• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    LYCO
    LYCO --- ---
    ZVIRATKO: střela do tmy: backlash? Kdyby byl perimetr tištěný pořád jedním směrem, ale infill z nějakého důvodu střídavě, tak by to mohlo být tím...
    Uvolněný červík u motoru?
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    tohle je pry rectilinear infill
    ano, ve sliceru to vypada normalne 🤦🏻
    ale proc jen infill a ne steny? wtf...

kdyz za toolhead vezmu tak fakt vakl necitim, jediny co tam ma vakl je podlozka na tech tramming sroubech (ze by to s sebou tak hazelo ze to dela tohle??), ale opet se nabizi otazka - proc ne steny?

ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    tak jsem to udelal presne opacne nez je v navodu, sroubky na tramming jsem dal tak nejak stejne doprostred a nastavil tyce tak aby byl nozzle tesne nad podlozkou a pak zafixoval. Samotnej tramming byl pak uz jen lehounky doladeni...

... a ted to vybouchne, protoze u toho moc premyslim a k tomu to neni...
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SKAUT: downgrade FW jsem udelal, nepomohl, a, kdyz jsem sel dost daleko do historie (cerven) tak mi firmware zacal hlasit ze mam vycistit osu X a napnout remen, pritom jsem to tesne predtim napnul, tak jsem to napnul vic... Pak to tisklo OK (to jsou ty fotky jde to vypada relativne normalne)
    Pak upgrade zpatky na nejnovejsi, vypadalo to ok, a kdyz jsem si zase hral s remeny tak se to po kalibraci vratilo. Takze fakt nevim jestli honim nedostatecnou automatickou tenzi remenu, nebo jestli blbne kompenzace a dela to kraviny - kdyz to napnu vic tak mam pocit ze se vic "narovna" to vlneni co je videt na fotkach pri tisku, takze asi mam utahane pruziny nebo je to proste potreba napnout vic. A nebo tim dohanim blbou geometrii tech os...

Stepper se bojim ze odpravit pujde, teda mozna ne motorek ale driver, protoze kdyz hejbu s tema osama tak se rozsveci ruzne ledky, a obcas je potreba s tim trochu cuknout... tezko rict jestli z toho realne nekdy nekomu neco shorelo, Bambu pred tim nikde nevaruje :)

Vymena Z remenu provedena a budu to muset znova rozebrat. Bohuzel nemam ty spravny sroubky k ukotveni bedu, tak jsem proste kontroloval ze je na dne, vcetne toho ze to vzadu malinko pruzi. Remen jsem natahnul tak aby byl napnutej mezi tema osama (to mi btw prijde vlastne kontraproduktivni, protoze kdyz je tam vule tak se to cele pohne nekam jak se remen napne, ale budiz.
    No kazdopadne po vymene je bed zkosenej tak, ze je vepredu moc vysoko, a vzadu je moc kratky sroubek na to abych to dohnal. Takze asi to o co jsem se snazil bylo naopak kontraproduktivni, udelam to naivne jako clovek co to neresi a treba to bude fungovat lip.

Hlavne uz mam z toho mzitky a nevim jestli nehonim duchy, jestli ty podextruze v rozich tam byly vzdycky nebo neco blbe a podobne...
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: A downgrade FW udelat muzes?
    Stepper jako takovy zvladne hodne a tusim ze u Bambu nebude standartne moc moznosti jak jej odpravit ( jako maximalne loziska ale ty zas chvili vydrzi ).
    Kdyz vezmes remen na rozvodech v autech tak tam je menis po nejakych cca 120k km ( dle vyrobce ale byva to +-100k km ) nebo po 10 letech. Sice je tam masivnejsi ale taky dostava mnohem vic zabrat. A vetsinou by asi jeste chvili zvladnuli ( ale je levnejsi vymenit remen za par tisic nez cely motor :D ).

Teoreticky by se to melo tocit stejne, coz je duvod proc je ten remen zubaty. To ze to nekde trochu pruzi je v poradku, ty remeny nemaji byt moc napnute. Mene je nekdy vice a bambulaci maji urcite dobre vymyslene napinani. A jak koukam do navodu na vymenu Z-remenu tak maji. Vcetne toho ze pokud ukotvis bed tak jak mas, melo by to byt po vymene OK.

Takhle me uz nic nenapada, ono toho nejspis ani uz moc zkusit nemuzes. Takze bych vyckal co na to co rekne support.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    AXTHEB: jo, nebo to muzu zpomalit, ty artefakty tam jsou furt, jen mene vyrazny, kazdopadne je to furt jakoby podextrudovany.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Naslicovat a vytisknout, teda :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ZVIRATKO: můžeš to naslicovat o třetinu pomalejší?
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SKAUT: self test tam je, ale nemam pocit ze by delal cokoliv (je to spis kalibrace a dela to to same co kalibrace, jen si nevolis co vsechno). Je tam podle me jen proto aby pak bylo vsechno v logu...
    Kdyby tam ale ten odskok byl pokazdy, tak to by bylo uplne rozpadly, hlavne rozmerove by to bylo vetsi a vetsi to realne neni. Muze to byt klidne nejaka bambu optimalizace, nebo to pri zastaveni nahradi ~predposledni radku tim ze se to ma zastavit, ono to bufferuje commandy dopredu tak mozna neco dojede co uz treba nema. Jen mi to prislo zajimavy, ale asi to nesouvisi...
    Support zatim nic, tak rychly nebudou zvlast v tomhle pripade.

Ale bude to prinejmensim zcasti o software, tohle to udelalo po update (stejny Gcode)
    Velikost stejna, pritom je to jasne opravdu podextrudovany. Leda by Zko padalo dolu kdyz nema (to na tech 3-4 vrstvach nepoznam), tim by se to prave podle me trochu vysvetlovalo. Umim si zive predstavit nejakou chybu v tom meshi, nebo to muze byt chcipajici stepper, nebo poladili proudy nebo whatever... maj vlastni drivery a ridi to udajne uplne jinak...
    Zkusim nejakej stojaci test jestli bude sedet rozmer v Zku, ale ono mozna staci ze to spadne v nejaky poloze a bude to delat kravoviny...

Remeny jsem moc brzo nemenil, konce byly uplne tvrdy a nesly ven (a proto to byl dost porod vymenit, musel jsem to skalpelem v toolheadu uriznout). Holt kdyz to pravidelne macis v IPA nebo to ohrejvas...

Ad to Zko - kdyby se to krizilo tak to nemuze delat takovy kraviny? Snazil jsem se ten system v hlave pochopit a prislo mi ze by to moc nemelo fungovat, prinejmensim ne moc presne, protoze ten remen ma vzdycky vuli a podle toho na kterou stranu jede bude jedna osa trochu pozadu, IMHO. Podle BL Wiki mam ten bed dat uplne dolu, zafixovat sroubkama se kterejma se to posilalo postou (ty jsem davno nekde potratil) a pak zafixovat remen a podobne. Ja kdyz to zkousel tak ten jeden roh pruzil, ale nevidim co se tam deje dole, mozna je to prohnuty a pruzi to (ani subjektivne ti ale nereknu jestli to pruzi jen trochu, milimetr az nekolik to asi bude). A pak jsem tam nahodil remen tak aby to bylo tak nejak napnuty.. Asi to radsi udelam znova, ted jsem tam nasel dalsi bordel z remenu pod dnem :/

SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: Ty vlákna lezou i z nových řemenů. Tak trochu si myslím že řemeny se mění mnohdy zbytečně brzy ( když má člověk kvalitni). Ultimakery a Markforged v práci jedou skoro nonstop a řemeny tam vydrží přes rok ( ale taky se jede dost pomalu).
    Rozhozený Z-tko by asi nemělo mit moc vliv, mesh by to měl srovnat když to nebude moc. A pokud Bambu ma v servisních úkonech i výměnu řemene na Z-tku tak si myslim ze to bude trochu fool-proof.

Ten odskok by vypadal na X/Y problém IMHO ( ale je to hodně o křišťálové kouli ). Je tam nějaký self-test co by odskousel X/Y osy?

A co ten Bambulí support?
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    AXTHEB: to nepovede, ta linka je jeden command
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ZVIRATKO: Přerušit v půlce tisku linky se asi nepovede, co.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SKAUT: bordel z remenu jsem vidal, ale zadnej masakr. Taky mi z boku uz od zacatku litaly fibery, ale to co se objevilo jsem orval a dobry. Ty stary remeny byly fakt uz hotovy.
    Ted jsem pro zmenu pod tiskarnou videl bordel z remenu na Zku co je pod tiskarnou, se kterym jsem si taky hral.

Mohlo by to delat cely Zko? ze by se jeden roh tiskarny zvedal pomaleji, byl nakrivo nebo neco podobnyho? To by mohlo taky delat takovyhle odskoky, ne? Je tam jeden motorek, jeden remen a tri zavitovy tyce (+3 linearni vedeni). Po vymene remenu jsem mel jeden roh v jiny vysce, jako by skocil remen, tak jsem to rozpojil, podlozka na dne a na to nandal remen, ale v jednom rohu (vzadu uprostred) to dole pruzilo tak jsem o nejak nepremlouval. Pri tisku ten bed leveling hybe podlozkou nahoru dolu podle toho jak je prohnutej bed, to kdyby blblo tak to muze delat cokoliv...

A ted jsem vytahnul trie celkem dobry testovaci tisky po sobe, jediny co jsem udelal ze jsem vymenil podlozku, prvni dva jsem tisknul pomaleji (koukam ze jsem mel o neco rychlejsi infill nez je default pro 0.2mm vrstvu, ne ze by to melo vadit), treti stejne rychle jako predtim a vypada to stejne.

Ale co je fakt divny je tohle - ta linka kde jsem to prerusil (a steje to vypada kdyz se to tiskne) je odskocena, pritom podle sliceru se to tiskne samozrejme poporade a ne na preskacku...
    Ty diry v rozich budou Pressure Advance, to mam asi blbe ale nesouvisi to.

SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: Zkus zpomalit ve sliceru. Infill valim vetsinou na limit hotendu ( ten mě netrápí jak vypadá).
    Pokud se ti řemeny nedřou ( viděl bys nekde bordel ) a neutíkají za rantl řemenicek tak bych se tim netrápil.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    jeste jsem si vsimnul ze prestoze jsem vymenil remeny a dal je doprostred tak ted jezdej na nekterejch kladkach uplne dole nebo uplne nahore (jestli ve stejny poloze jako predtim bohuzel nevim, asi jo) Ale s tim taky nevim co muzu/mam udelat.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SKAUT: hele kdyz necham neco dotisknout tak to vypada v zasade uplne normalne, zadny diry nebo podobne. Jen na horizontalnich plochach je tenhle divnej pattern. A s nekterejma filamentama to neni moc videt, s jinejma vic. Podezrivam nejakou resonanci.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SKAUT: tem jsem napsal az dneska vcetne fotek a kopy logu, ale bojim se ze zrovna tyhle "kosmeticky" vady skoncej v nejaky zumpe, protoze bohuzel vetsina stiznosti na BL forech a podobne je od lidi co o tisku nic nevedej a vztekaj se jaktoze na oblym vrsku videj layery a proc na svislejch plochach maj sev a podobne... :/
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    SKAUT: stavět nechcu...ALS ze mě pomalu ale jistě dělá kripla, složit pár věcí dříve či (hodně...) později zvládnu, ale montovat celej kit by bylo tak na pár měsíců, no thx
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    AKA_THE_A: Aha když chceš velkou tak asi Voron jen ( když chces zadeklovano a corexy).
    Ještě bys mohl stavět Trident, ten je jednodušší na stavbu a 300x300 je taky ( i v kitu).
    A Formbot nedava moc kvalitní vodiče do energo řetězů takže se celkem "rychle" zlámou. Chtělo by to ideálně něco s CANbusem.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    SKAUT: kdyby byl alespoň 300x300 tak beru hned
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: A co na to říká Bambuli support?
    Ne takhle by se neprojevila nekolmost, nebo by byla zcela viditelná ( placatá tiskárna 😄).
    Zkoušel jsi vytlačit danou rychlosti nějaké množství materiálu jestli projde co má?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam