nechtěla jsem až tak štvát - jen mi přijde, že tyhle návrhy vlastně znamenají (skryté) zrušení instituce nákupu knihy (cdčka, filmu, počítačové hry, softwaru, čehokoliv co se kopírováním nespotřebuje)... a to je pro mě (v tomto ohledu komerčně nezainteresovaného) furt podezřelé? divné? moc inovativní? prostě moc komplexní změnu
a mám tam obavu, že jakékoliv paušály vedou k posílení moci středního proudu a oslabení okrajů (jako nezjistitelné příjmy v ose), což by mohlo nastat (stáhnou to, co je zajímá, plus to, co je na prvních místech, i když je to nezajímá)
FERRYH: není to presumpce viny, je to otázka někoho, kdo tomu nerozumí, jak je možné, že by to tak někde mohlo fungovat - tedy byla by ta neziskovost zase nevymahatelný systém na dobré slovo? A neřeší se, že už současný systém je špatně vymahatelný? Takže rozdíl je v tom, že tamto jsou "lepší lidi" - a já klidně věřím současným, to, co už je těžké věřit je, že by to nikdo nepootočil - třeba někdo, kdo vůbec není pravověrný, a přišel by až později už s cílem otočit...
v otázce knížek, e-booků a prodeje jsem jenom na pozici čtenáře, takže ačkoliv vlastně argumentuješ v můj prospěch (?), nelíbí se mi to.
Takže mě na tom celé vadí, že to neladí s existencí konkrétního osobního duševního vlastnictví :) Která mi přijde logická a správná - a v oblasti kultury zcela neškodná.