• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    Hledání konsensu o možné nové podobě autorského zákona držícího krok s realitou 21. století
    rozbalit záhlaví
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    ALRAUNE: Jasně, jenže pokud chceme uvažovat o něčem obecně platném, tak je třeba brát v úvahu i OSA. Tzn. asi řešení existuje - otázkou je, nakolik bude OSA ochotná se "vzdát" hudebníků, kteří o ni nestojí.

    A BTW - ono to ani u Dilia neplatí 100% - znám autora, který má knihy na internetu na svém webu a Dilia ho otravovala, že to má stáhnout.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    JIXIPEN: Neregistrovaná díla pro Dilii prostě neexistují. Neplatí za ně, nestará se o ně.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    nevim jak je to v celosvetovem meritku, ale pokud to u nas prevezme OSA nebo neco jako OSA, lidi to opet neprijmou, protoze OSA je vseobecne vnimana jako parazit a mafian.

    Lidem podle mne v principu nevadi platit (aspon urcite vrstve lidi), ale musi platit za neco co vnimaji jako adekvatni sluzbu. Je to videt z toho, ze spousta lidi (data nemam) si plati za rychlejsi pristup na rapidshare atd. IMHO jim bude jedno, zda z takoveho pausalu pujde neco na konektivitu a neco autorum; POKUD TO ZUSTANE PRIJATELNE LEVNE, cemuz u molochu typu OSA neverim. Takze zase vzniknou mirrory 'u nas to same co u osy ale za 1/4 ceny!'
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BORGDOG: Srstka ovšem taky musí vyhovět zastoupeným... pokud budou platby Dilie klesat, jako že klesají (hlavně kvůli zvýšení počtu zastoupených), a pirátství se bude jevit jako reálný problém, začnou zastoupení autoři řvát a Srstka bude muset něco dělat.
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    ALRAUNE: Otázkou je, zda OSA není ekonomicky natolik silný subjekt, že nebude ochotná nechat se reformovat. BTW vedle OSA už tu funguje i SNA (Svaz nezávislých autorů) - cokoli, co by jim říkalo, že tímto způsobem můžou mít peníze pouze přes OSA je špatně.

    Na druhou stranu kdyby to bylo o tom, že díla, která si registruješ, jsou počítána - a díla, která neregistruješ, jsou považována za "volná", proč pak ne.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    YMLADRIS: A poškodí tě nějak, když si nestáhneš publikaci, o kterou nestojíš? Většina věcí, na které dneska koukám na youtube, už tam zítra nemusí být. Věšet se kvůli tomu nepůjdu, to, o co opravdu stojím, si pořídím jinak a stopadesátý díl KOuzelníků z Wawerly prostě dcera znova vidět nemusí. Stejné je to i u knih.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ALRAUNE: Přesně. Srovnávat OSA a DILII je chyba - byť se bojím úsilí páně Srstkova nezůstat v efektivitě pozadu.
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    ALRAUNE: No, já pokud to je třeba za těch 10 Kč a je to kniha z "mé sféry zájmu", tak je otevřu a často i koupím. Kdyby byly za stovku, tak kupuji jen ty, které mne opravdu zajímají.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    JIXIPEN: Dobře, osa funguje špatně, na Dilii si nikdo nestěžuje. Není spíš cestou reformovat OSA, než to šmahem odmítnout?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ALRAUNE: urcita vrstva lidi jsou sberaci. Je to podobne jako kdyz si kdysi nahravali kde co z TV a pak to "meli" a mohli napr. fungovat jak Ten, co ma Vsechny filmy (muze pujcit).

    Kdyz jdes kolem publikace a nestahnes si ji dneska, zitra uz tam nemusi byt. To je celkem jasny.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ALRAUNE: Tím výpalným jsem myslel spíš, aby se to nezvrhlo v "kobercový nálet" typu, že se bude platit i z každé televize (mnohé už se umějí připojovat na Internet...) nebo CD po vzoru "presumpce viny."
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    NYX: Ano... protože vycházím z toho, co tu lidi píšou. A taky z toho, že i když bude placená služba, ze které se dá leccos stáhnout, určitě nezmizí nelegální úložiště dat. Vždycky narazíme na ochotu platit.
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    YMLADRIS: Minimálně bude rozdíl v tom, že OSA na to má monopol - tzn. např. pro hraní v rádiu zastupuje všechny ze zákona bez ohledu na to, zda o to stojí či nikoli. A protože ji zaštiťuje zákon, může si dělat v principu co chce - tzn. např. zpoplatnit, pokud si parta hudebníků založí vlastní rádio, kde hrají pouze vlastní písně.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    JIXIPEN: No, já to dělám taky... ale jakmile by ty knihy byly byť jen za deset korun, tak si je nevezmu a zpravidla je ani neotevřu, vyjma dětských. Prostě, vychází mi z toho nulový prospěch pro kohokoli, jen zbytečné tahání dat. Je to jako kleptománie :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHINIGAMI: v cem je rozdil pausal OSA/pausal netflix? (jak funguje netflix?)
    NYX
    NYX --- ---
    ALRAUNE: Tak pokud uz nekdo plati pausal, mel by mit rovnou pristup do sluzby, z ktere bude stahovat - pak uz zajistit pocitani stazeni problem neni, ne? Nebo ty myslis vybrat pausal a pak nechat cloveka, at si to "nekde sezene" jako to dela doted? To by pak bylo fakticky jen zpoplatneni dnesniho stavu.
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    ALRAUNE: Tohle není úplně pravda - jak se kolem toho začnou točit větší peníze, jako se točí kolem OSA a Intergramu, tak to skončí, jak to je teď - OSA má jako režii 1/3 vybraných peněz a pořád jen hledá, kde by koho ještě mohla "stáhnout" o prachy. Bohužel tohle jde dělat špatně tak, aby to nebyl monopol. A pokud je to monopol, tak nefunguje "zastupujeme jen ty, co se k nám upíší" - OSA by nejraději začla zastupovat zase zpátky všechny hudebníky na všech koncertech. Ona 1/3 jako režie a zbytek vrátíme jsou opravdu moc hezké peníze.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    SHINIGAMI: No a jak to stažení a následnou platbu ošetříš? Nechme teď stranou různé darovací čudly na stránkách autorů, protože to je z hlediska praxe nepoužitelné.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    SHINIGAMI: K poslední větě: není to zlo, jen extrémně nepraktický způsob financování další knížky. Náklady jsou jisté, ale ten výnos velmi, velmi nejistý. Notabene třeba u překladatelů,
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    ALRAUNE: Mno, s těmi "knížkami u kontejneru" - každou chvíli na nějaké akci dostanu knížku zdarma, sem-tam se u nás v domě objevují knihy k rozebrání, ledaskde najdu též knihy zdarma nebo za pár korun - pokud to alespoň od pohledu vypadá zajímavě, tak si to často vezmu. Teda teď méně, protože mě chlap honí, že je knížek doma moc, ale pořád funguje, že je můžu odvézt do svého bytu, kam se pořád ještě něco vejde. Obecně to vnímám hlavně jako problém prostoru než jako problém toho, zda si je vezmu či nikoli.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    ALRAUNE: kdybys tohle vztahla na nakupy a lidi zacli kupovat jen to, co opravdu potrebuji, tak se nam zhrouti hospodarstvi hele;). Lidi se nechovaji logicky, na netu lezi volne pristupna data, tak je stahuji, a je jedno jaka data to jsou, jestli noviny, fora, porno, knizky, filmy... No co, ze uz ma doma plnej disk filmu, stejne potesi pridat dalsi do sbirky kterou nikdy neuvidi. Stejne jako nekdo nelogicky sbira kameny, tacky z hospod, krabicky od sirek nebo si koupi desaty lodicky stejny barvy;).

    ALRAUNE: Jop. S tim ze spis nez pausal typu OSA bych radsi videl pausal typu Netflix ap. Dopadlo by to tak, ze stahovat se bude dal, ale min, vetsina lidi si rada zaplati dve kila mesicne za neomezeny koukani na serialy a filmy a poslouchani hudby a knizek a vsichni budou spokojeni. Teda vsichni ne, stavajici distributori nebudou moct dal prodavad placku za litrik a budou rvat jak je to spatne. Pokud by se k tomu narovnal stav ebooku, aby tolik neomezoval a pridaly se nejake ty mikroplatby typu stahnu, libi, poslu petku, tak by to bylo pokryte dost dobre.

    Stejne nechapu, proc je takova averze k te platbe za precteni stazene knihy. Kdyz si ji stahnu a libi se mi a pujdu do knihovny, je to OK. Stazeni s naslednou, radove vetsi, platbou za precteni je ZLO.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam