• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JVCNC: a tohle si predstavujes jako "koupim a tisknu"?
    FERNIE
    FERNIE --- ---
    JVCNC: To je ale furt něco trochu jinýho, než když někdo koupí průšu, a čeká že nebude muset nic. Nějaké ty znalosti a snaha tam asi bude...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    FERNIE: ale jde, ja zacal tisknout nedavno tak, ze jsem na malou stolni frezku pridelal misto vretene vlastni extruder (samostatnou tiskarnu zatim stavim), chvili upravoval vlastni system (puvodne pro frezky), chvilku zapasil se slicerem a jeste jsem nepotkal zadny z problemu u 3d tisku bezny. Sice me to stalo jen par korun za trysky, termistor, topnou patronku, pruzinu pritlaku extruderu, lozisko pro pritlak, podavaci kolecko a cerpadlo vodniho chlazeni hotendu, tedy celkem jen par korun ale celek je ponekud drazsi.

    Netusim co je ghosting ringing, napinani remenu atd. protoze tam nemam remeny ale srouby, (bohuzel jen 3mm/ot stoupani takze mam max rychlost "jen" 100mm/s) na vsech osach a vsechny srouby jsou nalezite ulozeny v loziscich, takze mam ponekud vetsi rozliseni, konstantnejsi rychlosti a plynulejsi pohyby. Nevim co je Z-wobble, protoze tuhost (tentokrat az zbytecna) a sroub na Z v loziscich. Netusim co je bed leveling a ani k cemu bych ho potreboval protoze mam rovinost a paralelitu stolu s osama +-0.01mm/100mm a netusim k cemu by mi byla pinda protoze misto blbe pouziteho indukcaku a debilniho sensorless homingu tam mam obyc mikrospinace za 10-15kc/kus na kazde ose takze zreferuju +-0.01mm. Jen teda samotna ridici elektronika by me stala stejne jako prusa (zatim teda znacne nevyuzita) ale nevim co to je zadrhavani protoze moc dat, chybu modelu pri exportu mam v CADu nastavenou na 0.0003mm, protoze proc ne, kdyz mi to zvladne vic nez 4000 radku g kodu/s a kdyz by to bylo malo (a treba dostavel samostatnou tiskarnu a chtel tisknout rychleji), muzu jit az na 8000 radku gkodu/s. Jen ted resim chlazeni vytisku, takze jsem extruder zase sundal, dal tam vreteno a frezuju dily. Chladit budu vzduchem chladnejsim nez je pokojova teplota tak sem zvedavej jak to bude fungovat a jak rychle budu moct tisknout male veci.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    QWWERTY:
    AXTHEB:
    Mam tam nastavenej Z-offset na -0,2mm, protoze jinak to delalo prilis kulaty polozeny vlakno, tzn. nedobre se to lepilo k sobe a nebylo to souvisla vrstva.

    Mam teda snizit offset na -0,1mm? Nebo mam vysku prvni vrstvy z 0,35 nastavit na vic nebo min?

    Neco zkusim a uvidime...chjo, to je srani. Hlavne mi jebe kdyz to pokazde tiskne jinak ackoliv mam stejny nastaveni, to je fakt pruser po tech letech vyvoje.
    FERNIE
    FERNIE --- ---
    a tady vidime v praxi, ze koupit tiskarnu a tisknout stale nelze bez hrani si a snahy :-)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ROMANICAK: Moc nízká spodní vrstva, tryska ti při tisku reje v už položeném plastu. Opraví se to, protože jak se to celé zahřeje tak se buď posunou hodnoty čtené ze sondy, nebo se reálně působením tepelné roztažnosti změní vzájemná poloha hotendu a sondy.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ROMANICAK: muj osobni tip - tryska moc nizko
    sample 1. https://help.prusa3d.com/en/article/extrusion-problems-prevention_2027
    sample 2. https://www.reddit.com/...Dprinting/comments/6981rf/what_im_doing_wrong_the_bed_is_level_the_z_axis/
    sample 3. https://help.prusa3d.com/en/article/bed-level-correction_2267/

    co s tim - bed level kalibrace ... osobne na to pouzivam model, co jsem zde hazel driv [ QWWERTY @ 3D tiskárny ]
    co s tim, verze 2 - ignorovat ...pokud ti nezalezi nijak extra na vzhledu spodni strany a pokud ten warping neni tak seriozni, ze by to bylo vysoko a pri prujezdu trysky odtrhavalo model od bedu, tak to vetsinou druha vrstva zahladi
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    ROMANICAK:
    Pardon....teploty 220/75, ale zkousel jsem i 215/70, 220/80 ...
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Chjo, tusite nekdo co s timhle? PLA, teploty
    - teplotu jsem zvysil, jak bed tak extruder, moc nepomohlo
    - bed jsem nechal nahrivat dyl, prikrytej izolaci, trosku pomohlo
    - zpomalil jsem tisk, moc nepomohlo

    Jediny co evidentne pomaha je tisknout to 3-4x, zahodit a az pak to jede jakz takz pouzitelne. Jakoze cozeee???

    Predem diky za rady :-)

    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    CYBERHIPPY: tisk hezkej, ale na předloze vypadá Lara jak kentaur, nemůžu si pomoct.
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    Anycubic Photon MONO X



    JVCNC
    JVCNC --- ---
    LYCO: zadna tiskarna nepouziva standardni G kod
    ZIGI
    ZIGI --- ---
    VIXLE: zkusil jsem to ze zvedavosti taky (Prusa Mini, Prusament, vse na default) a stalo se mi to same - jak u te dlouhe, tak i u te kratke stonozky... nedalo mi to a zkusil jsem to dnes znovu (tu kratkou 98 mm stonozku), tentokrat s limcem (3 mm), stahnul jsem teplotu od druhe vrstvy na 208 °C a nastavil min. dobu tisku vrstvy na 120 vterin (tisk se prodlouzil o cca pul hodiny) a dal jinam na podlozce jinak natocene... a povedlo se :-)
    LYCO
    LYCO --- ---
    ACID: nemůžu :-( bohužel je ten slicer v tomhle celkem hloupý
    ACID
    ACID --- ---
    LYCO: muzes zadat prumer filamentu? Pokud ano, zadej ze ma min, extruder by pak mel podavat vic..
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    LYCO: Já ho používal jen krátce, ale přišel mi supr. Když na to přijde, tak ho můžeš na vyzkoušení i upirátit. Jen teda pokud se ti zalíbí, tak si tu licenci potom kup
    LYCO
    LYCO --- ---
    VLADDRACUL: jo, o Simplify3D vím, slyšel jsem že je lepší, ale nejsem si jistý že je o 3000,- lepší. Nebo je to takový rozdíl (řekněme oproti Slic3ru)?

    BTW ty konfigy jsou pro Creator, ten byl ještě open-source :( ale našel jsem na githubu nějaký config pro dreamer, asi to s ním zkusím.
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    VLADDRACUL: A ještě jednou, sorry za tapetu - tady sou configy pro jinou tiskárnu od flashforge pro Prusa slicer, imho musí jít nějak nastavit i ten Dreamer. Ale s tím nepomůžu, když ho nemám u sebe https://www.dr-lex.be/software/ffcp-slic3r-profiles.html
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    LYCO: Hmm, zkusil sem ho nainstalovat a najít to, ale nepodařilo se. V tom případě asi nic jiného než nastavit to přes menu tiskárny nezbývá. Co sem koukal do nápovědy, tak to má šířku extruze nastavenou stejnou, jako je šířka vrstvy. Tzn vytiskni si jednoperimetrovou kostku bez výplně, změř tloušťku stěny a dopočítej o kolik procent to musíš zvednout
    LYCO
    LYCO --- ---
    VLADDRACUL: FlashPrint
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    LYCO: Ty potřebuješ změnit parametr flow rate pro konkrétní materiál. Co používáš za slicer?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam