• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    PECA
    PECA --- ---
    MAWRHIS: To asi taky, ale hlavně to rychleji nahřeje na požadovanou teplotu a lépe to tu teplotu drží. Odpadne velká tepelná ztráta vyzářená směrem dolů. kde to teplo není ani potřeba.
    MAWRHIS
    MAWRHIS --- ---
    HONCKA: k cemu by to bylo, zere to pak min?
    ACID
    ACID --- ---
    BTW zkoušel jste někdo tisknout spiral vase objekt z FLEXu? Jde to? Mám myšlenku na vytištění malé manžety...
    ACID
    ACID --- ---
    HONCKA: mam nachystany kus korkove desky, ale zatim ne a ne najit duvod, proc rozdelat bed, resp vozik bedu, abych to nainstaloval...
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Pouzivate neco na izolaci heatbedu zespodu, pripadne co?
    JAPAN
    JAPAN --- ---
    A já bych se chtěl zeptat jestli někdo nevíte kde koupil UV resin levněji než 1500 za litr :)
    BODY
    BODY --- ---
    Zdar, mate nekdo moznost SLA tisku? kdyztak posta
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    resil jste nekdo zakrytovani tiskarny, resp kolik mista by melo byt nad hotendem, aby nebyl problem s teflonovou privodni trubickou
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    Nepletete si trochu akryl a polykarbonat?
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    KRIVOCHCALEK: Jsem celkem obycejny sw developer, takze jsem asi mel fakt stesti, kazdopadne hned po slozeni jsem uspesne tisknul (jeste bez kalibrace). Navod byl formou videa a matne si vzpominam, ze tam byl max jeden dva trochu nejasne momenty, jinak na tom nic neni (resp. jak zalezi na meterialu pri skladani???)

    Ja to nikomu rozhodne nenutim, ale takhle genericky to odsuzovat je uplne zbytecne. Kvalita tisku je v porovnani s Prusou samozrejme horsi, ale pomer cena/kvalita je nesrovnatelny.

    Nikdy jsem neresil lak na vlasy nebo dalsi veci. Malirska paska a obycejny lepidlo je vse co jsem k tomu kdy dokoupil.

    Nezapominejte taky na to, ze tiskarny konkretne od tohoto vyrobcejsou celkem rozsirene a uz pred temi 2 roky jsem nasel dost diskuzi, kde si lidi radili co a jak.

    Takze znovu, tiskarna je funkcni, nepotrebuje nursing ani stovky hodin ladeni, a na domaci 3D tisk ji s cistym svedomim doporucuju namisto prusy (na kterem tisknu v kanclu).
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ja mam treba vetsi plochu a muzu ji jeste zvetsit kdyz budu potrebovat, na prusovi mi vadi ze na tom vytisknes jen do 20 cm
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KRIVOCHCALEK: muj hypercube nema z polykarbonatu ani kousek :))) tiskarnu sem si stavel sam, pomoci druhe koupene v cine, ale ani ta nebyla z polykarbonatu, je z hliniku. ja bych si polykarbonatovou tiskarnu taky nekoupil... jenze nejsou jen tyto a kdyz uz si takovou koupis, neni problem si ram udelat svuj a pouzit jenom ten zbytek, pokud ovsem vis co delas :) a to ty nevis.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KRIVOCHCALEK: ja jsem prave klon prusi nechtel, chtel jsem corexy a ultimaker S5, kterej má zhruba stejnou velikost stojí nějakých 150k, takze i kdyz si budu pocitat hodiny a necham na tom 100 hodin prace, tak budu hluboce v plusu
    KRIVOCHCALEK
    KRIVOCHCALEK --- ---
    Ja jeste nevidel tiskarnu z polykarbonatu, ktera by se amatersky, pouhym sledovanim navodu, slozila a fungovala tak nejak na prvni drc. A to jsem jich par videl a par pomahal skladat. Naopak frustrace amateru po koupi levne polykarbonatove tiskarny byla celkem vseobjimajici. A kdyz jsem tady cetl, co vse s tim provadite, jak resite, cim, na co, jak tisknout, jake primery, gluesticky, laky na vlasy, whatever.... a to tisknete obvykle PLA, ktere je takove mile a nezakerne, no, nevim. V tom je extremni vyhoda prusi. Nalazeny firmware proti hardwaru a nalazeny slicer proti firmwaru a hardwaru. Najit ekvivalentni nastaveni treba pro Anet A8 je beh na dlouhou trat, protoze FW od vyrobce je garbage, naohybat marlina tak, aby delal, co cekate, to chce trochu pile. A pak resite sticking, chlupateni, delaminace, oozing...

    Uprimne, pokud se nekomu povedlo postavit cinsky klon a ten bez problemu tiskne, bud jste pokrocili materialovi inzenyri/jini geniove, nebo mate neskutecny stesti, nebo proste zanedbavate ten nursing, co tiskarne delate a predstirate, jako by nebyl, protoze k tiskarne uz chovate stockholmsky syndrom.

    Ad Prusa a podpora: Neni to idealni, polud mate starsi tiskarnu, ale upgrades porad vychazeji, je to velice slusne zadokumentovane, je to porad opensource, takze ke vsemu jsou docela zdrojaky.

    Ad levne na zacatek: No, learn hard way docela hodne lidi odradi. Mnohdy lide nechteji neco, co se rozbije, aby se to "levne opravilo". Ale whatever, vas cas je vas. Ja svym nerad plytvam.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    QWWERTY: ja si tu tiskarnu kupoval, s tim, ze me bavi se v tom vrtat a rad mam veci pod kontrolou, navic jsem ji koupil v dobry akci (necelejch $200), ted ji akorat budu upgradovat, jinak z vysledku PLA, az na mirne chlupateni jsem spokojenej, ko nejakyho vetsiho vrtani ve firmwaru se nehrnu, protoze mam uz objednanej MKS sboard.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    QWWERTY: jak rikam, pokud muzes na to zavolat nejakeho odbornika a ten ti to spravi rychle, tak to je ok, ale v tom 3d tisku si uplne nejsem jistej, ze to tak funguje. jak treba odlisis ze potrebujes vymenit hotend od toho ze staci nejak upravit nastaveni firmware ? vymenis hotend a pak cekas jestli to pomohlo ? ale to uz neni tisicovka, pokud vim tak origos e3d stoji trojku. to je jenom priklad
    neber to nijak osobne, ale nekdy je proste jit do hloubky nezbytny, ale ty zkusenosti se ziskavaj tezce. je to dokonce spocitany kolik clovek musi stravit necim hodin aby se z nej stal odbornik
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    QWWERTY: Dost ses minul.

    Ja tu tiskarnu slozil (sam, za odpoledne), nakalibroval, a od te doby bez -vetsich- zasahu tisknul (nez se koupila tiskarna v kanclu). Ano, clovek si s tim muze hrat, ale rozhodne nemusi a uz vubec neni k provozu nutne v tom utopit desitky hodin (WTF? jak to muzes vubec rict tvl : ). Prichytavani neresim, protoze (prestoze?) jsem tisknul jen z PLA a nemel jsem problem.

    Stojim si za tim, ze to je idealni cesta jak zacit tisknout. Stoji to zlomek toho co Prusa, ale pomer cena/kvalita je uplne jinde. Muzes to mit jako black box, muzes se v tom v klidu hrabat (protoze je "levne" to rozbit). A kdyz zjistis, ze ti kvalita nestaci, tak si pak koupis 4-5x drazsiho Prusu.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ANDY_WARHOL: A jak resis problemy na jakekoliv jine platforme, kdyz ne vymenou komponenty?
    Zmeris napr. odchylku motoru a dokompenzujes si ji manualne ve firmware nebo proste koupis novy motor?
    Nerikam, ze je dobry chovat s k tomu jako k blackboxu. Porad je dobry drzet si technicky know how a byt schopny aspon zakladniho troubleshootingu. Ale kdyz clovek utopi 10 hodin svyho casu na problemu, ktery se da spravit za 1000,-, tak je imho potreba se zamyslet nad investici svych zdroju.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    QWWERTY: ja tvuj pristup chapu a asi bych sel dneska touhle cestou taky. ale na druhou stranu, co budes delat az ti to jednou prestane tisknout ? ja netusim, jestli ma prusa neco jako pozarucni servis a podobne. jak budes tedy resit nejaky problem ? vymenis dil, ale treba to nepomuze, co budes delat dal ? nebudes vubec tusit co delat. to taky neni dobre. ale je pravda, ze mozna je lepsi ten cas venovat necemu jinemu
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    GOSHEWAN: ne ze bych ti chtel hazet vidle do byzu, ale "idealni zpusob jak zacit s 3D tiskem" ..srsly?
    Pokud mate chut hrabat se v HW, hrat si na kutila a nonstop improvizovat, prosim.
    Ale pokud chcete tisknout, tak si proste kupte MK3. Ano stoji to jiny prachy, ale volny cas taky neni zadarmo.

    Kdyz tady ctu vsechny ty hacky ohledne trysek, spatnyho prichytavani k bedu, etc... tak je mi z toho tak nejak divne. Uz jenom kdyz vidim ten akrylovy ram, tak z toho kouka do budoucna naprosty clusterfuck a utopeny desitky hodin prace.
    Ja se k 3D tisku dostal jak slepy k houslim, nijak jsem se do toho nehrnul, natlacil me k tomu kolega, smontovali jsme za odpoledne MK2, zakladni kalibrace, pak akorat doladeni vysky vrstvy a od te doby to tiskne. Takovy veci jako teplotni veze jsme nedelali vubec a porad z toho lezou lepsi veci nez tohle. Jediny troubleshooting co delame je rekalibrace kdyz se tiskarna nekam prenese/preveze.

    Chapu, ze vas muze fascinovat samotna technologie, hrabat se ve fyzikalnich limitech aditivni vyroby a ze muzete mit domaci tiskarnu jako tamagotchi o ktery se musite starat. Taky jsme se hrabali a modifikovali Atmel pinouty v C++ headerech pro kolegovu RepRap desku a never again. Vzdycky jsem mel za to, ze to ma byt primarne nastroj, kterymu hodim model a on mi ho v rozumne kvalite vyprodukuje, bez toho abych musel travit 2 dny debugovanim (debugovanim hardware tiskarny. Optimalizace/debugovani modelu, aby byl idealni pro tisk je jina kapitola).

    Argument "na tiskarne ktera za tebe nedela vsechno automaticky, se toho nejvic naucis" neberu, protoze zni stejne blbe, jako kdyz nekomu kdo zacina s linuxem poradite, at si jde nejdriv precist dokumentaci ke kernelu.

    /rant
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam