• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLORKolapsy komplexních společností
    Kolapsy a regenarace civilizací, kultur a (komplexních) společností. Téma nanejvýš aktuální. Resilience, odolnost, přizpůsobivost, adaptabilita, transformabilita, resistence, flexibilita,... kreativní destrukce, katageneze, řízený kolaps, dokonalá bouře a jiné.



    Nesouvisí tento pesimistický pohled na naši civilizace s přívalem zpráv o současné recesi? Co když ekonomika opět půjde nahoru?
    Jedním ze signálů, podle kterých poznáte, zda jsme na běžné trajektorii, nebo se dostáváme do skutečně vážné situace, je řetězení dílčích krizových momentů. Těch bylo ve 20. století velké množství a v prvním desetiletí století jedenadvacátého jdou doslova jeden za druhým. Klidové intervaly mezi nimi se zkracují, což i v jiných vědeckých oborech považují za příznak blížící se transformace.

    Ve vaší knize probíráte kolapsy od paleolitu až do současnosti. Je v tom i nějaké snadno uchopitelné poučení?
    Pro Čechy je to připomínka, že domácí elity byly neustále likvidovány snad už od roku 1618. Není divu, že stát je v takovém stavu, v jakém je. Také bychom měli zapomenout na pýchu spojenou s představou, že v naší technologicky vyspělé společnosti se nemůže nic katastrofálního stát. Stále jsme součástí evolučního procesu a stejně jako zkolabovaly a prošly transformací civilizace před námi, tak to potká i nás. Zda to bude za rok, za pět let či za století, je otázkou, ale rozhodně se tmu nevyhneme. Snad jen díky vzdělání a technice můžeme omezit negativní dopady.
    Naše studie také na mnoha příkladech ukazuje, že když určitá struktura přestává být funkční, tak ji musíte rozložit zcela a pak vytvořit novou. Napadá mě primitivní příměr: stále ohřívaná polévka nakonec nebude k jídlu, musíte ji vylít a uvařit novou.


    http://ekonom.ihned.cz/c1-54685790-temelin-nebo-pyramida-to-vyjde-nastejno

    „Pokud přijmeme kolaps jako fakt, smíříme se s tím, že kolapsy jsou součástí přirozeného běhu věcí a de facto nezbytnou etapou procesu vedoucího k „zmrtvýchvstání´, třeba se nám povede s tím něco udělat. I kolaps se dá přežít. Tak proč ne my v této době, která je skutečně svým děním a duchem tak unikátní a inspirativní,“ říká profesor Bárta. „Možná právě nyní čelíme výzvám, které, pokud je vyřešíme, posunou lidstvo na novou, kvalitativně vyšší úroveň. A značnou pomocí by v tomto procesu mohlo být právě historické, ekonomické a archeologické bádání,“ dodává.

    http://www.national-geographic.cz/detail/muz-ktery-studuje-kolapsy-civilizaci-%E2%80%93-profesor-miroslav-barta-5938/
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: občas se proto lidé mezi sebou domluví a vyberou si nepřirozeného vůdce, aby je ochránil před těmi "s přirozenou autoritou". tomu se říká demokracie. "vůdci s přirozenou autoritou" argumentovali mj. fašisté.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ne vsichni muzou byt prirozenymi vudci s prirozenou autoritou.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: jenže to je přirozená evoluce, že lidi s dejme-tomu určitými povahovými vlastnostmi jsou úspěšnější v převzetí iniciativy ve vedení ostatních.. pozoruju to ve firmě, co jsem založil, v politice, všude..
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS: pricina neudrzitelneho vyvoje spolecnosti je predevsim v lidksych hlavach. spolecnost rizena kurvami nema budoucnost
    Banka dělá z lidí podvodníky, zjistila studie. Lžou pak více než vězni - iDNES.cz
    http://technet.idnes.cz/...160027_veda_pka#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=top6
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: víc uhlíku ale nemusí nutně znamenat víc obřích přesliček - dělaly se testy, sice při stávající teplotě CO2 skutečně funguje trochu jako "hnojivo", ale pokud teplota vzroste, tak (pokud to evoluce nepořeší, což nějaký čas potrvá) to tenhle pozitivní efekt zase offsetuje a rychlost ukládání CO2 zůstane cca stejná.

    podstatné ted je, že je to silně nelineární, nemáme pořdá změřené všechny parametry a nikdo přesně neví, co se přesně stane. asi by fakt stačilo, kdyby plocha lesů rychle vzrostla (což se spíš neděje, globálně vzato). problém nicméně nevyřeší elektromobily (teda mimo USA) - většina problému jsou krávy a uhlí, část letadla a mj. taky kontejnerové lodě.

    to, že uvažuju jako řešení solární letadla, má pochopitelně svoje hluboké důvody - myslím, že ti konečně dochází, že zapojit se do Arachne Aerospace, tzn. něco co povede k [ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] může mít větší dopad (pokud by to tisíce firmiček po světě napodobily), než když tisíce komunit napodobí hulení špeků v tvé komunitě, kde největší otužilci vydrží dva roky a mezitím 100x dojedou na návštěvu do města autem a stejně se napojí na síť, protože je to levnější než solární panely, apod. zase EROEI je problém, solární panely vyráběné z čínského uhlí řešení nejsou. takže DIY perovskitové solární panely, vyráběné z olova z vyřazených autobaterií. ... možná :-)

    ...a nebo moje serverovna využívající odpadní teplo (škoda, že nikoho z kolegů doopravdy nezajímá a strašně se ofrňujou, že by si neměli přepronajímat klimatizovaná datacentra topící pánubohu do oken, jako všichni). nicméně, kdyby to napodobily velká datacentra (už se to děje), tak to spotřebu umožní snížit. nebo Burstcoin místo Bitcoinu.

    každopádně bezprostřední dopad čehokoliv, co v malém uděláme, je nulový: i když bychom se rozhodli umřít a vyfotit u toho selfie: jediné, co se počítá, je kdo nás v čem napodobí... a to si zase nejlépe ověříme, když zůstaneme naživu, že :-)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS: to je nahodny prurez kategoriemi "hovadiny" a "darvinovy ceny" meho mozku :)

    chtel jsem tim naznacit, ze kolaps komplexni spolecnosti byl vzdy provazen upadkem moralnich a kulturnich hodnot a devastaci ekosystemu.

    utesuje me ale jedna vec - ten uhlik musel nekdo vydolovat a spalit, aby tu zas jednou mohly rust obri preslicky. jestli to lidi podelaji, tak 100 milionu let po nich tu bude zas krasne :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: wtf... "rozzuřená nutrie ve slipech"? to si vymyslel? :-)

    já nevím, já myslím, že tohle je nějaký kognitivní bias vesmíru, ale tohle je tu asi offtopic. prostě lidi se nedělí jen na ty, co nápady mají a nemají, ale ještě na ty, kteří přijdou na to, že to vymyslel někdo jiný, a kteří mají to štěstí, že na to nepřijdou.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS: poslední dobou mě začíná deprimovat, že kdykoli vymyslím nějakou totálně stupidní píčovinu, tak zjistím že zástupy lidí už ji realizovaly :) předsmrtná selfie je jen špička ledovce
    válení sudů v TOIce - check
    kopání do krokodýlů - check
    otevírání granátů rozbrušovačkou - check
    rozzuřená nutrie ve slipech - check
    otrávit si životní prostředí - check

    děkuji této komplexní společnosti, že všechny slepé uličky prošlapala za mě a já si už můžu jenom s popcornem v ruce užívat kolaps a říkat : "já to říkal"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: tak selfies pořízené těsně před smrtí jsou na sociálních sítích pokud vím celkem oblíbený žánr...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LINKOS: coolest death EVER :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAZZZ: nebo usměvavé selfie a v pozadí toto :)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS: trefnejsi by bylo, kdyby si te blizici se zkazy nikdo nevsimnul, protoze by byl prilis zaneprazdneny porizovanim "selfie" :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: jinak k té "dekolonializaci" - co se týče závislosti, tak v zásadě souhlasím - závislý na civilizaci být nechci, je ovšem otázka, v jakých fázích vývoje (moje oblíbená) města závislost zvyšovala a kdy naopak snižovala (např. úspory z rozsahu - více lidí v jediném vytápěném domě oproti roztroušenému osídlení, apod.)

    částečně je to ovšem filosoficko-ideologický text: např. ty spory o tom, co je "skutečné" - samozřejmě, kritiku ze strany severoamerických indiánů, které zaplavovala primitivní a brutální industriální civilizace (sama tvořená uprchlíky před ještě rigidnějším evropským feudalismem a jistě ovlivněná jeho tehdejšími zlozvyky), je asi nutné brát vážně. vnímání reality je podle všeho kulturně podmíněné, člověk je hodně kolektivní tvor. jednoduše ale anulovat celou civilizaci prohlášením, že to, z čeho se skládá, není "skutečné" - to už je ideologický výpad. stejně tak je možné prohlásit za nějaký druh "kolektivního transu" prožívání domorodých kultur a fakticky poukázat na útrapy, které většina jejich příslušníků podstupovala.

    tohle je spíš antropologická, než "kolapsistická" debata - problém je, že kulturu, která zatím nepřišla do styku s civilizací, dnes hledáš dost těžko. každopádně je možné najít případy jednodušších kultur, které způsobily kolaps svého ekosystému, a není to zřejmě vázané jen na zemědělské kultury - podle všeho příchod domorodých Australanů a jejich tehdejší chování ke krajině (vypalování lesů, například) způsobilo vymírání megafauny, apod. Extrémně "ekologicky šetrné" kultury dnes přežívají v krajinách, které byly dříve přeměněné v poušť - minimálně ale v některých případech zásahem člověka (!), z tohohle hlediska pak není jasné, jestli evropská kulturní krajina nakonec není lepší kompromis, než australský bush (což je ale paradoxně taky "kulturní krajina" - akorát paleolitická, mj. výsledek člověkem založených požárů, apod.). (o tom, jak vznikla Sahara, se můžeme jen domýšlet - mohl to být čistě přírodní proces, ale mohlo to způsobit i odlesňování, opět způsobené člověkem, dávno před technickou civilizací)

    takže se dá polemizovat, že na rozdíl od přírodních kultur máme know-how, jak kolapsům zabránit - např. odpor, který v nás vzbuzuje holoseč, tzn. úplné vykácení lesa, je určitě kulturně zakořeněný, a je možné, že archaický člověk, ohrožovaný divou zvěří a nedostatkem dříví na topení a pozorující bujení stromů a keřů na každém volném prostranství, by to tak negativně nevnímal - bral by to jako vytvoření prostoru, kde může žít (a dokonce by takové prostory vytvářel zřejmě i žďářením, tzn. vypalováním). jinými slovy - "civilizace se jen tak nezbavíme" a kromě hrozby může znamenat i přínos.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    debata, možná aktuální v čase obecních voleb - aneb co můžeme udělat z městy, aby nám nezkolabovala?
    [ Městské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají? ]
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: zdá se, že si tě najdu ve všech klubech a budu tam s tebou polemizovat :-) obecně se shodneme, že ten bazén je už úlet (v našich podmínkách relativního dostatku pitné vody ne tak velký, jako v jiných částech světa - ale úlet to je)

    celkově ten luxus má u různých lidí různou formu. já se třeba divil bratrovi, proč má jeho rodina tak velké životní náklady - oni ale mají dvě děti a posílají je do různých drahých zájmových kroužků a tak a to v zásadě odsoudit nemůžeš... samozřejmě je tam spousta "ale", typu že cena toho kroužku nemusí nutně být přímo úměrná jeho kvalitě - obecně ale pokud nejsi úplným odpůrcem liberální společnosti, tak si zkrátka musíš umět představit spoustu "korektních" forem luxusu, kromě aut a bazénů - biopotraviny a kvalitní potraviny, kultura, vzdělávání, apod.

    v tomhle klubu bych rád připomněl, že to byly právě "inteligentně luxusní" římské vily v Provence a jinde v koloních, které často pád římské říše přežily a v podstatě časem obohatily místní životní styl a jazyk a splynuly s ním: jinými slovy, když někde postavíš akvadukt, tak tím celkově obohatíš místní komunitu - i když původní motivace mohla být nějaká zbytečná luxusní fontána (dnes ten bazén). určitou naději tedy představuje "inteligentní úpadek" komunit, vybudovaných původně se záměrem luxusu, které se ale v dalších generacích začnou chovat racionálněji a inteligentněji.

    např. do určité fáze rozkladu ti úspory z rozsahu, které přinese v centrech MHD a centrální vytápění proti luxusu dvou automobilů na jednu rodinu , budou pomáhat: v případě úplného kolapsu ale neudržíš v provozu ani tu MHD a zásobování, zatímco ty předměstské čtvrti budou mít snaží fallback např. k cyklistice, zahradničení, topení dřevem. některé ty vily se ukáží zcela mimo mísu, jiné se ale můžou ukázat jako životaschopné i v postindustriální éře: protože prostě nedokážeš naplánovat, které dovednosti a funkčnosti fakticky budou potřeba (a jde je přesměrovat z toho luxusu na běžný provoz, např. z bazénu uděláš zavlažovaný skleník, apod.)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    Mladí sní o životě v luxusu, realita je ale jinde – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/finance/341025-mladi-sni-o-zivote-v-luxusu-realita-je-ale-jinde.html
    "K naplnění jejich snu o vlastním a hezkém bydlení, ideálně ve vlastním domě s terasou a bazénem, však budou do budoucna potřebovat řádově vyšší příjmy – v případě rodinného domu za čtyři milióny korun je třeba počítat se splátkou okolo 20 tisíc korun a výš.
    Podle psycholožky Marty Boučkové jsou současné nereálné představy mladých Čechů celkem dobrou zprávou. Podle ní je motivují k větší touze něco dokázat."

    civilizace vymytych sarancat, co maji potrebu "neco dokazat" aby meli svuj vlastni soukromy bazen. we are doomed. jen se bojim toho co takovi vylizanci mohou "dokazat". takzvany luxus neni pravo, je to spis civilizacni hrozba.

    Civilizace a dekolonizace | GreenAction
    http://greenaction.cz/teorie/civilizace-a-dekolonizace.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: už to dorazilo i k nám - takže NASA v češtině:
    NASA: Tahle civilizace spěje ke svému konci – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/veda-skoly/333168-nasa-tahle-civilizace-speje-ke-svemu-konci.html

    já se přiznám, že jsem poněkud apokalypso-skeptický :) jinými slovy, faktem je naše vlastní konečnost a smrtelnost (faktem, který racionální vědomí prostě vytěsňuje), ale konečnost civilizace je v podstatě vždy lineární extrapolací trendů, které ale ovlivňuje spousta náhodných, nelineárních vlivů (jinými slovy: nedokážeme nasimulovat všechno, ne dost dlouho dopředu, apod.)

    co je jisté, je snad jen neudržitelnost dnešního životního stylu, myšleno "masová neudržitelnost" - ojedinělé vyjímky se udrží vždy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: otázka, jestli na to reagovat takto :-)

    How to Survive the Coming Zombie Apocalypse: An Online Course by Michigan State - Open Culture
    http://www.openculture.com/...e-the-coming-zombie-apocalypse-an-online-course-by-michigan-state.html
    Survival Guide to the Post Apocalypse (A Little NSFW) - Open Culture
    http://www.openculture.com/2011/02/survival_guide_to_the_post_apocalypse.html

    apokalypsa je současně i žánr, což je trochu problém. změny probíhají relativně pomalu, a pořád ještě je možné si představit velké regionální rozdíly v míře těch dopadů (i když centralizace samozřejmě může vykonat svoje...)

    samotné klimatické změny např. určité části planety naopak zúrodní. tím to neobhajuju... jenom prostě problémy budou jiného typu, než komplexní kolaps všeho (spíše vlny uprchlíků, soupeření o pozornost médií, apod.)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS: zajimava studie. prihazuju odkaz kdyby to nekoho zajimalo hloubeji. je to zajimavy ikdyz trochu smutny cteni.

    Nasa-funded study: industrial civilisation headed for 'irreversible collapse'? | Nafeez Ahmed | Environment | theguardian.com
    http://www.theguardian.com/...t/2014/mar/14/nasa-civilisation-irreversible-collapse-study-scientists

    http://www.atmos.umd.edu/...nay/pubs/2014-03-18-handy1-paper-draft-safa-motesharrei-rivas-kalnay.pdf
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam