• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: Ty vlákna lezou i z nových řemenů. Tak trochu si myslím že řemeny se mění mnohdy zbytečně brzy ( když má člověk kvalitni). Ultimakery a Markforged v práci jedou skoro nonstop a řemeny tam vydrží přes rok ( ale taky se jede dost pomalu).
    Rozhozený Z-tko by asi nemělo mit moc vliv, mesh by to měl srovnat když to nebude moc. A pokud Bambu ma v servisních úkonech i výměnu řemene na Z-tku tak si myslim ze to bude trochu fool-proof.

Ten odskok by vypadal na X/Y problém IMHO ( ale je to hodně o křišťálové kouli ). Je tam nějaký self-test co by odskousel X/Y osy?

A co ten Bambulí support?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ZVIRATKO: Přerušit v půlce tisku linky se asi nepovede, co.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SKAUT: bordel z remenu jsem vidal, ale zadnej masakr. Taky mi z boku uz od zacatku litaly fibery, ale to co se objevilo jsem orval a dobry. Ty stary remeny byly fakt uz hotovy.
    Ted jsem pro zmenu pod tiskarnou videl bordel z remenu na Zku co je pod tiskarnou, se kterym jsem si taky hral.

Mohlo by to delat cely Zko? ze by se jeden roh tiskarny zvedal pomaleji, byl nakrivo nebo neco podobnyho? To by mohlo taky delat takovyhle odskoky, ne? Je tam jeden motorek, jeden remen a tri zavitovy tyce (+3 linearni vedeni). Po vymene remenu jsem mel jeden roh v jiny vysce, jako by skocil remen, tak jsem to rozpojil, podlozka na dne a na to nandal remen, ale v jednom rohu (vzadu uprostred) to dole pruzilo tak jsem o nejak nepremlouval. Pri tisku ten bed leveling hybe podlozkou nahoru dolu podle toho jak je prohnutej bed, to kdyby blblo tak to muze delat cokoliv...

A ted jsem vytahnul trie celkem dobry testovaci tisky po sobe, jediny co jsem udelal ze jsem vymenil podlozku, prvni dva jsem tisknul pomaleji (koukam ze jsem mel o neco rychlejsi infill nez je default pro 0.2mm vrstvu, ne ze by to melo vadit), treti stejne rychle jako predtim a vypada to stejne.

Ale co je fakt divny je tohle - ta linka kde jsem to prerusil (a steje to vypada kdyz se to tiskne) je odskocena, pritom podle sliceru se to tiskne samozrejme poporade a ne na preskacku...
    Ty diry v rozich budou Pressure Advance, to mam asi blbe ale nesouvisi to.

SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: Zkus zpomalit ve sliceru. Infill valim vetsinou na limit hotendu ( ten mě netrápí jak vypadá).
    Pokud se ti řemeny nedřou ( viděl bys nekde bordel ) a neutíkají za rantl řemenicek tak bych se tim netrápil.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    jeste jsem si vsimnul ze prestoze jsem vymenil remeny a dal je doprostred tak ted jezdej na nekterejch kladkach uplne dole nebo uplne nahore (jestli ve stejny poloze jako predtim bohuzel nevim, asi jo) Ale s tim taky nevim co muzu/mam udelat.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SKAUT: hele kdyz necham neco dotisknout tak to vypada v zasade uplne normalne, zadny diry nebo podobne. Jen na horizontalnich plochach je tenhle divnej pattern. A s nekterejma filamentama to neni moc videt, s jinejma vic. Podezrivam nejakou resonanci.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SKAUT: tem jsem napsal az dneska vcetne fotek a kopy logu, ale bojim se ze zrovna tyhle "kosmeticky" vady skoncej v nejaky zumpe, protoze bohuzel vetsina stiznosti na BL forech a podobne je od lidi co o tisku nic nevedej a vztekaj se jaktoze na oblym vrsku videj layery a proc na svislejch plochach maj sev a podobne... :/
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    SKAUT: stavět nechcu...ALS ze mě pomalu ale jistě dělá kripla, složit pár věcí dříve či (hodně...) později zvládnu, ale montovat celej kit by bylo tak na pár měsíců, no thx
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    AKA_THE_A: Aha když chceš velkou tak asi Voron jen ( když chces zadeklovano a corexy).
    Ještě bys mohl stavět Trident, ten je jednodušší na stavbu a 300x300 je taky ( i v kitu).
    A Formbot nedava moc kvalitní vodiče do energo řetězů takže se celkem "rychle" zlámou. Chtělo by to ideálně něco s CANbusem.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    SKAUT: kdyby byl alespoň 300x300 tak beru hned
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: A co na to říká Bambuli support?
    Ne takhle by se neprojevila nekolmost, nebo by byla zcela viditelná ( placatá tiskárna 😄).
    Zkoušel jsi vytlačit danou rychlosti nějaké množství materiálu jestli projde co má?
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SKAUT: to je solid infill - druha a treti vrstva. Je to jakoby podextrudovany, ale ve skutecnosti ne, ta linka je asi uzsi nez by mela, ale zaroven vyssi (ano, wtf). Nejspis to je neco spatne na Bambu Lab frekvencni kalibraci nebo firmware driveru nebo ta neco, ale taky by to mohlo byt neco ciste mechanickeho.
    Projevovalo by se takhle, kdyby nebyla kolma osa X a Y? Ale ty ctverecky nejake zkosene nejsou, predpokladam ze to by muselo byt uplne mimo, ze?
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: To je 100% infill nebo plná vrstva? Prijde mi to jako pricpana tryska nebo malá teplota a extruder to neprotlaci?
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    Videl tu uz nekdo nekdy takoveto artefakty v infillu? (dole na fotce)
    To nahore je potom co jsem vymenil extruder + nozzle, nicmene pri dalsim tisku se to vratilo (wtf, ale mozna ze dalsi tisk byl s nizsim layerem, ted cekam az se dotiskne).
    Vymenil jsem remeny, vsechno se hybe, nikde necitim zadny vakl.
    Kvuli tomu jsem se tu ptal na ty loziska, ale kdyz jsem to mel rozebrany tak se vsechno hybe krasne. Posledni co me napada jsou pridreny motorky nebo neco takoveho...

SKAUT
    SKAUT --- ---
    AKA_THE_A: Trochu mimo dotaz ale je rozumný kupovat složený Voron? Nebylo by lepší vzit Bambuli ( když chci neco složeného - nejsem fanda Bambu).
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    Má někdo zkušenosti s https://eshop.microware.cz/ ?
    přemejšlim o Troodon 2.0, buď od nich nebo přímo od Formbot
    PECA
    PECA --- ---
    NAVARA: Děkuji za nabídku, ale já jsem chtěl právě MK4, když už Průšu. :)
    MMU mám jakože "napotom", když to bude muset být. Kromě jiného chci 32bit řízení.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PECA: Měl bych tu rozestavěný MK3S+ kit s MMU2 :)

19k bych si za to představoval (s upgradem na mmu3 vyjde na 21k vs nová za 17k + 8k za mmu3)
    PECA
    PECA --- ---
    ZVIRATKO: Tak asi jako jo no. Ale takhle si tu tiskárnu nekoupím nikdy. :D
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    PECA: ja teda cesky internety nesleduju, ale zahranicni YT kanaly si treba z MK4 delaly dost prdel, to bylo i o tom ze na zacatku to pulku veci neumelo (treba input shaping), a je to proste brutalne predrazenej bedslinger :) A i kdyz to nebudu porovnavat s nejakym Bambu tak proste za ty prachy to je malo muziky, zadny vykrik techniky, support je udajne super, ale anekdotalni storky od kamaradu tomu uplne neodpovidaji, a ze si to clovek opravi sam je pravda, ale to neni zadne unikum Prusi. Samozrejme jsou duvody proc Prusu poridit, treba do velky fabriky kam chci tech tiskaren 100 bych asi Prusu i bral, ale vcetne toho ze mi jejich technici prijedou se o to starat, a je to "jistota", coz perfektne zapada do nejakyho korporatu (je to stare takze osvedcene, a protoze je to osvedcene tak je to jeste drahe :-D)
    PECA
    PECA --- ---
    ZVIRATKO: A tak nejsem žádný mladý roztleskávač, abych nosil růžové brýle. Spíše takový nepoučitelný optimista. :) Ale poněkud jsi mě tedy vyděsil. Jako fakt je to taková bída? :o To bych totiž potom čekal, že bych se takové zvěsti dočetl i různě po netu.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    PECA: sentiment hezky, ale sundej si ruzove bryle :) lidi kolem me co si poridili treba to Mini byli vesmes, eufemisticky receno, NASRANY. A pokud ma byt domaci vyroba konkurenceschopna tak sice muze byt o neco drazsi, ale nemela by byt technicky 10 let zpatky, timhle podporujes jen to, aby mel Prusa dost penez na koks... END_OF_FLAME
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam