• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    FERRYH: mam nad ranem problemy preparsovat nektere tve vety do srozumitelneho formatu. "krom toho iTunes a podobne modely vyslovene ignoruji a to zda se umyslne web" mi moc nedava smysl. v cem iTunes ignoruji web?
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    FERRYH: pokud si pamatuju, mel megaupload nejakych 170 mega za placene zakazniky, nejake 3 mega za reklamu. Neverim, ze by ten pomer byl vyrazne jiny u jinych sharovacu.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    SHIGORBIRDMAN: nemyslim si ze klasickej model vymizi -- zaplat co chces a stahni -- jen bude muset trosku vic zapolit o zivot... krom toho iTunes a podobne modely vyslovene ignoruji a to zda se umyslne web ... takze tam zcela programove nechali diru ... jejich vec... rozdeli si trh na vazane nakupni online shopy pres prenosna zarizeni jako jsou tablety, mobily a pod. a ty z webu ... v obou je prostoru na vydelek dost a dost... ono by asi bylo i hodne nenazrane (a nad sily vsech) obsadit jednim modelem prodeje ci sharing-prodeje vsechny kanaly... :))
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    SHIGORBIRDMAN: no ja nerikam ze jsme z toho nadseny... ja jen rikam ze ten model je genialni ve sve primocarosti az brutalni ... proste byznys mafianskej...

    kazdopadne mi to prijde jako v soucasnosti jedine reseni, ktere resi problem nelegalniho sdileni v masovem meritku... a to HNED ... pak ale nastane teprve mela!! jednotlive sharing sluzby se budou muset fakt predvadet aby nabidly co nejlepsi podminky pro ty co SHARUJI :O))... a teda nabizi... jak tohle bude koser se zakonem to teda nevim ... radej nedomejslim...
    :O))

    jinak mam takovej dojem ze jsi nepochopil presne co popisuju: ja nepopisuju megaupload jako JEDEDINY... ja popisuju to co se uz ted deje v sirokem meritku u vsech shareserveru...
    to ze uloz.to podepisuje smlouvu s IFPI (a brzo nasleduje urcite i s DILIA) na zoficialneni sharovani hudby a placeni poplatku a ze jisto jiste ted nasleduji dalsi shareservery co jsou na rane az to bude jako vlna pres celej svet.. je to logicke, ne?

    jo a proc si myslis, ze reklama je na fileshare serverech miziva soucast? samo ze je tam velka castka take za to ze lide si koupi full account a plati to v nejakejch pausalech... ale to jsem uvadel ze to je take vydelek ze ktereho pujde cast na uhrady autorum.. to je naprosto zrejme...
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    SHIGORBIRDMAN: Nejvic usetri ten, kdo nekoupi nic. To jim jeste asi nedoslo.:)
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    PREVIT: znam jednoho takoveho, ktery uz ty slevy na jogurty ocenil, kdyz byly slevy na gogu :) "no nekup to, kdyz to slevnili na polovinu! ale jo, fakt jednou si to zahraju, jen nevim kdy..."
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    SHIGORBIRDMAN: Oni se k tem jogurtum dopracujou, neboj! :)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    HINTZU: ja myslim ze strilis vedle (a podcenujes informovanost). Ty tve opevovane jen nemastne neslane tapaji mnou "kritizované subjekty" se snazi otesat stary model do nove mozajky. A to tam kde uz je pripravena puda na sebrani celeho rozmazleneho sosacstva po kridla zpoplatneni a nenasilnou formou a to HNED .. behem par mesicu...

    no uvidime.. opravdu to ted vzalo takovej sesup, ze me pesimisticke "nekolik let" je mozna ve stadiu nekolika mesicu...
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    HINTZU: me to prijde az paradoxni a smesne, zvlast kdyz ti sami lide na me pred lety rvali, ze kdyz uz budou hry stahovat, tak zadarmo :).... nebo kdyz ti sami chvili pred tim nadavaji na duchodce, kteri behaji po slevach na jogurty a krouti nad tim hlavou :)
    HINTZU
    HINTZU --- ---
    SHIGORBIRDMAN: jojo, teď mě hrozně baví poměřování kolegů, kdo má na steamu víc her (80% z nich ani nehráli, ale „to víš, byla v akci, no nekup to“).
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    ALRAUNE: viz zbytek moji odpovedi Ferryhovi :)
    btw slo by to resit nejakou agregaci, podepises smlouvu s jednim, ktery za tebe pak tyranizuje ty ostatni sharizatory, ale i tak se mi tohle nijak zvlast nelibi, ne pro klasicky model zaplat kdyz chces stahnout.
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    HINTZU: Souhlas, celkove se to zlepsuje. Pred par lety byl internet plny rvani JAK MAM JAKO PLATIT ZA HRU, kdyz si ji muzu stahnout? Jo, dobre, mozna si koupim, ale chci krabici!!! Dnes se ti sami lidi dost casto chvastaji, kolik penez prodrbali na steamu.
    U zde primarne resenych knizek je to podobne, kdysi az na vlastovky typu webscription ebooky proste nebyly a kde je poptavka, nekdo zacne skenovat. Dneska je amazon a nook a co ja vim co jeste a dost lidi kupuje...
    Mozna to prijde i u nas :)
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    SHIGORBIRDMAN: No a dovedeš si představit podepisovat smlouvu s každým úložištěm? :) To je fakt ta kolektivní správa mnohem praktičtější.
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    ALRAUNE: co si na tom nedovedes predstavit? jak si myslis, ze funguje treba takovy appstore (mnou uprimne nenavideneho applu :). Stahnes si smlouvu, vyplnis, posles, poresis nejake papirovani (nastesti uz neni treba registrovat se u americkeho bernaku jako NEPLATIC dani), hotovo. Samozrejme ti musi vyhovovat smlouva typu one side fits all :)


    FERRYH: ve svych nadsenych vizich zapominas na jeden dost zasadni fakt, a to ze reklama byla na megauploadu jen naprosto mizivou soucasti zisku.

    Ano, je to jedna z moznosti, ktera se mi ale nijak zvlast nelibi z toho duvodu, ze si nemuzes vybrat nepouzivani takoveho portalu. A samozrejme by se objevily dalsi podobne servery a tak nejak by se to cele roztristilo a v dusledku rozdil mezi soucasnym stavem prakticky mizivy, jen s tim, ze by se sharovaci servery hezky pakovaly dal.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    byla to diskuse a dlouha, tak sorry za preklepy a me dyslex errory... nalepil sem jak to bylo...
    HINTZU
    HINTZU --- ---
    Mimochodem, všímáte si, že poměrně k zásadním nedorozuměním tu dochází proto, že zejména ti, kteří stojí z větší části na straně stahovačů případně úložišť a šedé zóny, mají často jen velmi kusé nebo zavádějící informace o tom, o co se jimi kritizované subjekty pokoušejí?

    Kvůli tomu mi tu spousta příspěvků připomíná vynalézání kola, případně pořvávání na pekaře, proč nepeče rohlíky, když on je sice peče, ale zákazník se ani neobtěžoval podívat do regálu.

    Dost těžko se tu pak můžeme bavit o pojetí autorského práva v 21. století, když se stále dokola vracíme na začátek. Není rok 2006 a v těch firmách zdaleka nepracují jenom idioti, kteří se za nepřiměřenou cenu snaží konzumenta umlátit nekvalitní zábavou. Ano, jsou kvanta věcí, které mi zatím hrozně vadí. Ale zdaleka to není tak strašné jako před pár lety, od té doby ušel tento průmysl neskutečný kus kupředu. A kam od té doby pokročil třeba opěvaný megaupload? Nikam, jen o tom na poslední chvíli začal mluvit.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    ALRAUNE: Pokud budes mit na zivobyti, tak se pokus tohle neresit a pis, jak nejlip umis. Ostatni prijde samo, driv, nebo pozdeji.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    PREVIT: To můžu, pokud si tu knížku koupít dost lidí, aby mě to uživilo. Pokud ne (a dph na knihy se zvedlo, lidi nemají tolik peněz, atd.), tak mi bude to, že budu místo fantastiky začít psát něco mainstreamovějšího, zatraceně vadit.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    FERRYH: No, moc si nedovedu představit, jak by ty portály uzavíraly smlouvy s miliony autorů všude na světě.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    ALRAUNE: To je jednoduchy. Bud pozitivni a vykasli se na ne.:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam