ACID: tisknu CF i GF casto, urcite >10kg za posledni pulrok, k tomu drevo, jil, nejake kilo steelfill/copperfill... V mistnosti mam cisticku vzduchu (nedlouho), jinak hlavne hodne casto vysavam jak tiskarnu tak okoli (cca 2x denne), ale to spis kvuli viditelnemu bordelu a chlupum kocoura a kdyz to jde tak vetram. Moje tiskarna je zavrena a ma filtr (tomu moc neverim, kdyz tisknu PLA tak je vrsek stejne otevreny). U me to zasira hlavne extruder, tuhle jsem ho cistil a udelal jsem naprosto zasadni chybu, ze jsem do nej polonahej fouknul... chvili jsem kaslal, po chvili dobry, ale asi silne nedoporucuju. Na kuzi rozhodne neni dobrej glass fibre kdyz s tim clovek vic manipuluje, ale zas to neni uplne jak skelna vata, kterou nam tuhle brousili delnici pri zatepleni za oknama a mel jsem tim pokrytou pulku bytu.... Od ty doby extruder co jde oplachnu a pak tam dam na housing trochu vazeliny aby se ten bordel lepil na ni, coz zda se aspon jako placebo funguje.
Urcite bych to netisknul nekde, kde bych travil cely den a na tiskarne, co neni aspon trochu uzavrena. Takhle tise doufam, ze se toho vetsina usadi a vysaju nebo utru to.
A neni CF jako CF, v necem jsou to dratky/jehlicky, v necem je to spis takove "chmiri".
Pred casem jsem k tomu sam neco hledal, obecne nebezpecnejsi jsou "carbon nanotubes" (coz neni to, co tiskneme, aspon teda v aktualnich hobby materialech), a nebo mozna naopak prave to "chmiri", ale vi buh co ten samotny 3D tisk vlaste produkuje, vetsinou se mluvi o resin kompozitech kde je to uplne neco jineho. Dalsi kapitola je, kdyz to zacnes smirglovat, brousit, rezat, coz ja nedelam.
A taky by me docela zajimal nazor ostatnich, jak velky pruser to potencialne je, kdyz to clovek obcas vdechne, protoze to se proste stane kdyz to clovek provozuje v panelaku. Snad to neni jak azbest...
Taky jsem vytisknul docela dost colorfabb glowfill filamentu, a na sedacce v obyvaku kde casto veci skladam nebo si s necim hraju jsou pod UVckem jasne viditelna "zrnicka" co se rozsviti, takze problem v tomhle smeru neni jen CF filament ale i cokoliv "glitter", coz jsou casto kovove castice, a pak mas samotne castecky z oteru plastu... ale to neni specificke pro 3D tisk a s vetsinou veci si telo poradi.
P.S. prave jsem provedl vysoce odborny test navlhcenym ubrouskem na par mistech kde normalne nic neutiram, a neco jako kratka cerna vlakenka jsem samozrejme nasel o_O