• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    R0C3S3K: tak zkus nekdy tohle https://www.materialpro3d.cz/1-75-mm-2/petg-matt-filament-desert-storm-1-75-mm-spectrum-1-kg/
    schvalne jestli mas zazracnou tiskarnu :-D tohle nemuzu nechat venku ani pres noc (teda v lete kdy tu mam 50+% vlhkost)
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    ZVIRATKO: doted jsem tiskl jen prusament a PM

nevim s cim smirenej, me petg tiskne skoro lip, nez pla, ciste a bez stringu, asi mam teda stesti, protoze kdyz tady obcas ctu, s cim vsim lidi laborujou, jak nastavujou, co dokupujou a pak tu nahodi fotku okousanyho hnusovytisku, tak jsem teda fakt asi megaklikar;)

jo a v tom panelakovym byte kde tisknu i susime pradlo;)
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    R0C3S3K: zkusit to muzes, ale ja susim v podstate kazdy PETG a zrovna ty levny to casto potrebujou.
    Jestli jsi nikdy nesusil tak je nekolik moznosti
    1) vybral sis filamenty co jsou hygrofobni (treba Verbatim)
    2) mel jsi stesti ze to prislo suchy a podarilo se ti to udrzet fakt v suchu
    3) mas filamenty co nesaknou tragicky a jsi, stejne jako asi tak 90% lidi, smirenej s tim, co obcas PETG dela

osobne tipuju moznost 3, zkus to nekdy ususit a schvalne jestli poznas rozdil :-)
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    ZVIRATKO: pred tiskem vysus? predpokladam, ze to prijde vakuove zabaleny, tak snad to ma z fabriky tabulkovou vlhkost?

jinak ja tisknu v panelakovym byte, vsechny filamenty mam normalne v krabici jen s malym pytlem silikagelu a s vlhkosti jsem nemel nikdy problem
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    nejpruhlednejsi tisk co se mi zatim povedl na necem tlustsim je z polypropylenu :)

R0C3S3K: PETG mi vzdycky fungovalo i velmi levny, takze Aurapol bude v pohode. Jen to pred tiskem vysus a drz v suchu, pochybuju ze to nebude nasakavat.
    PECA
    PECA --- ---
    Transparentní, jako průhledný, házel MIKULAS odkaz:
    https://all3dp.com/2/transparent-3d-printing-create-transparent-parts/

Já našel nějakou radu na Printables:
    https://www.printables.com/cs/model/15310-how-to-print-glass
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    LEXXA: tohle delaj vsechny 'transparentni' filamenty na klasicky nastaveni, to je v pohode, resim spis tu praktickou cast, jestli to neucpava trysku a jestli vlivem kvality netrpi vysledny tisk a nedela to nejaky brikule

jinak navodu jak udelat ryze pruhlednej tisk tady kdysi popisoval MIKULAS, ted z hlavy nevim, ale myslim ze hlavne zvednes infill a preextrudujes
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    R0C3S3K: Zrovba jsem dojel civku. Byl to muj prvni pokus s petg. Transparent to do jiste miry je. U malych dilu to dokonce i propousti svetlo. U vetsich (4mm tloustka, 30% infil) to jde do takoveho mlecneho odstinu.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    R0C3S3K: tisknu vicemene z cenovych duvodu jen aurapol pla/petg. Nenarocne veci. Tiskarna Any i3 mega x. Nezaznamenal jsem potize mimo beznou praxi.
    Nicmene nektere civky dodane alzou nebyly ciste navinute, proto mozna ta cena. Jine ano.
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    jake mate zkuesnoti se znackou filamentu aurapol? potrebuju transparentni petG a prusa i mladec nemaj skladem
    LYCO
    LYCO --- ---
    QWWERTY: tady už jsem na tenkém ledě, ale myslím si, že to tak není: se svým vlastnictvím můžeš svobodně nakládat, prodávající ti v tom nesmí bránit. A jeho odpovědnost trvá celou dobu, může se z ní vyvázat jen za zákonných podmínek (tím že prokáže že to opravdu rozbil nový FW).

Pochopitelně neodpovídá za vady toho nového FW, to je jasné.
    PECA
    PECA --- ---
    QWWERTY: Je to diskutabilní. Oni umožní plné využité HW s tím, že za nic neručí. Nemohou přestat ručit za skryté vady HW. Třeba, že se vyběhá vodící tyč, protože materiál tyče, nebo praskne řemen, protože to byl aušus, nebo shoří zdroj kvůli vadě v tom zdroji...

ZVIRATKO: Vydají FW umožňující root a instalaci FW 3. strany. Ale úplně jasně nedeklarují, že všechny další verze originálního FW budou to odemčení povolovat. Nečekal bych, že to do budoucna znemožní, když už na to jednou přistoupili, ovšem těžko říci.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    QWWERTY: veci jako zaruka se nemuzes vzdat ani mimo kupni smlouvu, dobrovolne nebo ne.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    LYCO: vzdyt jo, proto pisu ze de iure se na zaruce nic nemeni, ale silne pochybuju ze se nekdo s BL bude hadat (a doufam, ze to nebude potreba). Zalezet bude hlavne na pristupu supportu kdyz uvidi rootnutou tiskarnu.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    LYCO: ten zakon se ale tyka toho, co zakaznikovi vnutis se smlouvou ne?
    tohle je opt-in, tzn. neco, o co si zakaznik sam musi dobrovolne rict
    LYCO
    LYCO --- ---
    ZVIRATKO: IANAL, ale myslím si že to na odpovědnosti nic nemění. Nový občanský zákoník:

Zneužívající ujednání
    § 1813
    (1) Zneužívající jsou ujednání, která zakládají v rozporu s požadavkem poctivosti významnou nerovnováhu práv nebo povinností stran v neprospěch spotřebitele.
    ...
    § 1814
    (1) Zneužívající jsou vždy ujednání, která
    a) vylučují nebo omezují spotřebitelova práva z vadného plnění nebo na náhradu újmy,
    ...

§ 1815
    Ke zneužívajícímu ujednání se nepřihlíží, ledaže se jej spotřebitel dovolá.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SKAUT: na blogu pisou "A dedicated webpage will be set up for customers to sign a waiver of warranty and safety responsibility. Once signed, firmware R will become available to be installed on the printer, enabling third-party firmware installation even if you are already on V1.7.1.0.". Otazkou je, jestli tenhle firmware bude k dispozici vzdycky: "we will no longer provide solutions for rooting the new versions of the firmware."
    Co se tyce zaruky, myslim ze to bude podobne jako s HW modifikacemi, a tam zadna support apokalypsa nenastala. Budou chtit mozna nejak prokazat, ze to neni zpusobene firmwarem, a pokud to poskozeni bude typicke pro neco co, dela ten jailbreak, tak cloveku poslou dily a navod jak je vymenit ve wiki, ale zadarmo "v zaruce" to servisovat nebudou. Pro bezne veci (coz vlastne nevim co znamena) to zaruku IMO invalidovat nebude (a ted nemyslim de iure, tam vime, ze to udelat nesmi, ale fakticky). Ono u 3D tiskarny vubec ocekavat zaruku a jakou... Uz ted muze byt nejake poskozeni zpusobene tim, ze neznaly uzivatel v mobilu dal neco tisknout pritom uz tam tisky mel a neco se polamalo, nebo ze tam naladoval gcode pro jinou tiskarnu a podobne, tohle neni zas tak jine.
    Osobne me zajima dostupnost dilu co nejsou na eshopu, takze pokud mi odejde nejaka elektronika tak jestli mi ji za par desitek euro poslou. Track record zatim rika, ze ano.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: Ale ta záruka jak to podavaji je v některých zemich nelegální.
    Ve smyslu že vyrobce musi prokázat že ona závada byla způsobena přímo tim neorigo FW aby ji smel zamítnout. US, Zéland,l a něco tam psali i o Evropě.

To tam někdo psal taky ( o možnosti instalace R FW) ale melo by to byt tak ze si dáš ticket a oni ti jej pošlou/ poskytnou.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SKAUT: husty. To bude tezka volba... Zajimalo by me, jestli ty dalsi X1+ firmwary budou zalozeny na novych releasech nebo ne. A taky jestli ten "firmware R" pujde nainstalovat i treba za rok.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam