• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    Hledání konsensu o možné nové podobě autorského zákona držícího krok s realitou 21. století
    rozbalit záhlaví
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    QZUZKA: Co se týče registrovaných u OSA, to netuším - musí mít s OSA nějakou smlouvu, na základě které to funguje, pokud máš aspoň vzor, sem s ním (jestli je v té příručce, napiš, má 44 stran, zkusím to přečíst dneska přes den v tramvajích).

    On hlavní důvod, proč po těch rádiích něco chtějí je, že ze zákona můžou. Jinak provozovatel toho rádia má s každým jednotlivým hudebníkem smlouvu, to ale OSA nezajímá.

    Čemu říkáš "OSVČ" u hudebníka? Musí mít ŽL? Dřív to bylo tak, že byli trošku "mimo" a mohli fungovat bez ŽL, jen samozřejmě měli odvádět daně dle toho, co vydělali (a co většina z nich neřeší - "hra do klobouku" případně za nějaké malé peníze, kdo by to ještě danil, kdo jim to prokáže, že ano).
    QZUZKA
    QZUZKA --- ---
    SAI (svaz autorů a interpetů, něco jako odbory v rámci intergramu) vydal pěkné, přehledné (a snad pravdivé) povídání o Ose a Intergramu pro začátečníky z pohledu muzikanta/autora, k dispozici - http://www.sai.cz/Publikace/publikace.html ).

    Hrajou mi něco 4 standardní rádia, ale u OSY nejsem, zatím by to nepokrylo ani minimální pojistné, pokud by se povedlo víc, nevylučuju registraci za rok-dva a tedy jednorázově vybrání autorských poplatků za tři roky zpátky (když už to rádia stejně musela odvést, tak už ve hře žádná ideovost nezbyla)
    A tím mě napadá, nemůže být tato možnost důvod, proč po tom Jixipenině rádiu osa a intergram něco chtěj? Jakože paušál pro případ, že by se doregistrovali?

    JIXIPEN: S kolika hudebníky o OSA mluvil je poměrně jedno, odhadem půlka to nikdy nečetla a zatím si ani nevšimli, že jsou od roku 2009 osvč.. a to ani nově registrovaní (vycházím ze vzorku na jedné konzervatoři, kde hodně lidí hudbu i píše... kde netuší nejen mnozí registrovaní studenti ale ani někteří učitelé)

    A ještě by mě zajímalo - pokud rozumím dobře, říkáš, že ani registrovaní už nemusejí za vlastní koncert OSA platit? Nemáš nějaký tip, pod čím si to dohledat? To by znělo celkem užitečně a google mi moc nepomoh.
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    LOPIK: Ale já nemluvím o streamování něčeho po internetu, ale o regulérním rádiu, jen šířeném přes internet. Popravdě, jak jsi tu šíleně hájil OSA, tak jsem myslela, že o tom něco víš. Takhle mi to přijde, že ti prostě přijde, že to přece nemůže být s OSA tak strašné, jak ti ostatní říkají, protože co by z toho v OSA takto měli a tudíž to tak není. S kolika hudebníky jsi o OSA mluvil?
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    LOPIK: tak timhle bych si nebyl tak jistej ... ne jako z meho pohledu, ale jako co si o tom mysli zakony a soudy...
    zkus najit kauzu, kdy se probiralo jestli TV poplatky muze CTV a CR vybirat i tam kde neni televize ci radio... treba ve firmach a podobne.. mam dojem, ze se k tomu vaze nejake rozhodnuti, ze poplatky se musi platit i tam, kde je internet a pocitac... ze lze prijimat radio a tv po internetu .. vic si nepamatuju... uz je to par let... kazdopadne by se tohle rozhodnuti dalo pouzit i na ty AP ... a internetove radia... pokud nejake takove soudni rozhodnuti uz existuje... mam takovej dojem, ze to teda oporu v zakone asi ma, i kdyz ne primo v AZ...
    MISOJOGI1
    MISOJOGI1 --- ---
    JIXIPEN: (např. kapela nemusí již platit OSA za vlastní živý koncert)
    ---------------------------
    toto je strasne svinstvo, kamarat je hudobnik a nadaval na to az to pekne nebolo
    ale neviem ako je to teraz na Slovensku
    SHIGORBIRDMAN: o posilani inspektoru na kdejakou vesnickou zabavu, jestli tam nahodou nekdo nedrnka na kytaru neco, za co nezaplatil prispevek nemluve... o vymahani penez za verejnou produkci, kdyz detsky sbor zazpiva hymnu na namesti...
    -----------------------------------
    presne tak su to hanebni grazli
    mam chut na nich strasne vulgarne nadavat ale viem ze by to nepomohlo ...

    kamarat hral na koncerte a normalne ich prisli skasirovat vypalnici jedni odporni z OSA

    ALRAUNE:
    ozaj Alraune nechces niekedy napisat nejaky horor kde bude ako hlavny gauner vystupovat nejaky Srstik z Dilinie? Ktory bude okradat okolitych cestujicich vtedy ked si budu spievat ? A skoncil by tak ze mu Lotta vyskriabe creva nechtami ....
    to len taky namet
    TEKKET
    TEKKET --- ---
    hlavně by se z nyxu definitivně stal humoristický a porno hub, protože to jsou jediný věci, na kterých se tu dají sbírat palce po desítkách.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    YMLADRIS: V idealnim svete by to mozna bylo dobry, ale uz vidim ty machinace....:)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PREVIT: leda ve tvaru Je konec mesice a vase palcova hitparada rika, ze nejvice palcu se od vas dostalo temto 10 lidem. Bylo to tak hodnotny ze jim chcete neco poslat?

    Palcem nemuzes dat megapalec (za nejake dilo fakt hodnotne) a ja treba palcuju dost a kazdymu bych neplatila, spis kdyz dlouhodobe mi pripada jeho cinnost prinosna...
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    YMLADRIS: Zapojit to na palecky? +/- ? :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    mohli bychom ten Flatter (nechat) experimentalne zapnout u idcek na Nyxu. Bylo by zajimave zjistit, zda by si lidi navzajem neco platili za jinak zdarma poskytovany obsah.
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    snaha prohlasit kazdy pocitac za televizne radiovy prijimac tady probiha furt...
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Jde o to co by ti na to řekl soud. Já jsem přesvědčený, že streamovat něco na webu není to samý co "provozovat rozhlasové nebo televizní vysílání".
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    LOPIK: Oni tvrdí, že internetové rádio = rozhlas. Chceš tedy říci, že z rádia po internetu nemají vůbec na poplatky nárok?
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Autoři a výkonný umělci - tzn. OSA a Intergram má nárok na jakýkoliv provozování děl..

    u toho paušálního zastupování se odkazujou na tohle:


    Poskytne-li hromadnou smlouvou podle odstavce 1 příslušný kolektivní správce licenci

    a)
    k provozování uměleckých výkonů ze zvukového záznamu vydaného k obchodním účelům nebo k provozování takových zvukových záznamů,

    b)
    k nedivadelnímu provozování hudebních děl s textem či bez textu ze zvukového záznamu vydaného k obchodním účelům,

    c)
    k rozhlasovému nebo televiznímu vysílání určitého druhu děl,

    d)
    k provozování rozhlasového nebo televizního vysílání určitého druhu děl, uměleckých výkonů, zvukových záznamů nebo zvukově obrazových záznamů,

    platí, že je takto licence poskytnuta nejen ve vztahu k příslušným předmětům ochrany, a jde-li o díla, k příslušným druhům děl nositelů práv smluvně zastupovaných, ale i všech ostatních, kteří se pak považují za zastupované ze zákona. To neplatí pro díla audiovizuální ani díla audiovizuálně užitá, pokud jde o licenci podle písmene c), ani pro takového smluvně nezastupovaného nositele práva, který vůči uživateli a příslušnému kolektivnímu správci účinky hromadné smlouvy pro konkrétní případ či pro všechny případy vyloučí; nemůže však vyloučit účinky hromadné smlouvy v případě licence podle písmene d).



    Tam se ale píše hlavně v tom odstavci D o který jim jde, o provozování TV a rozhlasu, ne o internetu..
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    SHIGORBIRDMAN: Otázka je, podle jakého zákona ukázat, že na ta internetová rádia nemají nárok (když je zákon konstruován tak, aby ho měli).
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    JIXIPEN: Osa hlavne pouziva typicky mafiansky pristup, zaplatte nebo uvidite, i v pripadech, kdy na to uz nemaji narok podle zakona, ale stejne se vzdycky najde nekdo, kdo zaplati...
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    LOPIK: Ano, typicky platí paušálně klub, což znamená, že klub odvede peníze a kapela OSA nezastupovaná nedostane od OSA nic a klub se brání, že už zaplatil a platit kapele nechce. Takže to končí tak, že kapely hrají v podstatě zadarmo a jejich peníze si vezme OSA.

    Jinak - spousta věcí jsou realita, která platila do novely AZ a nyní již neplatí (např. kapela nemusí již platit OSA za vlastní živý koncert). Nicméně, což je alarmující, OSA se snaží to do AZ opětovně vrátit. Zda to je jen klamný manévr, aby tam protlačili jiné věci nebo to opravdu myslí vážně, netuším.
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    LOPIK: Máš k tomu prosím nějaké skutečné právní vyjádření? Dost by se mi šiklo, pro jedno konkrétní internetové rádio, kterému OSA + Intergram napsali, že pokud nehrají autory jimi zastupované, tak jim účtují pouze minimální sazbu, která činí 5000 pro OSA a 10000 pro Intergram - tzn. pro fanouškovské rádio likvidační. Dost ráda bych jim pomohla, samotné mi to přijde sprosté, asi se to dá hrát na nějaké "proti dobrým mravům", jenže monopolní aut. svazy mají bohužel v tomto oporu v zákoně. Pravdou je, že těm kapelám potom cca 2/3 vrátí, ale pořád to je náklad 5000/měsíc, který si z toho OSA + Intergram vezmou.

    Předem díky moc.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    SHIGORBIRDMAN: Musíš platit za veřejnou produkci zastupovaných děl, což není ani ta hymna, co jí zpívá dětský sbor..

    Hodně těhle fám plyne z toho, že jako zastupovaný díla bere OSA všechno, pokud sám explicitně neoznámíš, že je nehraješ..

    Další takový "nedorozumění" je že něco platí kapely.. Praxe je taková že platí většinou paušálně klub, případně pořadatel. Za kapelou nejdou.
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    LOPIK: jak nesmysly? musis zaplatit za verejnou produkci
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    JIXIPEN: o posilani inspektoru na kdejakou vesnickou zabavu, jestli tam nahodou nekdo nedrnka na kytaru neco, za co nezaplatil prispevek nemluve... o vymahani penez za verejnou produkci, kdyz detsky sbor zazpiva hymnu na namesti....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam