• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    PECA
    PECA --- ---
    MILAZAJICEK: 225, slovy dvěstě dvacet pět, to snad není tolik :)
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    PECA: 255 co to tisknes?
    PECA
    PECA --- ---
    Tak po procházce jsem našel výsledek o něco horší, než předchozí pokus. Změnil jsem: napnul více řemen X (nebrnkal - taď brnká asi už moc), snížil jsem plnění první vrstvy na 105 %, zvýšil retrakce na 1,4 mm, snížil jsem rychlost, abych potlačil vibrace - je to horší. Teplotu jsem nechal na 225.

    Stringovalo to mnohem víc - nevím proč. Díky snížení množství materiálu do první vrstvy se to lépe sundává, ale teď už se mi to přizvedlo od podložky. Takže vyladění první vrstvy je nasnadě. Já se z toho asi picnu!

    Vytiskl jsem i zkušební XYZ kostku. Na kostce se silně projevuje ghosting. Osa X vykazuje uskakování vrstev, hlavně na té kostce. Na loďce to není tolik vidět asi díky plynulým přechodům, byť kdovíjak hezké a hladké to není.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    PECA: já používal tohle. https://www.thingiverse.com/thing:13053. Můžeš stelovat desku během tisku,, výsledek má být takovej mírně rozplacnutej kontrolují to pohmatem už poznám jak to má vypadat aby to bylo ok. Prozatím to můžeš sestřelovat aby to bylo po celé ploše stejný a pak to rovnoměrně upravit aby to hezky drželo u sebe ale nedělalo to sirokou první vrstvu . A marlinfw má podporu pro manuální bed leveling kdy vytiskneš objekt zmeris a podle toho výsledků upravis nastavení. Ale je to zdlouhavé.
    PECA
    PECA --- ---
    MILAZAJICEK: Sondu nemám. Jestli máš link na nějaký šikovný návod/info, hoď prosím. Já mezitím zkusím kalibraci spodní vrstvy vygooglovat.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    PECA: tak pak není problem v množství filamentu ale v tloušťce první vrstvy. Na papír si to zkalibrujes jen na začátku aby jsi nenaboural. Ale pak to chce kalibrovat pro tisk. Buď ručně nebo pokud máš sondu tak zkalibrovat výšku podložky a potom doladit výšku Z. To jako první. Pak můžeš řešit další věci. Špatná výška první vrstvy se ti podepíše na celém tisku.
    PECA
    PECA --- ---
    MILAZAJICEK: A jaké by byly lepší čísla? :) Jinak infill snad dobrý a extruder zkalibrovaný na tloušťku stěny a dobrý.

    NEPHIRUS: Mam slicnutou další s retrakcemi 1,4 mm - tak to testnu a uvidím. Je fakt, že na štítku je teplota nižší...

    Koukám, že těch pokusů bude asi víc, než jsem si myslel... :)
    NEPHIRUS
    NEPHIRUS --- ---
    SPM: 2 mm retrakce je strasne moc, pokud nemas extruder s bowdenem. Spis uber teplotu.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    PECA: to jsou hrozny čísla. Jestli ti to ale infill tiskne normálně na100% tak tu první vrstvu mas moc vysoko.
    PECA
    PECA --- ---
    ANDY_WARHOL: no, já myslím, že Rebel bere PET-G právě z PM. Každopádně to není řešení. Zkusím větší retrakce. Blbý je, že nevím co s těma osama. Zas takový modelář nejsem, abych to byl schopný mechanicky bůhvíjak ladit...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PECA: zkus rebel, mě přijde že ten petg od nich min stringuje
    PECA
    PECA --- ---
    Jo a pak je tam vidět, těsně jak začíná "zábradlí" jakoby rýha kolem dokola. Spíše malé rozšíření po celém obvodu. Ony jsou na tom vidět posuny vrstev a neumím úplně říci, jestli v obou osách, nebo jenom Y. Řemenice utažené fest. Zkusím ještě napnout víc řemeny...
    Pak nevím co s tou první vrstvou, text není skoro vidět, jakoby se druhá vrstva nacpala do první...
    PECA
    PECA --- ---
    PET-G Plasty Mladeč
    SPM
    SPM --- ---
    PECA: Z jakýho je to materiálu? PETG mi třeba stringuje brutálně a šel jsem s retrakcema snad už přes 2mm...
    PECA
    PECA --- ---
    Takže jsem zvýšil retrakce z 0,6 na 0,7 mm, teplotu snížil z 230 na 225 °C, snížil plnění první vrstvy ze 115 na 110 %, nastavil automatické chlazení (ofuk a nižší rychlost u malých vrstev)...
    Výsledek je uspokojivý. Komín super, stringování horší, mosty neumím posoudit... Nevím, jestli nezkusit retrakce až na 1 mm. Mrkněte mi prosím na fotky v odkazu: https://photos.app.goo.gl/qix12Mup15QfrrvC7
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MILAZAJICEK: natíráš lepidlem ultrabase? co jsem na ní poslal další tři tisky (po zmíněném čištění a zarovnání), tak všechno fungovalo perfektně - jak příchyt během tisku, tak sundání po vychladnutí (a v jednom případě jsem nečekal a šlo to taky, jen tam lehce vsunout čepel škrabky na keramiku)

    NEPHIRUS: což tak jako tak bude zahrnovat koupi nového kabelu k LCD, protože jsem manuálně nezručný a budu chtít mít zálohu, až to napájím blbě :)
    PECA
    PECA --- ---
    SPM: Dík, to jsem potřeboval vědět.
    jdu testovat tisk, zítra dám vědět...

    Ještě příležitostně prosím nějaké doporučené akcelerace. Bylo tam nějakých 9000 mm/s2. Kvůli duchů, jsem to snižoval na 5000, ale teď jsem si všiml, že tam mám znovu profil s 9 tisíci. Tak to ještě jednou prověřím testnu těch 5 tisíc radši. Motory jsou mikrokom (nebo jak se to píše) - ty jsem raději koupil solidní, ale drivery integrované do desky MKS Sbase, nějaké základní, tuším DRV8825, jedu na 24 V. Konstrukce Rebel II - alu profily s rámem spojeným "L" úhelníkem.
    SPM
    SPM --- ---
    PECA: Dojede na Z home a pak to zvedne o výšku první vrstvy. Přičemž ve sliceru ještě je nastavení na výšku první vrstvy, v procentech nebo tak (takže když máš 0,2mm standard, tak ta první může být nižší). A speciálně slic3r měl nastavení ještě na dávkování materiálu do první vrstvy, kde šlo nastavit, že v ní tam prostě rval víc materiálu. Simplify3D třeba tuhle option nemělo, což mě tenkrát zarazilo, pač po přechodu na něj mi to nedrželo a musel jsem si dost pohrát s kalibrací Z, aby to začalo fungovat. Jinak já to dolaďuju podle oka - prostě tak, aby ta první vrstva byla o podložku rozpláclá, ale zase aby to nekreslilo 3mm čáru.
    PECA
    PECA --- ---
    Aha, tak v "Advanced" mám ještě "First layer" 115% - si vzpomínám, že jsem s tím taky laboroval...
    PECA
    PECA --- ---
    Potřeboval bych nakopnout kolem výšky první vrstvy (slic3r PE). Potřeboval jsem dost pokusů, než jse mto tak nějak "vychytal". Trysku mám seštolovanou na "výšku papíru", tak aby lehce škrtal, když jím hýbu - vím, je to hovby míra. Nakonec se mi to celkem dobře chytá na nastavení první vrstvy 0,2 mm, standardní vrstva 0,2 mm.

    Co jsem nepochopil, tak ta výška první vrstvy je "virtuální", nebo skutečná? Myslím tím, jestli tiskárna zadanou výšku bere jako údaj "výška trysky na stolkem při Z home" (a vlastně jenom reguluje množství materiálu), nebo najede na Z home a pak se zvedne o výšku první vrstvy (a materiál dávkuje normálně)?

    Mě totiž přijde, že mám tu první vrstvu hodně rozpláclou, tak jestli mám zkusit dát nižší vrstvu a ono to dá míň matroše, nebo vyšší vrstvu a ono to najede skutečně výš a nebude to tolik natlačený... Vzhledem k tomu, že mi to drží dost dobře, tak mi mírné zeslabení přilnavosti nevadí, pokud ta spodní vrstva bude líp vypadat.

    Děkuji.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    NAVARA: já tišiny navíc na tenkou vrstvičkou scotch lepidla a úspěšnost je 100%. Tenká vrstvička drží skvělé. Silnější je smáli pevná ale tepla voda to krásně rozpusti
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam