• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    Hledání konsensu o možné nové podobě autorského zákona držícího krok s realitou 21. století
    rozbalit záhlaví
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ALRAUNE:
    ALRAUNE: preloz si jako "u nas za 1/4 ceny oproti ulozisti, ktere plati OSA", OSA = nova organizace zastupujici literarni autory.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    YMLADRIS: S OSA nemají autoři literárních děl nic společného.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ALRAUNE: Jenže nakolik řvou zastoupení a nakolik jen Srstka, aby vzbudil dojem, že "drží basu?" Prozatím jsem viděl (ale možná jen koukal na špatná místa - to nevylučuji) řvát jen Viewegha a ještě asi dva další - kteří rozhodně nebyli z kategorie "méně prodávaných."
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    ALRAUNE: Jenže pokud má Dilia příjmy pro autory jen a pouze z náhradních autorských odměn - a knížky se už dávno v Copy centrech nekopírují (protože než to kopírovat vyjde levněji si knihu koupit) + mnoho autorů zjišťuje, že je snadné se k Dilii přihlásit, tak za snižování odměn nemůže pirátství.

    Nevíš, zda má Dilia peníze i z náhradních autorských odměn za paměťová média nebo zda to si "vyřvala" jen OSA s Intergramem?
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    YMLADRIS: OSA ani jiný autorský svaz sám nic poskytovat nebude, prostě vybere poplatky od úložišť.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    JIXIPEN: Neregistrovaná díla pro Dilii prostě neexistují. Neplatí za ně, nestará se o ně.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    nevim jak je to v celosvetovem meritku, ale pokud to u nas prevezme OSA nebo neco jako OSA, lidi to opet neprijmou, protoze OSA je vseobecne vnimana jako parazit a mafian.

    Lidem podle mne v principu nevadi platit (aspon urcite vrstve lidi), ale musi platit za neco co vnimaji jako adekvatni sluzbu. Je to videt z toho, ze spousta lidi (data nemam) si plati za rychlejsi pristup na rapidshare atd. IMHO jim bude jedno, zda z takoveho pausalu pujde neco na konektivitu a neco autorum; POKUD TO ZUSTANE PRIJATELNE LEVNE, cemuz u molochu typu OSA neverim. Takze zase vzniknou mirrory 'u nas to same co u osy ale za 1/4 ceny!'
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BORGDOG: Srstka ovšem taky musí vyhovět zastoupeným... pokud budou platby Dilie klesat, jako že klesají (hlavně kvůli zvýšení počtu zastoupených), a pirátství se bude jevit jako reálný problém, začnou zastoupení autoři řvát a Srstka bude muset něco dělat.
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    ALRAUNE: Otázkou je, zda OSA není ekonomicky natolik silný subjekt, že nebude ochotná nechat se reformovat. BTW vedle OSA už tu funguje i SNA (Svaz nezávislých autorů) - cokoli, co by jim říkalo, že tímto způsobem můžou mít peníze pouze přes OSA je špatně.

    Na druhou stranu kdyby to bylo o tom, že díla, která si registruješ, jsou počítána - a díla, která neregistruješ, jsou považována za "volná", proč pak ne.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    YMLADRIS: A poškodí tě nějak, když si nestáhneš publikaci, o kterou nestojíš? Většina věcí, na které dneska koukám na youtube, už tam zítra nemusí být. Věšet se kvůli tomu nepůjdu, to, o co opravdu stojím, si pořídím jinak a stopadesátý díl KOuzelníků z Wawerly prostě dcera znova vidět nemusí. Stejné je to i u knih.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ALRAUNE: Přesně. Srovnávat OSA a DILII je chyba - byť se bojím úsilí páně Srstkova nezůstat v efektivitě pozadu.
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    ALRAUNE: No, já pokud to je třeba za těch 10 Kč a je to kniha z "mé sféry zájmu", tak je otevřu a často i koupím. Kdyby byly za stovku, tak kupuji jen ty, které mne opravdu zajímají.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    JIXIPEN: Dobře, osa funguje špatně, na Dilii si nikdo nestěžuje. Není spíš cestou reformovat OSA, než to šmahem odmítnout?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ALRAUNE: urcita vrstva lidi jsou sberaci. Je to podobne jako kdyz si kdysi nahravali kde co z TV a pak to "meli" a mohli napr. fungovat jak Ten, co ma Vsechny filmy (muze pujcit).

    Kdyz jdes kolem publikace a nestahnes si ji dneska, zitra uz tam nemusi byt. To je celkem jasny.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ALRAUNE: Tím výpalným jsem myslel spíš, aby se to nezvrhlo v "kobercový nálet" typu, že se bude platit i z každé televize (mnohé už se umějí připojovat na Internet...) nebo CD po vzoru "presumpce viny."
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    NYX: Ano... protože vycházím z toho, co tu lidi píšou. A taky z toho, že i když bude placená služba, ze které se dá leccos stáhnout, určitě nezmizí nelegální úložiště dat. Vždycky narazíme na ochotu platit.
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    YMLADRIS: Minimálně bude rozdíl v tom, že OSA na to má monopol - tzn. např. pro hraní v rádiu zastupuje všechny ze zákona bez ohledu na to, zda o to stojí či nikoli. A protože ji zaštiťuje zákon, může si dělat v principu co chce - tzn. např. zpoplatnit, pokud si parta hudebníků založí vlastní rádio, kde hrají pouze vlastní písně.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    JIXIPEN: No, já to dělám taky... ale jakmile by ty knihy byly byť jen za deset korun, tak si je nevezmu a zpravidla je ani neotevřu, vyjma dětských. Prostě, vychází mi z toho nulový prospěch pro kohokoli, jen zbytečné tahání dat. Je to jako kleptománie :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHINIGAMI: v cem je rozdil pausal OSA/pausal netflix? (jak funguje netflix?)
    NYX
    NYX --- ---
    ALRAUNE: Tak pokud uz nekdo plati pausal, mel by mit rovnou pristup do sluzby, z ktere bude stahovat - pak uz zajistit pocitani stazeni problem neni, ne? Nebo ty myslis vybrat pausal a pak nechat cloveka, at si to "nekde sezene" jako to dela doted? To by pak bylo fakticky jen zpoplatneni dnesniho stavu.
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    ALRAUNE: Tohle není úplně pravda - jak se kolem toho začnou točit větší peníze, jako se točí kolem OSA a Intergramu, tak to skončí, jak to je teď - OSA má jako režii 1/3 vybraných peněz a pořád jen hledá, kde by koho ještě mohla "stáhnout" o prachy. Bohužel tohle jde dělat špatně tak, aby to nebyl monopol. A pokud je to monopol, tak nefunguje "zastupujeme jen ty, co se k nám upíší" - OSA by nejraději začla zastupovat zase zpátky všechny hudebníky na všech koncertech. Ona 1/3 jako režie a zbytek vrátíme jsou opravdu moc hezké peníze.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam