• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    DIDA
    DIDA --- ---
    ACID: Připojil bych na hot end nějakou signalizaci (ledku s odporem, atd), aby bylo vidět, jak spíná. Potom bych počkal na ten čas okolo -23 minut na grafu a podíval se jak se v čase poklesu teploty chová PID regulace. Pokud bude souvisle svítit (ohřívat), tak má prostě tělísko nedostatečný výkon danou situaci kompenzovat (ofuk, pohyb, atd.) a pokud bude blikat přerušovaně, tak je špatně nastavená PID regulace.

    Znovu se zeptám, neodpověděl jsi na to, co jsi myslel tím, že máš MOSFET jen na BEDu? To jako že máš na ENDu obyčejný bipolární tranzistor? Jaké napětí naměříš na svorkách kde je připojenej END v době kdy hřeje? Čím tiskárnu napájíš? Nemáš takový ten klasický zdroj, který má vedle svorkovnice trimr na jemné doladění napětí, že by jsi mu zkusil trochu přidat? Já třeba na tiskárnách kde mám ještě starý 12V BED a END mám na zdrojích nastaveno cca 14,8V.
    ACID
    ACID --- ---
    hmm, tak sice to nevyplo, ale PID autotune to nevyresilo... jeste nekdo nejaky napad, krome nahodneho zkouseni konstant v PID?

    ACID
    ACID --- ---
    ACID: ještě obrázek

    ACID
    ACID --- ---
    MAKROUSEK: původní 21; 1,25; 86; po autotune 64,43; 10,49; 98,97; Na endu teď teplota kolísá +-1°C, což dřív tak vidět nebylo, no zkusím to v praxi a uvidím..


    SPM: AM8 s Marlinem
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    ANDY_WARHOL: Pokud vím Nema 17 žádný standart konektoru neudává... Ale dost často jsem u číňanů viděl tohle: https://www.jst-mfg.com/product/pdf/eng/ePH.pdf tzn. ta jebka na kabel se jmenuje PHR-4 nebo PHR-6 což koukám má i tme.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Nemáte někdo Link na přesný typ konektoru do nemy17 (krokovy motor v 3d tiskarnach), potřebuju nenakrympovany. ČR nebo Čína. Ty které sem objednal jsou moc velké a já je nemůžu najít.
    Diky
    SPM
    SPM --- ---
    ACID: A co že je to za tiskárnu? Jinak některý firmwary mají ještě option na max výkon při PID regulaci. Funguje to nějak tak, že do nějaký teploty pod nastavenou se nepoužívá PID, ale je to zapnutý furt na nastavený výkon, jak se to přiblíží, tak to pak řídí PID, ale zase do maxima co je tam povoleno. Takže teoreticky kdybys tady to měl uškrcené, tak pak PID nebude topit na plno a můžeš to tím ofukem podchladit...

    Jinak já měl nakonec zlomený drát v tom kabelovém řetězu... ale to z ničeho nic přestalo topit kompletně :-)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ACID: Zkus a uvidis.
    ACID
    ACID --- ---
    MAKROUSEK: cely den premyslim jestli jsem ji delal pred zmenou hlavy, nebo az po.. Ted nevim, jestli se to provadi s vetrakem ofuku nebo bez, pokud "bez", tak to nic neresi. Pokud "s", zalezi jak daleko od podlozky/vytisku a jestli je hladky, nebo otevreny infil..
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MAKROUSEK: to má i marlin, akorát je potřeba správný gcode a potom to nezapomenout uložit do eepeom
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ACID: Tak zkus PID kalibraci. Standardni Prusa firmware to ma v menu pod Calibration - PID.
    DIDA
    DIDA --- ---
    DIDA: Ofuk do výplně je ten první obrázek, nějak se mi to při psaní přehodilo. HOT END mi při tisku kolísá cca +- 0.2 stupně.

    DIDA
    DIDA --- ---
    ACID: To je opravdu divné, já bych to spíš tipoval na špatnou PID regulaci. Zrovna teď tisknu 7mm vysoký plát 28x18 cm s klasickou výplní 30%, ofuk na 100% a teplota se v podstatě ani nehne. Ten zoubek tam je když se zapne ofuk, jinak i ofuk do výplně je OK, to je vidět na tom druhém obrázku.

    Jak to myslíš, že END nemáš na MosFetu? To tam máš klasický bipolární tranzistor?



    ACID
    ACID --- ---
    MAKROUSEK: to by samozrejme mohlo trochu pomoct, mam tam grid, ale nevim u tloustky 4mm jestli se to nejak drasticky projevi..
    ANDY_WARHOL: pokud bych u toho byl tak ano, ale tohle jsou dlouhe tisky.. nebo to ma prusa ve sliceru jako parametr vrstvy? to by to asi resilo..
    LIVE_RUSTY: mohl bych zkusit
    THEODORT: hmm, jeste me napada, jestli bud neodchazi telisko, ale spis ne, nebo jestli nemam blbe PID a ta regulace to neni schopna dotahnout..

    apropo bed mam na mosfetu, end ne. Nemuze tohle mit taky vliv?
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    me povetsinou trochu kolisa teplota pri zmene rychlosti - nez sonda zjisti ze musi topit vic tak ma prodlevu, kazdopadne se to vzdy srovna do nstavene hodnoty, nemohlo by to byt tim ze to nestaci ohrat? silikon na heatblock by v tom pripade asi mohl pomoct tez..
    LIVE_RUSTY
    LIVE_RUSTY --- ---
    ACID: Silikonová ponožka na heatblock taky pomůže.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ACID: nebo můžeš ofuk zregulovat a foukat trochu méně...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ACID: Co zkusit jiny tvar infillu? Pokud to je tak, jak rikas, jiny tvar by mohl vzduch odrazit jinam...
    ACID
    ACID --- ---
    Teď jsem narazil na jeden otravný problém:
    Tisknu několik dílů, kde je poměrně velká základna (15*15cm) tloušťky 4-5mm. Během pokládání první plné vrstvy na 20% infill mi tiskárna vypla na tem runaway po několika málo tazích. Moje teorie je, že vzduchu z ofuku je tolik, že se v těch "buňkách" odráží, vrací a chladí end, viz graf, kde mi to nevím proč tentokrát nevyplo. První pokus se stejným g-kódem vypl na tem runaway endu. Ochranu vypínat ze zřejmých důvodů nechci, tisk bez chlazení taky ne, ve vyšších vrstvách mám převisy a chladit potřebuju.
    Co s tím?

    SPM
    SPM --- ---
    ACID: ok, taky si řikám, že za tu chvilku i blbej kabel by se nemusel zničit... jenom že na FB před pár dny kolovaly fotky, kde ta licna pod izolací byla úplně picnutá... já začnu asi měřením, jenom najít chvilku. Mám navíc ještě druhý konektor na extruderu, aby šel extruder "pohodlně" demontovat, takže začnu měřením odporu a tam aspoň zjistím, jestli je to někde na trase v tom řetězu nebo někde u tělesa... anebo že je to něčim úplně jinym :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam