• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLORKolapsy komplexních společností
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LINKOS: jj ono se rika, ze neexistuje odpad, jen neefektivni procesy :) treba tohle vypada hodne zajimave
    Watch Bill Gates Drink Water That Was Sewage 5 Minutes Before | IFLScience
    http://www.iflscience.com/...and-medicine/watch-bill-gates-drink-water-5-minutes-after-it-was-sewage
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    nemyslím, si, že to bude rychlá změna, myslím, že úpadek začal už někdy v 60. letech.
    Pokud jde o energii, máme spoustu rezerv, co nejsme schopni využívat.
    Vemte jen kolik zdrojů mělo vybudování současného kanalizačního systému, tam splachujeme obrovké množství organického "odpadu". Pokud by byl systém optimálně nastaven, tak by se z toho získávat energie ve formě bioplynu a spoustu organické hmoty pro naše pole.
    Dlouhou dobu jsem si říkal, že kompostovat "lidský hnuj" je hloupost a do jisté míry nebezpečné. Pak mi došlo, že to je jedniné rozumné co s tím můžeme dělat. Akorát se to musí zabudovat do současného kanalizačního systému. Naopak dnešní stav kdy "kal", buď vozíme na skládky, nebo rozstříkáme na pole, bez kompostování je hloupost.
    Bioplyn využívá 1/3 čínských domácností, je to alternativa k využívání zemního plynu.
    Už je v Praze i čistírna co tím uživí polovinu své spotřeby energie. A tím se dostávám k dalšímu bodu a to, že už jen "likvidace odpadu" biomechanickou čistírnou je hodně energeticky náročná. Alternativa je kořenová čistírna, která pracuje bez energie. U nás se dělají horizontální kořenovky v Rakousku a Německu prý už jedou hlavně vertikální, která je míň náročná na prostor.
    Další věc je produkce biouhlu, tedy zuhelnaťení biomasy a vytváření terra preta- černozemě. Půda pak je vzdušnejší, lépe drží vodu, hnojiva. Pak máme třeba i vermikompost, který pomáhá rostlinám v růstu díky enzimům. Je toho sjednoduše spousta.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: řešení problému v alternativní budoucnosti, kde města nezkolabují, můžeme probírat zde:
    [ Městské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají? ]

    faktem je, že i když budoucnost bude téměř určitě dost šílená a nesrozumitelná, tak v nějaký masivní kolaps v horizontu jedné generace nevěřím. menší katastrofy, nehody, válečné události, teroristické útoky... ale jistě (a obrana proti tomu bude jen záminka, jak tahat lidem peníze z kapes...). spousta dnes rozporovaných popisů světových problémů se stane naprostým mainstreamem (to vlastně už je - kritici mají status konspiračních teoretiků, trochu). myslím tím GO a Peak Oil.

    přesto si nemyslím, že nutně musí napsat kolaps: výsledné řešení bude nejspíš kompromisní, spíše než utopické, ale pořád může být pro většinu lidí přijatelnější, než obdobné kompromisy minulých staletí.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LINKOS: sveho casu se to trochu reseilo v "odpojeni od sustemu". schaos ma "klub mestske utopie" .. nevim jestli ma cenu rozjizdet dalsi. klidne to hod sem , at to trochu zije :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    A co založit diskuzi, kde by se navrhovali řešení ruzných problémů? Něco kde by sme se navzájem inspirovali, zkritizovali atd.? Sem to přeci jen asi nepatří...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: a jak je to s energetickou bilancí takových panelů? Pokud se započítá jejich energetická náročnost, náročnost získávání surovin, doprava z Číny a dosud příliš neřešená likvidace/recyklace.

    Dřevo roste samo...? Ono je s tím taky hromada práce, vysázet to, prorořezávat, sto let čekat, kácet, tahat z lesa, přepravovat, sušit, řezat, štípat...
    Nehledě k tomu, že spalujeme dřevo docela neefiktivně v kotlech a spousta dřevoplynu neschoří protože na to už nemá dostatek kyslíku, což je samozřejmě i v případě uhlí. (Malé tajemství, když dobře schoří dřevo, nevidíš kouř, jen žhavé plyny)

    JAZZZ: otázka je kolik lidí CO2 trápí? Máme spoustu technologií, dokonce máme něco co řeší CO2 a dalším vedlejším efektem je zkvalinění půdy- biouhel. Ale nedá se čekat, že to zachrání svět.

    Máme spoustu možností, nemusíme v domácnostích používat chemii co nám cpou na mytí všeho, od nás až po náš příbytek, nemusíme tím zatěžovat životní prostředí a nakonec i sebe samé. Nemusíme používat na stavbách kvanta betonu, chemické látky, jako v pur pěně, OSB, polystyrenu, PVC...
    Dnes ekologická výstavba vypadá tak, že když tam je slaměný balík tak je vše ok a už se nehledí na tydle věci okolo. Nemluvě o zemělodích, kdy todle vše jede dál, ale když se do betonu dají plechovky a pneumatiky tak už to je přeci ekologické :)

    Otázka vlastně je co nám vadí, poškozování životního prostředí? Rostoucí Co2? Desítky milionů lidí co nedosáhnou na slušné žívobití v Evropě, nebo neschopnost lidí v Africe dosáhnou na potraviny? Poškozování Amazonského pralesa? Dezertifikace půdy?
    Je toho spousta a vše má svoje řešení, ale otázka je jestli to je to co lidí chtějí...
    Možná bych později nadhodil, pár věcí ve světě už používaných, co by se dalo dělat na úrovni obce/jedince.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS: ja to vidim tak, ze s rostouci koncentraci CO2 bude rust i cena, kterou budou lide ochotni platit za jeho tezeni z atmosfery a prinejmensim pro tryskove motory bude palivo potreba vazne vyjde efektivneji tam vyrobit panely a jimi elektrolyzou vyrabet vodik? to bych si rad spocital. bez fotosyntezy se proste neobejdeme a kdyz si nedokazeme vazit lesu a vechno chceme ridit a industrializovat, tohle je logicke reseni.
    davam prednost masivni reforestaci, jinak tu pochcipame. jestli do neceho vrazet zdroje tak do takovych projektu. jsem ale presvedceny o tom, ze na nekterych velkych fasadach se casem rasy objevi.

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: hele, nechci tě brzdit v rozletu biopalivo je dead-end. i když by si vyřešil všechny neřešitelný problémy spojený s tím, že sinicím se prostě ropu jen tak od přírody vyrábět nechce, tak pořád jsi limitovaný účinností 9%, zatímco i levné a nebo alternativní solární panely se dostávají k 20% a ty nejlepší křemíkové se zastaví někde na 33%. To je prostě hrozně moc: 3x tolik ze stejné plochy, to už se počítá.

    jako zatopit pořádným, proschlým dřevem, které navíc neroste na poli, ale les zabrání erozi půdy a vůbec dělá všechno to, co nás učili na základce, že dělá les - to je samozřejmě super. na dřevě je chytré i to, že je to jaksi automaticky se sestavující konstrukce - vyroste sama, zatímco tvoje trubky se sinicema budou nějak energeticky náročné na výrobu a montáž, budeš je muset opravovat, čistit, nakonec se zanesou a budou neprůhledné...

    budoucnost je někde u dřevěných konstrukcí, které budou mít střechu ze solárních panelů (ano, je v tom utopená energie... ale to ve vypálených kermických taškách taky...). problém je, že když to postavíš za dotace, nebo jako milionářský úlet, tak je to kuriozita: v nějaký moment začne být skutečně cool nemuset platit účty za elektřinu, jenže tenhle moment je daleko - blbý bude, když se kvůli těm účtům včichni zadluží a kvůli vymáhání dluhů se postřílí. dobrý bude, když se naopak vystěhují z domů, které se koupili na splátky, rovnou do domů, které budou bez účtů za elektřinu a beze splátek (tady je trik až tak jednoduchý, že to budou "ubytovny" - aby lidé, co mají na krku exekuci na majetek, nepřišli o nové ekobydlení, tak holt budou muset žít v osobním bankratu a účastnit se převážně mimofinanční směny... bude to zajímavé, a spíš než peníze budou v přechodném období zajímavá pravidla exekucí)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS: to me taky napadlo. az do ted jsou fasady reseny tak, aby onu zlou slunecni energii co nejlepe odrazily a zmarily. ze by tou energii mohla byt pohanena vzduchotechnika (podobne jako v poustinch mravenistich) nebo vyrabene biopalivo (jako v systemech pro pestovani ras na fasadach) nebo ze by mohla fungovat jako elektrarna, to je stale hudba budoucnosti. stesti preje pripravenym. za padem Rima staly hordy barbaru, ktere jsme si sami vycvicili, vyzbrojili a uz cekaji pred branami..
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS: to me taky napadlo. az do ted jsou fasady reseny tak, aby onu zlou slunecni energii co nejlepe odrazily a zmarily. ze by tou energii mohla byt pohanena vzduchotechnika (podobne jako v poustinch mravenistich) nebo vyrabene biopalivo (jako v systemech pro pestovani ras na fasadach) nebo ze by mohla fungovat jako elektrarna, to je stale hudba budoucnosti. stesti preje pripravenym. za padem Rima staly hordy barbaru, ktere jsme si sami vycvicili, vyzbrojili a uz cekaji pred branami..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: co je fascinující je, že město Řím se vrátilo na 1 mega obyvatel snad až koncem 19.století, nebo kdy:
    Graph of the Population of Rome Through History | david galbraith
    http://davidgalbraith.org/trivia/graph-of-the-population-of-rome-through-history/2189/

    trochu varovný je, že i ten úpadek by byl dneska srovnatelně rychlý, jako vzestup (ve starověk vzestup i pád trvaly staletí a byly v podstatě "symetrické").

    zase když si představíme to vylidňování Prahy... dal jsem si o víkendu takovou procházku s přáteli kolem Kralup směrem k Nelahozevsi, a pak eště sólo zpět přes Kralupy směrem na Okoř (a nakonec došel až do Velkých přílep). Zajímavé na tom bylo zjistit, jak rychle člověk vyjde z města do prakticky liduprázdné krajiny: Kralupy jsou město bez centra, plné absurdních paneláků a rafinérií - ale kousek za nima začínají pole, uprostřed polí neméně absurdní satelity. Pak člověk jde v podstatě nějakých 15 kiláků krajinou, která je prakticky neosídlená a nějaké obyvatele by asi snesla - a až zase za trampskými osadami u Okoře začíná krajina absurdních satelitních měst uprostřed polí (v podstatě designově ještě horších, než těch u Kralup - tam to aspoň stylově napodobuje britská předměstí z řadových domků, satelity za Prahou jsou více v "americkém stylu")

    otázka je, jak velké území by nějaká "racionalizovaná" milionová Praha potřebovala ve svém bezprostředním okolí (střední Čechy) pro nějakou potravinovou soběstačnost - myslím, i kdybychom naše brambory přestali vyvážet do zemí, ze kterých dovážíme ty samé brambory (nebo tak něco). kdyby se měly zvířata sněděná v Praze fakt pást na pastvinách kolem Prahy, apod. - jestli by se to zvládlo, nebo ne (celé střední Čechy vč. Prahy dnes budou mít asi tak 3 mega obyvatel, počítám...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: mohli z toho udělat feature a ne bug... kdyby mrakodrap navrhli jako solárně termální elektrárnu (kde se cílový kotel posouvá podle ročního období... :-)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS: predevsim je chyba, ze si toho byli vedomi uz ve stadiu navrhu, ale zanedbali analyzu rizik. tomu se rika manazerske selhani, jenze v tehle patrech korporatniho absurdistanu uz nikdo za nic nenese primou zodpovednost.

    nakonec to vyresili tim, ze tam montuji venkovni zaluzie, coz by nakonec stejne museli udelat, protoze jinak by v te sklenene kobce nebylo k vydrzeni.

    takze nakonec je to jen pribeh o tom, ze u teto spatne postavene "inteligentni budovy" si zacali pro zmenu stezovat driv lide venku nez vevnitr (ti si vetsinou nemaji komu stezovat a i tak musi jen drzet hubu krok)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: zkrátka to udělali moc přesný - nepřesnosti, které by s sebou nesl ruční výpočet, nákresy a montáž, by to určitě rozhodily... jenže tady nechali comp nakreslit opravdovou parabolu, a odpovědní moderní zedníci a sklenáři už neměří na centrimetry, ale milimetry - a tak jim to fakt svařili a naohýbali přesně :-)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS: jojo na to jsem koukal :) bbc o tom ma vtipna videa, kde na schodech smazi vajicko. pry je to napadlo pri druhem overovani designu, ale teplotu cekali kom 35 stupnu a ne ecth realnych 72 :) kde jenom udelali inzenyri chybu..
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LINKOS: Presne tak. Dneska se pomalu zacina resit udrzitelnost, protoze uz prestava byt kde brat, ale lide provadeli velmi tezko napravitelne zasahy do krajiny uz davno. Vykacene Recko, Island a Velikonocni ostrov jsou dalsi priklady. Pritom by stacilo nebyt line kurvy a za kazdy pokaceny strom jeden vysadit..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: a co teprve tohle:
    Londýnský parabolický mrakodrap ničí auta, roztavil jaguára či dodávku - iDNES.cz
    http://cestovani.idnes.cz/...nd-walkie-talkie-dwc-/kolem-sveta.aspx?c=A130903_132943_kolem-sveta_tom

    heleďte .. nevím. třeba Řím jako město fungoval poměrně dlouho poté, co kolonie upadly do dejme-tomu "barbarství" a ten rozklad infrastruktury byl spíš postupný... samozřejmě, zastavení dodávek obilí ze Sicílie vedlo vylidnění, tehdejší přilehlá část Itálie nebyla schopna takovou metropoli zásobovat po zemi.. ale přesto cesta k úplnému středověkému úpadku nějaký čas trvala a i poté byly některé antické paláce ještě dlouho obývány....

    úpadek může vypadat tak, že "kasta" žijící v mrakodrapech bude to, co bude potřebovat k životu, směňovat s "pozemními obyvateli" z nižších tříd.. už dnes si lidi spoustu věcí objednávají na dobírku. velké koncentrace nějakých cenností, informací, luxusu, apod. můžou i dlouhou dobu po celkovém poklesu produkce vytvářet lokální centra organizace společnosti, směny, apod.

    on to nebude nějaký rozpad ze dne na den... některá patra mrakodrapů budou třeba vylidněná a jiná zase ne, zásilky budou dopravovat drony, po fasádách mrakodrapů se roztáhnou levné solární folie (které ale budou tvořit i střechy slumů - místo dnešních modrých igelitových pytů...), která je současně v létě zastíní... podle mě právě čím složitější společnost, tím se bude rozpadat v podstatě nepředvídatelnějším a v zásadě funkčnějším způsobem (třeba už jen to, že všichni budou mít informace, jak rozpadu čelit...)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: když Řím obsadil dnešní území Maroka, vykácel tam místní lesy, zcela pozměnil charakter místní krajiny, zmizela voda, změnil se ráz krajiny. Dnes je dezertifikací ohrozěna 1/3 pevniny na planetě. Průmyslový systém zemědělaství a špatný systém obdělávaní a nezůrodňování půdy, neschopnost zadržet vodu v krajině, to všechno jsou příčiny sucha.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    Svět se rve o prvenství nejvyšší věže. Kam až porostou mrakodrapy? - iDNES.cz
    http://cestovani.idnes.cz/...eta_tom#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=clanek-box
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam