• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    SPM
    SPM --- ---
    AXTHEB: jo, taky jsem nad tim zacal premyslet :) resp. na ty domaci mam podobny bazmek, co zase kryje jhead proti tomu vetraku na chlazeni vytisku z PLA (protoze jinak se mi to teleso nestacilo vytapet). Tak asi neco vyrobim i sem.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SPM: Vytiskni si k tomu protikus který bude ten chladící vzduch směřovat nahoru
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    VISOPIMUS: Malý věci klidně chladit. Velký držet teplý, nebo když už chladíš tak tisknout extrémně pomalu (abys tiskl na chladný předmět)
    Asi úplně nejlepší by bylo držet celou dobu tisku objekt těsně pod Tg (~110C), ale na to nikdo nemá vybavení.
    SPM
    SPM --- ---
    GANDALFSEDY: on to neni větrák na chlazení toho výtisku (ten je vypnutý), ale větrák co chladí přímo hotend (tedy to co je v týhle sadě: http://obchod.rebelove.org/hotendy-a-trysky/110-hotend-rebelmod-v30-tryska-03mm.html). Přímo na ten výtisk to nefouká, nicméně nějakej průvan okolo by to asi udělat mohlo...
    VISOPIMUS
    VISOPIMUS --- ---
    GANDALFSEDY: a co treba kdyz tisknes pres ABS naky tenky veci, tak nez ti to staci trosku vychladnout, uz na to tiskne dalsi vrstvu, ta ohreje tu predchozi atak dal, az ti z toho vznikne blob takovej a posere se ti tisk :) Jak na tohle? Snizit teplotu tisku? Kdyz nemuzes chladit
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    SPM: abs bez vetraku chladit pri tisku je nezadouci
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SPM: ABSko je dost náchylný na teplotu, takže to klidně může způsobovat ten větrák. Ono profi tiskárny na ABS jsou zadeklovaný úplně celý, aby jsi v průběhu tisku ztrácel co nejmíň tepla.
    SPM
    SPM --- ---
    Nějaké zkušenosti co způsobuje praskání ABS při tisku? Tedy, moje situace: mám dva rebelixy, jeden jsem si bastlil celý sám, druhý koupený od autora. V zásadě jsou stejné, jediný zásadní rozdíl je ten, že na mém bastlu je čínská kopie PEEKovýho j-headu, tady je rebelmod. Mám jedno STL poměrně velkého objektu (cca 6x9cm a 12cm na výšku), 2x naslicované s obdobnými parametry (stejné teploty, stejný infill, možná se budou lišit nějaké rychlosti). Dvě cívky s materiálem od stejného výrobce ve stejné barvě. A teď když vezmu co z toho vyleze, tak výtisk z koupeného rebelixu je vizuálně hezčí (vrstvy více lícujou, atd.), ale praská a to tak, že hodně. Zatímco na té domácí jsem tohohle modelu vyjel 5 kusů a nepraskl mi ani jeden, tak na téhle mi jede první a už na ní mám asi 5 děr. Co by mohlo způsobovat ty rozdíly? Rozdíl ve kvalitě přisuzuju tomu, že mám volšové ruce a možná nemám správně dopnutý řemen, nějaká vůle nebo i ten j-head... ale štve mě to praskání. Jediné co mě napadá - můj jhead má jenom pasivní chlazení, kdežto rebelmod se chladí větrákem. Může tohle působit to ofukování chladiče hotendu? Nebo případně jaké parametry můžou ovlivnit to, že stejný materiál na stejném modelu na jedné tiskárně křupe a na druhé ne?
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Jinak problémy s tiskárnou včera vyvrcholily odvezením zpět k Průšovi a výměnou extruderu. Na počkání, bez keců a zcela v příjemné atmosféře. Navíc jsem dostal zadarmo 40mm větrák a novou skleněnou podložku. Průša boduje.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    A teda já se přiznám že mám větší problém to na podložce udržet než sundat...
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SPM: Do mrazáku s tím. Většinou odpadne skoro samo.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SPM: ti zmizelo všechno pnutí mezi sklem a výrobkem, které normálně při sundavání docela pomáhá
    SPM
    SPM --- ---
    GANDALFSEDY: by možná stálo za vyzkoušení... většinou teda po tisknutí to naopak jde líp čim víc to chladne (někdy to i odskočí samo, jak se to smršťuje). Ale tady se tomu nějak nechtělo :-) Ono teda to sklo už bylo načatý - z druhý strany se mi kdysi z prostředku kus odloupnul.
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    SPM: nepomohlo by to sklo zespodu napred nahrat? :)
    SPM
    SPM --- ---
    Řekl bych, že ty věci přilepené ABS juicem na sklo je dobré sundavat asi hned po tisku / zchladnutí... jsem tu teď měl něco, co mi na tom leželo asi 4 dny a přilepilo se to takovym způsobem, že jsem při sundavání to sklo rozštípal na hromadu kusů :-)
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Tak a můj Průša jede zpět k Průšovi. Prej na ní chtěj mrknout a pořádně jí otestovat.
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    Tak ja se taky pridam, mam par roli 3mm abs apla a rad se jich zbavim za vyhodnou cenu. Jestli ma nekdo zajem, napiste mi do posty.
    ZALI
    ZALI --- ---
    nechce tady nějakej brňák špulku ABS 1,75mm, bílá (Mladeč tuším)? Na váze je toho 1.2 Kg i se špulkou. Už se mi to teda docela dlouho válí doma. Klidně výměna za nějaký čínský arduino nebo podobný hračky :)
    EXX
    EXX --- ---
    ahoj, nekdo ochotny vyrobit 3D razitko ? vice v poste
    MICA
    MICA --- ---
    Mno nic, objednám si teda menší kousek a tenhle velkej zužitkuji jinááč :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam