• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    JAKES: Reakční doba Průšy na email je týden
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    JAKES: Tak ti ti napisou ze na to to neni testovany a certifikovany a tak ze za ne to nemuzou doporucit. Otazka je jak se ty materialy budou chovat v realu. A jak jsem psal, 1x za rok novy tisk by mi nevadil, kazdy druhy mesic ano.
    JAKES
    JAKES --- ---
    Co místo chatGPT poslat mail s dotazem na výrobce ?
    Aurapol, Mladeč, Průša ?
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    PETER_PAN: Pozor s tim PC. To co se běžně tiskne na consumer tiskárnách, je blend aby se to právě dalo na tehle tiskárnách tisknout. Ono jinak PC chce dost vysoké teploty ( i v komoře - někteří mají slušne výtisky s teplotami komory kolem 100°C ).

Takže bych to nejdřív zkusil otestovat jak se ten konkrétní filament bude chovat.
    ENDER
    ENDER --- ---
    PETER_PAN: Na co to potrebujes? Jen jsem zvedavej :)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    H2O: To zni dobre. Komercni veci pro tyhle teploty se delaji z HDPP, nebo HDPE nebo PolyCarbonate.
    A bambulabka by mela PC zvladnout.
    H2O
    H2O --- ---
    PETER_PAN: ale google, ChatGPT a osobni tip shodně padlo na PolyCarbonate
    H2O
    H2O --- ---
    PETER_PAN: to me zajímá taky
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    LYCO: To pnuti je I v lite desce.
    LYCO
    LYCO --- ---
    PETER_PAN: rozhodně nejsem odborník, ale myslím že tady 3d tisk možná nebude dobrý nápad

Při tisku vzniká výrazné vnitřní pnutí (rychlé chlazení, natahování polotekutého materiálu). Čekal bych, že když materiál mrazem zkřehne, tak se bude o to snáz lámat.

Asi bych zjišťoval jak to vyfrézovat z lité desky.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ALL: Mel bych dotaz na filament. Je nejaky vyzkouseny filament co zvlada alespon -80 °C, idealne -100 °C ?
    Jakoze nezkrehne a nerozpadne se apod. Nevadi mi omezena zivotnost, jakoze bych si 1x za rok vytisknul neco znovu, ale melo by to byt po tu dobu alespon trochu odolne.

Dopredu vsem dik za rady.
    CABOWITZ
    CABOWITZ --- ---
    prosim byl by mi nekdo z mistnich/prazskych s to vytisknout jednoduchou soucastku? jde o nahradni dil do deskove hry - duty valecek o prumeru 12mm a vysce 105mm. zhotovil jsem model v blenderu a vyextrudoval tvar valecku jeste dovnitr (pardon-nevim zda jde o korektni krok v ramci pripravy modelu pro tisk-kazdopadne valecek by mel byt duty s tloustkou steny cca 1.5mm). barva filamentu by mela byt oranzova (optime nekde kolem #fd5d41). pokud by bylo mozne provest jeste retus povrchu aby nebyly viditelne relikty 3d tisku, tak by to bylo optime. kdyz tak posta, na cene se domluvime...
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ANDY_WARHOL: Tak na čistější PC, PEEK nebo PEKK to neni ale myslim si ze si u níže zmíněného výrobce vybereš.
    Případně můžeš koukat po variantách se sklem ( ABS/ASA, PP).
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SKAUT: 60 stupu vyhrivana komora, 350 stupnu hotend
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ANDY_WARHOL: Co to je pokročilý filament?
    dostaneš komoru alespoň na 75°C stabilně ( a víc)? Máš hotend vic nad 300°C?

Velmi dobré filamenty dělá 3DXTech. Jejich PC CF si v určitých skupinach lidi hodně chválí ( narozdil třeba od PC CF od Prusy).Ale taky počítej že 0.5kg civka bude za 1500kc+ třeba.

Nebo si najdi na YouTube kanal "Vision Miner".
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Chtěl bych zkusit nějaký pokročilý filament. Tiskárnu na to mám.
    Ale moznosti je hodně. Ne jen typu, ale i značek.
    Má někdo dobrou zkušenost s nějakým konkrétním materiálem, z kterého jdou tisknout i pevné věci?
    Nemám úplně představu co, ale to se ukáže
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Jak je na tom tedka SLC tisk s hardwarem ? Zvazuju pro jeden projekt koupi 6K slc displeje do anycubic ale nevim cim ho rozsvitit a ovladat. Zda se ze elektroniky moc k dispozici nejsou. nebo jen spatne hledam a skryvaji se pod kodovym jmenem ?
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    Ahoj mel bych navic nakonec nepouzity ram na HEVO 3D s library a nejakymi dalsimi komponenty. Nema chut si to nekdo dostavet?
    EATHAT
    EATHAT --- ---
    MIKULAS:

takze desku jsem odpalil po tom co jsem zjistoval ktery cidlo je kde dratkama rovnou na zakladovku nebo tak neco si pamatuju:D

a display chcip po tom co se na nej rozlil ABS like resin co propich FEP a jelikoz sem nemel screenprotector tak hotovo
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    KEEPER: Na to jak ti to pasuje bych si to vytiskl z PLA, zkusil, omeril a upravil.
    Na cenu u JLC/PCBway se můžeš podívat sam. Vlez k nim na stránky, vyber CNC a nahraj tam STEP s modelem. Cenu uvidíš hned. Pokud nemáš kde jinde ( v práci, známý, maker space?) tak to asi jinde levnější nebude ( včetně posty).
    CHROSTISTKO
    CHROSTISTKO --- ---
    Poradili byste mi nějakou ohejbačku na papír? Našel jsem jenom tuhle a nadšenej z ní teda nejsem.
    Fender-Bender - 3D Printed - Paper and Photo Etched Brass Bender : 8 Steps (with Pictures) - Instructables
    https://www.instructables.com/Fender-Bender-3D-Printed-Paper-and-Photo-Etched-Br/
    KEEPER
    KEEPER --- ---
    LYCO: Uz mi je to jasne, diky :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam