• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    PECA: Jinak nizka hustota PETG tak extruduji 103% a PLA zase 98% 120mm/s me prijde moc i pro retrakci a to je mene narocne nez tisk.

    Z meho sliceru:
    CtrlV.cz | Nejrychlejší ScreenShot a PrintScreen online
    https://ctrlv.cz/eZfI
    S tim ze retrakce je 100mm/s
    PECA
    PECA --- ---
    Marně hledám nějaké rozumné výchozí hodnoty pro rychlosti tisku. Po včerejší neplánované pauze se chystám srovnat rovinu stolku a seřízení extruderu. A tady třeba vůbec netuším, jakou rychlost extruze vzít jako výchozí. Už jsem s tím zkoušel tlačit a na nějaký hodně pomalý posun mi prolezlo cca 12 cm drátu, namísto 10 cm. Už jsem si upravil konfig, takže testnu a přeměřím. Potud jasný. Ale:
    1/ Změřená tloušťka vytlačeného vlákna byla nějakých 0,25 mm, přičemž tryska má průměr 0,4 mm. To bylo ovládáním z displeje na nějakou pomalou rychlost.
    2/ Při střední (výrazně větší) rychlosti už to zase nestíhalo protékat a strana mi vyjela bočním otvorem vedle kolečka. Tloušťku jsem měřil, nepamatuji se kolik, ale bylo to výrazně silnější. Myslím, že 0,45 až 0,5 mm.

    K tomu bych potřeboval poradit jako rychlostí posuvu X/Y začít tisknout. V návodu k Rebelovi jsem našel "Běžný objekt snese 120mm/sec bez ztráty kvality oproti 30-40mm/sec." Tiskárna Rebel II.c, ale to si myslím, že nehraje až takovou roli. Beru to tedy jako výchozí radu pro posuny os, nicméně mi pořád uniká rychlost vytlačování struny.

    Je mi jasné, že to je závislé na konkrétním materiálu, teplotě a průměru trysky. Tryska má otvor 0,4 mm a předpokládám (možná špatně - opravte mě), že když nastavím teplotu +/- podle podkladů výrobce, mělo by to jít protlačit zhruba stejně rychle pro daný typ materiálu (ABS, PETG, PLA...), ne?
    Zajímalo by mě, jaké výchozí rychlosti extruze i pohybu mám začít zkoušet pro PLA, ABS-T, PET-G. Mám 1 kg cívky ABS-T a PLA od Filament PM - pokud s tím má někdo zkušenost.
    PECA
    PECA --- ---
    Jenom plošňák bez Al. Tenkrát jsem jinej nesehnal. Hliník mám dokoupený zvlášť.
    SPM
    SPM --- ---
    PECA: ten heatbed je samotnej nebo má hliníkovou vrstvu? Já to při 8A / 12V na 110C natopím, ale mám 200x200mm, takže bez hliníku se ta větší plocha bude asi natápět hůř...
    PECA
    PECA --- ---
    ANDY_WARHOL: Něco jsem našel, uvidím, co z toho vzejde.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PECA: na to je spousta modelu na thingverse, staci si vybrat vhodny tvar.
    PECA
    PECA --- ---
    PECA: Pokud by to někoho zajímalo, tak jsem včera proměřil odpor desky a přívodních drátů. Sice takovým pitomým multimetrem z Lídlu, kterej ani nemá nastavení nuly (ukazuje 0.9 Ω) a starší analog se mi nechtělo hledat, ale přece.
    Odpor celého vedení topné desky (hotbed) pro zapojení na 24 V má 4 Ω a každá z větví pro 12 V má dle očekávání 2 Ω (vše po odečtení chyby měřáku). Celý okruh, včetně přívodních kabelů má 4 Ω - takže chybu v kabelu vylučuji. Ani po úpravě konfigurace mi to nechtělo uspojivě natopit a přes 80 - 85 °C ani kulový.
    Takže jsem na radu tom666 z Rebel fóra zapojil přívod jako na 12 V (jedu na 24 V) a vyzkoušel. Deska (hotbed) topí skvěle. Řídící deska naopak netopí, chladič na spínacím tranzistoru je jenom lehce vlažný. Je trochu cítit takový ten "tišťákový" odér z hot bedu, ale to mohlo být i lakem na skle a také tím, že předtím jsem se nedostal ani na 90 °C, těžko říct.

    Takže prozatím spokojenost a mám dokončené PID kalibrace pro hotbed i hotend. Dneska budu pokračovat opětovným seřízením roviny bedu, kalibrací extrudéru (nepřesným měřením mi posouvá 12 cm namísto 10 cm) a zkoušením tisku!

    Mám připravenou testovací xyz kostku, ale přemýšlím, že si napřed napíšu nějaký G kód na objetí stolku zkušební housenkou na ověření seřízení a rovinatosti a tak.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JVCNC: to mas vzdycky o kompromisu, neni problem udelat presnou 3d tiskarnu, ale kolik lidi si to muze dovolit ? vsichni se snazi to navrhnout tak aby to bylo co nejlevnejsi a porad jeste funcni... aspon u tech dyi projektu to tak je. jak jsou na tom nejake profi reseni to netusim, protoze to asi budou tajit.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    MCKIDNEY: fdm tiskarny maji jeste docela dost rezervy ohledne presnosti, hlavne v konstrukci. Tu se dari vylepsovat jen velmi pozvolna i kdyz jsem o tom tu psal uz pred lety. Zatim na vsechny veci o kterych jsem psal postupne dochazi, ted uz i na synchronizaci obou trapezu na Z, priste to bude treba jejich ulozeni do lozisek.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    me se vubec to reseni tech prusa klonu nelibi, je to nahovno, porad premyslim jak to predelat u stavajici tiskarny... nejradsi bych tam mel jeden silnej motor, kterej by rozvadel svoji praci na dve trapezovy tyce pomoci beltu. akorat tam neni moc jak to udelat, kdyz se mezi tim prohani ten stul. leda nahoru. jenze tam je u my tiskarny display..
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    jinak sem taky programator, ale kdysi davno sem delal strojarnu, tak mi to pvedomi jeste zustalo.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MCKIDNEY: ja resim tohle hodne. nakonec budu mit 4 extrudery a jeden hotend. ala prusa. extrudery budou vsechny bowdenovy aby hlava byla co nejlehci. chci casem tisknout i rozpustitelny supporty. a taky prechazim na jinou konstrukci protoze hejbat ramenem ktery ma na jednom konci motor a kdyz je extruder taky na strane, tak se to proste cely naklopi, protoze (zvlast u direct extruderu) se ti na jednu stranu nahrne velka hmotnost, tak to proste udela paku a hotovo. za to u hevo hejbes hlavou x y a stul je na z. ten bude plus minus vyvazeny, protoze se tiskne na prostredek, to imho mohem lepsi. zatim nemam info, ze by to tak nebylo a kdyby preci jenom, da se to pomerne jednoduse vyresit
    PECA
    PECA --- ---
    Totéž cokoliv jiného v jakékoliv konstrukci tiskárny. U toho Rebela II / Průši to je zase pohyb vozíku v ose Y a i pohyb hlavy po X, co bude cloumat konstrukcí. Prostě ta hmota se musí mít o co opřít a někde se to projeví vibracemi, rezonancí, průhyby tyčí/kostry či jinak.

    Jinak do budoucna bych rád předělal Z na jeden motor, abych si uvolnil driver na druhý extruder. Případně bych mohl uvažovat o nějakém přepínání driverů a la Průša multi color. Ale zase tisk více barvami za cenu jednou odpadu materiálu větším, než je samotný výtisk, to si asi odpustím. Na Rebel fóru pár lidí řešilo servem naklápěcí hlavu s jedním motorem a 2 materiály (2 trysky). To mi přijde také jako docela schůdné řešení.

    Nicméně chci tisknout hlavně nějaké doplňky pro deskové hry, jako organizéry, krabičky a občas nějaké herní prvky. Takže to ostatní jsou spíš takové úvahy a vzdušné zámky :)
    PECA
    PECA --- ---
    MCKIDNEY: Hele já jsem totální n00b v tomhle. Ale byť programátor, studoval jsem průmyslovku - konstrukce strojů. Po 30 skoro letech si z toho pamatuji prdlajs, ale "mám takovej pocit, že..." Prostě u některých věcí čekám, že se to bude nějak chovat, aniž bych to měl exaktně či teoreticky podložený. Tím pádem samozřejmě můžu žít v bludech a omylech. Ale když klesne stolek s půlkilovým výtiskem o výšku kroku Z, nějakou rychlostí, tak se ta hybnost stolku nějak musí projevit...
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Je to zajimave sledovat - vidim ze hodne resite mechaniku pohybu.
    Jak moc velkou prioritu davate hlave? Uz jenom moznost upgradu na dual extruder, dual head, externi chlazeni hotend a dalsim upgradum hlavy.

    Prijde mi ze posledni dobou FDM tiskarny dosahli relativniho maxima kdyz jde o presnost a na veci jako rozpustitelne support a dalsi veci se zapomina.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    co sem si letmo precet, tak k desynchronizaci u hevo nedochazi. pokud s tim je problem, prida se belt mezi motory nebo druhy endstop a pak se to synchronizuje pri home
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PECA: ja delam hypercube evolution, nikoliv rebel cube, a tam si muzes nakonfigurovat dual z setup. ktery ostatne stavim. takze to je uchyceno na dvou stranach.
    PECA
    PECA --- ---
    ANDY_WARHOL: No, tak trochu mě štve, že jsem měl už půlku dílů doma ,když Rebel ukázal kostku :) Ale zase, kdybych byl rychlejší, tak jsem už měl první verzi dávno hotovou. Jediné co mi u těch kostek vadí je letmé uchycení stolku. Tedy jako že to drží jen na jedné straně.
    Ale nad tím nemá smysl ani přemýšlet (v mém případě), zbytečně byc hse rozptyloval :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ANDY_WARHOL: sory za preklepy, pisu z mobilu
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PECA: chapu. ja s tim rozjizdenim taky bojuju, takze ten az mi dojdou dily (zkurvenej novej cinskej rok), tak postavim hypercube, kde by se to snad tak rozjizdet nemuselo, aspon sem to nez nikde necetl. ale netaha se tam na ose z rameno, ktery je znacne nez vyvazeny, nybrz celej stul, ktery budu mit mnohem vyrovnanejsi vahu po obou stranach. detailne sem konstrukci jeste nezkoumal, tak nevim jestli to tam taky nejak neresej
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam