• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ANDY_WARHOL: Ja zkousel voba matrose na rozpustny podpory. Poctive, nekolokrat a nepodarilo se mi nic uspokojivyho ani s jednim.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    VIXLE: hlasuju pro prusu. Určitě klasiku, mk3. Na šla se zatím vybodni, pokud nechceš dělát hlavně drobnosti, figurky a tak, tak ti to k ničemu není. Fdm je daleko praktičtější, dá se tisknout i věci, co člověk opravdu vyuzije
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MAKROUSEK: multimaterial se hlavně hodí, když chceš tisknout podpory z něčeho ropustnyho. A prusa umí udělat z toho drahyho jen přechody, takže to tak fatalne neprodlouzi.
    Jinak máš pravdu.
    Já ho mám tady v krabici a ještě sem ho nerojel
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    VIXLE: Kam tu tiskárnu chceš dát? FDM tiskárna se celkem v pohodě dá provozovat v bytě a ani na to není potřeba moc místa, ale u SLA už to podle mě chce nějakou "dílničku". Je to taková menší chemická laboratoř (tisky musíš očistit, vytvrdit atp.) a ty pryskyřice více či méně smrdí.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    VIXLE: Chces doplatit a Prusu MK3S. Nejlip se ti na ni sezenou nahradni dily, proste dojedes do Holesovic. A sestav si to sam, sice budes trochu nadavat, ale pak budes vedet, kam sahnout, az se ti to pokazi. Multimaterial neni moc vyhra, budto koupis levnej Prusa a budes to par mesicu nastavovat nebo drahej Mosaic, ktery nastavovat nemusis. V kazdem pripade multimaterial ti dobu tisku prodluzuje obvykle tak 5 - 10x. Jednodussi je vytisknout to v jedne barve a koupit si revelky a domalovat, jako letadylka, kdyz byl clovek malej.
    SLA jako dobry, ale spis na mensi detailni veci a pro nekoho, kdo uz neco s tiskem umi, je to slozitejsi a znatelne drazsi, nez FDM.

    Jo a priprav se, ze to chvili bude trvat, nez to vychytas. Jako prvni tisk se ti asi podari hned, ale nez zacnes neco designovat a tisknout sam, budes par mesicu sakrovat ;-).
    VIXLE
    VIXLE --- ---
    zdravim, mam dotaz jakozto laik co se v oboru 3D tisku rozkoukava. mam moznost utratit na Alze cca 15k, tak jsem premyslel o tiskarne. nejaky recenze jsem si teda nacet, ale nejak se nemuzu rozhoupat, tak bych chtel poprosit o radu.

    z toho co ma Alza v sortimentu, co by melo nejvetsi smysl pro nejaky domaci pokusy (blbustky pro deti, ale zaroven obcas neco slozitejsiho/funcniho)? koukal jsem ze docela dobry ohlasy maji Endery, i ty levnejsi. par lidi s kteryma jsem mluvil zas tvrdi ze stoji za to doplatit si na Prusu MK3S, ze je na tom o uroven lip ve srovnani s jinyma vyrobcema. u toho se mi jeste libi ten moznej upgrade na multimaterial, ale predpokladam, ze to bude i na spoustu dalsich. na druhou stranu se mi hodne libi i SLA technologie kvuli tem peknejm detailum, ale nejsem si jistej jestli z tech levnejsich ma smysl do toho investovat.

    poradi nekdo do ceho pripadne jit? vim, ze ceny na Alze nejsou zrovna nejpriznivejsi, ale je to benefit ktery tam bud uplatnim, nebo ne, takze o to mi az tak nejde. spis abych s vyberem neslap uplne vedle a nestvalo me to pak. predem dik za nazory!
    JENDAVB
    JENDAVB --- ---
    SPM: mno je to starej mercedes Samo že to koupím v mercedesu ale 10 kousku za 400 :D roztočila se mě jarmulka mno ...
    PUNJAB
    PUNJAB --- ---
    Mohlo by se někomu hodit. Perfektní návod na kalibraci tiskárny: https://teachingtechyt.github.io/calibration.html
    SPM
    SPM --- ---
    AXTHEB: zadal jsem "car pin" a vyjely tyhle věci. Dle toho co to má v názvu, tak ostatní nápomocná klíčová slova jsou clip, plastic rivet, fastener
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SPM: Jak se to na aliexpressu hledá, resp. jak tomu tam říkají?
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    JAKON: Mám nějaké zbytky 3mm černé (Praha 12, kdyžtak pm...), jinak tady: https://www.nc.cz/3d-tiskarny-tiskove-struny-flex-pruzny-_c1836212.html?action=setcur&curid=0 mají 1.75mm TPE na metráž.
    SPM
    SPM --- ---
    Retraction otázka :-) Používáte tu na konci tisku nějakou zásadnější / větší retrakci? Začal jsem si konečně hrát s tou mojí dvouextruderovou chimérou, která má už sice nalítáno docela dost, ale akorát na první hotend. První tisk dopadl překvapivě celkem dobře. Nicméně mám takovou nevyřešenou filozofickou otázku. Simplify3D, ve kterým to mastím, má jako defaultní nastavení hodně velkou retrakci (asi 12mm) při výměně hotendu - tedy ten co se používal při přepínání retraktuje o tuhle vzdálenost. Zatím to vypadá funkční / neseklo se to.

    Nicméně teď řeším, jestli tuhle velkou retrakci nedát do ending scriptu pro všechny tisky a to ze dvou důvodů. Za a) se mi líbí, že z toho nevytejká materiál ven. Doteď mi to na konci tisku udělalo akorát standardní retrakci z nastavení (takže +- 1mm) a to, když se znova začne hotend nahřívat, tak z toho hromada materiálu teče ven. Takže když jsem pouštěl nový tisk, tak jsem zpravidla ručně nahřál hotend, nechal to nějakou dobu a pak to vzal kleštěma; kdybych to rovnou ručně pustil, tak si při bed levelingu ten vytečený materiál nahážu po celém bedu.

    Druhý důvod jsou ty multimateriálové tisky. Ono to totiž před tiskem nahřeje oba hotendy a pak to tiskne. Takže v podstatě u vícemateriálového tisku bych to stejně musel ručně nahřát dopředu a udělat tu retrakci na hotendu, který se nepoužije jako první, protože by jinak vytékal. Takhle bych měl alespoň jistotu, že oba hotendy jsou ve stavu, že z nich nic nepoteče. (Je pak teda zase třeba poladit starting script / skirt a podobně, aby to zase naopak začalo tisknout, ale to je asi hratelné).

    Takže, dělá někdo tyhle velké retrakce na konci? Je nějaký důvod, proč to neudělat?
    SPM
    SPM --- ---
    JENDAVB: ještě pokud na to vyloženě nespěcháš, tak se to dá koupit na aliexpressu. Aspoň na historický subaru jsem to tam sehnal a jelikož jsem jich potřeboval asi 200, tak to bylo i lepší než kupovat :-) (nicméně fakt je, že zrovna tady v tom případě jsou ty caflíky stejný snad i na nových autech).
    JAKON
    JAKON --- ---
    Ahoj, nemáte někdo nějaký zbytek FLEX materiálu? Potřeboval bych vytisknout 4 menší pneu a sadu pantů na letadlo.. a nechce se mi kupovat celá špule..
    JENDAVB
    JENDAVB --- ---
    JENDAVB: jako ideální student co vy to prostě za nějakou kačku nakreslil v autocadu aby to pro oba vin ja už to po těch letech od maturity nedám :-)
    JENDAVB
    JENDAVB --- ---
    MILAZAJICEK:
    XBAHNO: je to starej Mercedes prostě se mě protáčí jarmulka kolega má resin tiskárnu a lezou z toho fakt pěkný věci navíc je to pro vario což je taková přerostlá dodávka takže když to nebude tip top a poladí se to bude to cajk
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    imho Blender :D
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    THRASHER: V tom pripade tinkercad.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    THRASHER: Co tim myslis - upravit? Jednoduche upravy muzes treba v tom www.tinkercad.com, slozitejsi treba v meshmixeru nebo v necem z tohohle:
    2020 Best STL Repair Software | All3DP
    https://all3dp.com/1/stl-repair-stl-file-online-checker-fix-3d-model/
    FERNIE
    FERNIE --- ---
    MILAZAJICEK: vytistene na SLA to funguje. Vyzkouseno na nekolika vecech, co na stahlgruberu fakt nesezenes :-) A pokud to ma spravny tvar, tak bude fungovat i FDM.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam