• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ahoj, resim ted problem s cidlem na bedu, potrebuje mit pod sebou kov. jenze ja tam mam jen tu klasickou heatbed z plosnaku a na tom sklo. napadlo me nalepit na sklo ze spoda alobal, to detekuje dobre. alenevim cim. koukal sem i po nejakem samolepcim alobalu, ale nevim jestli to vydrzi tu teplotu.
    ale urcite existuje i uplne jine reseni.
    tak budu rad, kdyz me date nejakou inspiraci.
    jeste drobnost. potrebuju to vyresit z lokalnich zdroju a ne moc draho. je to tiskarna na prodej, jen doladuju posledni veci a potrebuju aby sla do sveta co nejdrive, takze nemam cas cekat na aliexpress. diky
    B3DA
    B3DA --- ---
    MCKIDNEY: dynamicky rozsah snimace zavisi na vice vecech (nativni rozliseni, velikost snimace a z toho plynouci velikost jednotliveho pixelu, pouzita technologie, nastavena citlivost, integrovane post processy..).
    Pokud chces mit nejaky hezky timelapsy, asi bych je nedelal na raspicam/webcam, ktery jsou dostacujici pro pribliznej prehled co se deje..
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Nebo s tou schopnosti to pocitat (Pokud to dobre chapu, tak kamerky v telefonem to kompenzuji tak ze foti a prokladaji. Respektive vim ze to pocitaji, nevim ty parametry s kteryma foti.)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    B3DA: Dik za post prvne - Jestli jsem to spravne pochopil, tak jsem chtel rict koupit kameru s co nejvetsim rozsahem.
    B3DA
    B3DA --- ---
    QWWERTY: tady bych si dovolil castecne nesouhlasit s KR (tou citaci i kusem clanku) i tvym prikladem. Vztah kontrastu a dynamickyho rozsahu neni takhle jednoduchy.. (a zaroven trochu reagovat na tohle michani ostrosti/kontrastu/dynamickyho rozsahu a barevnosti)

    Dynamicky rozsah vyjadruje rozsah EV, ktery je zachycen na snimku. Mam-li scenu s vysokym dynamickym rozsahem (treba 24EV) jsem obvykle schopen zachytit jen cast toho rozsahu (treba 12EV).
    Exponuji-li na stiny, vysledny snimek obsahne spodni cast rozsahu sceny (budu mit vypalene casti, ktere jsou osvetlenejsi nez nejvyssi cast rozsahu snimaciho zarizeni.. co se orizne, budu mit bile (>254)). Naopak, expozici na svetla dosahnu snimku ktery bude mit kresbu v oblasti na predchozim snimku prepalene, ale vse pod dynamickym rozsahem snimace bude cerne (<0).

    Pokud bych prvnimu ze snimku snizil kontrast a zvysil gammu, nedosahnu vyssiho dynamickeho rozsahu, ale plocheho snimku kde misto bile plochy bez kresby budu mit svetle sedivou plochu bez kresby.
    Stejne tak kdyz u druheho snimku snizim kontrast a zvysim gammu ci jas (tak trochu tvuj priklad) dostanu tmave sedive plochy bez kresby (zato s vetsi ci mensi porci sumu), zachyceny dynamicky rozsah zustane stejny.

    Vyssi kontrast neznamena automaticky nizsi dynamicky rozsah. Je to vetsi rozdil mezi nejmavsim a nejsvetlejsim mistem na snimku. Zvysovanim kontrastu po dosazeni maximalniho rozsahu ktere umoznuje medium dosahnu postupneho orezani kresby ve svetlech a stinech (cim dal vetsi plochu snimku bez kresby, jen cerne a bile) a roztazeni zbytku skaly tak, ze vzniknou tvrde prechody ve zbytku kresby (posterizace, diry v histogramu).
    Mam-li snimek s vysokym dynamickym rozsahem (slozeninu z bracketingu, vytazene extremy z rawu, resp. nejaky HDR PP v novejsich zarizenich ktery funguje na tomhle principu), neznamena ze je nekontrastni. Na kontrastnim vysledku mam zachycenou scenu s vetsim dynamickym rozsahem, za cenu komprese celkove skaly (a zase vetsi ci mensi posterizace prechodu, degradace barevnosti (ktera se casto dohani zvysenim saturace a vznikaji ruzne omalovanky)).
    Pujdu-li na to jako KR, dostanu snimek nizsiho dynamickeho rozsahu, prokresleny ve svetlech i stinech (snizuji dynamicky rozsah sceny - svicenim, stinenim, filtry atp. aby byl obsahnutelny omezenym snimacem), ktery muze a nemusi byt kontrastni.

    (btw, cokoli ma IR prisviceni z podstaty veci nebude mit IR filtr..)


    Abych nebyl uplne OT, pouzivam raspicam v2 na rpi3 ve VGA, s latenci nemam problem (rekl bych tak 300ms). Pro orientaci jestli SHTF dobry :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    TEAPACK: já Teda nevím, jestli aspoň čteš vlákno na který reagujes, celou dobu tu píšeš o 0.3 mpx a já o HD, ne full HD ale jen HD, což mi přijde jako kompromis mezi rozmazaný fkekem a 4k. Takže když ti píšu ze 0.3 mpx je k ničemu a že to chce něco lepšího, tak nechapu proč tu operuje zrovna se 4k. Ja sem o 4k nepsal nic.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MCKIDNEY: mluvíme tu 0.3 mpx...
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Jinak proc - protoze mate scenu kde sklo odrazi svetlo, hlinik odrazi svetlo a PLA se prirozene leskne.
    Jednou jsem takhle tiskl uzky model a ani jsem si nevsiml, ze se urval z desky a jezdil s hlavou :)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Svetla mam stejny a kontrastem myslim vysledek expozice. OctoPI je priserne pomaly, takze refresh rate jsem do toho vubec netahal. Jsem rad za 1FPSsnapshot a 30FPS low-res stream.

    Oba priklady maji spatny kontrast - zcela umyslne. Podivej se na ty zdroje svetla a odrazy. Umyslne pre-exponovane pro efekt. Jinak pod kontrastem myslim schopnost mit ostry obraz, prestoze je ostry prechod mezi mnozstvim svetla. DR i HDR je asi lepsi termin, ale za jinym ucelem - rozsah vs ostrost. Me o rozsah nejde, nekontroluji barvu, ale chyby na povrchu.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MCKIDNEY: btw dynamicky rozsah vs kontrast a nasviceni sceny - ted jsme nakoupili tohle
    Solight LED kuchyňské svítidlo T5, vypínač, 9W, 4100K, 54cm | Softcom Group s.r.o. i6Shop
    https://www.softcom.cz/eshop/solight-led-kuchynske-svitidlo-t5-vypinac-9w-4100k-54cm_d163222.html
    za 250,- hotovy reseni (ktery pasuje do LACK boxu) misto toho, aby clovek musel skladat LED pasek+listu+difuzor+adapter
    ano, chapu, ze v DIY komunitach (jako je 3D tisk) neni popularni koupit hotovy reseni :D
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MCKIDNEY: vidis a ja bych treba zase tvrdil, ze je potreba framerate a dynamicky rozsah
    nefotim timelapse pres octoprint, takze kdyz foti snimek, tiskarna nestoji, ale bezi - pokud je kamera pomala a foti pri rychlym pohybu, tak je obraz maznuty, takze potrebuju neco, co umi snimat rychle (i pri mizernym svetle)
    s kontrastem nesouhlasim, resp. tipuju, ze jsi tim myslel potrebu dynamickyho rozsahu
    Contrast and dynamic range vary opposite from one another. ... Cameras which test with greater dynamic range aren't any better than other cameras. They simply have lower contrast.
    samotny kontrast je mi k nicemu - svetly je bily, tmavy je cerny ... nechci, nevidim detaily
    potrebuju dynamicky rozsah, aby ve snimku nebyly svetly plochy prepaleny a stiny podexponovany
    demo: vlevo mam kontrastni obrazek, detaily zanikaji .. vpravo mi vyssi dynamicky rozsah umoznuje videt i detaily, ktery se jinak utopi v cerne


    IR filtry by mely byt zabudovany ve vsech consumer web-cam by default ... kdysi jsem kuchal logitechku, prave abych ho odstranil
    tenhle clanek je na to tema uz asi klasika :D http://danyk.cz/irfot.html

    TEAPACK: nemusime se nutne bavit o kalibraci - videt "drobny veci" muze znamenat i "vidim, kdy presne zacal padat overhang", kdezto se spatnym rozlisenim to poznas az ve chvili, kdy upadne uplne :D
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    ANDY_WARHOL: jestli chceš kalibrovat tiskárnu přes kameru, tak chápu, že potřebuješ 4k, ale já kameru používám jen jako bezpečnostní prvek. Prohlašovat, že kamera je primárně určená jako defektoskopické zařízení schopné rozlišit ztrátu jednoho kroku taky nebude vždy a u všech pravda ;)
    ACID
    ACID --- ---
    ANDY_WARHOL: Tu raspicam jsem dával na čistou instalaci octopi.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    ANDY_WARHOL: odkdy je fullhd nekvalitni?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Bez kvalitního rozlišení poznáte akorát fatální problém, drobné věci ani omylem. Ale když vám to stačí, je to vaše věc. Vydávat to ale za obecně platnou pravdu bych byl opatrny
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    ANDY_WARHOL: tak já si kameru hodím vždycky do nejblíž, takže nesnímá celej pokoj potažmo ulici oknem, ale sleduje jenom to co má a tam ti menší rozlišení bohatě stačí - pokud teda neděláš nějaký timelapse videa na kšeft atp ...
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Rozliseni je celkem irelevantni - mnohem dulezitejsi je kontrast a IR filtr.

    Bez IR filteru je vse exponovane. Mel jsem tam predtim security kamerku s IR prisvicenim a to bylo jak sledovat polarniho medveda.

    Ja jsem to mel nastavena na VGA pro stream, FullHd pro snapshot
    Vykon octoprint byl ubohy a nakonec to bylo stejne zbytecne - kdyz je kamera blizko tak se zaznam zapne stejne pohybem hlavy i u bezpecnosti kamery.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    ACID: Oprava vzpomnel jsem si ze ji mam z gearbestu, integrovanou pres mjpg
    Typ zkusim dohledat
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    QWWERTY: full hd staci, me treba jen hd taky staci. ale kdyz uz 4k, tak by to mohlo utahnout rpi 4, ale chce to pohledat ve forech
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ad. vykon, octoprint a webkamery - jaky bezne pouzivate rozliseni?
    meli jsme v praci diskuzi, ze kdyz webkameru, tak poradnou a pokukujeme po 4k Brio (podle me by stacilo i fullHD, ale zaverem diskuze bylo, ze kdyz to zaplati korporat, tak at je to overkill)
    v praxi to asi znamena, ze budu muset octoprint presunout z raspberry na full-scale notebook, protoze imho ani ty Pi3 nezvladnou 4k s rozumnym framerate a k tomu kontrolovat tiskarnu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam