• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    SKAUT: kdyby byl alespoň 300x300 tak beru hned
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: A co na to říká Bambuli support?
    Ne takhle by se neprojevila nekolmost, nebo by byla zcela viditelná ( placatá tiskárna 😄).
    Zkoušel jsi vytlačit danou rychlosti nějaké množství materiálu jestli projde co má?
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SKAUT: to je solid infill - druha a treti vrstva. Je to jakoby podextrudovany, ale ve skutecnosti ne, ta linka je asi uzsi nez by mela, ale zaroven vyssi (ano, wtf). Nejspis to je neco spatne na Bambu Lab frekvencni kalibraci nebo firmware driveru nebo ta neco, ale taky by to mohlo byt neco ciste mechanickeho.
    Projevovalo by se takhle, kdyby nebyla kolma osa X a Y? Ale ty ctverecky nejake zkosene nejsou, predpokladam ze to by muselo byt uplne mimo, ze?
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: To je 100% infill nebo plná vrstva? Prijde mi to jako pricpana tryska nebo malá teplota a extruder to neprotlaci?
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    Videl tu uz nekdo nekdy takoveto artefakty v infillu? (dole na fotce)
    To nahore je potom co jsem vymenil extruder + nozzle, nicmene pri dalsim tisku se to vratilo (wtf, ale mozna ze dalsi tisk byl s nizsim layerem, ted cekam az se dotiskne).
    Vymenil jsem remeny, vsechno se hybe, nikde necitim zadny vakl.
    Kvuli tomu jsem se tu ptal na ty loziska, ale kdyz jsem to mel rozebrany tak se vsechno hybe krasne. Posledni co me napada jsou pridreny motorky nebo neco takoveho...

SKAUT
    SKAUT --- ---
    AKA_THE_A: Trochu mimo dotaz ale je rozumný kupovat složený Voron? Nebylo by lepší vzit Bambuli ( když chci neco složeného - nejsem fanda Bambu).
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    Má někdo zkušenosti s https://eshop.microware.cz/ ?
    přemejšlim o Troodon 2.0, buď od nich nebo přímo od Formbot
    PECA
    PECA --- ---
    NAVARA: Děkuji za nabídku, ale já jsem chtěl právě MK4, když už Průšu. :)
    MMU mám jakože "napotom", když to bude muset být. Kromě jiného chci 32bit řízení.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PECA: Měl bych tu rozestavěný MK3S+ kit s MMU2 :)

19k bych si za to představoval (s upgradem na mmu3 vyjde na 21k vs nová za 17k + 8k za mmu3)
    PECA
    PECA --- ---
    ZVIRATKO: Tak asi jako jo no. Ale takhle si tu tiskárnu nekoupím nikdy. :D
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    PECA: ja teda cesky internety nesleduju, ale zahranicni YT kanaly si treba z MK4 delaly dost prdel, to bylo i o tom ze na zacatku to pulku veci neumelo (treba input shaping), a je to proste brutalne predrazenej bedslinger :) A i kdyz to nebudu porovnavat s nejakym Bambu tak proste za ty prachy to je malo muziky, zadny vykrik techniky, support je udajne super, ale anekdotalni storky od kamaradu tomu uplne neodpovidaji, a ze si to clovek opravi sam je pravda, ale to neni zadne unikum Prusi. Samozrejme jsou duvody proc Prusu poridit, treba do velky fabriky kam chci tech tiskaren 100 bych asi Prusu i bral, ale vcetne toho ze mi jejich technici prijedou se o to starat, a je to "jistota", coz perfektne zapada do nejakyho korporatu (je to stare takze osvedcene, a protoze je to osvedcene tak je to jeste drahe :-D)
    PECA
    PECA --- ---
    ZVIRATKO: A tak nejsem žádný mladý roztleskávač, abych nosil růžové brýle. Spíše takový nepoučitelný optimista. :) Ale poněkud jsi mě tedy vyděsil. Jako fakt je to taková bída? :o To bych totiž potom čekal, že bych se takové zvěsti dočetl i různě po netu.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    PECA: sentiment hezky, ale sundej si ruzove bryle :) lidi kolem me co si poridili treba to Mini byli vesmes, eufemisticky receno, NASRANY. A pokud ma byt domaci vyroba konkurenceschopna tak sice muze byt o neco drazsi, ale nemela by byt technicky 10 let zpatky, timhle podporujes jen to, aby mel Prusa dost penez na koks... END_OF_FLAME
    PECA
    PECA --- ---
    No já právě po všech těch svých pokusech chci hotovku, nebo kit, ale odladěný, kde to složím a tisknu... A jako jo, řeším i tu cenu i to svědomí (produkce u nás vs v komunistické Číně, přeci jenom jsem dospíval za socíku, něco pamatuju a něco se dozvěděl později) a hlavně furt ještě jsem Čech a Evropan a ty prachy prostě zůstanou tady.
    Takže zatím to furt vidím na na tu MK4, na kterou ještě nemám, ale doufám ji objednat tak do měsíce, když se zadaří, aby došla do Vánoc, když se podruhé zadaří. V nouzi bude až po novém roce... A také si pořád myslím, že ať už to u Průšů bastlí jakkoliv, tak materíál a výroba bude v lepší kvalitě.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    ted me support pobavil, odpalil jsem desku v tom AMS, pro potvrzeni se ptali jestli umim s multimetrem, konverzace:

BL: If you have a multimeter and the knowledge necessary to use it, could you please measure the resistance of the AMS mainboard cable by referring to these photos?
    use a 10/20K ohm range.

Z: Both show infinite resistance, even when checking directly on the board.

BL: Thank you for providing this measurement.
    The values you provided are out of the acceptable range and the AMS mainboard needs to be replaced.

btw reakcni doba s fotkama co mam jak zmerit cca 30 minut... za me cajk. Jen teda od vcerejska cekam na link na nahradni dil :-D
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    PECA: nevim jak A1, ale ostatni BL tiskarny jdou prepnout do LAN modu kdy se cloud nepouziva (teda kamarad to ted zkousel a moc se mu to nevedlo, napriklad proto ze Slicer pak vidi tu tiskarnu jen ve stejnem subnetu a kdyz ma clovek vic VLAN tak ma smulu... pokud teda nepouzijete SFTP+MQTT nebo SD kartu misto sliceru :)). Ale ona tahle tiskarna neni vubec cilena na nas co se o 3D tisk zajimame, ale spis na lidi co jen chteji 3D tisknout, jeste mnohem vic nez jejich predchozi tiskarny (ja se o 3D tisk zajimam ale tiskarnu skladat fakt nechci, takze X1 byla pro me).

AMS neni zdaleka o multicolor nebo multimaterialu, je to strasne moc o pohodli. Proste tam soupnes civku, namackas co to je a kdyz chces tak z toho tisknes. Zadny cekani az se to zahreje, vytahne, zahreje, natahne, odfrkne si to, proste to vsechno dela samo na pozadi (za cenu par minut navic pri kazdem tisku). A me to zachranilo hodne tisku tim, ze to pozna kdyz je spulka zamotana, zlomi se vlakno nebo proste dojde, a samo si to najde plnou spulku kdyz ji tam clovek dopredu da, nebo si to na ni pocka. Neni to 100% (mam spulky co se tam nechteji tocit a obcas to nejdriv podextruduje vrstvu a pak teprve to preleze nejakou mez kdy to zarve), ale proto tomu jak to funguje bez AMS je to bomba.

Ta rozebiratelnost je problem. Doufam, ze ta sit reselleru co ted BL konecne dodavaji, budou fungovat i jako servisni strediska a budou umet resit i treba vymenu chassis a podobne (nebo aspon jako svozove centrum at nemusim shanet originalni krabici co samozrejme nemam a posilat to do CN).

That said, moje tiskarna ma ted tak 4200 hodin nalitano, coz je za zenitem spolehlivosti vetsiny ostatnich tiskaren (a jedna bambuhodina je vykonem ekvivalent tak zhruba 3 prusahodin :)) a neresil jsem nic moc. To, co treba ted resim, je spis zpusobene mnou a tim ze jsem asi dotahnul nekde sroubek co jsem nemel, nebo by to chtelo nove remeny a me se nechce do vymeny...
    A zatim BL support nemel problem lidem vzit tiskarnu zpatky kdyz neco bylo dulezite a neresitelne, jen se obcas lidem nelibilo ze nechteli vzit zpatky kazdou tiskarnu ktera jen vydavala nejaky zvuk navic...

Ta cenovka je presne cena Prusa Mini, jen to umi barvicky a je to o dost lepsi masina, plus se to nemusi skladat ani tak jako to Mini :) a koukni na cenu bez toho AMS. Ja lidem radil do zacatku treba Sovol, ted budu asi radit tohle.
    PECA
    PECA --- ---
    ZVIRATKO: Cena dobrá. Ale pořád nejsem přesvědčený o tom, že chci tiskárnu řízenou z Číny, raději bych cloud v EU, nebo ideálně doma na síti. Nevím, jak servisovatelnost. Jestli jsem pochopil ZVIRATKO, tak se to nedá moc dobře rozebrat a promazat správně zevnitř? A je to celé uzavřené řešení, že (closed source minimálně), že? Takže není ani šance na nějaký alternativní bezpečný "cloud" či jeho náhradu. Plus Mínus tedy ta země původu...

Jinak jako za multi color mini tiskárnu (18 × 18 × 18 cm) komplet bez pošty necelých 13 tisíc českých... Cena super, Pruša mini s multicolrem nemá vůbec. Na druhou stranu je to asi nějaká obsese multimateriálem z mé strany. Zas tak moc to vlastně nepotřebuji, abych to nepřežil. Rozdíl v ceně zhruba 3 tisíce (A1 Mini bez AMS proti Průša Mini+ kitu) sice je při té ceně (8 proti 11) významný, ale po zvážení nevýhod snesitelný.

BTW, někdo odsud vynáší na Živě? :)

Bambu Lab ukázal přímou konkurenci pro Prusa Mini. 3D tiskárna A1 nabízí kompenzaci vibrací, snadnou výměnu trysek i barevný tisk – Živě.cz
    https://www.zive.cz/clanky/bambu-lab-ukazal-primou-konkurenci-pro-prusa-mini-3d-tiskarna-a1-nabizi-kompenzaci-vibraci-snadnou-vymenu-trysek-i-barevny-tisk/sc-3-a-224307/default.aspx
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    KULA: vsechno co jsem bral z Alzy bylo hlavne strasne mokry. Tipuju, ze to skladujou u Drogerie, ta chodi zabalena v plesnivym igelitu :-D
    KULA
    KULA --- ---
    Nevím, já mám jen dva druhy pohledů, A - cívka je navinutá správně. B - je v tom bordel, kdy se navíjelo bez dostatečného napnutí a sem tam natočená struna pod sebe schová strunu, co se teprve navíjí. To je pro mě přeběh. Zmíněné PM - direkt nákup, 0 problémů, pak jsem vzal větší zásobu v Alze a zaručeně to byla 2.jakost. 6 ze 7 cívek s přeběhy.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    KULA: to ze jdou ruzne "vrstvy" pres sebe snad nikdy neni navinem civky, ale blbe navinuta civka je k tomu samozrejme nachylna pokud nechas ten filament roztocit. Zbavit se toho jde jen tim ze se to cele pretahne bokem, jinak se ten problem jen odsouva dal. Zamotanou civku jsem zatim nemel, a to obcas ten navic vypadal fakt desive, a kdyz se mi neco takhle zacuchalo tak jsem vedel presne kdy jsem to zpusobil... YMMV?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam