• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    AQUARIUS: Jinak dneska jsem zkusil drybox vystlat ~400g kociciho steliva, ktery jsem predtim 90 minut susil v troube... vlhkost se drzi kolem 15%, takze za me tahle lowcost verze silica gelu funguje velmi dobre...

    NEPHIRUS
    NEPHIRUS --- ---
    BOZA: Asi nemusí, ale ničemu to nevadí. Spíš mi přijde důležitá ta prázdná cívka jako kladka, bez ní se mi filament drbal o rám.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    BOZA: podle me to nutny neni, mam tenhle drybox s 10cm PTFE trubickama a cestovat to vazne nemusi... jinak PTFE 2/4mm jsem nakoupil 5m z Aliexpressu za necelejch 10 dolaru.
    BOZA
    BOZA --- ---
    NEPHIRUS: Diky za info. Ma fakt smysl, aby ta dira pro filament cestovala z prava doleva? Fakt se to tak deje?
    BOZA
    BOZA --- ---
    Kdyz uz jsme u te vlhkosti a filamentu. Netusite, jestli se da provozovat box na filamenty bez tech PTFE trubicek v tech vystupech? Nebo to bez trubicek drhne a je to nepouzitelne? To je jedna varianta.

    A proc se tam davaji v jine variante ty prechodky na trubicku? To je pro ty pripady, kdy z boxu vede bowden az do extruderu? Mam Prusu MK3 tak se bowdenum zatim uspesne vyhybam a rad v tom budu pokracovat a obejdu se bez nej co to pujde. Obrazek jen ilustrativni.
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    ROMANICAK: je to v6, ale objednej ho radsi od e3d. Cinani delaj vlastni v6 s trochu jinymi rozmery a muze se stat, ze ti nebude sedet. +co mam zkusenosti s temi cinskymi, tak se mi po case dotrhaly
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    BOUMRY:
    U me to vypada podobne. Cim vic nastavuju, tim hur toi tiskne. Default sice neni dobrej, ale furt se zda byt nejlepsi ze vseho.

    Pls tusite nekdo kterej ten silikon pasuje na MK3S?

    Silicone Sock For E3D V6 PT100 MK7 MK8 MK9 MK10 Volnaco 1.75 3.0mm Silicone Socks Heated Block Heater Silicone Insulation Cover|3D Printer Parts & Accessories| - AliExpress
    https://www.aliexpress.com/item/32955405710.html
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    Vlhkost a PLA.
    Laboroval jsem s jedním vláknem. Dělalo to přesně, co popisujete. Neodladil jsem ho ani nastavením, ani sušením. Odložil jsem ho přes zimu do dílny. Na jaře, když jsem udělal zakrytovani tiskárny a resetoval všechny "Fine tuning" nastavení, jsem sjel celou spulku bez problémů.
    Za mne zakrytovat tiskárnu.
    Jo a ještě jsem Endra předělal na direct drive.
    LIBANON
    LIBANON --- ---
    JVCNC: tabulka je jen rychle googleni pro prehled, abs netisknu, mam to tu normalne v obyvaku pri cca 50% a fakt to pomalu ale jistě tahne vodu, napred jen sem tam praskne az nakonec je to uplne hnusne, hrbate a chlupate. Petg plasty mladec
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    JVCNC: jsme na tom stejne
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    LIBANON: prijde mi divnej ten peek, ktery ma nasakavost 0.07% nebo ABS s 0.3% a asi i dalsi s nizkou nasakavosti ze je potreba je susit. ABS mam jedno rozbalene 7 let nez jsem z nej tisknul a absolutne nejevi vubec zadne znamky navlhlosti. Ostatni mam na vzduchu jen par mesicu az pul roku (PETG a PLA) a take nic. Prijde mi ta tabulka vycucana z prstu bez nejakeho technickeho podkladu. Tim netvrdim ze ten problem neexistuje, rekl bych ze bude vztazen spis na konkretni vyrobce nez konkretni plast, krome nekterych plastu ktere jsou nasakavosti povestne i z dob davno pred 3d tiskem, napr PA6 a dalsi.
    LIBANON
    LIBANON --- ---
    ROMANICAK: Uz jsem mel filament navlhnuty od vyrobce, takze bych se nedivil nicemu. 25% vlhkosti je dobre, jestli se tomu měřidlu dá věřit.
    Ja jsem si troubu před sušením přeměřil multimetrem s teplomerem, je fakt ze to lita o 10st, ale sušil jsem petg ten snese vic
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ROMANICAK: Ale jiste, muze ti to nekdo znaly vytisknout ;-)
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    LIBANON:
    No, jako trosku to prska, to jsem si vsimnul. Nicmene v mistnosti kde to mamje 25% vlhkost (fakt!), stala teplota 25°C a v pytli kde to mam jsou takovy ty pytliky s kulickama. Neumim si predstavit ze by to navlhlo.

    A teda trosku se obavam, co to v troube udela, prece jen nejsou moc presny a uz jsem zazil i +-20°C.
    LIBANON
    LIBANON --- ---
    Pripadá mi to jako podle toho stringovaní jako navlhnuty filament, neprska to pri tisku? Pri prskanci se pak objevuji ty díry. Jestli je to PLA zkus to vrazit do trouby na par hodin na 50°C, aspon na 5hodin a hlidat teplotu aby se ti to nespeklo dohromady


    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    WARCHARLIE:
    "vyměnit PTFE trubičku a dát druhý hrot" - to vubec nerozumim co mi rikas, ja nikde trubicku asi nemam? Hrot, jakoze mam vymenit trysku?

    dneska jsem po xx pokusek , kdy kazdej byl zas jenom zhorseni nebo objeveni novyho problemu, cely nastaveni vratil do defaultu. A zacinam odznova.

    U 180-190 je pevnost mala, vrstvy jakoby nedrzely na sobe. 200 je nejspis optimum. Ale zas to strasne stringuje.

    Hele neexistuje proste nejakej servis , do kteryho bych ten kram dal a oni mi to vyladili? Ja se s tim jebu uz tyden a nevypada to na zlepseni. Na tohle nemam cas ani nervy.
    WARCHARLIE
    WARCHARLIE --- ---
    ROMANICAK:
    No jasně, nevadí že má přes 200°C, ale prostě teploměr ti říká třeba 190°C ale hotend a celý heatblock může mít klidně 210°C, takže to třeba stringuje hodně už u 190°C což je teplota, při které je hodně malá pevnost mezi vrstvami, ale ty máš dost velkou pevnost, takže tam asi hapruje ta teplota.
    Zároveň můžeš mít problém ohlídat teplotu a můžeš řešit problémy, když najede na bridge, větrák se zapne naplno a teplota najednou na senzoru spadne třeba na 180°C i když heatblock má pořád třeba 200°C a najednou se to celé zbytečně zahřívá víc.
    Ta silikonová ponožka pomůže lépe zregulovat teplotu a bude všude stejná.
    Ono i to že máš zaplý ten "wipe while retracting" může dělat to, že ti chybí materiál po retrakci a vznikne ti dírka. Zkus ověřit na nějakém mini modelu.
    Pokud nepomůže, zkus ještě vyměnit PTFE trubičku a dát druhý hrot. Občas to taky pomůže.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    WARCHARLIE:
    Jj, to je ono.

    WARCHARLIE:
    "heatblock může mít klidně přes 200°C" - no, ale ono je to vlastne jedno, ne? Dulezity je jaka teplota je na konci trysky kde to leze ven. Pokud se to neucpava, coz se zatim nedeje, tak by s timhle myslim nemel byt problem.

    "extra length after retraction" Jo, ja mam tohle nastaveno protoze jsem tisknul ten svuj plovak (reseno drive tady [ROMANICAK @ 3D tiskárny] ) , protoze to tak nechavalo takovy bloby. Ted zas v tech stenach vidim jakoby dirky, tak ja nevim, no.

    Ted je mi ale divny, ze i kdyz to mam nastaveny, tak to ty diry dela. Dokonce je to dela i na spodku, coz mi uz vubec nedava smysl - bubliny ve filamentu? Posun vynechava?

    Jako optimum se zatim jevi 190°C. Drak ale nebude cernej, ale zelenej, tak uvidime co to udela s jinou barvou.


    WARCHARLIE
    WARCHARLIE --- ---
    WARCHARLIE: jo ak oukal jsem na R-Man_PLA_Gembird-Black_TestMicro
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam