• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ANDY_WARHOL: Versand: EU Standard UPS 9,99 €
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    QWWERTY: na kolik tě vyšlo poštovný?
    HANZILLA
    HANZILLA --- ---
    AQUARIUS: stejny problem jsem resil s devil design - raspberry red barvou - 10x jsem zkousel vse mozne a vzdy se zacal zasekavat extruder uplne identicky jak tobe (nekde se ot muselo seknout a navadeci ozubene kola jen preskakovali a nemohli filament protlacit). ostatni civky zadny problem.

    na pricinu sem neprisel ale uz me to stvalo tak moc, ze jsem civku dal do supliku a pouzivam jiny barvy.
    - cetl jsem na netu to stejny co pise SPM: , nicmene ani ruzny teplotni zmeny mi nepomohly (je mozne ze jsem nesel dostatecne nizko s barvou.)
    SPM
    SPM --- ---
    AQUARIUS: nikdy jsem tenhle filament neměl, ale jelikož píšou teplotu 195-215C, tak bych zkusil jít níž, jestli to už není prostě moc (myslím že jsem už viděl, že se to kvůli moc velké teplotě taky začne ucpávat...)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    MAKROUSEK: ale nedava mi teda uplne smysl, ze kdyz jsem to vytahnul a dal misto toho prusament, ze to tiskne vicemene v pohode... nicmene vyzkousim
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    AQUARIUS: Mas ucpanou trysku. Cold pull nebo jehlickou prostouchni.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    Jaky tu jsou zkusenosti s RPLA filamentama od EKO MB? Zkusil jsem to dneska poprve a zatim dojem dost spatnej, zacal mi preskakovat extruder, coz se mi s PLA ani s PETG od PM nedelo a ani ted s PLA Prusamentem to nepozoruju... Tiskarna je Prusa mini, tisknu na 215 stupnu, podlozka 60, problem je uz s tiskem prvni vrstvy.

    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    RORSCHACH: ja se puvodne pokousel o tuhle kombinaci s Fiskbo ramama https://www.thingiverse.com/thing:2002157
    ale vysledek byl naprosto tristni - praskaly tomu panty, ty fiskbo ramy rezonovaly, zabiralo to strasne mista
    obcas jsou proste situace, kdy varianta "nejlevnejsi dodelej doma" neni dobra volba
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    QWWERTY: To vypadá fakt dobře. Ta bedna z Lacku je sice levná, ale kvalita odpovídá tomu, že ten Lack je z papíru a ani ten návrh mi nepříjde moc dobrej, dovedl bych si představit trochu bytelnější design. Už bych si to znova nestavěl.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ROMANICAK: kolega potvrzuje co rika ZIGI - Mini sice vypada nestabilne, ale tiskne bez problemu ...mel jsem vuci ni stejny vyhrady jako ty :))

    Stejne jako ostatni, ti doporucim, at si koupis MK3 ve stavebnici - da ti to predstavu o tom, jak je to slozeny a jak to funguje, az budes muset delat troubleshooting. Vetsinu casu ho delat nebudes a opravdu jenom zkalibrujes a tisknes ...ale jednou za cas se muze neco vykokotit a vedet kam sahnout, ti usetri kybl casu.


    ad. domecky na tiskarny - puvodne jsem se taky pokousel o Lack budku, ale nakonec vyhralo tohle
    Perfect 3D printer enclosure for PRUSA i3 MK3 – SCHWEINERT.COM
    http://www.schweinert.com/perfect-3d-printer-enclosure-for-prusa-i3-mk3/

    - filament mam hozeny venku, takze i s MMU se to vejde do 12U ( img )
    - da se tam rovnou nasroubovat ventilator pro odtah, aby jste nedychali svinstvo z ABS a nylonu
    - na rackmount se pak da povesit co potrebujete, napr. octoprint server
    - stolek z puvodni Lack budky dostal misto noh kolecka, cely rack lezi na tom a da se to odzduchat po mistnosti kamkoliv bokem, kdyz to zrovna zavazi

    - nemecky ProfiPatch zasila bez problemu do CZ a komunikuje v EN
    -- akorat pocitejte s tim, ze cena racku odpovida kvalite - pokud chcete ficury ala bocni pristup, tak si priplatte a kupte nejaky rovnou v CZ
    ZED42
    ZED42 --- ---
    @ROMANICAK
    Zkusím oponentní stanovisko k tomu jestli stavět nebo koupit hotovou:
    Určitě stavět, pokud se 3D tisk má stát tvým (hlavním) hobby. 3D tisk je navzdory obrovskýmu pokroku stále v plenkách a není to jako ovládat mikrovlnou troubu - cosik o tom člověk musí vědět, resp. nabrat zkušenosti.

    Ale jednoznačně jde koupit a provozovat už hotovou 3D tiskárnu a být s ní spokojen - a ušetří to hrozně moc času. Před čtyřma rokama jsem koupil sestavenýho Průšu MK2S, někdy loni jsem zaplatil fachmanovi aby mi ji upgradnul na 2.5 = magnetická tisková podložka je absolutní dobro a luxusní krok do uživatelského komfortu.
    Jde k tomu celému přistupovat víc z pozice uživatele, ovšem uživatel stále musí mít trochu srdce bastlíře.

    Takže: je určitě velmi vhodné nechat si to celé "na živo" od někoho zkušeného ukázat a poradit do začátku. Je nutné k tomu přistupovat s pokorou (dost se to vylučuje s konstatováním "Ja jsem clovek co na nic nema cas"). Celé to bude mít nějakou "learning curve" a je asi lepší začít s PLA a pak postoupit dál, ale nebál bych se začít rovnou s PETG. ABS stojí o něco víc nervů (ne pokaždé se povede).

    Za celé 4 roky jsem kalibroval cca 2x (nepočítám v to upgrade, to provedl fachman) a u Průši je to velmi jednodychý proces (s ničím jiným zkušenost nemám). Dnes rutině modeluju věci do domácnosti a 3D tiskárna je neskutečně užitečnej pomocník s praktickým využitím - ale rozhodně to není mé hlavní hobby.

    Tedy jako se vším závisí na tom co s tím člověk chce dělat a co je tomu ochoten obětovat (čas a peníze). Složitější než samotný tisk je IMHO modelování. Stejně jako jsem extrémně spokojený s tiskárnou od Průši mohu jen vřele doporučit velmi intuitivní Fusion 360 (byť tam začínají blbnout s licenční politikou).

    Suma sumárum: určitě lze koupit hotovou tiskáru, ale jestli "na nic nemáš čas", tak raději zaplať nějakýmu hobbíkovi ať ti vytiskne co potřebuješ (jsou jich k dispozici mraky co tisknou v podstatě pod náklady, neb počítájí cenu materiálu plus něco navíc, ignorují amortizaci a cenu vlastní práce), bude to ta nejlevnější cesta, speciálně když započteč hodnotu vlastního času.
    CASTER
    CASTER --- ---
    Já stavěl MMU2 lack box, sice MMU nemám, ale ten box je vyšší, což není na škodu.
    Zjistil jsem, že se dají koupit plexi díly jako hotová sada - http://eshop.az-plastik.cz/Plexi-na-3D-tiskarnu-s-MMU2S-d193.htm
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    TALAGE:
    JVCNC:
    Presne, cena se mi nelibi :-)

    FotoStan doma mam, tak to pujde vyresit. Prodlouzit kabely od zdroje a nechat vyrobit plexi box snad taku zvladnu. Ten stul je moc velkej a nemam ho kam uz dat.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ROMANICAK: na plast Stratasys, na pisek ExOne a na kovy treba Renishaw nebo DMG mori. Cena se ti nebude libit.
    TALAGE
    TALAGE --- ---
    ROMANICAK: Pokud to budes davat do enclosure, tak asi urcite stavebnici, protoze je doporuceno dat pul bizuterie mimo skrin, at moc netrpi elektronika :)

    Tady mas primo Pepa ddesign recommended:

    Jak si snadno a levně vyrobit box na 3D tiskárnu - Josef Prusa - 3D tisk a tiskárny Josef Prusa – 3D tisk a tiskárny
    https://josefprusa.cz/jak-si-snadno-a-levne-vyrobit-box-na-3d-tiskarnu/

    https://www.youtube.com/watch?v=oS7ZtBNh2hE&t=101s
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    JVCNC:
    A ktery treba?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    Tak oni tiskarny ktere se jen zapnou a tisknou samozrejme existujou, jen to neni prusa, ender a nic z tehle levnejch hracek.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    MAKROUSEK:
    TALAGE:
    SPM:

    Ja budu tisknout ABS, potrebuju to pak vyhladit v acetonove atmosfere. Je to plovak a musi to tesnit taky. To je hlavni ucel tiskarny, ostatni se pozdeji asi prida.

    Domecek z plexiskla je v planu, ale nejaky mirny vetrani bude potreba, jinak se bude prehrivat aktualne tisknuty vlakno a bude to meknout cely. Tohle si vyladim, s tim se pocita. Taky to bude prikryty furt, takze se tam nebude prasit snad.

    U toho kamose se tiskne timhle a nezaznamenal jsem s tim problem.
    Gembird Filament ABS žlutá - Filament | Alza.cz
    https://www.alza.cz/gembird-filament-abs-zluta-d4481216.htm


    SPM
    SPM --- ---
    ROMANICAK: nechat vychladnout ABS je blbost, to ti v tu chvíli spadne a končíš... naopak jak tu padlo, postavit tomu domeček, ať je to co nejvíc v teple. Kalibrace se jinak musí dělat i na koupené sestavěné tiskárne, pač to posuneš o kus vedle... a můžeš kalibrovat znova :-) ale u průši je to snad záležitost akorát nějakýho wizzardu.

    TALAGE: jo, já některý právě stavěl taky, včetně tý kostkový vodní obludy :-) Ale generálně vzato věci co jsem měnil byly buď od začátku nevhodně koupené nebo rozbité nějakou vlastní blbostí, jinak to celkem fungovalo :-) Ložiska, ty lineární, jsou teda případ sám pro sebe, to je kus techniky, co mě doteď štve a nenašel jsem ani žádnou adekvátní náhradu, která by se mi dostatečně líbila (na kostce mám k místnímu řevu opravdových strojařů čínskou kopii hiwinu a líbí se mi to asi nejvíc, už to i zvládlo něco natisknout... ale teď nedávno se to zrovna celkem sralo - buď do toho napadal prach a/nebo použití nevhodnýho maziva a začalo to ztrácet kroky (což je taky skvělý, když tam mám drivery, který to umí detekovat, ale firmware s tím neumí naložit, grrrr)).
    TALAGE
    TALAGE --- ---
    SPM: Tak mozna ze to trochu prehanim :).
    Ja stavel rebela od nuly, nikoliv z hotoveho setu, zkousel ruzne drivery, menil RAMPS za jine desky, menil Y za lineary,tak to vidim mozna trochu jinak :) ... muze odejit lozisko (dobre, Prusa ma asi kvalitnejsi), termistor, ... Je fakt, ze jedine co posledni rok obcas delam, tak sem tam rozeberu hotend a trochu posteluju sroubky na bedu...

    MAKROUSEK: No, tak nejak. ABS se mi nedari zrovna podle predstav :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam