• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    BUCHVI: I kdyby se to za odsouhlasení považovat dalo, tak je ta "dohoda" IMHO neplatná, neb nesplňuje náležitosti podle zákona. (Majetkových práv není možné se podle našeho AZ vzdát, je pouze možné je licenční smlouvou poskytnout třetí osobě, přičemž samozřejmě existuje možnost od smlouvy odstoupit.)

    To by stálo za zpranýřování.
    BUCHVI
    BUCHVI --- ---
    FERRYH: Díky, tak nějak jsem si to myslel. Žádnou smlouvu jsem nikdy nepodepsal, nemám za to žádnou finanční odměnu, všechno to funguje ústní (resp. internetovou) dohodou. Mohli by za "podpis smlouvy", resp. za odsouhlasení dohody považovat můj klik na OK u vyskakovacího okna s tímhle textem?
    ("Vložením jakéhokoliv článku do systému (...) souhlasíte s tím, že tento materiál automaticky spadá do vlastnictví portálu (...), který si na něj tímto vyhrazuje veškerá práva.")
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    laicky - v logice AZ pokrocilejsiho laika - bych rekl, ze pravo nemaji ani nahodou! jak to pak maji ovsem osetreno smluvne na tom dost zalezi ...
    Cili pokud je ve smlouve nejaka licencni dohoda na pravo vydani jako to je bezne mezi nakladatelem a autorem u knih pak je treba na urcitou dobu tu licenci na vydavani "propujcujes". V zadnem pripade to ale nemuzes prodat navzdy. To podle mejch znalosti ani jako autor podle AZ nemuzes ... proste to nejde a nemuzou to po tobe ani vyzadovat smluvne...
    BUCHVI
    BUCHVI --- ---
    Jistě už otázka stokrát opakovaná, klidně mě někam odkažte, že neumím správně hledat: píšu texty (divadelní recenze, ale je vlastně jedno co) pro jeden "zpravodajský" server. Dneska mi přišlo upozornění, abych nezapomněl, že všechny texty, které jejich prostřednictvím publikuju, jsou automaticky jejich vlastnictví a oni na ně mají svaté právo. Tak se ptám: je to možné, aby si někdo tímto způsobem převzal práva k textu, který já vytvořím a jeho prostřednictvím publikuju? (Podotýkám, že je to český server.) Díky za odpověď.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    MIKIMAUS: nemýlím-li se, český autorský zákon koláž nijak zvlášť neupravuje (s výjimkou toho, že ji jako výsledek považuje za autorské dílo). V tomto ohledu bys tedy měl mít k použitým dílům práva k užití. Druhou otázkou je, zda by to formou a mírou použití nespadalo pod citaci. V takovém případě bys ale i tak měl uvést autora a název díla, není-li to dílo, u nějž lze oprávněně předpokládat, že jej všichni znají (logo Coca-coly apod.). :)
    MIKIMAUS
    MIKIMAUS --- ---
    ahoj,vztahuje se autorský zákon na fotografie, které jsou použity v koláži nebo fotomontáži, výsledná práce je v souladu s dobrými mravy, není určena pro komerční účely, ale je publikovaná na internetu? Například pokud si vytvořím obrázek z vlastních, ale i stažených fotografií z internetu a chci si ho vystavit na vlastní stránky. Je takové počínání legální nebo se vystavuju pokutě?
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    PREVIT: Díky za info. Jak jsem to tak četl, potvrdilo se mi hlavně to, co si na základě vlastních průzkumů myslím - že neexistuje rozumný způsob, jak filmy pro podobnou projekci licencovat. Protože kdyby existoval, nebude tohle sdružení vůbec vznikat.
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Kdyby to někoho zajímalo, tu je PDFko o povinnostech při veřejné projekci. A ta tučná věta na druhé straně PDFka je přesně to, co mi přijde v praxi neřešitelné.
    http://www.cpufilm.cz/new/www/txt/verejna_projekce.pdf
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    BOUCHI: díky za tip.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    Zkus kontaktovat provozovatele http://www.3kfilmklub.cz/ ti určitě podobný problém taky museli řešit, třeba poraděj.
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    HONCKA: já tomu vašemu řešení rozumím a svým způsobem jej dokonce i schvaluji, jelikož rozumná legální možnost zřejmě neexistuje. ale ani přesto to takto dělat nechci a budu věřit, že se to nějak legislativně zlidští. nemám problém za promítání zaplatit, jen nechci celý týden řešit co vlastně promítat můžu a s kým a jak se mám finančně srovnávat. možná to moc dramatizuju a v praxi to zas takový problém není. ale zkoušel jsem už i kontaktovat prodejce DVD, jestli u nich nejde třeba koupit zároveň i licence k promítání, ale to nejde a důvody celkem chápu. v každém případě by bylo fajn moct si někde online koupit promítací právo na "dnešní večer" s tím, že z legálního nosiče můžu promítat co chci.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    MICKEY_MOUSE: my sme to meli takhle v hospode kazdou nedeli, otviracku na dveri meli po-so a v nedeli se vesela na dvere cedule soukroma oslava
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Zdravím, víte někdo z hlavy, jak to je u nás s tzv. "veřejným promítáním" DVD filmů? Jde mi o to, že bych rád pro menší skupinu lidí promítal a rád bych to dělal legálně. Asi před dvěma lety mě od toho odradil autorský zákon, který byl nesnesitelně komplikovaný. Nicméně mi tenkrát bylo řečeno, že se pracuje na podstatném zjednodušení. Za jednoduchý považuji pro moji potřebu stav, kdy nějaké organizaci platím poplatky za promítání (třeba měsíčně jako za televizi) a můžu si např. pětkrát měsíčně promítat jaký film chci (šlo by o filmy koupené u nás na DVDčku). To jediné dává smysl. Pokud bych měl u každého filmu zjišťovat, kdo na něj vlastní práva a jestli jej vůbec můžu v ČR promítat, ztrácí celá tato aktivita smysl, protože se z ní stane opruz. Poradíte? Díky.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    podnetny a k zamysleni... cely, ale hlavne prvni a posledni cast pokracovani clanku:
    [ FERRYH @ Elektronické knihy [eKnihy] - nadešel jejich čas? už jste nějakou četli? něco tu snad pro Vás máme...;-) ]
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    Jedna z klíčových událostí letoška:
    Veřejná konzultace Evropské komise k přezkoumání kopírovacího monopolu (copyrightu) - Pirati.CZ
    https://www.pirati.cz/konzultacecopyright
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    MUM: Kéž by povstal jako upír a šel si to do Hollywoodu vyříkat. Tak dalších 50 let by nemusel mít strach, že vyhladoví.
    MUM
    MUM --- ---
    BORGDOG: Chudak Vlad Narazec z toho jeste vysel dobre. To je jenom smutna postava. Ale Bram se musi v hrobe nafukovat...
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Běda ubohému hraběti - upadl do spárů právníků. Raději kůl, česnek a poledního slunce žár...
    HIJACKER
    HIJACKER --- ---
    MUM: Díky, to je asi všechno co sem potřeboval vědět.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam