• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: Zkus tu kostku s rectilinear infillem natocit taky aby infil byl paralerne s osama .
    Jestli se zacnou rozcházet stěny a infill bude jak ma.
    A pak bych zkusil utáhnout to lozisko (plisek bo cokoli) jestli se to srovná.
    Protože by to fakt vypadalo že tsm kde jedou oba motory tak se vůle neprojeví ( řemeny táhnou "stejně) ale tam kde jedou diagonálně ( tj jede jen jeden motor - řemeny netáhnou stejne) tak ta hlava " ujede ".
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    Cinan pobavil, kdyz jsem to rozebral tak tam uz kus pasky byl (a to mam prosincovej kus kdy se teprve o tom problemu vedelo), ale vubec tam nedrzela a na jedny strane byla uplne mimo. Material - neco jako kryci paska na oboustrance, takovej ten tvrdsi plast.

A support stale nic...
    LYCO
    LYCO --- ---
    ZVIRATKO: já bych asi kontaktoval výrobce, je to konec konců komerční věc.
    Jinak bych zvážil nastříhat plech.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    vakl nalezen mezi loziskem a toolheadem u horni tyce (aspon to teda vypada ze to neni mezi loziskem a tyci), neni velkej a je divny ze jsem si ho nevsimnul, respektive jinej presne v tom miste uz jsem vyresil pred casem
    jak tak koukam na tu geometrii tak kdyz jsou hodne napnuty remeny tak se to zkrizi a neni ale ten vakl tam porad bude, jen zamaskovanej
    odpovidal by tomu i zvuk kdyz to meni smer, kterej jsem nebyl schopen nikam dosledovat a prislo mi ze jde z toolheadu...

takze zitra opet rozborka a neco tam nacpu
    cim vymezit vuli aby se to nevymackalo? lidi tam strkaj i papir...

Extruder has play in Y-Axis - Bambu Lab X1 Series - Bambu Lab Community Forum
    https://forum.bambulab.com/t/extruder-has-play-in-y-axis/2651/1
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    tak napnuti remenu nepomohlo ani trochu

asi si potrebuju pujcit cizi oci
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    tak jo, ted je vakl i na stenach (o dost mensi, protoze polovicni akcelerace a mensi rychlost), ale je tam

tak jsem napnul uplne absurdne remeny a uvidime...
    je pravda ze tam neco klape jako kdyby tam byl vakl, ale nikdy jsem nic nenasel, nic se viditelne nehybe :/ ale kdyz vezmu za jednu stranu toho ulozeni X osy tak to dopredu a dozadu trochu soupnu (proste se propnou remeny)

neladim nesmysl a nema presne tohle (ze nekde neco ustreli pod akceleraci) resit ta kompenzace? Nebo resi jen zpomaleni a zrychleni?
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    LYCO: jop.

a ted jsem mrknul vic zblizka na tisk (na fotce je to videt hur) - ty linky infillu zacinaji spravne, teprve po ceste se to rozleze do strany a na konci se to zas vrati. To vypada jako ze se neco napruzi. Tohle by delal remen kdyby mel vuli (mozna?), nevim moc co jineho. Mozna jsem fakt ojezdil ty karbonovy tyce nebo tak neco?
    A proto se to nedeje na tech stenach, protoze za ty tahaji oba motorky spolecne. Pro potvrzeni ted tu kostku vytisknu o 45º otocenou...
    LYCO
    LYCO --- ---
    ZVIRATKO: neviděl (naživo; ve videích to nevynikne). To má fakt zrychlení 1g?
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    LYCO: no ja nevim jestli jsi videl jak X1 tiskne, ja se bojim ze kdyz tam strcim ruku tak mi ji to zlomi, je to pul kila, akcelerace 10000 mm/s/s a na tech 300mm/s to fakt zrychli...
    LYCO
    LYCO --- ---
    ZVIRATKO: Jestli se toolhead nehne, tak to tím asi není, při tisku nejsou nijak moc velké síly (není to frézka).
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    LYCO: nene, selhava mi predstavivost. Staci v jedne ose a bude to vypadat takhle.
    LYCO
    LYCO --- ---
    ZVIRATKO: hm, to bylo posunuté jenom v jedné ode. Tak asi hypotéza padá :(
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    LYCO: taky je mozny ze se o o nej nejak zarazi...
    Ale fakt kdyz za ten toolhead vezmu tak se to nehne kdyz jsou motorky pod proudem, mozna malo rvu.
    Ale dava to asi jedine smysl.
    Diky.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    LYCO: btw tohle je CoreXY, takze kazda diagonala je ciste jeden motorek. To se uvolnily stejne cerviky na obou? Nebo mi selhava predstavivost?
    LYCO
    LYCO --- ---
    ZVIRATKO: Moje hypotéza je, že je ten perimetr taky mimo, jen je konzistentně mimo, takže to vypadá OK. Ale je to fakt jenom dohad.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    LYCO: na to jsem nesahal, ani jsem si nevsiml ze by tam byl, ale mrknu jak to vypada. Ale jaktoze se to trefi do perimetru??
    LYCO
    LYCO --- ---
    ZVIRATKO: střela do tmy: backlash? Kdyby byl perimetr tištěný pořád jedním směrem, ale infill z nějakého důvodu střídavě, tak by to mohlo být tím...
    Uvolněný červík u motoru?
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    tohle je pry rectilinear infill
    ano, ve sliceru to vypada normalne 🤦🏻
    ale proc jen infill a ne steny? wtf...

kdyz za toolhead vezmu tak fakt vakl necitim, jediny co tam ma vakl je podlozka na tech tramming sroubech (ze by to s sebou tak hazelo ze to dela tohle??), ale opet se nabizi otazka - proc ne steny?

ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    tak jsem to udelal presne opacne nez je v navodu, sroubky na tramming jsem dal tak nejak stejne doprostred a nastavil tyce tak aby byl nozzle tesne nad podlozkou a pak zafixoval. Samotnej tramming byl pak uz jen lehounky doladeni...

... a ted to vybouchne, protoze u toho moc premyslim a k tomu to neni...
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SKAUT: downgrade FW jsem udelal, nepomohl, a, kdyz jsem sel dost daleko do historie (cerven) tak mi firmware zacal hlasit ze mam vycistit osu X a napnout remen, pritom jsem to tesne predtim napnul, tak jsem to napnul vic... Pak to tisklo OK (to jsou ty fotky jde to vypada relativne normalne)
    Pak upgrade zpatky na nejnovejsi, vypadalo to ok, a kdyz jsem si zase hral s remeny tak se to po kalibraci vratilo. Takze fakt nevim jestli honim nedostatecnou automatickou tenzi remenu, nebo jestli blbne kompenzace a dela to kraviny - kdyz to napnu vic tak mam pocit ze se vic "narovna" to vlneni co je videt na fotkach pri tisku, takze asi mam utahane pruziny nebo je to proste potreba napnout vic. A nebo tim dohanim blbou geometrii tech os...

Stepper se bojim ze odpravit pujde, teda mozna ne motorek ale driver, protoze kdyz hejbu s tema osama tak se rozsveci ruzne ledky, a obcas je potreba s tim trochu cuknout... tezko rict jestli z toho realne nekdy nekomu neco shorelo, Bambu pred tim nikde nevaruje :)

Vymena Z remenu provedena a budu to muset znova rozebrat. Bohuzel nemam ty spravny sroubky k ukotveni bedu, tak jsem proste kontroloval ze je na dne, vcetne toho ze to vzadu malinko pruzi. Remen jsem natahnul tak aby byl napnutej mezi tema osama (to mi btw prijde vlastne kontraproduktivni, protoze kdyz je tam vule tak se to cele pohne nekam jak se remen napne, ale budiz.
    No kazdopadne po vymene je bed zkosenej tak, ze je vepredu moc vysoko, a vzadu je moc kratky sroubek na to abych to dohnal. Takze asi to o co jsem se snazil bylo naopak kontraproduktivni, udelam to naivne jako clovek co to neresi a treba to bude fungovat lip.

Hlavne uz mam z toho mzitky a nevim jestli nehonim duchy, jestli ty podextruze v rozich tam byly vzdycky nebo neco blbe a podobne...
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: A downgrade FW udelat muzes?
    Stepper jako takovy zvladne hodne a tusim ze u Bambu nebude standartne moc moznosti jak jej odpravit ( jako maximalne loziska ale ty zas chvili vydrzi ).
    Kdyz vezmes remen na rozvodech v autech tak tam je menis po nejakych cca 120k km ( dle vyrobce ale byva to +-100k km ) nebo po 10 letech. Sice je tam masivnejsi ale taky dostava mnohem vic zabrat. A vetsinou by asi jeste chvili zvladnuli ( ale je levnejsi vymenit remen za par tisic nez cely motor :D ).

Teoreticky by se to melo tocit stejne, coz je duvod proc je ten remen zubaty. To ze to nekde trochu pruzi je v poradku, ty remeny nemaji byt moc napnute. Mene je nekdy vice a bambulaci maji urcite dobre vymyslene napinani. A jak koukam do navodu na vymenu Z-remenu tak maji. Vcetne toho ze pokud ukotvis bed tak jak mas, melo by to byt po vymene OK.

Takhle me uz nic nenapada, ono toho nejspis ani uz moc zkusit nemuzes. Takze bych vyckal co na to co rekne support.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam