• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    PECA: takze jsi sezral medvidky a neudelal jsi testy? to nedelas dobre, jaromire;)
    PECA
    PECA --- ---
    MESKALITO, LORDPEET: Já objednával MK4 tak, aby se stihla do Vánoc, což vyšlo. Asi týden před Vánoci jsem pod dojmy z komentářů u návodu udělal kompletní revizi balení a rovnou provedl zatlačení všech matiček a sestavení bloku se sensorem filamentu. Chyběla kulička do snímače přítomnosti struny (naštěstí byla náhradní ve spare parts), po dohodě mi ji Průšovic poslali – no problem. To mi s čuměním do netu zabralo jedno sobotní odpoledne.
    Tiskárnu jsem potmo smohtoval za druhé odpoledne pod dohledem synátora (15), kterého samotná montáž až tak nelákala (spíš grafik, než technik).

Nejvíce času mi dalo sestavení rámu, kde to mělo ležet na rovné podložce (sklokeramický sporák best ot) a furt se mi ta mrcha kolíbala. Žádné povolování a utahování nepomáhalo. Tak jsem to vzal do teplejch a trochu zabral proti a bylo po kolíbání. Postupoval jsem jinak pečlivě podle návodu a dával bedlivě pozor na všechny obrázky a oritencai dílů a dopadlo to perfektně. Tiskně parádně. Nedělal jsem tedy žádný test na změření chyb konstrukce, což bych možná mohl...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    OPICI_DITE: to neni chyba, to je chrakter :)
    OPICI_DITE
    OPICI_DITE --- ---
    MESKALITO: MINI+ si skoro jedenáctiletý synek sestavil sám. Sice jsem pak po něm něco dotáhnul ale jedna věc zůstala už asi navždy. Nosník vertikální osy je otočenej. Na fotce je to vidět...

OPICI_DITE
    OPICI_DITE --- ---
    Synkovi nadělil ježíšek Mini+ a myslím, že tak na velikonoce koupím MK4, protože nás nebaví tisknout malý věci pomalu :-D
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    LORDPEET: začínáme v pondělí a bude to proces s 11 letym synatorem, takze tak za pul roku navidenou 😁
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MESKALITO: až jí sestaviš :)
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    Čus borci, můžu do party? :) moc o tom nevíme, začínáme od 0, snad to tu moc nazaspamuji

ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SKAUT: maly veci z nonoilen jsou v pohode, ale zkus neco vetsiho, delsiho, a krouti se to tak ze mi to zvedne magnetickou podlozku :) to ten colorfabb je o trosinku lepsi, jen zas neni tak hezkej. NonOilen veci jsou jak kost a velmi prijemny na omak (a jdou trochu vyhladit acetonem), PLA-HP je straslive hnusny.

Neni udajne prima umera mezi smradem a styrenem, nektery ASA co mam vubec nesmrdej, ale kdyz se divam na trysku tak z ni jde para a komora je pokryta buhvicim.
    Jestli chces klidne ti zbytek FormFutura PP dam, zbylo mi asi 20g. A pridam tak pul civky TPE 90A od Fillamentum, to uz nechci ani videt ani zkouset tisknout, proste nedrzi na nicem, mnohem horsi nez PP...

Me se od Fillamenta fakt krouti i PLA, tisknout z toho neco s previsama je strasny, mnohem horsi nez jiny PLA i PETG. PETG od nich se obcas loupe jak pernicek, ASA dtto, to i C-Tech z Alza mi funguje lip. Tisknu z jejich PLA uz jen hracky, ale na ty je to pro zmenu straslive predrazeny. A treba ten jejich recyklovanej nylon, co stoji 2x (mozna vickrat) tolik nez normalni nylon, to samy PLA nebo PHA... wtf. A taky se mi pri suseni kroutej jejich civky, tusim ze ty sedivy jsou z polystyrenu. A drevo co ucpava 0.4mm trysku (coz chapu ze lidi historicky akceptujou, ale jiny dreveny filamenty to uz proste nedelaj)
    PEBA je zajimava, hlavne to ma byt elasticky i kdyz to je vetsi vrstva, ale ta cena je BRUTALNE mimo, vlastne by to byl asi nejdrazsi filament co bych zatim koupil.

Prijde mi ze proste na nasem "specifickem trhu" nejsem cilovka, to jsou asi firmy co jedou Prusu :-D
    ACID
    ACID --- ---
    Ok, dík
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: Hmm tak to možná zkusim. ABS od Fiberlogy je sice hezký ale smrdi o HODNĚ víc nez od PM ( a taka chce vyšší teplotu).
    Od Fillamentia jsem měl problem jen s PP, všechno ostatní bylo úplně super. Bal jsem se PA i TPE a nakonec v pohodě i kousek větší věci ( 100x60 ). Nezkoušel jsem teda ty speciálnější filamenty, chtěl bych zkusit PEBA ale vzorky měli pryč a civky s barvou co jsem chtel taky. Nonoilen se mi kroutil (a nedržel na podložce) když jsem nen zkoušel kdysi, teď ( pred vanocema) jsem z nej tiskl jako kdybych tiskl PLA bez jakékoliv obtíže.

Asi mam špatnou auru na PP abych to shrnul. nebo jsem si vybral spatnou značku. Nebo bůh ví.

ZVIRATKO: Cetl jsem nějakou studii ( a nejake grafy jsou i na Nevermore filtr githubu ) a CF/GF je prostě svinec kterej dýchat nechceš ( navic dle všeho čím vyšší teplota tim vic castic litá od trysky - tyka se vsech plastu ). Od abs mam plexi pokryté bordelem ( tisknu jej asi tak 99% vsech tisků) PETG bylo OK ( tiskl jsem jej na první tiskárne hodně, byla taky v bedně), a v práci jak jsem psal.
    Blby je nanobordel se narozdíl od VOC neusadi na panelech zevnitr po vychladnuti, něco se asi nalepí ale nejspíš ne dost...

Občasného vdechnutí bych si asi vrásky nedělal ( VOC produkuje vsechno kde je teplo a latka založená na uhlíku - smazeni, pečení, grilování...), samozřejmě nejsou tak škodlivé jako Styren. Ale taky tvrdí ze olovnatá pájka je zlo a lidi kolem me co celý zivot pajeli jsou zdraví takže...
    Nebudeme to zlehčovat, vyhýbal bych se tomu. Tiskárnu co nejlépe utěsnit a dovnitř recirkulacni filtr s aktivním uhlim + HEPA nebo odtah ven ( po tisku pokud materiál potřebuje teplo - jako třeba ABS, čistý nylon, PC.. ten rozdil jlv pevnosti ABS s komorou na 40 a na 70 je znát). A ideálně ji mít nekde mimo ( což plně chápu že vzdy nejde ).
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SKAUT: jj na X1C. Ja mam ted na ceste Fiberlogy, doted jsem tisknul FormFutura Centaur PP a to mi drzelo moc hezky a vubec se nekrouti, tak doufam ze Fiberlogy nebude prusvih, ale zatim se mi od nich filamenty libily, snad az na PA12 ktery je fakt divny... ale proti nekterym TPE naprosta sranda. Ja do PP sel s tim ze to mozna vubec nepujde tisknout a byla to nakonec naprosta pohoda. Jen se to pri kombinaci vyssi rychlosti a omylem zavrene tiskarny namotalo na extruder (mam nastavene 5mm^3/s tak nejak odhadem od zacatku a nesaham na to).
    Fillamentum jsem mel rad a mam rad min a min, vsechno od nich se vice ci mene krouti (PLA, TPE, ASA, PETG), jen jsou ty filamenty fakt hezke, ale mechanicke vlastnosti tragedie.

Jo a nonoilen se krouti docela slusne taky. Proste PHA/PHB, stejne jako to PLA-HP a podobne...
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    ACID: tisknu CF i GF casto, urcite >10kg za posledni pulrok, k tomu drevo, jil, nejake kilo steelfill/copperfill... V mistnosti mam cisticku vzduchu (nedlouho), jinak hlavne hodne casto vysavam jak tiskarnu tak okoli (cca 2x denne), ale to spis kvuli viditelnemu bordelu a chlupum kocoura a kdyz to jde tak vetram. Moje tiskarna je zavrena a ma filtr (tomu moc neverim, kdyz tisknu PLA tak je vrsek stejne otevreny). U me to zasira hlavne extruder, tuhle jsem ho cistil a udelal jsem naprosto zasadni chybu, ze jsem do nej polonahej fouknul... chvili jsem kaslal, po chvili dobry, ale asi silne nedoporucuju. Na kuzi rozhodne neni dobrej glass fibre kdyz s tim clovek vic manipuluje, ale zas to neni uplne jak skelna vata, kterou nam tuhle brousili delnici pri zatepleni za oknama a mel jsem tim pokrytou pulku bytu.... Od ty doby extruder co jde oplachnu a pak tam dam na housing trochu vazeliny aby se ten bordel lepil na ni, coz zda se aspon jako placebo funguje.
    Urcite bych to netisknul nekde, kde bych travil cely den a na tiskarne, co neni aspon trochu uzavrena. Takhle tise doufam, ze se toho vetsina usadi a vysaju nebo utru to.
    A neni CF jako CF, v necem jsou to dratky/jehlicky, v necem je to spis takove "chmiri".

Pred casem jsem k tomu sam neco hledal, obecne nebezpecnejsi jsou "carbon nanotubes" (coz neni to, co tiskneme, aspon teda v aktualnich hobby materialech), a nebo mozna naopak prave to "chmiri", ale vi buh co ten samotny 3D tisk vlaste produkuje, vetsinou se mluvi o resin kompozitech kde je to uplne neco jineho. Dalsi kapitola je, kdyz to zacnes smirglovat, brousit, rezat, coz ja nedelam.

A taky by me docela zajimal nazor ostatnich, jak velky pruser to potencialne je, kdyz to clovek obcas vdechne, protoze to se proste stane kdyz to clovek provozuje v panelaku. Snad to neni jak azbest...

Taky jsem vytisknul docela dost colorfabb glowfill filamentu, a na sedacce v obyvaku kde casto veci skladam nebo si s necim hraju jsou pod UVckem jasne viditelna "zrnicka" co se rozsviti, takze problem v tomhle smeru neni jen CF filament ale i cokoliv "glitter", coz jsou casto kovove castice, a pak mas samotne castecky z oteru plastu... ale to neni specificke pro 3D tisk a s vetsinou veci si telo poradi.

P.S. prave jsem provedl vysoce odborny test navlhcenym ubrouskem na par mistech kde normalne nic neutiram, a neco jako kratka cerna vlakenka jsem samozrejme nasel o_O
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ACID: Markforged v práci jede 24/7 ( skoro) jejich PA+CF ( Onyx kdyby jsis to chtěl hledat) a nikde nic vidět není. Filtrace se neřeší protože tiskárny maji svou místnost.
    Ale osobně bych to radši tiskl v utěsněnem boxu s HEPA nebo odtahem ven. ABSka se moc nebojím ale z CF filamentu mám respekt ( možná proto že muj táta býval horník a silikóza neni vůbec hezká).

ZVIRATKO: PP jedes na Bambuli? Ja se s nim po počátečním úspěchu rozkmotril protože nechtěl držet na ničem (včetně magicgoo PP )a kroutil se mi ( když jsem nakonec na něj vzal izolepu tak tu urval od podložky). Fillamentum PP, na jiny jsem pak už neměl chuť. Trochu me to štve protože sem tam bych pro něj užití měl ale přežiju to i bez něj ( většinou to pokryl PA).

JELENIPLOUTEF: Zmíněný Nonoilen se tiskne jednoduse a vydrží vařící vodu, vytisk byl jen měkčí.
    ACID
    ACID --- ---
    Tisknete někdo filamenty s uhlíkem častěji než 2-3x do roka? Jak moc to zasira tiskárnu a jak řešíte filtraci vzduchu?
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    JELENIPLOUTEF: Fillamentum nonoilen, mozna by to vydrzel i polypropylen, nebo treba colorfabb PLA-HP, nylon... Ja bych volil polypropylen ale zalezi na geometrii. Posli STLko a vytisknu (teda pokud si to vyzvednes v praze :))
    JELENIPLOUTEF
    JELENIPLOUTEF --- ---
    Tisknete někdo ABS? Potřebuju něco, co chvilkově zvládne 100 stupňů horkou vodu. Je to sítko k moccamasteru, tak jestli někdo netuší, co by na to šlo použít. Díky
    PECA
    PECA --- ---
    OPICI_DITE: PLA na zrnitý podložce se mi také zvedá. Na hladké drží dobře.
    Zkusil jsem na zrnité přidat teplotu, tisknul jsem dozu na silicagel jako vázu a vytisklo se mi to nějak nakrivo. Tak už nebudu blbnout a budu ty podložky přehazovat podle materiálu.

ZVIRATKO: hlavní účel je udržet smrad a odfiltrovat jej uvnitř. Kvůli PLA budu muset vyřešit asi nějakou větší cirkulaci kvůli chlazení. To by se v létě asi ani nedalo tisknout v tom boxu. Teď v místnosti asi 17 a v boxu odhadem 25 °C. To je zatím pohoda.
    OPICI_DITE
    OPICI_DITE --- ---
    ZVIRATKO: Vsechno je Prusament.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    OPICI_DITE: tak to spis vidim na divny PLA. PETG se vetsinou vic krouti nez PLA. Ale bez vic detailu vi buh, mozna mas sitozni PLA a dobry PETG.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    PECA: taky je jedna vec chtit tam mit ~50ºC a zadny pruvan pro tisk ABSka, versus chtit tam mit 80ºC nebo 100ºC. Pak uz je problem demagnetizace magnetu v motorkach nebo podlozce, jakakoliv elektronika, mekne izolace, mazivo vic tece, vsechno se vic rozpina... Taky hromada plastu tu teplotu dlouhodobe nevydrzi bez deformace.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam