• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ACID: PID_FUNCTIONAL_RANGE je k ničemu, berlička pro případ tragicky špatně nastaveného PIDu.
    ACID
    ACID --- ---
    SPM: PID_MAX jsem tam popravdě neobjevil, budu na to muset ještě mrknout.
    End mám prusu, tuším R3 (ne ten nejnovější), včetně trysky ofuku.
    SPM
    SPM --- ---
    ACID: jj, PID_FUNCTIONAL_RANGE je +- teplota od nastavené, kdy to reguluje PIDem, jinak jede BANG_MAX, BANG_MIN. Nicméně jestli máš BANG_MAX na 255 a PID_MAX jako BANG_MAX, tak to máš OK a nic s tím neuděláš. Když snížíš ten range, tak ti to sepne naplno, nicméně i ten PID by to v tuhle chvíli (pokud je dobře nakalibrovanej) měl udělat, takže se to asi nezmění...

    Ještě mě napadá, na tom chladícím větráku máš nějaký deflektor nebo to foukáš přes heatblock? Na mé první tiskárně to šlo přes blok a tam jsem s tím měl problémy taky, jak ten větrák víc foukal, tak to nestačilo topit... musel jsem snížit výkon toho větráku.
    ACID
    ACID --- ---
    SPM: BANG_MAX je na 255 (plny ceres), PID_FUNCTIONAL_RANGE je 15, coz pokud dobre chapu je rozdil ve stupnich, do ktereho se jede na PID a pokud je rozdil vyssi, jede se bud min nebo max vykon. Takze teoreticky tuhle hodnotu snizit odhadem na 10?
    ACID
    ACID --- ---
    SPM: zkusim mrkout jak se k tomu dostanu
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    GRAGAGROGOG: objednal sem z aliku, tak uvidime
    SPM
    SPM --- ---
    ACID: Tak tam to určitě nastavit jde, takže bych kouknul, jestli (a jak moc) máš přiškrcený výkon pro PID regulaci. Měla by to být volba PID_MAX v Configuration.h
    ACID
    ACID --- ---
    DIDA: ledka je přímo na desce, zkusím se na to příště podívat.
    Oboje je řízené mosfetem, end mám ale pouze na desce, na bedu mám externí mosfet.
    Zdroj nepodezírám, 12V 30A by mělo stačit bohatě, bed je kolem 10A odběr, end je 40W takže nějakých 3,5A. Napětí bych ale asi mohl zkusit lehce zvednout
    MAKROUSEK: viz výše, pokud by to mělo dělat zapnutí větráčku který žere kolem 0,1A, tak by ten zdroj už šel asi do kytek.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    MAKROUSEK: Pomer prikonu vetracku a topeni hotendu je cca 1:10, vetracek vs hotbed 1:100. Vetracek nic nezere, zdrojem nehoupne, leda by byl uplne extra na hrane.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ACID: Nevim, jestli to jde, ale taky je moznost, ze nestiha zdroj? Ze kdyz se zapne vetracek, tak to sebere zdroji tolik proudu, ze to telisku na topeni nestaci? To by se snadno zjistilo, kdybys vetracek zaslepil, aby se sice tocil, ale nechladil tisk...
    DIDA
    DIDA --- ---
    ACID: Připojil bych na hot end nějakou signalizaci (ledku s odporem, atd), aby bylo vidět, jak spíná. Potom bych počkal na ten čas okolo -23 minut na grafu a podíval se jak se v čase poklesu teploty chová PID regulace. Pokud bude souvisle svítit (ohřívat), tak má prostě tělísko nedostatečný výkon danou situaci kompenzovat (ofuk, pohyb, atd.) a pokud bude blikat přerušovaně, tak je špatně nastavená PID regulace.

    Znovu se zeptám, neodpověděl jsi na to, co jsi myslel tím, že máš MOSFET jen na BEDu? To jako že máš na ENDu obyčejný bipolární tranzistor? Jaké napětí naměříš na svorkách kde je připojenej END v době kdy hřeje? Čím tiskárnu napájíš? Nemáš takový ten klasický zdroj, který má vedle svorkovnice trimr na jemné doladění napětí, že by jsi mu zkusil trochu přidat? Já třeba na tiskárnách kde mám ještě starý 12V BED a END mám na zdrojích nastaveno cca 14,8V.
    ACID
    ACID --- ---
    hmm, tak sice to nevyplo, ale PID autotune to nevyresilo... jeste nekdo nejaky napad, krome nahodneho zkouseni konstant v PID?

    ACID
    ACID --- ---
    ACID: ještě obrázek

    ACID
    ACID --- ---
    MAKROUSEK: původní 21; 1,25; 86; po autotune 64,43; 10,49; 98,97; Na endu teď teplota kolísá +-1°C, což dřív tak vidět nebylo, no zkusím to v praxi a uvidím..


    SPM: AM8 s Marlinem
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    ANDY_WARHOL: Pokud vím Nema 17 žádný standart konektoru neudává... Ale dost často jsem u číňanů viděl tohle: https://www.jst-mfg.com/product/pdf/eng/ePH.pdf tzn. ta jebka na kabel se jmenuje PHR-4 nebo PHR-6 což koukám má i tme.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Nemáte někdo Link na přesný typ konektoru do nemy17 (krokovy motor v 3d tiskarnach), potřebuju nenakrympovany. ČR nebo Čína. Ty které sem objednal jsou moc velké a já je nemůžu najít.
    Diky
    SPM
    SPM --- ---
    ACID: A co že je to za tiskárnu? Jinak některý firmwary mají ještě option na max výkon při PID regulaci. Funguje to nějak tak, že do nějaký teploty pod nastavenou se nepoužívá PID, ale je to zapnutý furt na nastavený výkon, jak se to přiblíží, tak to pak řídí PID, ale zase do maxima co je tam povoleno. Takže teoreticky kdybys tady to měl uškrcené, tak pak PID nebude topit na plno a můžeš to tím ofukem podchladit...

    Jinak já měl nakonec zlomený drát v tom kabelovém řetězu... ale to z ničeho nic přestalo topit kompletně :-)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ACID: Zkus a uvidis.
    ACID
    ACID --- ---
    MAKROUSEK: cely den premyslim jestli jsem ji delal pred zmenou hlavy, nebo az po.. Ted nevim, jestli se to provadi s vetrakem ofuku nebo bez, pokud "bez", tak to nic neresi. Pokud "s", zalezi jak daleko od podlozky/vytisku a jestli je hladky, nebo otevreny infil..
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MAKROUSEK: to má i marlin, akorát je potřeba správný gcode a potom to nezapomenout uložit do eepeom
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam