všech snadno dostupných odkazů na věci, které sám nabízím.

    Co myslíš, že bude následovat? Přestane se pirátit? To ani náhodou, velmi pravděpodobně se začne používat nesnadno dohledatelné pojmenovávání souborů. Jenže – a v tom mi dává za pravdu i kdejaká ekonomická teorie nebo i teorie her – současný konzument pirátského obsahu je v první řadě pohodlný. Těch cca 200-400kč/měsíc nejsou zas takové prachy, aby ho to nějak extra bolelo. Takže zaplatí – koneckonců už dneska si spousta z nich platí různé megauploady nebo uložto, aby měli rychlejší přístup.

    Během jednoho nebo dvou let se ti takto povede převychovat značnou část konzumentů. A ti zbývající piráti tě netrápí. Proč by taky měli, že.

    Jediný současný problém spočívá v tom, že společnosti odmítají opustit zavedený model, protože je váží hromady různých smluv a hlavně s tím mají problém televizní společnosti a další napojený byznys. No a nikdo si zatím nelajzne vyprdnout se na peníze, které plynou z televizních práv. Cena, kterou by museli nastavit na internetu, je totiž v žádném případě nedokáže nahradit.

    Takže proč legalizovat piráty, když je prostě můžu v budoucnu převychovat?
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    ALRAUNE: A ještě k tomu vysává i piráty :)
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    PREVIT: Pro mě je to existenční záležitost, takže mi to veselý nepřijde.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    FERRYH: Hele, a ten provozovatel úložiště, nedostává se pak on do role toho, kdo autory vysává? :) On z toho má miliardy, autor pár drobných :) Žádná změna stavu. :)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    ALRAUNE: Skutecna alternativa slovo "riziko" nezna.:)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    FIN: Promin, ale moje reakce chtela spis odlehcit tuto chmurnou diskusi...
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    PREVIT: Každopádně ověřit to experimentálně je velké riziko.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam