• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    SPM
    SPM --- ---
    Jinak teda od dodavatele materiálu přišla rada tisknout to na podložku podlepenou kancelářskou lepící páskou (polypropylenovou), bez vyhřívaného heatbedu. A to se zdá, že funguje dobře, drží to na tom celkem slušně. Jenom mi to pro změnu na 3. vrstvě přestalo podávat materiál, ale to jsou holt ty strasti s gumou :-)
    SPM
    SPM --- ---
    GRAGAGROGOG: Hmm, v ČR se to asi úplně moc koupit nedá, co? (do kanclu bych to klidně pořídil, ale prohnat něco z číny na kartu nákupním procesem je prakticky nemožný).

    Jinak zkoušet to na kapton je asi taky blbost, že?
    SPM
    SPM --- ---
    BIDAK: namočil jsem kapesník do acetonu a drhnul a drhnul... jelikož jsem těch pokusů včera dělal asi 10 a před každém jsem to tím acetonem ještě znova přeleštil, tak doufám že by to odmaštěný být mohlo. Kores jsem sundaval vodou s jarem, ale taky se to potom nechytlo...
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    BIDAK: Mno ono není moc se čemu divit... pokud vím tak existuje jen jeden dodavatel a cenově to vyjde cca 800kč za 30x30cm. (0.7mm) Jinak...

    Review: Are commercial build surfaces worth it?
    https://www.youtube.com/watch?v=40okpkoYKnI
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    GRAGAGROGOG: No, PEI podložku jsem ještě ani neviděl natož abych na ní něco tisknul...
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    BIDAK: BTW... S PEI podložkou bys měl opačný problém :D I bez vyhřívání na ní drží TPE lépe než první vrstva TPE na druhou vrstvu TPE. Já na ní vždycky rozmatlám kapku oleje když tisknu gumu...
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SPM: Hele a odmastil jsi to sklo pořádně?
    SPM
    SPM --- ---
    GANDALFSEDY: To jsem taky četl... Ale i když vypnu nahřívání heatbedu (resp. dal jsem 40C), tak se to urve hned jak na to tisknu... rychlosti samozřejmě snížený. Že by to mělo fantastickou adhezi, to teda ani omylem :-)
    SPM
    SPM --- ---
    BIDAK: ale stejně se tý děfce bude líbit víc ta hejbací :-D
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SPM: Musíš udělat podložku z trysek. :)
    SPM
    SPM --- ---
    Zkoušel tu někdo tisknout z TPE? Čím připravujete podložku? Aktuálně mám nějaký černý TPE-E z mkflorie, heatbed 90C, hotend 230C. Někdo mi doporučil čisté odmaštěné sklo, na to se nechytám ani trochu. Potřel jsem to sklo koresem, to je o něco lepší, chytnou se alespoň perimetry, ale jakmile to začne dělat výplň, tak se někde kus nalepí na trysku, na které to drží mnohem líp než na podložce a po chvíli to všechno strhne sebou...
    LANDWAY
    LANDWAY --- ---
    BIDAK: dobrej počin... ale myslim, že lze hodnotit jen subjektivně, protože konkrétně tyhle 4 slicery se nedaj nastavit stejně :/
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SPM: rychlost posunu trysky, přísuv materiálu a teplota, ale teplotu jenom na tisknutí mostu neovlivníš, takže zbývá snížit přísuv materiálu a zvýšit rychlost posuvu.
    SPM
    SPM --- ---
    AXTHEB: mno pravda je, že ty poslední kusy doma jsem tisknul na nižší teplotě, protože byl zase problém ten, že to při přejezdech uchcávalo plast (snížením teploty a zvýšením retrakce se to o dost spravilo). Úplně si teď nepamatuju jak vypadal ten první kus tisknutý na stejnou teplotu, ale nějaké provisy tam byly taky (nebylo to tak super rovné, jako to vyjelo z téhle)... Mno, můžu zkusit mu ještě vrátit zpátky teplotu a o to víc zvýšit retrakci, jestli to nezačne dělat zase bordel :-)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Imho ten čínskej šmejd podměřuje teplotu
    SPM
    SPM --- ---
    Teď mi ta praskací dotiskla a je tam ještě jeden divno rozdíl - mosty. Na tom objektu je plocha cca 8x2mm, co je ve vzduchu (musí to natáhnout těch 8mm vzduchem). Na tý mojí to vypadá dost tristně - zbyde tam hromada prověšenejch vláken (dá se to ostrouchat a pak to vypadá celkem ok, ale jsou tam) - tahle to vytiskla úplně perfektně, že to vůbec není poznat. Napadá mě akorát porovnat rychlost tisku těch mostů. Je něco jiného co na to může mít vliv (když materiál je stejný)?
    SPM
    SPM --- ---
    AXTHEB: jo, taky jsem nad tim zacal premyslet :) resp. na ty domaci mam podobny bazmek, co zase kryje jhead proti tomu vetraku na chlazeni vytisku z PLA (protoze jinak se mi to teleso nestacilo vytapet). Tak asi neco vyrobim i sem.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SPM: Vytiskni si k tomu protikus který bude ten chladící vzduch směřovat nahoru
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    VISOPIMUS: Malý věci klidně chladit. Velký držet teplý, nebo když už chladíš tak tisknout extrémně pomalu (abys tiskl na chladný předmět)
    Asi úplně nejlepší by bylo držet celou dobu tisku objekt těsně pod Tg (~110C), ale na to nikdo nemá vybavení.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam