• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    GEG
    GEG --- ---
    MRAKY: bohužel, win 10pro, opakovaný reinstal a opakovaná chyba... máte free verzi pro domácí použití, nebo placenou?
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    GEG: nefunguje ani ten reinstall? fusion pouzivam a jeste jsem nic podobnyho nemel ( win10 )
    GEG
    GEG --- ---
    CERMI_FOX: díky za tip, ale bohuzel nezabira, nehlede na to na co kliknu nebo jakou sekci menu otevru...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ROMANICAK: Ten articulated dragon je jednoduchy na tisk, protoze uz je rozstrihany. A rezani si udelas jednoduse, staci ve Sliceru zmacknout klavesu C.
    NEPHIRUS
    NEPHIRUS --- ---
    ROMANICAK: A nemel bys teda lepsi si to nekde nechat vytisknout na zakazku?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    GEG: stává se mi to běžně, ale vždycky to vyřešil restart nebo reinstal. Když zkušít otevřit nový výkres (ctrl+n), nezlepší se to? To už mi jednou pomohlo.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    MAKROUSEK:
    Ja nejsem kamarad s nejakym rezanim , nemam tuseni jak bych to delal. A obecne, potrebuju nad tim stravit co nejmin casu, nejlip stahnout, poslat na tiskarnu a jit delat neco jinyho :-)

    Adalinda je oskliva, tu nechci. Teda ne ja, ale kluk. Jeste si vybral tohle, ale to mi prijde jeste o rad slozitejsi:
    Black Dragon by mz4250 - Thingiverse
    https://www.thingiverse.com/thing:2829125

    A me osobne se libi tohle, Jeste slozitejsi a spousty materialu.
    Articulated Dragon Seven point five And Nine by 7Fish - Thingiverse
    https://www.thingiverse.com/thing:3125150
    GEG
    GEG --- ---
    lehce OT, ne však zcela (sorry za velikost img). Ti kdo používají Fusion 360, neměl někdo problém se zobrazením menu / hlavního okna viz screenshot?

    Asi 3 týdny jsem to neotevřel a teď mi to po startu hází tenhle bug, kdy 80% z appky není zobrazená (chybějící menu, šachovnice atd). 3x reinstalace F360, ovladače NVIDIA aktuální, na helpdesku jsem podobný problém nenašel :/

    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MATT: to jsou ty rozdily v chemickem slozeni. kazda barva prida trochu jine vlastnosti. to se pak secte s vlastnosmi toho materialu a samozrejme se to pak chova jinak. ¨
    kdyz se to strika do forem, tak se tyhle parametry presne meri a dle toho se ty formy prizpusobujou
    MATT
    MATT --- ---
    RORSCHACH: FARIN: ANDY_WARHOL: mam zkušenosti, že i stejnej material (PLA) s různou barvou se chová rozdílně (jiný rozměry výsledku).
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    CYBERHIPPY: takhle nejak bezne jezdi remenove stroje. krome 3d tiskaren, tam se teprve objevuje amerika a kolo
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    Tak toto je fakt hodne rychly tisk ;oD

    A small boat is re-inventing 3D printing !
    https://youtu.be/ZtpQwZyuZP8
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ROMANICAK: Tohle vubec neni slozity tisk, 15 hodin je nic (muj rekordni byl neco okolo 120 hodin). Obecne zkus ho otocit tak, abys nepotreboval podpory ve vzduchu a nastav podpory jenom na baseplate. Pripadne si ho rozstrihej na nekolik dilku tak, abys podpory nepotreboval, coz by bylo nejlepsi (protoze takhle ty kulaty povrchy budou stejne hnusny, kdyz je budes tisknout na podpory). Ono vsimni si, ze tam nikdo zatim nepostoval tisk tohohle draka, protoze to neni dobry drak na 3D tisk. Adalinda je dobry drak na 3D tisk, ostatne je dodavan i na SD karticce s tiskarnou.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Tak upgrde tiskarny je skoro dokoncen, sonda SuperPinda instalovana a mnho dalsiho. chystam se na nejspis nejslozitejsi tisk co kdy budu delat - drak.

    Prosim o rady, protoze nemam absolutne zadnou zkusenost s timhle.

    1. Jak spravne nastavit supporty v PrusaSlicer? Ten default vypada ze generuje nejakou uplnou silenost, viz obrazek.

    2. Nebo tisknout bez supportu do vzduchu? Jak pak ale nastavit bridging?

    Prece jen je to 15 hodin a nerad bych to zkousel mesic nez se to podari, na to cas nemam. Predem dekuji za vase rady a zkusenosti.

    Dragon by TheRat - Thingiverse
    https://www.thingiverse.com/thing:4096

    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ESELVIRA: obecne ti hlava narazi do vytisku kdyz se ti zacne vytisk odlepovat (pak se zacne obycejne tou odlepenou stranou kroutit nahoru a to zpusobi narazeni hlavy)
    doporucuji poradne vycistit podlozku pokud mozno isopropil alkoholem, ale to je rada vhodna pro pei platy. nevim co mas za podlozku, ruzne podlozky vyzaduji jinou priopravu, treba zrcadlo a petg se tusim pouzival lak na vlasy, pro pla zase lepidlo, ale mozna je to naopak :)
    ESELVIRA
    ESELVIRA --- ---
    Ahoj, máte nějaké nápady, proč občas hlava začne narážet do výtisku? U tohoto výtisku se to stalo pokaždé (3x) a předtím jednou. Ender 3 a slicováno v Cura...

    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    bohuzel i kdyz prusa deklaruje stalou stalost struny z povahy veci bych se hadal, ze bude vzdy stejne chemicke slozeni. takze si treba pohlidaji tlousku struny (to je dulezite), ale uz ne jemne zmeny v tepelne roztazitelnosti (to zajistis jen u jedne serie, prave kvuli chemickemu slozeni), navic do toho vstupuje spousta dalsich faktoru, jako napriklad opotrebeni trysky, nebo okolni vlhkost. atd. ve finale by si musel ten extruder kalibrovat defakto pred kazdym tiskem a to jeste po dokonalem rozehrati tiskarny s filamentem rozbalenym a aklimatizovanym a ja nevim jeste pri jakych podminkach. pak by si dosahl urcite presnosti. ale nikdy to nebude uplna presnost, uz jenom pro to, ze by si musel modelovat tak aby to odpovidalo te tiskarne a jejim parametrum....
    vetsinou se to resi jinak. treba tak, ze se cela vec navrhne tak aby se eliminovaly nepresnosti tisknutych dilu. v tomto pripade by se udelala dira mensi a pak se dovrta na pozadovany rozmer. tam je predpoklad, aby si to vrtal vhodnym nastrojem na dany material a kolem diry musi byt samozrejme vsechno se 100% infilem. druha varianta je tu diru mit naopak vetsi a pak pouzit nejakou vypln, ktera tu tyc zafixuje. ale asi bych to spis vrtal
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    FARIN: teoreticky ne, prakticky bych to otestoval, viz https://3dfactory.cz/2018/02/26/kalibrace-extruderu/
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    FARIN: ja jsem mel problemy s presnosti v dobe, kdy jsem neumel s prusa slicerem a nastavenim tisku. Pak jsem se jednou zavrel na vikend nad dokumentaci a najednou vsechno jde velmi presne...

    btw dotaz. chtel bych si vytisknout neco co ma drzet vodu - material petg. Nasel jsem na prusovi doporuceni a budu zkouset(zvyseni perimetru atd). Ale behem googlovani jse zahledl i nejake postupy na povrchove upravy(pro lepsi vodotesnost) tisku z petg. Ale ztratil jsem odkaz a uz to nemohu opet najit.

    tudiz - cim osetrit povrch tisku z petg, aby "zvysil nepropustnost vody" ?
    FARIN
    FARIN --- ---
    diky za odpovedi, u toho PLA jsem testovaci krouzek tisknul nekolikrat, dokud to nebylo skutecne dost presne a na tesno.

    VLADDRACUL: rikam si ze tohle by snad nemelo byt potreba ladit, vzhledem ke kombinaci Prusa MINI+, Prusament PETG a Prusa Sliceru.
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    FARIN: imho nemas ve sliceru zkalibrovane flow rate pro petg
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam