• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    BOZA
    BOZA --- ---
    VIXLE: Taky s tim u Prusa MK3S+ bojuju a taky netusim, cim to je. Pomohlo snizit rychlost prvni vrstvy na 15mm/s ale stale se objevuji mista, kde se to i pri snizene rychlosti stane. Pricina neznama.

    THEODORT
    THEODORT --- ---
    VIXLE: dalsi vec - nemas tam pruvan?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    VIXLE: me na praskovy (teturovany) podlozcei pla nedrzel nikdy...
    VIXLE
    VIXLE --- ---
    THEODORT: je to na default 0.2mm a pred par dnama/tydnama to jeste stejnej filament na stejny nastaveni jelo bez problemu.

    vzal jsem to teda acetonem a i kdyz se to ze zacatku zdalo v pohode, odzadu se to zase zacalo odlepovat. zkusil jsem jeste skoro novou texturovanou podlozku (ma za sebou tak 10 vytisku max) a stejnej problem. jinej filament pritom uplne bez problemu, naopak tam po tom acetonu drzi jak pribitej. zacinam premejslet jestli to nemuze bejt teplotou v mistnosti nebo treba navlhlym filamentem.


    + jeste jedna
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    VIXLE: tyjo jak mas tu vrstvu vysokou? to je snad 1mm ne? ja mam zpravidla prvni .1mm a jeste je kalibrovana tak ze to vychazi jak kdybych tam nastavil lehci overflow, v podstate tam je souvisla palacinka kde skoro nejsou videt spoje vrstev... mivam pak spis opacny problem to sundat, rychlost kolem 30-50mm, podle toho jestli ABS ci PLA
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    K odlehčení tématu
    Perfect 3D Printer Bed Adhesives - from the Grocery Store!
    http://www.youtube.com/watch?v=MAw2FK8y5i4
    CASTER
    CASTER --- ---
    RORSCHACH: no a která z těch stran tiskne líp? ta, kde voda nedrží?
    SPM
    SPM --- ---
    Na mojí PET fólii: aceton odmašťuje nejlíp, ale zase tu fólii trochu ničí (nějak se tam pak zvýrazňujou ty obtisky po trysce z minulých výtisků, takže po vícero použití acetonu je pak ten artefakt i na první vrstvě dalších modelů). IPA je vzhledem k tomu lepší, ale hůř odmasťuje (o něco hůře to drží). Takže to řeším tak, že čas od času to beru acetonem (nebo když tisknu něco hodně velkého), mezitím ipou (a ta mi teda žádný povlak nezanechává). A týká se to PLA nebo ABS, u PETG akorát setřu prach z podložky a neřeším vůbec, stejně to nejde odtrhnout.
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    JVCNC: A krom toho by se neměl moc často používat na PEI folii, protože jí ničí.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ROMANICAK: aceton odmastuje lip nez benzin, lih nebo IPA
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    Já teda podobný ploblémy s IPA nemám, ale nedávno jsem podložku myl JARem a všimnul jsem si, že na jedný straně tý podložky voda absolutně nedrží a je hned pryč a z druhý se jí naopak vůbec nechtělo. Fakt zajímavý. Originál podložka k MK3.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ROMANICAK: aceton je silný rozpouštědlo a odmašťovadlo, a tvoje IPA je zjevně mastná.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    JVCNC:
    Acetonem se cisti Bed po zbytkach ABS, na nic jinyho by nemel mit vliv.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    AXTHEB:
    Je relativne nova. A silikon nevim kde by se tam vzal. Po umyti IPOu mi to tam drzelo az tak na 3 -4 vytisk, tzn. az zmizela ta mikrovrstva cehosi, co po sobe IPA nechava. Ted jsem tim cistil kamosovi notebook a na eloxovanym plechy byly krasne videt fleky po IPA , proste to neni cisty.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    me se osvedcil akorat aceton a 2x pretahnout. Po vsem ostatni mi vytisk moc nedrzel.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ROMANICAK: IMHO buď máš blbou ipu nebo se ti na to dostal nějakej silikon.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    VIXLE:
    Ohledne umyvani jsemdosel ruznymi pokusy k zaveru, ze IPA je nahovno. Porad po sobe nechava vrstvu neceho, co pri tisku vadi a odlupuje se to. Mozna umi rozpustit neco co Jar neumi, nevim, neresil jsem to.

    Ja to nakonec delam tak, ze si umyju ruce obyc mydlem nebo Jarem, abych se zbavil vlastni mastnoty. Pak necham zahrat bed na cca 50°C, vezmu uplne novou cistou houbicku, namocim do studene vody a kapnu na ni Jar, staci malinko aby to moc nepenilo. Hladnou stranou houbicky cely bed krouzivymi pohyby umyju. Vyplachnu houbicku od Jaru a postupne setru bed od Jaru. Nakonec vezmu papirovej ubrousek z role (mam takovy ty co po sobe nenechavaj moc chlupy) a utru do sucha. Musi to byt hned, jinak se zahratej bed vysusuje sam. Pokud vidim chlupy, ofouknu a je to.

    Nakonec to delam jen velmi vyjimecne a zjistil jsem ze to skoro neni potreba. Mam tiskarnu v plexi bedne a veskery vytisky sundavam pouze spachtli/nozikem tak, abych se bedu vubec nedotykal. Funguje mi to.

    A taky tisknu s trosku vetsim zahratim Bedu, ten default PLA Prusament galaxy grey ma psano myslim 55 a ja mam nastaveno 65.
    WARCHARLIE
    WARCHARLIE --- ---
    VIXLE: 3dlac ftw
    LYCO
    LYCO --- ---
    VIXLE: Kvůli podobným problémům jsem nakonec zpomalil tisk první vrstvy na 10 mm/s. Otravné, ale pomohlo.
    VIXLE
    VIXLE --- ---
    QWWERTY: nejdriv jen IPA, pak jsem zkusil prave kombo jar+IPA a spis mi prislo ze se to jeste zhorsilo :(
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    VIXLE: cim jsi to cistil? jednou jsem se s tim drbal cely den jak blby, umyval to jenom IPA a porad mi to delalo tohle ... ve chvili, kdy jsem pouzil vic prostredku zaraz (jar/okena, aceton a zbytek setrit IPA), tak se to zase zacalo chytat normalne
    VIXLE
    VIXLE --- ---
    netusite co je spatne kdyz se mi support mrizka u okraju krouti nahoru? vycistil jsem sheet, zkousel jsem hejbat Zkem, ale zacne to spravne chytat az kdyz je moc nizko a dela v podstate souvislou vrstvu. stejne tak pri kalibraci Z offsetu to moc vylepsit nejde, okraje se porad ohybaj nahoru. u ruznejch filamentu se to projevuje vice ci mene, nejvic to dela ten originalni co jsem dostal v krabici s MK3S.


    +viz zde
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    tohe vidim poprve, sd karta na kterou lze zapisovat pres wifi
    SD Card + ESP8266 = OctoPrint Alternative?
    https://www.youtube.com/watch?v=nHNZPRl8gzA&ab_channel=ThomasSanladerer


    :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam