• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    JIXIPEN: Jo? Můžeš o tom zjistit něco víc? Taky mám povídky na webu... ovšem je fakt, že ne celé knihy, to by vadilo v první řadě nakladatelům.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    JIXIPEN: Nemá.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    YMLADRIS: Myslím, že obě máte trochu pravdu - problém je v přístupu. Ty holt jsi sběrač, zatímco Alraune pragmatický Vulkánec. :-) A mezi se stahovači se prostě vyskytují obě kategorie, přesto si myslím, že jde najít cestu, aby byli spokojeni oba.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ALRAUNE:
    ALRAUNE: preloz si jako "u nas za 1/4 ceny oproti ulozisti, ktere plati OSA", OSA = nova organizace zastupujici literarni autory.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BORGDOG: Jenže pro Srstku je Viewegh určitě důležitější, než ty nebo já... a počty stažení jeho děl jsou taky asi vyšší. Každá značka má svou cenu...
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    ALRAUNE: Jasně, jenže pokud chceme uvažovat o něčem obecně platném, tak je třeba brát v úvahu i OSA. Tzn. asi řešení existuje - otázkou je, nakolik bude OSA ochotná se "vzdát" hudebníků, kteří o ni nestojí.

    A BTW - ono to ani u Dilia neplatí 100% - znám autora, který má knihy na internetu na svém webu a Dilia ho otravovala, že to má stáhnout.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ALRAUNE: No to prave prece nevis, zda neco chce, nebo ne ... kdyz nekdo vystavi pack Knizni klub 2000-2010, samozrejme si ho kazdy stahne, co kdyz by na podzim hodne prselo a byl cas na cteni.

    Opacne se da zeptat, cim tebe (autorku) poskozuji lidi, co si to stahnou, ale pak neprsi, takze nectou.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    YMLADRIS: S OSA nemají autoři literárních děl nic společného.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ALRAUNE: Jenže nakolik řvou zastoupení a nakolik jen Srstka, aby vzbudil dojem, že "drží basu?" Prozatím jsem viděl (ale možná jen koukal na špatná místa - to nevylučuji) řvát jen Viewegha a ještě asi dva další - kteří rozhodně nebyli z kategorie "méně prodávaných."
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    ALRAUNE: Jenže pokud má Dilia příjmy pro autory jen a pouze z náhradních autorských odměn - a knížky se už dávno v Copy centrech nekopírují (protože než to kopírovat vyjde levněji si knihu koupit) + mnoho autorů zjišťuje, že je snadné se k Dilii přihlásit, tak za snižování odměn nemůže pirátství.

    Nevíš, zda má Dilia peníze i z náhradních autorských odměn za paměťová média nebo zda to si "vyřvala" jen OSA s Intergramem?
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    YMLADRIS: OSA ani jiný autorský svaz sám nic poskytovat nebude, prostě vybere poplatky od úložišť.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    JIXIPEN: Neregistrovaná díla pro Dilii prostě neexistují. Neplatí za ně, nestará se o ně.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    nevim jak je to v celosvetovem meritku, ale pokud to u nas prevezme OSA nebo neco jako OSA, lidi to opet neprijmou, protoze OSA je vseobecne vnimana jako parazit a mafian.

    Lidem podle mne v principu nevadi platit (aspon urcite vrstve lidi), ale musi platit za neco co vnimaji jako adekvatni sluzbu. Je to videt z toho, ze spousta lidi (data nemam) si plati za rychlejsi pristup na rapidshare atd. IMHO jim bude jedno, zda z takoveho pausalu pujde neco na konektivitu a neco autorum; POKUD TO ZUSTANE PRIJATELNE LEVNE, cemuz u molochu typu OSA neverim. Takze zase vzniknou mirrory 'u nas to same co u osy ale za 1/4 ceny!'
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BORGDOG: Srstka ovšem taky musí vyhovět zastoupeným... pokud budou platby Dilie klesat, jako že klesají (hlavně kvůli zvýšení počtu zastoupených), a pirátství se bude jevit jako reálný problém, začnou zastoupení autoři řvát a Srstka bude muset něco dělat.
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    ALRAUNE: Otázkou je, zda OSA není ekonomicky natolik silný subjekt, že nebude ochotná nechat se reformovat. BTW vedle OSA už tu funguje i SNA (Svaz nezávislých autorů) - cokoli, co by jim říkalo, že tímto způsobem můžou mít peníze pouze přes OSA je špatně.

    Na druhou stranu kdyby to bylo o tom, že díla, která si registruješ, jsou počítána - a díla, která neregistruješ, jsou považována za "volná", proč pak ne.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    YMLADRIS: A poškodí tě nějak, když si nestáhneš publikaci, o kterou nestojíš? Většina věcí, na které dneska koukám na youtube, už tam zítra nemusí být. Věšet se kvůli tomu nepůjdu, to, o co opravdu stojím, si pořídím jinak a stopadesátý díl KOuzelníků z Wawerly prostě dcera znova vidět nemusí. Stejné je to i u knih.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ALRAUNE: Přesně. Srovnávat OSA a DILII je chyba - byť se bojím úsilí páně Srstkova nezůstat v efektivitě pozadu.
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    ALRAUNE: No, já pokud to je třeba za těch 10 Kč a je to kniha z "mé sféry zájmu", tak je otevřu a často i koupím. Kdyby byly za stovku, tak kupuji jen ty, které mne opravdu zajímají.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    JIXIPEN: Dobře, osa funguje špatně, na Dilii si nikdo nestěžuje. Není spíš cestou reformovat OSA, než to šmahem odmítnout?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ALRAUNE: urcita vrstva lidi jsou sberaci. Je to podobne jako kdyz si kdysi nahravali kde co z TV a pak to "meli" a mohli napr. fungovat jak Ten, co ma Vsechny filmy (muze pujcit).

    Kdyz jdes kolem publikace a nestahnes si ji dneska, zitra uz tam nemusi byt. To je celkem jasny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam